Ik beken: dit is mijn échte motivatie om te bewegen

motivatie bewegen

Ik weet niet of het tegenwoordig nog zo werkt, maar vroegâh kregen veel vriendjes en vriendinnetjes hun rijbewijs cadeau van hun ouders, als ze niet zouden gaan roken. Als ik mijn moeder daar dan naar vroeg zei ze: “Jij krijgt iets veel mooiers: een goede gezondheid.” Hoewel ik nooit ben gaan roken, weet ik nog wel dat ik dat een beetje karig vond klinken. En ik heb inmiddels ontdekt dat mijn motivatie om te bewegen nog steeds niet echt daarin gezocht moet worden…

Mijn lichaam is mijn tempel

Dat vind ik zó’n mooie gedachte. Dat je lichaam een tempel is. Dat je er natuurlijk alleen maar goede en fijne dingen voor wilt.

En dan zie ik weer een zak snoep of chips. Koek, maakt niet uit. Het is zeg maar nooit die tomaat die m’n aandacht trekt.

Ik weet dat het superbelangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en ik doe ook écht pogingen, maar het is me tot nu toe nog niet gelukt om mezelf blijvend te motiveren met die goede gezondheid.

Toch beweeg ik de laatste tijd meer dan ooit. Ik heb namelijk een andere motivatie gevonden om te bewegen.

Cold Hard Cash als motivatie om te bewegen

Ja, geld. En een shiny object. Ik ben namelijk sinds ongeveer anderhalve maand aangemeld bij ASR Vitality. Eerst wilde ik er niet aan, want: betalen om te bewegen, dat klonk wel héél naar.

Maar: ik wilde ook heel graag een Apple Watch. En ik had inmiddels via SamenGezond (die ik nu heb opgezegd) gemerkt dat cadeaubonnen krijgen mij wél motiveert.

Ik maakte dus het rekensommetje:

 • 3,50 euro per maand betalen – 84 euro voor een periode van 2 jaar
 • 520 euro aan cadeaubonnen krijgen (5 euro per week, ook weer over een periode van 2 jaar, waarbij ik dan even uit ga van 52 weken, van winkels waar ik daadwerkelijk ook dingen koop)
 • 430 euro aan cashback terugkrijgen voor de Apple Watch

Dat leek me best een goede deal. Zeker met het schaduwrekensommetje erbij van de Apple Watch zakelijk betalen, waardoor het ook weer een aftrekpost zou worden.

Later ontdekte ik wel nog een klein addertje onder het gras: als je geen verzekering hebt lopen bij ASR, mag je maar een jaar lang Vitality Only gebruiken. Ofwel: dan kun je eigenlijk maar de helft van je watch terugverdienen. Op dat moment was daar niet zoveel meer aan te doen, maar een terugrekensommetje vindt het nóg steeds interessant:

-> Ik betaal dan 42 euro voor het abonnement en ongeveer 355 euro (de ex. btw prijs) voor de Watch (en zelfs nog minder, omdat het een kostenpost is die mijn belastingdruk verlicht) = 397 euro.

Daarvoor krijg ik dus die Watch (kan ik later ook weer verkopen – ik ga uit van een restwaarde van 100 euro), 215 euro aan cashback en 260 euro aan cadeaubonnen = 575 euro.

Plus dus die motivatie om te bewegen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Werkt als een tierelier

En ik moet zeggen: het werkt als een tierelier. Ik heb inmiddels deze beauty om m’n arm hangen en betrap mezelf erop dat ik zelfs extra loopjes ga doen om het benodigde aantal punten te komen.

cashback asr vitalitySoms gewoon zoals het logisch is: buiten. Soms loop ik ‘op de plaats’ voor de tv, armen flink meezwaaien natuurlijk. En heel soms, als het echt niet anders kan, zwiep ik alleen die armen. Het is gewoon zonde als je in bed ligt en ziet dat je nét een paar zwiepers bij de volgende 50 of 100 punten vandaan bent.

Overigens is het wel slim om af en toe even de app te openen; ik deed bijvoorbeeld laatst héél erg mijn best om 10.000 stappen (100 punten) bij elkaar te sprokkelen, open ik de app ’s avonds en blijkt dat ik al 200 punten had gescoord toen ik veel eerder op die dag een beetje slecht gehumeurd met hoge hartslag een rondje van 30 minuten had gewandeld. Oké, die stappen zijn dan natuurlijk wel de bonus weer voor m’n gezondheid.

