Beleggingsupdate juni 2021: op de GAK

beleggingsupdate juni 2021

Deze maand was weer een lekker rustige beleggingsmaand. Ik hoefde eigenlijk niet extra te kijken, dus logde voor het eerst sinds de vorige update weer in om mijn aankoop te doen en de beleggingsupdate voor juni 2021 weer te kunnen schrijven. Had ik het spannende kunnen maken, dan had ik het gedaan, maar dat kan niet; ik ben en blijf een luie belegger. Maandelijks wat inleggen en voor de lange termijn vasthouden. Ik geloof dat dat uiteindelijk de makkelijkste strategie is, met de meeste kans op succes.

Beleggingsupdate juni 2021

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan maak ik mijn salaris naar mezelf over en zet ik automatisch geld opzij om te beleggen. Inmiddels is dat 444 euro per maand.

Die 444 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik een mailtje. Dan kan ik het gestorte geld ergens in stoppen en een nieuwe beleggingsupdate schrijven – die van juni 2021 in dit geval.

Dat doe ik eigenlijk altijd vrijwel meteen, omdat ik elke kalendermaand een aankoop binnen de kernselectie wil doen, om zo geen transactiekosten te hoeven betalen.

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

  • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
  • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
  • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is. Ik doe hier niet heel veel mee. Het is er gewoon en wordt af en toe aangevuld.
  • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
  • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.
  • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en verder niets meer mee gedaan. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (ik geloof dat je met deze link zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin krijgt als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
  • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, waarvan ik hoop dat deze me over 3 maanden (minimaal) 65 euro oplevert.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In juni 2021 deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik was deze maand lang niet zo actief als vorige maand. Sterker nog, ik was bij het schrijven van deze update eigenlijk alweer vergeten dat ik meedoe met deze actie. Alleen maar mooi, want dan ben ik weer een maand dichter bij die gratis 65 euro.

Crypto’s

Ik kocht deze maand weer wat crypto’s. Ik zag vorige week een flinke daling en wilde toen meteen even wat kopen. Dus als een razende geld overmaken, dat vervolgens maar niet aan kwam. En nog niet, en nog niet.

Toen ik aan de bel trok, bleek dat ze geen stortingen van zakelijke rekeningen konden verwerken. Dat geld komt dus nog terug. Op zich niet heel erg, want daarna dipte de koers nóg meer.

Da’s natuurlijk fijn voor mijn aankopen, maar het heeft wel een flinke krater geslagen in de winsten die ik vorige keer kon noteren.

Op Coinbase staat nu in totaal 952,37. Dat is ongeveer 180 euro minder dan vorige maand (rekeninghoudend met mijn extra storting)

Op Binance staat mijn saldo nu op 1.559,72 euro. De 1.000 euro die er vorige keer bij was gekomen, is er nu weer bijna af. Doet verder niet heel veel pijn, want het is nog flink meer dan de +- 120 dollar die het tot een paar maanden terug was.

En de gewone beleggingen…

Daarnaast deed ik natuurlijk weer wat ik elke maand doe: inleggen op mijn account bij mijn favoriete broker. Dit keer mét transactiekosten.

Ik kocht namelijk 2 exemplaren van Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF voor 236,30 euro per stuk.

Waarom ik dit deed? Dit was eigenlijk het enige product in mijn portefeuille dat een beetje naar beneden was gegaan. Plus: mijn GAK (gemiddelde aankoopkoers) staat hier op 242,58 euro. Hiermee bracht ik mijn GAK dus een beetje naar beneden én handelde ik een beetje tegen de trend in. Volgens Warren Buffett is dat meestal goed 😉

Bij Bux deed ik zelf even niets, maar ik mocht wel een aandeel weggeven en kreeg er daardoor ook zelf weer eentje cadeau. Saldo: 65,54 euro.

Centraal Beheer staat momenteel op 522,65 euro, dat is 4,47 euro minder dan vorige maand.

Ik heb voor de grap ook weer eens ingelogd bij Flatex; daar had ik vanwege die actie dus iets van 7 euro staan, dat is inmiddels 10,06 euro waard.

Het rendement

Deze maand zie ik een klein dipje in het rendement. Vorige maand was het ruim 6.300 euro in de plus, nu net iets meer dan 6.000 euro.

beleggingsupdate juni 2021

Hartstikke leuk natuurlijk, maar de winst blijft virtueel tot ik daadwerkelijk zou cashen. En aangezien ik een langetermijnstrategie hanteer, doe ik dat voorlopig nog niet. Want:

  • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig
  • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
  • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik krijg daarover trouwens regelmatig vragen, bijvoorbeeld of ik het wel verstandig vind om te (blijven) beleggen op het moment dat de koersen zo stijgen.

Allereerst: wat ik vind, is mijn persoonlijke mening. Dat wil niet zeggen dat het waar is. Maar ik vind: de markt is niet te timen. Dus soms koop ik wat duurder, soms wat goedkoper. Ga ik echter wachten tot ‘hét moment’, dan koop ik waarschijnlijk maanden niets. Dat kost véél meer geld dan af en toe iets wat duurder aanschaffen.

Uiteraard wel in combinatie met het idee van de lange termijn. Als alles straks keihard crasht, dan heb ik nog 20+ jaar om het recht te trekken.

beleggingsupdate brandnewday juni 2021

Mijn pensioenrekening stond vorige maand op 21.971 euro. Dat is nu weer ietsjes gedaald naar 21.825 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 4.463 euro.

Ik heb hier ook nog 482 euro staan om op een later moment te beleggen. Dat levert nu maar liefst 0,01 procent rente op. M’n opgebouwde rente over dit fabelachtige saldo is nog 0,00 euro.

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand ongeveer 4 euro aan kosten voor de obligaties en kreeg 1,12 euro aan dividend uitgekeerd.

Rendement

Voor mijn totale rendement moet ik een klein beetje gokken, omdat ik niet meer goed weet waarvoor ik mijn crypto’s in 2017/2018 heb gekocht, maar ik denk dat ik met zo’n 12.000 euro in de plus aardig in de juiste richting zit. Dat is dus totaal vanaf +- 2017.

Aandachtspunten voor volgende maand

Weer even niets. Of misschien iets leuks doen met een nieuwe domeinnaam die ik onlangs kocht. Maar dat zie ik nog wel.

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.