Tips om licht te reizen zonder iets te missen

Als je op vakantie gaat, is het prettig om zo min mogelijk bagage mee
te hebben. Wat je niet hebt, hoef je ook niet te tillen, kan niet
kwijtraken, kan niet stuk gaan, enzovoorts. Bovendien hoef je dan nooit bang te zijn voor extra kosten omdat je koffer toch wél te zwaar is. Toen wij vroeger met het
gezin op vakantie gingen, werd de hoeveelheid bagage meestal aangepast
aan wat we konden dragen. Dat betekende dat we maximaal 2 sporttassen
meenamen en dat we als kinderen elk nog een eigen tasje hadden.

Tijdens
mijn eerste eigen vakanties nam ik meestal nog wel een sporttas of een
koffer mee, in combinatie met een rugzak, maar de laatste jaren
eigenlijk praktisch nooit meer. Alleen een rugzak of een carry-on
koffertje is zoveel makkelijker en sneller: je hoeft nooit meer bij de
bagageband te wachten en hebt je spullen altijd bij de hand. Je hoeft
dus ook niet bang te zijn dat ze in het verkeerde vliegtuig worden
gestopt, waardoor jij op de plek van bestemming zonder spullen staat.

Maar
goed, je wilt natuurlijk ook niets missen op vakantie. Tenminste, ik
niet. Dus hoe combineer je nu het lichte reizen met niets missen? Dit
zijn mijn tips:

