7 kleine beginstapjes richting minimalisme

Minimalisme

Oké, ik geef het maar direct toe: een échte minimalist ben ik niet. Hoe fijn ik het ook vind om weinig spullen te hebben (want: weinig opruimen, weinig schoonmaken, minder aan je hoofd), ik houd ook wel van een bepaalde mate van gemak. Dus als iets dubbel gebruikt kan worden, waardoor ik iets anders niet nodig heb, prima, zolang ik er maar geen halsbrekende toeren voor uit hoef te halen of het ten koste gaat van mijn comfort of gemak. Ik kan me dus niet voorstellen dat ik ooit minder dan 100 dingen zou hebben en bijvoorbeeld zou relaxen en sporten op hetzelfde matje waar ik vervolgens ’s avonds op zou slapen. Maar ik ben wél een voorstander van minder spullen. Hoe zet je nu die kleine beginstapjes richting minimalisme?

Minder spullen, meer rust

Minder spullen hebben zorgt voor minder kopzorgen, het zorgt voor minder werk (in het dagelijkse leven, maar ook bijvoorbeeld met een verhuizing of verbouwing) en het is een stuk goedkoper. Als je minder spullen wilt hebben, dan kun je gewoon beginnen met dingen weggooien, maar eigenlijk is het veel beter om je mindset rondom spullen te veranderen, zodat je alleen bewust afscheid neemt van (de juiste) dingen én voorkomt dat je na zo’n opruimspurt je huis weer op hetzelfde tempo vult.

Op internet vond ik 7 beginstapjes richting minmalisme, die hiervoor een mooi uitgangspunt vormen. Daarom deel ik ze graag met jullie!

7 beginstapjes richting minimalisme

 1. Schrijf het op. Niet wat je allemaal hebt, maar wel waarom je liever wat eenvoudiger leeft. Voor mij draait het hier vooral om gemak, minder kopzorgen en (hopelijk) meer geld overhouden voor dingen die (voor mij) écht belangrijk zijn.
 2. Gooi dubbele dingen weg. Spreekt voor zich: alles wat je dubbel hebt kan weg. Als je dat iets te drastisch vindt, kun je het ook eerst een maand in een aparte doos doen. Heb je het binnen die maand niet gebruikt, dan kan het alsnog weg.
 3. Ga voor een rommelvrije zone. Het maakt niet uit of dat een tafel, een nachtkastje of een lade is. Zo’n rommelvrije zone, die je dus altijd netjes opgeruimd hebt, kan een effectieve inspiratie vormen om ook de rest op die manier in te richten.
 4. Kleed je met minder. Een lastige voor mij, want dat betekent dat ik eens wat slimmer in moet gaan kopen, maar wel eentje die financieel gezien behoorlijk kan schelen. Volgens een ander principe, Project 333, zou je je drie maanden kunnen kleden met 33 items. En dat is inclusief schoenen! Zelf zou ik hier eerder voor een aanpassing gaan en alleen kleding in mijn kast houden die ik ook daadwerkelijk draag/kan combineren, maar dat is natuurlijk ieder voor zich.
 5. Reis licht. Dit bevalt me zó goed! Minder bagage meenemen maakt het zoveel makkelijker en prettiger om een beetje rond te reizen. Neem gewoon wasmiddel mee om je spul onderweg te wassen of pak oude kleding in, die je na het dragen op de plek van bestemming wegdoet.
 6. Eet wat je weet. Dit doe ik ook wel vaak; een beetje voor dezelfde gerechten gaan. Daardoor maak ik de inhoud van mijn kast en koelkast veel effectiever op en het scheelt behoorlijk wat tijd. Variëren kan dan alsnog. Je kunt wel elke week lasagne eten, maar als je die steeds vult met nieuwe ingrediënten, heb je toch elke keer wat anders. Nu is dit natuurlijk makkelijker als je vooral voor jezelf kookt, maar je kunt ook bijvoorbeeld een ‘vast’ ontbijt hebben, zoals havermoutpap of – waar ik nu heel veel over hoor en die ik echt eens wil proberen – bananenpannenkoekjes.
 7. Vul je Emergency Fund. En je hoeft dat niet in één keer te doen, je kunt bijvoorbeeld de 52-weken-uitdaging volgen, waarbij je elke week het weeknummer aan euro’s apart zet. Als je in week 1 €1 spaart, in week 33 €33, enzovoorts, dan heb je aan het einde van het jaar meer dan €1350 op je rekening staan. En je kunt die uitdaging ook andersom volgen, dan begin je met €52 en bouw je af. Dan is het eerst even pittig, maar gaat het natuurlijk wel een stuk sneller, wat weer lekker motiveert.

Is minimalisme iets dat bij jou past, hetzij in de ‘pure vorm’, hetzij in een aangepaste vorm? En waarom wel of juist niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik doe dat eigenlijk al van nature. Wij hebben weinig tierelantijntjes in de woonkamer, bijvoorbeeld. Niet uit minimalisme, maar ik vind het al snel troeperig als er teveel staat. Echter hebben we één kamer die echt helemaal uit zijn voegen barst van alle spullen, dus écht minimalistisch zijn we niet, anders hadden we dat allang weggegooid 😛

  1. Dat is wel herkenbaar! Ik heb best hier en daar wel een accessoire, maar een vriendin van mij heeft bijvoorbeeld ook voor elk seizoen een bloemstuk en allerlei bijpassende attributen. Dat vind ik bij haar supergezellig staan, maar tegelijkertijd: als ik het zie staan, denk ik meteen dat ik blij ben dat ik dat niet allemaal schoon hoef te maken.

