Hoe ontbijt jij?

amytrippmyers, Flickr.com

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik sla ‘m dan ook meestal niet over, want als ik dat wel doe, dan weet ik dat ik rond 10 uur zit te schranzen. En dan hebben we het niet over naar binnen werken van appels en kiwi’s. Eerder ontbeet ik meestal met brood, maar dan moest ik wel tot een uur of 9 wachten, anders kreeg ik het niet weg. Inmiddels ben ik niet zo heel erg overtuigd meer van de goede stoffen in brood en dat gecombineerd met dat ik er toch al niet weg van ben, heeft ervoor gezorgd dat ik eigenlijk zelden brood meer eet. Bij andere mensen nog wel eens, ik haal nog wel eens b.v. van die harde bolletjes en in een restaurant sla ik brood met kruidenboter ook niet over, maar ik heb in ieder geval in de periode dat ik weer ‘zelfstandig’ woon (en dat is nu een dikke 7 maanden) nog geen enkel brood gekocht. Ik had nog wat in de vriezer, maar verder dus niet.

Als ontbijt eet ik meestal biologische vanilleyoghurt met havermout en andere dingen erdoorheen. Die ‘andere dingen’ kunnen (een combinatie van) zijn:

 • chiazaad
 • fruit (liefst zwarte bessen, rode bessen, frambozen, aardbeien)
 • kokos
 • iets anders dat er lekker bij lijkt en ik in huis heb

Daarnaast drink ik bijvoorbeeld thee, water of heet water met citroensap (drinken door een rietje, voor je tanden!). Dat bevalt me goed. Hierdoor heb ik wel een goede bodem, zonder dat ik er tegenaan zit te hikken. Pap gaat er altijd wel in. Bijkomend voordeel is dat het heel snel klaar is. Er zijn vast 100 fantastische ontbijtmogelijkheden te bedenken, maar ik wil ’s morgens niet eerst een half uur bezig zijn voor ik kan eten.

Laatst dacht ik eens een keer van die Griekse yoghurt te proberen. Schijnt nog veel beter te zijn. En dat klinkt ook wel logisch, want die vanilleyoghurt mag 100x biologisch zijn, het is geen gewone yoghurt. Maar vreemd genoeg lijk ik daar een soort uitslag van te krijgen. Ik heb wel eens gelezen dat je slecht kunt reageren op zuivel, maar kan me toch ook niet voorstellen dat dat alleen voor bepaalde varianten geldt. In ieder geval was dat, in combinatie met dat ik het gewoon niet echt superlekker vind, genoeg reden om weer over te stappen op m’n vanilleyoghurt.

Wat overigens wel heel leuk is om te merken is dat het gezonde eten steeds meer begint te voelen als een noodzakelijk (op een positieve manier) goed voor mezelf zorgen. Ik merk steeds vaker dat de ongezonde dingen me gewoon niet zo erg meer trekken, of niet in de aantallen van eerder, omdat ik weet dat ik er hangerig/opgeblazen etc. van word en het dus eigenlijk niets voor me doet. Waar ik normaal gesproken b.v. bezoek rond het middaguur had aangegrepen als kans om een frietje te halen, heb ik nu al een aantal keer gehad dat ik dacht: ‘Maar daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in.’

Dat was even een zijsprongetje, want waar ik echt benieuwd naar ben: hoe ontbijt jij? En heb je daar een goed gevoel bij, of denk je dat het beter kan?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. ik wil ook een makkelijk ontbijt met een ochtendspits met 2, soms 3 kleine kinderen (opvangbaby komt vaak om 7u) waarbij we om 8.15 de deur uit moeten naar school. ik eet vaak brinta, snel klaar en snel op. soms cruesli, maar doe langer over het eten ervan.. dus niet ideaal bij 3 kids die je nog veel moet helpen.
  als lunch eten we wel altijd brood. heb nog geen lekekre, fijne vervanger gevonden

 2. Let wel op warme dranken en plastic rietjes i.v.m. BPA. Net zoiets als koffie en thee uit een plastic bekertje.
  Ik kan nog niet afkicken van het brood, wel al voor een gedeelte maar niet helemaal. Is te lastig op mijn werk.
  Thuis neem ik vaak biogarde met of zonder gezonde producten ertussen.
  Marianne (van Consuminderen met Marianne.blogspot.com)

 3. Ik ontbijt met chiazaadjespudding(yoghurt met een lading zaadje savonds in de koelkast, smorgens is het pudding ), met een gebakken eitje of de restjes van het avondeten van de avond ervoor.
  Ik ben langzaam aan het overstappen naar geen brood eten, of tenminste alleen zelfgemaakt brood. Maar mijn huisgenoten gaan daar niet heel makkelijk in mee. Maar er is inmiddels wel een brood minder per week.
  Sinds ik zo anders aan het eten ben, is er ineens veel meer energie om dingen te doen. Bijkomend voordeel is dat er in 4 weken nu al 2kg af is. En ik heb niet eens het idee dat ik er moeite voor doe.