 • Bedenk vooraf wat voor koffer/tas
  je mee wilt nemen. Ik twijfel voor mijn komende vakantie nog tussen een
  rugzak (makkelijker, maar het is niet zo’n hele grote) of een
  carry-on-koffertje (iets ruimer), maar ga waarschijnlijk toch voor de
  rugzak. Ik moet namelijk ook (vrij snel) overstappen en heb het idee dat
  ik dan sneller ben als ik mijn spullen gewoon bij me heb. Een grotere rugzak kopen is nog een optie, maar dat kan ook altijd daar nog.
 • Mini’s!
  Praktisch alle verzorgingsproducten zijn wel verkrijgbaar als (meestal ook nog gratis) mini’s.
  Die vallen binnen de eisen voor die vloeistoffenwet en zijn vaak
  voldoende voor de periode dat je gaat. Ga je met een gezin of ga je lang
  weg? Koop dan gewoon een fles badschuim en shampoo op de plek van
  bestemming, grote kans dat hij aan het einde van de rit leeg is en daar
  weggegooid kan worden. Ik bewaar meestal alle mini’s die ik tegen kom en
  heb daarom altijd wel een voorraad deo, tandpasta, shampoo, crèmes,
  maskertjes, enzovoorts. Bijkomend voordeel: het meeste kun je na gebruik
  weggooien, waardoor je bagage alleen maar minder wordt
 • Kleed je goed aan.
  Meestal neem ik op vakantie één of twee lange broeken mee. De
  dikste/grootste (vaak een spijkerbroek) trek ik aan tijdens het reizen.
  Dat geldt ook voor de grootste schoenen, die ene trui/jas (mijn
  bestemmingen zijn meestal warm), enzovoorts. Scheelt ontzettend als je
  dat niet in je tas hoeft te doen en je hebt het dan tenminste wel bij je
 • Rol kleding op. Als je kleding oprolt, kreukt het veel minder en past er veel meer in je tas. Je zou denken van niet, maar het is écht zo
 • Neem alleen handdoeken
  mee als je denkt dat je écht niet zonder kunt. Meestal zijn ze in
  hotels/motels/appartementen wel te vinden. Ga anders voor van die lichte
  handdoekjes die weinig ruimte innemen en snel droog zijn. Als ik het me
  goed herinner, heb je die voor een paar euro bij de Action.
  Wegwerpwashandjes zijn ook altijd handig, al heb je er maar een paar.
 • Neem ook oude kleding
  mee. Iedereen heeft in de kast nog wel wat ondergoed/oude
  hemdjes/weetikveel wat. Neem ze mee, draag ze en laat ze op vakantie
  achter. Scheelt was bij thuiskomst én je hoeft er niet mee te slepen.
  Bovendien ruimt het lekker op
 • Spit elke dag je tas uit.
  Je wilt niet weten hoeveel verpakkingen, bonnetjes, kaartjes, papierwerk
  etc. je op een dag verzamelt. Ik kan meestal elke dag wel een halve
  prullenbak vullen met troep. Zonde als je daar pas mee wacht tot vertrek
  of thuiskomst, want dan heb je er wel steeds mee rondgesleept. Dit
  geldt bijvoorbeeld ook voor uitgeprinte bevestigingen van plekken waar
  je inmiddels dan geweest bent
 • Kies voor dingen met een dubbele functie.
  Neem niet én je laptop én je tablet mee, maar bedenk wat je het meest
  gebruikt en pak dat. Ik neem vrijwel altijd m’n laptop mee, maar laat
  andere elektronica meestal gewoon thuis. M’n laptop is een hele lichte,
  dat komt dan extra goed van pas. En je kunt je afvragen óf je die laptop
  wel mee moet nemen. Wie veel leest, kan op z’n laptop of iPad boeken
  zetten. Op vakantie lees ik meestal minimaal een boek per dag, dus daar
  ga ik echt niet mee slepen. Overigens vind ik lezen op de iPad/laptop
  weer heel vervelend, dus ga ik meestal gewoon voor het materiaal wat ik
  ter plekke tegen kom.
 • Neem je wel veel elektronica
  mee? Denk dan aan een wereldstekker. Nog handiger: een stekkerblokje +
  wereldstekker. Dan kun je met één stekker ineens tóch je NL apparaten
  opladen. Kost iets meer ruimte, maar ik heb die ruimte eigenlijk altijd
  wel over. En voor de Apple-gebruikers: in sommige gevallen kun je de
  stekker zo aanpassen, dat hij in ieder geval geschikt is voor Amerika.
  Dan hoef je natuurlijk je NL-deel ook niet mee te nemen.
 • Overigens geldt die dubbele functie ook voor kleding;
  kies voor goede kleding, die bijvoorbeeld in laagjes te gebruiken is.
  Dan kun je de hoeveelheid kleding aanpassen aan de temperatuur, zonder
  dat je een complete garderobe mee hoeft te nemen. ‘Goede’ kleding is ook
  kleding die snel droogt, zodat onderweg een handwasje doen ook geen
  probleem is. Kies ook voor kleding die goed te combineren is, dan zie je
  er tenminste niet elke dag hetzelfde uit.
 • Doe niet te moeilijk.
  Natuurlijk is het vervelend als je iets vergeten bent, maar zolang je
  jezelf, je paspoort en je portemonnee bij je hebt, is overal wel een
  oplossing voor te bedenken.
 • Leg alles eerst neer. Ik
  begin (overigens onbewust) meestal al een week of wat van tevoren met
  ‘pakken’. Dan kom ik wat tegen waarvan ik denk dat het handig is om het
  mee te nemen en leg ik het hier op de verhoging neer. Net voor ik ga doe
  ik dan nog een échte ronde, waarbij ik wat gestructureerder kijk wat er
  nodig is. En voor alles de tas in gaat, bekijk ik of ik die dingen nu
  wel écht moet hebben, of dat er ook wel alternatieven zijn. Zo valt er
  meestal toch nog het één en ander af, wat ik dan op vakantie inderdaad
  niet mis.
 • Gebruik alle ruimte. Neem je bijvoorbeeld niet
  alleen een paar gympen mee, maar ook wandelschoenen? Dan gaan de gympen
  waarschijnlijk in je tas. Stop daar dan wat sokken en ondergoed in. Dat
  neemt op die manier geen extra ruimte in. Overigens neem ik nooit heel
  veel schoenen mee. Meestal trek ik gympen aan, doe ik slippers in m’n
  tas (daar loop ik eigenlijk de hele vakantie altijd op) en is de kans
  groot dat ik op vakantie nog een mooi stel hakken weet te scoren. Hakken
  meenemen heeft geen zin, die draag je in de praktijk toch zelden. En
  dan houd ik de ruimte liever vrij voor wat nieuws 🙂
 • Tot slot:
  probeer je tas op de heenweg niet helemaal vol te stouwen. Dan kun je
  ook weer nieuwe dingen mee terug nemen, zonder dat je meteen tóch een nieuwe
  tas moet regelen. Is dat niet gelukt? Let dan heel goed op de afmetingen
  van de koffer of tas die je koopt; als die gewoon binnen de carry-on
  regels valt, kun je ‘m in de meeste gevallen alsnog bij je houden. Dan
  heb je extra ruimte mét de voordelen van je bagage bij je hebben.

