Voel jij schaamte als je ergens geen geld (meer) voor hebt?

schaamte omdat je ergens geen geld meer voor hebt

Van de week kwam ik dit artikel tegen, over schaamte voelen omdat je ergens geen geld (meer) voor hebt. En dat zoveel mensen dat doen. Dat vind ik aan de ene kant erg logisch, aan de andere kant heel bijzonder. Logisch, omdat het dan toch voelt omdat je ‘anders’ bent. Heel bijzonder, omdat je momenteel niets meer kunt openslaan/kijken/lezen, of het gaat over de crisis. Een inflatie van 17,1 procent, stijgende hypotheekrente, hogere voedselprijzen. Om nog maar niet te spreken van de stijgende energielasten. Het kán bijna niet dat je hier helemaal niets van merkt. Dus dan zou het toch weer ‘gewoner’ moeten zijn, om iets niet te kunnen betalen.

Flashback naar 2010

Ik moet zeggen: met al die berichten voel ik me af en toe net in een timewarp zitten. Die periode waarin ik net een nieuw huis had gekocht, met een dikke hypotheek, flinke verbouwing en waarin toen ook nog eens mijn drie grootste klanten failliet gingen. Ik heb toen alles op alles gezet om stevig te bezuinigen, mijn lasten naar beneden te brengen en af te lossen op de hypotheek.

Met succes; er ging in 3 jaar tijd 70.000 euro vanaf.

Pas naderhand kwam ik erachter wat me dat had gekost; ik had die periode ook behoorlijk vastgezeten in een schaarstemindset. En voor wie dat voor het eerst hoort: ik heb er ook al eens een podcastaflevering over gemaakt. Die kun je hier beluisteren.

Een schaarstemindset heeft een behoorlijke impact. Het zorgt ervoor dat je brein meer moeite heeft met de lange termijn te overzien, waardoor je veel meer beslissingen in het moment (en dus ook vaak in de emotie) maakt, dan met oog op de toekomst. Het heeft zo zelfs invloed op je neurologische processen en kan je IQ (tijdelijk) met 10 punten verlagen.

Je hebt namelijk een gedeelte van je breincapaciteit nodig om bezig te zijn met geld om te overleven. Daardoor is er minder capaciteit over voor bijvoorbeeld plezier, groei, doelen voor de lange termijn en de impact die je op anderen maakt.

Het kan je bovendien ook enorm isoleren, juist omdat je die schaamte voelt omdat je geen geld hebt, terwijl anderen dat wel lijken te hebben. Ik heb er eigenlijk meteen voor gekozen om dit wél open te gooien en vond dat destijds wel heel prettig. Ook al deed ik het in etappen – deze website heb ik nog héél lang anoniem gehouden 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Van schaamte en schaarste naar nieuwe patronen rondom geld

Je begrijpt: dat wil ik niet nog een keer. Ik geloof namelijk niet dat dat moet. Maar dit is voor het eerst dat ik dat geloof ook in de praktijk mag gaan testen. Na de kredietcrisis is alles weer flink opgekrabbeld, is het allemaal alleen maar beter gegaan.

En nu staan we dus voor een periode die volgens ‘de experts’ nog beroerder gaat worden dan destijds.

Ik merk: dat maakt me heel bewust van die vorige periode, van mijn gedachten, van mijn gedrag. Dat heb ik inmiddels gelukkig wel goed in mijn systeem zitten. Een bepaald bewust zijn van wat ik denk en doe. Zoals Tony Robbins altijd zegt: de kwaliteit van je gedachten bepaalt de kwaliteit van je leven.

Denk je nu dat je failliet gaat, dat jij de enige bent, snap je niet hoe iedereen alles kan blijven betalen en jij niet en voel je jezelf daarom rot, dan maakt dat je leven niet bepaald leuker. Terwijl er geen mogelijkheid is om te weten of dit waar is.

Sterker nog; de kans dat het waar is, is heel klein.

Voor mij ligt nu de uitdaging in het testen en bevestigen van de andere patronen die ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld. De patronen die niet zijn gestoeld op schaarste, maar op overvloed. Dat kan bij tijd en wijlen best uitdagend zijn. En dan zijn we nog maar net begonnen…

Balans vinden

Wat mijn streven hierin vooral is, is balans vinden. Eigenlijk wat ik altijd al heb gedaan; teruggaan naar de basis. En dan heb ik het niet over zelf wasmiddel maken (hoewel ik dat ook een tijdje heb gedaan), maar over teruggaan naar mijn basisprincipes en mijn geld uitgeven aan:

  • Wat noodzakelijk is, en/of
  • Waar ik enorm blij van word, en/of
  • Wat me geld oplevert

Daar mag ik weer wat scherper op worden. Vooral op het stuk ‘word ik er enorm blij van’. Dus ga ik de budgetten weer eens langs. Kijken naar wat weer strak getrokken kan worden. Loop ik de kasten weer eens langs; wat mag hier ruimte innemen en wat kan een andere plek krijgen? Creëer ik ruimte in een tijd die gemakkelijk kan aanvoelen als eentje waarin ruimte tekort is, waarin krapte heerst.

En ik zal mijn best doen om daar de komende tijd ook het een en ander over te delen, zodat het jou wellicht ook inspireert. Want als er iets is dat in deze tijd fijn is, is het een positieve focus. Niet op het vermijden van armoede en schaarste (want dan ben je daar alsnog mee bezig), op het voelen van schaamte omdat je steeds minder geld overhoudt, maar juist op het vinden van rijkdom in elk moment, in elke dag, in elke situatie.

Geloof me: dat wordt alleen maar makkelijker als je voorbij eventuele schaamte gaat en gewoon deelt hoe jij in het leven staat. Financieel, maar ook op andere vlakken.

Hoe ervaar jij deze periode?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Ik probeer bewuster te zijn van, en beter te communiceren over, waar ik nog wel en waar ik geen geld voor OVER heb. Dus ik wil graag mijn geld uitgeven aan x, en heb daardoor minder geld over voor Y. Ik moet keuzes maken – wie niet? DAt heeft dan niet te maken met schaarste, maar met keuzes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.