 4. een heerlijke boterham met een plak oude kaas , een kop thee, gekookt eitje en vers geperst sinaasappelsap, en een kop koffie erachteraan voor der opstartmotivatie;}

 5. Een luxe crusli (veel noten en rozijnen weinig suiker) met volle yoghurt. Wat water en als toetje 😉 kop koffie.

 6. Ik zit een beetje in het zelfde stadium als jou! Ik start met wamr water en citroen, dan maak ik het eten voor de kinderen klaar en dan neem ik als ontbijt de ene dag yoghurt (die koop ik bij de turk) met muesli en fruit (meestal blauwe bessen) en de andere dag eet ik havermout pap (amandelmelk) met fruit of kokos. Grappig!

 7. 100 gram magere kwark, 1 of twee stuks fruit van het seizoen (nu handje aardbeien of perzik/nectarine/banaan/peer) en 40 gram cruesli (soms zelfgemaakt).

 8. De ene dag (zelf-gemixte) bio muesli met kwark of yoghurt. Andere dag fruit en gekookt ei. Alle dagen 1 kop espresso met geklopte sojamelk.

 9. Ik ontbijt altijd met griekse yoghurt met zelf in de oven geroosterde noten, lijnzaad en soms havermout of quinoavlokken en nu in de zomer met vers fruit erbij, bosbessen enzo, in de winter vaak met een appel in stukjes.Verder doe ik er vaak vanillepoeder door of eigengemaakt vanille extract. Het nadeel van vanilleyoghurt uit de winkel vind ik toch dat er een hoop suiker inzit en de vanille een synthetisch product is meestal. Misschien in de biologische variant niet maar suiker i.i.g. wel. Met dit ontbijt kan ik makkelijk tot ver in de middag toe en dan neem ik meestal nog wat fruit of soms een rijstewafel met kaas. Brood eet ik eigenlijk ook nauwelijks meer, een enkele keer volkoren spelt brood.In de winter eet ik ook graag havermoutpap met appel en kaneel. gr. Lepntine

  1. Proef jij die vanille ook echt? Ik heb van dat vanille-extract (lijkt wat op donkerbruine stofjes) en doe dat ook wel eens door b.v. de yoghurt, maar ik heb niet het idee dat het echt effect heeft. Ik dacht dat vanille altijd best heftig was en ik schud er ook best wel wat van in…

  2. Ik gebruik gemalen echte vanille, is niet goedkoop maar ik vind het wel erg lekker. Vanille extract maak ik met opengesneden vanillestokjes en wodka, gewoon laten trekken, hoe langer hoe donkerder en lekkerder, af en toe aanvullen met wodka en een nw. stokje erbij doe. Leontine

 10. Mijn ontbijt is zelfgemaakte cruesli met fruit en sap. En soms in het weekend chocolademousse van avocado, boekweitpannenkoeken of bananenpannenkoeken. Ik zou best meer willen variëren, maar houd 's morgens ook niet van gedoe.
  Lunch is meestal wat over is van het avondeten van de vorige dag, maar in de vriezer zit ook altijd wel een lading graanvrije baksels.

 11. wat leuk! Toevallig ben ik sinds een half jaar ook overtuigd dat brood helemaal niet zo supergezond is. Ik geef de kinderen sochtends fruit, en neem zelf brinta of yoghurt. Ook heb ik in het kader van Zelf doen, een yoghurt maker gekocht, zonder stroom. Zo kan ik zelf mijn yoghurt, liefst hele dikke, maken van 100 ml griekse yoghurt met 900 ml houdbare volle melk maak ik dan 1 liter dikke yoghurt. daarvan gebruik ik dan weer 100 ml. Dit kun je niet oneindig vaak blijven doen, stuk of 4-10 keer.
  Groetjes E

 12. Boterham met appelstroop en een kop thee. Soms maak ik ook havermoutpap met soyamelk met wat walnoten, kaneel en chiazaadjes, maar daar vind ik het nu te warm voor.

 13. Leuk onderwerp!
  Ik sla veel te vaak mijn ontbijt over.
  Ja ik weet dat het heel slecht is en gebruik "ochtendspits" met 2 kids als excuus.
  Elke keer denk ik vanaf nu ga ik het anders doen maar vind geen inspiratie.brood krijg ik echt niet weg zo vroeg in de ochtend.
  Veel bruikbare tips hier gelezen dus kan er mee aan de slag 😉

 14. Ontbijt, ik zie het ook als de belangrijkste maaltijd van de dag! Als ik genoeg fruit in huis heb gooi ik wat yoghurt, fruit, muesli en zaden in de blender. Een heerlijk drinkontbijt.

  Bij gebrek aan fruit (meestal aan het einde van de week…) volstaan een paar crackers met humous of kaas en tomaat.

  Op werkdagen start ik met een boterhammetje zodra ik op mijn werk ben aangekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.