Overigens mag je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen naast een carry-on koffertje ook een ‘personal item’ meenemen in het vliegtuig. Je kunt dus zelfs een rugzak (als in: laptoprugzak, die valt binnen de regels) én een carry-on koffertje meenemen, zonder dat je te maken krijgt met bagagebanden. Mocht je het echt niet allemaal in één tas krijgen, is dat misschien nog een oplossing. Zelf gaat het me meer om zo min mogelijk mee te hoeven slepen, dus ik ga het eerst gewoon proberen met één tas.

Heb jij nog goede tips voor om licht te reizen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Je tips zijn prima bruikbaar en naarmate je vaker op vakantie gaat weet je precies wat je nodig hebt.
  Het volgende heb ik van een zoon van een kennis gehoord, verbazend……..
  Ultieme tip van deze 20 jarige jongen; Hij neemt alleen zijn pinpas, mobiel mee en een zwembroek. Hij heeft kleding aan; broek-ondergoed-shirt en schoenen. Hij komt op het vakantie adres (is vaak een jongeren bestemming, Hongarije of Spanje) koopt wat hij nodig heeft, toiletspullen, t-shirt, teenslippers etc. Geen gesleep en wat hij dan doet met de spullen als hij naar huis gaat weet ik niet. Weggooien of alles in een tas als handbagage?

  1. Dat is wel érg licht reizen! Dat gaat mij dan weer wat ver, vooral omdat ik geen zin heb om halsoverkop van alles te moeten kopen en inderdaad een beetje zou zitten met de terugweg (meenemen? wat is dan het verschil met van huis meenemen? en weggooien = ook weer zonde).

 2. nuttige tips idd. gelukkig gaan wij met de auto die we compleet volstouwen.. met 2 kids.. wandelwagen(nou ja buggy die is kleiner, minder fijn maar goed..) beddengoed (als het kan neem ik het graag zelf mee voor 9 euro per persoon in een huisje erbij nemen vind ik erg duur..) handdoeken nemen we ook zelf mee. speelgoed voor de kinderen (niet te veel heb ik al geleerd 😉 ) maar ook koffie, thee, ranja, en vanalles, manlief deed de aankomstdag boodschappen terwijl ik met de kids speelde in speeltuintjes tot we het huisje in konden. werkte super! maar wel veel dingen zelf mee die je anders thuis dubbel hebt.. veel kleding.. van de kids wordt snel vies met buitenspelen… zwemspullen, te veel om op te noemen met 2 jonge kids 😉 auto zit altijd prop en propvol :p

  1. wij hebben trouwens geen oud ondergoed wat wel weg kan.. dan is t al weg of nog niet oud.. :p ga geen ondergoed met gaten bewaren… 😉 en de kids al helemaal niet.. die zijn er uitgegroeid voordat het oud is :p
   en ik ga op vakantie ook niet in shirts lopen met de gaten erin.. (die bewaar ik nog wel eens voor poetsen thuis.. en er zitten erg snel gaten in omdat ik klein ben en dus altijd met mn shirt tegen t aanrecht sta in de keuken of waardan ook tegenaan)

   verder hebben we allemaal andere shampoo 😉 kan 1 fles babyshampoo meenemen maar dan heb ik roos, dochterlief enorme klitten (normaal antiklitshampoo) en ach man maakt t niet uit.. en douchegel ook 1 voor de kids, 1 voor mij en 1 voor man… ik hoef niet naar man te ruiken en man niet naar mij :p haha. heb geen mini's. vind er altijd te veel in zitten en vrij duur in vehrouding.. maar ja wij vliegen niet.. denk dat als je moet vliegen en t echt in 1 grote koffer wil doen dat je andere keuzes maakt (moet maken!) dan als je zoals wij de auto vol kunnen stouwen.. (wij hebben trouwens maar een kleine skoda fabia.. maar lenen als we op vakantie gaan de grote auto van schoonmoeder 😉 zij rijdt dan onze auto zodat ze niet zonder zit. super! )