Inmiddels ben ik nog maar een paar punten verwijderd van de maximale cashback voor mijn eerste maand ??

Ondertussen blijf ik het natuurlijk proberen

Met die tempel. Want ik zou écht heel graag wat minder aangetrokken worden tot junkfood en wat meer tot wortels en bleekselderij. En ik weet ook écht nog wel dat ik me supergoed voelde toen ik een paar jaar terug veel sportte en echt gezond at. Dat op zich voedt je motivatie om te bewegen en gezond te doen óók weer extra.

In de praktijk blijf ik dat echter lastig vinden. Destijds woonde ik alleen en had ik het gewoon allemaal helemaal niet in huis. En als je alleen voor jezelf hoeft te koken, is het ook makkelijker. Vind ik dan, misschien zijn het smoesjes.

Ik zoek nog wel even naar de gouden graal op dit gebied. Voor nu ben ik allang blij dat ik in ieder geval extra motivatie heb om die extra loopjes te doen. Dat aangevuld met personal training zijn in ieder geval weer stapjes (pun intended) in de juiste richting.

Wat motiveert jou om (meer) te bewegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Bij mij zijn het de grootte van de porties, als je voor jezelf kookt, kook je altijd teveel. Bovendien kook ik wat ik lekker vind. De weegschaal is mijn motivatie. Voor een applewatch zou ik ook wel een stapje extra willen doen.

 2. Haha, wat een heerlijk artikel dit! Fijn dat je de motivatie hebt gevonden. Mijn beste manier om meer te bewegen is toch gewoon om honden te hebben, maar ik snap dat dat niet voor iedereen een optie is.

 3. zo grappig voor mij dezelfde motivatie, na jaren lang verschillende sporten te hebben geprobeert, heb ik nu dan toch de juiste motivatie 🙂

 4. De asr Vitality app heb ik ook, inmiddels een jaar en ik heb al heel wat cadeaubonnen van 20 euro van bol.com bij elkaar bewogen. Toch loop ik vooral omdat ik weet dat het goed voor me is, zowel lichamelijk als mentaal.

 5. Volgens mij kun je, zonder verzekering bij ASR, maar 1 jaar (betalend) ASR Vitality blijven gebruiken.
  Misschien goed om je sommetjes daar wel op af te stemmen.

  Ook met 1 jaar is het financieel rendabel, hoor.

 6. Ik ben 8jr geleden gaan sporten na de bevalling van mijn 2e kind. Ik woog rond de 80kilo met mijn 1.68m en zat totaal niet lekker in mijn vel. Ik ben met het sporten ook op mijn eten gaan letten: minder (toegevoegde) suikers, meer groenten en fruit, kleinere porties, volkoren producten (die vullen meer met een kleinere portie en voor een langere tijd, dus win-win) Ik drink echt nog wel eens cola en eet nog wel eens pizza of friet, maar het is in balans met hardlopen en gezond eten.
  Wat bij mij helpt is dus balans in alles (niet krampachtig zijn), een maatje, de asr vitality app en het feit dat er een erfelijke variant van hoge bloeddruk en cholesterol in de familie zit. Ik hoop het niet te krijgen of in ieder geval jaren voor me uit te kunnen schuiven. Ik weeg nu al een paar jaar 65kilo en zit lekker in mijn vel. Tot nu ook geen hoge bloeddruk (ik krijg een check bij het bloed doneren), dus dat is positief. Nu ben ik hardlopen ook nog eens leuk gaan vinden, dus dat is ook een goeie motivatie.

 7. Een slechte rug (hernia) waardoor het belangrijk is om sterke buik- en rugspieren te hebben. Dat motiveert enorm, dat kan ik je wel zeggen. Als ik 1 week niet sport of beweeg dan merk ik dat meteen.

  Had zelf eerst wel een fitbit maar ik werd daar een beetje obsessief van. Mijn man noemde het mijn fitbitch dus misschien zeg dat wel genoeg :-).

  Inmiddels heb ik deze afgedaan en zorg ik dat ik tussen de middag een half uurtje buiten loop en daarnaast 3 keer in de week sport (XCO, Obsidian en Crosstrainer). Dit bevalt me erg goed en ik ben er nu ook minder obsessief mee bezig. Ik weeg mezelf niet maar ik zie dat mijn lijf, ten positieve, veranderd is.

 8. Ik wilde me een paar weken terug ook aanmelden maar zag toen dat het alleen kan als je binnen 1 jaar een zorgverzekering of aov afsluit bij asr of ditzo. Volgens mij geldt die voorwaarde al lang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.