 2. Ik ben zo iemand die nooit iets kan vinden en dus maar weer nieuw bij koopt beter mee verlegen dan om verlegen. We grappen hIer dan ook regelmatig dat als we uit elkaar gaan we genoeg hebben voor twee huishoudens. (Denk serieus dat we t bijna redden op de wasmachine na wellicht) eten we hebben een voorraad van hier tot Tokio, elke keer denk ik nu eerst opmaken en dan zorgen dat er een kastje leeg is en blijft. Maar ook dat blijft bij een plan. De kasten puilen uit met kleding etc etc. Wat ik nu wel probeer is om alles te clusteren. Dus een dienblad met allerlei keramiek erop ipv overal los wat neer te zetten. Ziet er toch overzichtelijker uit. Heb al meerdere malen geprobeerd dingen te verkopen via FB of MP maar helaas vind t veel werk en vaak komen mensen hun afspraken vervolgens niet na waardoor ik er dan weer weken klaar mee ben.

  1. Een dienblad scheelt inderdaad wel, ook met schoonmaken denk ik. Verkopen doe ik ook wel, maar soms ben ik het op een bepaald moment gewoon zat en dan doe ik het wel zo weg. Dat liever dan me ergens aan irriteren. Of ik ruim het gewoon op naar de zolder ofzo, als ik er niet vanaf wil, maar er op dat moment ook niet tegenaan wil kijken.

 3. minimalistisch zal ik nooit worden, wel probeer ik efficienter te leven dus alleen spullen aanschaffen die ik ook daadwerkelijk ga gebruiken, dus geen 6 persoons servies want zoveel eters krijg ik zelden. voor elk boek wat ik koop gaat er een weg. op deze manier heb ik alles wat ik nodig heb, maar geen overbodige ballast. dit werkt voor mij het prettigst.

  1. Zo'n tactiek zou voor mij ook het beste werken, niet té, maar er wel bewust mee bezig zijn. Dat 1 in en 1 uit pas ik ook regelmatig toe. Niet altijd, soms gaat het weer ongemerkt, maar ik merk wel dat het scheelt als ik het wel doe.

 4. Ik ben niet zo'n spaarder qua spullen, maar echt weg doen vind ik vaak ook wel weer lastig.
  Punt 7 zou ik graag een jaar uit willen proberen! Ik ben echt benieuwd of dat lukt, voor mij zal beginnen met week 52 waarschijnlijk het beste werken ;-).

  1. Zo dacht ik ook! Of misschien nu beginnen, we zitten net in week 26, dus dan zit je op de helft. Maar ik denk dat bij 1 beginnen bij mij er snel voor zorgt dat de klad erin zit, dus op deze manier zat ik er ook aan te denken. En dan dat binnenhalen via Marktplaats ofzo, anders is het natuurlijk toch een goeie €200 voor de eerste maand. Ik weet niet of ik dat nog bij andere dingen weg kan trekken.

 5. Na het lezen van Opgeruimd van Marie Kondo ben ik begonnen met een ontzettend grote opkuis en eindelijk heb ik overzicht in huis wat zich ook uit in een soort van minimalisme. Zeker in de keuken. Alle ballast moest weg. Na 20 jaar werd mijn knop die al een paar keer bijna was opgedraaid compleet omgedraaid. Niet van moetens, maar omdat ik het écht, écht wilde.
  Ik kreeg een hekel aan zoveel dingen in huis. Echt van. Wat doe dit hier eigenlijk in ons huis? Waarom hebben wij in godsnaam twee soepscheplepels? Waarom staat deze expresso die al maanden in ongebruik is hier NU NOG altijd? Ik werd er gek van. Ik begin na een maand eindelijk rust te vinden in dit soort zaken. Echt leven met het minimum zal ik nooit kunnen (tenzij van moetens), maar nu is al fantastisch.

  1. Dat boek heb ik ook al vaak als tip langs horen komen. Een aanrader dus? Zal ik eens kijken of ik het ook kan vinden. Hier heb ik ook al een slag gemaakt en zit ik er wel zover in dat ik het graag wil, maar in bepaalde periodes groeit het spul toch ook wel weer hard aan, merk ik dan.

 6. Ik ben al 5 jaar minimalist. Ik heb er ook een vrouw bij gevonden echt heel fijn. Ik vind minimaliseren echt heel leuk. Ik word oprecht gelukkig als ik weer iets weg heb gedaan. Ik adviseer altijd twee dingen. Ik heb De 1 jaar regel. Als ik iets 1 jaar niet heb gebruikt dan heb ik kennelijk niet nodig gehad en gaat het weg. Voort adviseer ik 3 dozen. 1 voor bewaren. 1 voor weggooien en 1 voor verkopen of kringloop winkel. Schrijf dit ook op die dozen. Ga zo door.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.