 3. Het wordt toch wat onhandiger als er dingen mee moeten als duikmaskers, snorkels, vinnen etc. Ik ben juist van mening dat al die carryon trollies (die steeds groter lijken te worden) gewoon in de ruimbagage moeten. Handbagage zijn de kostbaarheden die je mee hebt en de spullen die je tijdens de vlucht nodig hebt, verder niet. Hoef je nog steeds niet veel mee te nemen, wij hadden voor 5 weken met z'n tweeen nu ook maar 18 kg mee terwijl we er 32pp mee mochten nemen.
  Overigens werden bij deze maatschappij velle rollies alsnog naar het ruim verwezen en het was geen lowcost carrier.

 4. Heel goede tips, maar meestal lukt het mij toch niet om ruim onder de 20 kg te blijven… meestal maar net daaronder… Het ligt er ook maar net aan waar je naar toe gaat op vakantie. Ga je naar een warm land, dan heb je minder nodig, ga je naar een kouder land, dan moet je kleding meenemen voor kou en voor warmte en vaak ook een goede jas en schoenen. En meer sokken en zo…
  En daarnaast moet ik altijd mijn eigen kussen mee. Ook als we vliegen, dus dat kussen gaat altijd in de koffer… Maar volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer met eigen auto ergens heen, dus dan maakt het niet uit hoeveel ik meeneem… ook lekker….
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Wij hebben net gevlogen met Easyjet. Daar mag je (slechts) 1 stuks handbagage meenemen van 50:40: 20 cm en niet nog een "personal item". Daar werd strak de hand aan gehouden. Menigeen moest alsnog bij het instappen proberen z'n "personal item" in z'n handbagage te proppen. Persoonlijk vind ik dit wel een helder beleid. Voor Iedereen was nu voldoende ruimte om bij z'n zitplaats z'n handbagage op te bergen.

 6. Ook transavia hanteert strikt 1 stuk handbagage per persoon. Hou er ook rekening mee dat vloeibare stoffen als shampoo en lensvloeistof niet met de handbagage meemogen als de verpakking meer dan 100 ml inhoud heeft. Kleine handbagage als rugzak mag zeker mee als handbagage, grotere als trollies alleen als er genoeg ruimte is. Dat weet je dus niet vantevoren! Op onze laatst gemaakte vlucht, moest veel handbagage alsnog het ruim in. Je kunt het maar weten…

 7. Bij Ryanair hebben ze de volgende regel: er mag één stuk handbagage per passagier met een gewicht van max 10kg en max afmeting van 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 kleine tas van max 35cm x 20cm x 20cm meegenomen worden. Is er teveel bagage in de cabine dan moet er ook handbagage in het laadruim.

  Met 4 personen hebben we gewoon niet genoeg aan 4 kleine trolleys en er gaat daarom ook nog altijd een koffer mee van 15 kg, waarvoor je apart betaalt.

 8. Goedkope ticket voor de wintersport. Bijbetalen voor de bagage. En zo propte ik voor 8 dagen en 2 personen alles in 2 handbagagekoffertjes. Inclusief mijn helm. Ik nam oud ondergoed mee en gooide dat weg. Alle wintersportkleding deed ik in vacuümzakken. Sokken en shirt waste ik 2 keer uit met de hand.

  De chauffeur op de terugweg (van hotel naar vliegveld) zei tegen de andere reizigers dat er gelukkig nog wel mensen zijn die weten hoe ze een koffer in moeten pakken. Die mensen hadden mega koffers voor een lang weekend!

  Maar de volgende keer koop ik toch een mogelijkheid voor 1 koffer bij het ticket. Wij liepen nu bij het avondeten steeds in dezelfde kleding rond;)

  Wij dachten erover om de ski schoenen te kopen als ze goed zouden passen, maar helaas ze pasten niet. (ik heb een hele moeilijke maat) Dan hadden we wel een probleem gehad op de terugweg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.