Het hoofd koel houden tijdens een beurscrash

De laatste dagen stromen de berichtjes binnen met vragen over beleggen. Of ik er nog vertrouwen in heb. Of ik niet had gewild dat ik op een ander moment had gekocht. Alles nét vooraf had verkocht en goedkoop weer teruggekocht. En of ik denk dat het óóit nog goedkomt of er nu maar uitstap. En na zojuist een Q&A te hebben gehad voor de Money Mind Academy dacht ik: laat ik er anders eens over schrijven, misschien wel net zo makkelijk. Want hoe kun je nu het hoofd koel houden als je te maken krijgt met een beurscrash? En… doe ik dat wel?

“Ik ben benieuwd wat je straks zegt…”

Een kleine anderhalf jaar geleden werd ik gevraagd om deel te nemen aan een uitzending van Omroep Max, over beleggen. Nu denk je misschien: “Had je laatst niet je eerste tv-optreden?” Ja, klopt.

Uiteindelijk viel de opname net in mijn vakantie én die van een aantal andere kandidaten en volgens mij werd hij daarna helemaal geschrapt.

Dat kwam echter pas later. Eerst heb ik wél een voorgesprek gehad met de betreffende redacteur. Hij zei toen: “Weet je, ik ben heel benieuwd hoe je er straks in staat, als de markten weer crashen. Misschien is dat wel interessant voor een uitzending.”

Afgelopen weken moest ik ineens weer aan zijn woorden denken. Er komt een beurscrash en na maandenlange ‘winst’, staat er nu ineens ‘verlies’. Hoe ga je daarmee om? En hoe ga ik daar mee om? Ik bedoel, theorie is één ding. Het testen in de praktijk is twee.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Beurscrash: emotie vs. strategie

Ik heb in de afgelopen jaren een beleggingsstrategie ontwikkeld. Dat is er eentje voor luie beleggers, die niet van stress houden.

Kort gezegd investeer ik elke maand rond hetzelfde tijdstip in goedgespreide fondsen, tegen lage of geen kosten (daarover kun je hier ook meer lezen). Bovendien zit ik er in voor de lange termijn en verwacht ik wel minimaal 2 keer een flinke beurscrash mee te maken.

Dit doet een aantal dingen:

 1. Ik zie niet elke dag wat er gebeurt; ik kijk alleen als ik ga kopen
 2. Door het ene vaste moment, probeer ik niet de markt te timen
 3. De structuur zorgt ervoor dat dit iets is dat ik met verstand op 0 doe; niet elke maand bedenken of ik het wel of niet ga doen
 4. De lange termijn maakt dat kortetermijnschommelingen me niet van mijn stuk brengen, ook als ik ze wél meekrijg, omdat er veel over wordt gepraat (zoals nu)

Kort gezegd: het haalt alle emotie eruit. En dit plaatje laat denk ik wel heel goed zien waarom dat belangrijk is.

© investorcaffeine.com

De markt beweegt zich op en neer. Hij beweegt zich al lange tijd op, dus het was te verwachten dat hij ook een keer neer ging.

Oké, dat dit op deze manier zou gaan, had ik niet voorspeld. Maar het resultaat is er niet anders om. Dit is weer een manier waarop de wereldeconomie zichzelf corrigeert. Sommige bedrijven vallen om, anderen groeien of gebruiken dit als startpunt.

(Ik ga hier trouwens nog iets uitgebreider op in in het gratis eBook Beleggen voor Beginners en in de uitgebreide cursus binnen de Money Mind Academy).

Het is geen verlies

Hoewel ik natuurlijk pas de 24e weer inlog bij mijn broker, kan ik wel voorspellen dat mijn winst uit de vorige updates is weggevaagd.

De komende tijd zullen het ook wel weer rode cijfers worden.

Maar dat is geen verlies. Het is pas verlies als je verkoopt.

Dan verzilver je namelijk de koers van dat moment. Blijf je stil zitten, dan trekt de markt zich er wel weer uit. Koop je bij, dan kan zo’n dip je zelfs extra rendement opleveren.

Dus: vind ik het jammer dat ik nét voor de dip heb gekocht?

Ach, met de kennis van nu misschien. Maar ik weet ook dat als ik toen gewacht had, ik nog steeds aan het wachten was. Het gaat immers steeds heen en weer, dus wanneer doe je dan iets? Bovendien had ik er dan nog een bak stress van gehad. Zeker als ik vóór die tijd ook nog zou hebben proberen te timen wanneer ik alles moest verkopen, om daarna weer goedkoop terug te kopen.

Dat laatste is iets dat ik juist nu niet kan gebruiken. Tijdens de vorige crisis zat ik vanwege mijn dure huis vooral in de overlevingsstand. Toen keek ik niet naar kansen. Nu wil ik mijn mindset graag gericht houden op het zien en grijpen van kansen. Extra stress over iets waar ik toch geen invloed op heb, hoort daar niet bij.

Ook deze beurscrash gaat weer voorbij

Ook dit gaat weer voorbij. En dan merken we het weer niet direct. Pas achteraf is dan weer vast te stellen wanneer alles weer wat omhoog begon te kruipen.

Dit is gewoon hoe een markt beweegt. Een conjuctuur. Als je dan nog probeert in te stappen, ben je misschien wel weer ’te laat’.

Ik maak me er niet druk over. Ik ga ook niet anders doen dan ik nu doe. Gewoon straks weer automatisch inleggen en kopen en de mailtjes over koersdalingen negeren. Daarmee haal ik de gemiddelde prijs van elk aandeel weer naar beneden, waardoor m’n rendement uiteindelijk weer groter wordt.

Dit ‘niet anders doen’ betekent overigens óók dat ik er nu niet al mijn spaargeld in ga steken. Ik ga geen beleggingen hamsteren.

Misschien is dat weer een gemiste kans, maar: ik houd van spreiding. In mijn fondsen, maar ook in mijn financiën in het algemeen. Een beetje cash, een beetje beleggingen, een beetje in stenen. That’s the way I like it.

En nu m’n best doen om deze koers ook door te zetten als het weken, maanden of zelfs jaren duurt 😉

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Het is voor de lange termijn met geld dat je kunt missen. Het heeft dus echt geen zin om je daar nu druk over te maken. Het beste wat je kunt doen als je er niet tegen kunt, is gewoon niet meer inloggen alleen als je wilt inkopen.

  Zie het als iets positiefs: het is uitverkoop en daarnaast is het sowieso goed om positief te zijn en dit alles als een kans te zien. Wist je dat namelijk veel bedrijven ontstaan in tijden van crisis?!

 2. Goed artikel Adine. Achteraf bekeken is alles makkelijk. Natuurlijk wil iedereen hoog verkopen en laag kopen, maar dat is een utopie. Je moet vooral geen spijt hebben en bij je plan blijven. Beleggers die nu zenuwachtig zijn, hebben belegd met geld dat ze eigenlijk toch nodig hadden.

 3. Ben augustus vorig jaar begonnen met dividendbeleggen. Heb voor 4.000 euri (waarde van gisteren 27-03-20) met een verlies van ‘slechts’ 475 euri (totaal).
  Maar……….dat dividendbeleggen…….hoorde vandaag dat geadviseerd wordt richting bedrijven om voorlopig geen dividend uit te keren………..zo, dat is een tegenvaller!! Ik zat op +/- 3,50 euro per maand.
  Hoe sta jij hierin? En, misschien nog wel belangrijker, wat te doen. Ben erg benieuwd naar je reactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.