Hoe zit het met de verwachting voor de hypotheekrente?

hypotheekrente verwachtingen

De hypotheekrente stijgt momenteel behoorlijk snel en dat brengt allerlei gevolgen met zich mee. Wat zijn de komende tijd de verwachtingen van die hypotheekrente en waar moet je rekening mee houden als de rente blijft stijgen? Ik zette het een en ander voor je op een rijtje.

Waar komt de hoge rente vandaan?

De afgelopen jaren hebben we regelmatig kunnen horen en lezen dat de hypotheekrente ‘nog nooit zo laag was geweest’. Dat kan ik voor wat mijn ‘huizencarrière‘ betreft helemaal beamen.

Toen ik mijn eerste huis kocht, stond de rente zo tegen de 6 procent aan. Dat percentage werd nog een tikje hoger bij mijn tweede huis. Terwijl ik nog tegen die 6 procent aan het afbetalen was, waren de rentes alweer aan het dalen. Ik pakte daar een klein beetje voordeel van mee door een deel te financieren via een familiebankconstructie, maar de kopers van mijn huis hadden er meer voordeel van 😉

Toen mijn man dit huis kocht, zette hij de rente vast voor 20 jaar tegen 4 procent. Was ik niet zo blij mee, want iets met #teamaflossen. Bovendien is de rente in de zes jaar dat ik hier nu woon flink gedaald. Oversluiten kon niet uit, omdat het voor zo lang was vastgezet, dus een beetje zonde voelde dat wel.

Dat gevoel is inmiddels helemaal weg, want de hypotheekrente zit inmiddels boven de rente die wij betalen. Hoe dat komt? Het zijn allemaal dingen die bij elkaar komen:

 • ingrijpen van de Britse Centrale Bank
 • ingrijpendere renteverhogingen in de VS
 • de onrust die gepaard gaat met de oorlog in Oekraïne
 • de angst voor een naderende recessie

Allemaal aspecten waar we maar beperkt (of geen) invloed op hebben, maar die wel nauw met elkaar samenhangen. Je merkt aan alle kanten dat het vertrouwen weg begint te sijpelen en dat is over het algemeen geen goed nieuws. En praktische gevolgen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat betekent een hogere rente?

Een hogere hypotheekrente betekent natuurlijk in de eerste plaats dat je maandelijks meer moet betalen. Dat betekent weer dat je maandlasten hoger zijn, waardoor je leencapaciteit wat naar beneden gaat. In de afgelopen maand is er door de stijgende rente van het gemiddelde leenbedrag zo’n 5.000 euro afgesnoept.

Dit werkt natuurlijk door in de woningmarkt; als er minder geleend kan worden, is er ook minder ruimte om hoge prijzen te betalen. Zal er minder overboden worden, zal er minder geboden worden, zullen de huizen steeds wat minder snel verkocht worden en zal de gemiddelde huizenprijs waarschijnlijk wel weer wat dalen.

Dit zal straks zelfs nog wat harder kunnen gaan; in het bedrag dat je maximaal kunt lenen worden ook de kosten voor levensonderhoud meegenomen. Die zijn de afgelopen periode ook flink gestegen. Als dat per volgend jaar wordt meegenomen in de berekening, wordt de leencapaciteit ook aan die kant ingekort. Grote kans dat je dan dus ook wat extra eigen geld mee moet gaan nemen. Nog meer.

Een hogere rente kan tot slot een fikse stijging in je maandlasten betekenen als je rentevaste periode straks afloopt en je moet de rente opnieuw vastzetten. Dit is zeker het geval als je in de afgelopen jaren voor bijvoorbeeld een periode van 5 jaar hebt vastgezet. Of als je een variabele rente hebt – dan zul je nu al merken dat je lasten omhoog zijn gegaan.

Hypotheekrente: de verwachtingen

De hamvraag is natuurlijk: wat zijn de verwachtingen rondom de hypotheekrente. Gaat die nog veel verder stijgen? Misschien zelfs naar het tarief van de jaren ’80, toen deze rond de 13-14 procent hing?

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar een rondje online leert dat diverse experts nog wel een verdere stijging verwachten, zeker als het gaat om de rente op langere termijn. Geld wordt duurder en dat moet ergens van betaald worden.

Dus wat is handig? Hetzelfde als altijd. Een beetje je gezonde verstand gebruiken als je een hypotheek afsluit. Ga liever niet aan je max zitten als je het je niet kunt veroorloven om de rente dusdanig lang vast te zetten, dat je precies weet waar je aan toe bent. En ga je rente ook niet onnodig lang (en dus duur) vastzetten als je toch van plan bent eerder af te lossen.

Je hypotheek is een verplichting die je voor een behoorlijke tijd aan gaat en die over het algemeen een behoorlijke impact kan hebben op je maandelijkse begroting. En geloof me; er is niets aan als je elke maand in de stress zit over of je het deze keer wel kunt opbrengen.

Houd er bovendien rekening mee dat de renteaftrek wordt ingeperkt én dat dit een sigaar uit eigen doos is. Zorg er dus voor dat je je hypotheeklasten als het moet ook bruto kunt betalen. Daar kun je namelijk mee te maken krijgen als je geen inkomsten meer hebt, geen inkomstenbelasting meer betaalt en dus ook niets betaalt om wat van af te kunnen trekken. Een detail dat meestal niet benoemd wordt, maar toch wel heel relevant is 😉

Wat betekent dit voor ons?

Om eerlijk te zijn ben ik zelf niet zo erg bezig met de verwachtingen rondom de hypotheekrente. Om twee redenen:

 1. Onze rente staat nog tot en met 2034 vast
 2. Onze hypotheek is bijna afgelost

Onze lasten staan dus eigenlijk gewoon vast, want zelfs als we nu zouden stoppen met extra aflossingen, is onze hypotheek voor 2034 weggewerkt. Het enige waar we mee te maken kunnen krijgen is met een hogere rente als we zouden verhuizen. Aan de andere kant; ik verwacht dat de huizenprijzen straks ook wat dalen, zodat die maandlasten alsnog weer in verhouding zijn. Bovendien kunnen we dan (bijna) de hele waarde van dit huis meteen al inleggen, als we dat zouden willen.

Dus op dit moment is het meer: wie dan leeft, wie dan zorgt. En dat is eigenlijk ook wel eens lekker. Het thema ‘hypotheek’ heeft me al vaak genoeg kopzorgen bezorgd 😉

Hoe sta jij in het hele hypotheekrenteverhaal?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’ zeggen vele struisvogels in Nederland, die hun kop in het zand steken.
  Dat lijkt me geen goede houding en dat doe jij ook helemaal niet volgens mij.
  Het is gewoon fijn dat je overzicht hebt en rust in je financiële zaken.

 2. Bij mij staat het nog ruim 15 jaar vast voor 2,2%. Met zo’n lage rente toch gekozen om het lang vast te zetten. Daarna ging de rente nog wat omlaag, maar inmiddels inderdaad flink verhoogd. Hoop het huis ipv binnen 30 jaar ook binnen 20 jaar af te lossen, dan maakt de rente na die periode ook niet meer uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.