16 Comments
 1. Ik ben ook heel tevreden met Degiro waar ik investeer in dezelfde ETF als jij. Mijn obligaties (DBZB) heb ik op een gegeven moment verplaatst naar Flatex omdat ik die daar ook zonder transactiekosten kan inkopen en dat scheelt weer zo’n 4 euro per maand (plus 100 euro cadeau bij het aanmaken van het account destijds).

  1. Slim, om die obligaties daarheen te verplaatsen! Bij Flatex rekenen ze trouwens als het goed is wel kosten, maar die zijn in de prijs verwerkt. Je hebt het misschien wel gedaan, maar het is dus vaak wel handig om even te kijken of de aankoopprijzen niet meer verschillen dan je als voordeel hebt. Ik kan me overigens bijna niet voorstellen dat dat 4 euro per maand zou zijn, dus wat dat betreft lijkt het me een prima keuze.

   De combinatie die jij noemt klinkt inderdaad ook interessant. Weet je toevallig hoe zij zitten met fondskosten? Die worden overal natuurlijk wel meegenomen in het tarief. Van Vanguard weet ik dat ze die bewust heel laag houden, maar ik heb nog niet uitgezocht hoe dat bij NN zit.

   Als ik trouwens dat overzicht uit jouw Reddit-link bekijk, baal ik er stiekem toch wel weer even extra van dat VTI/VXUS bij ons niet meer verkrijgbaar is 😉 Scheelt toch weer mooi!

 2. Overigens, ik wil deze maand starten met een maandelijkse storting in een andere ETF/Indexfonds. Onze VWRL kopen mijn vriendin en ik met gezamenlijk geld, en ik wil mijn prive-inleg graag gescheiden houden. Dat had ik ook altijd bij BND; dat vond ik fijn omdat je daar de ‘groene’ ETF van Vanguard kan kopen, maar de kosten van zowel dat fonds als BND zijn eigenlijk veel te hoog.

  Na wat research vond ik het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund (https://www.fitvermogen.nl/fondsdetail/NN-Enhanced-Index-Sustainable-Equity-Fund/useFilter/1) & https://www.fitvermogen.nl/fondsdetail/NN-Enhanced-Index-Sustainable-Em-Markets-Eq-Fund/useFilter/1.

  Via fitvermogen betaal je voor deze fondsen ook geen transactie- en beheerkosten. Bovendien hebben deze fondsen geen dividendlek wat je 0,3% scheelt in vergelijking met VWRL.

  Als ik het goed begrijp komen de totale kosten (incl. dividendlek) van VWRL uit op 0.569% (gebaseerd op deze post; https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/comments/bnh6ce/overzicht_kosten_populaire_fondsen/) en zijn de kosten van bovengenoemde fondsen slechts 0.18%.

  Met een combi van de emerging markets en de world tracker heb je een vergelijkbare spreiding als met VWRL en wordt er bij de fondsen ook nog eens een ‘groene’ selectie toegepast.

  Via fitvermogen kan je ook volledig automatisch laten bijkopen, dus na het instellen heb je er geen seconde werk meer aan.

  Zou dit niet een veel betere optie zijn dan de VWRL bij Degiro?

 3. De lopende kosten van NN zijn 0.18% vs. 0.22% bij Vanguard, dus dat scheelt niet zoveel. Het is met name de 0.3% van het dividendlek wat het de moeite waard maakt voor mij.

  Qua obligaties bij Flatex: de inkoopkosten van DBZB zijn nagenoeg hetzelfde. Op ‘t moment van kijken is Flatex 2 cent duurder.

 4. Thanks for the guide, great review on DeGiro.

  I didn’t understand the promotion,
  The 10e a day are covering Transaction COSTS only, or the actual trade?
  Because if we stick to the Core Selection of ETF’s, there’s no Transaction costs involved.

  1. No, it’s transaction costs only, which is why I included the pink thingy in the part of the costs. If you’re only working with Core Selection, it wouldn’t be an additional benefit. However, if you want to experiment a bit, it might be very useful. Before I found the strategy that works for me (and which includes the core selection), I did dabble with some other products and made transaction costs. It would’ve been nice if those were covered back then 😉

 5. Als je vandaag de dag begint met beleggen, mede n.a.v. bovenstaande duidelijke en goed begrijpbare verhaal, waar moet je dan mee beginnen. Of juist nog wachten?
  Wat zijn dé ETF’s in deze tjden? En zijn obligaties handig (omdat ik hoorde dat deze momenteel massaal worden opgekocht)…

  1. Hi Danny,

   Qua timing is dit artikel van gisteren misschien ook nog wel interessant. Ik pas m’n keuze niet speciaal aan op deze tijden; die waar ik in zit (voornamelijk VWRL) heeft een geweldige spreiding qua aantal bedrijven + wereldwijd, dus voor mij is dat goed zo. Wie weet denkt iemand anders daar anders over? Obligaties zijn fijn om wat meer balans in je portefeuille te krijgen; meestal doen die het slecht als de aandelen het goed doen, en andersom. Voor mijn pensioenportefeuille houd ik een balans aan van mijn leeftijd in obligaties en de rest in aandelen.

   Hopelijk heb je daar wat aan!

 6. hoi, even een domme vraag misschien maar ik wil een openstaande aandelenorder sluiten.

  ik krijg nergens gevonden hoe dat moet bij de giro…

  Wie helpt me?

 7. Hoi Adine,

  Mooie blog en nog mooiere levensovertuiging!

  Zelf beleg ik ook via DeGiro, en ben daar tevreden over.
  Mijn enige probleem met DeGiro is dat bepaalde goud ETC’s niet meer beschikbaar zijn of aangekocht kunnen worden binnen het Custody account.

  Ik zou de lezers hier ook het boek ‘De basis van het beleggen’ door Holland Invest willen aanbevelen.
  Dit boek sluit goed aan bij een passieve beleggingsstrategie.
  Key takeaways van dit boek:
  1. Hou je beleggingshorizon in de gaten. Ga bijvoorbeeld niet met geld beleggen in aandelen (of ETF’s) als je dit geld mogelijk binnen 5-10jaar nodig hebt. De kans dat je de belegging dan met verlies moet verkopen is aanzienlijk.
  2. Blijf bij het beleggen in ETF’s (of beleggingsfondsen) of een voldoende gespreide aandelenportefeuille wanneer je niet de tijd of kennis hebt om een gedegen fundamentele analyse van een aandeel uit te voeren.
  3. Minimaliseer de beheerkosten van je beleggingen, zodat je het rente op rente effect maximaliseert.
  4. Kopen wanneer de markt daalt en verkopen wanneer de markt stijgt, ondanks dat dit mogelijk tegen je gevoel in gaat.
  5. Mogelijk loont het om te wachten met het doen van je belegging tot een moment dat de markt niet te (veel) overgewaardeerd is. Hierdoor vergroot je het aantal momenten in de toekomst waarbij je de belegging met winst van de hand kan doen. In hoeverre de markt overgewaardeerd is kunt je naar eigen inzicht inschatten met de statistieken: Tobins Q en CAPE.

  Deze punten moet je natuurlijk niet van mij aannemen maar zelf onderzoeken mocht je het boek willen lezen.

  Grt,
  Konrad

 8. Als je bijv. via justetf.com fondsen vergelijkt als VWRL & VECP, dan zie je bij ‘de parameters’ dat VWRL wel uitleent en VECP niet.

  Kennelijk is het wel/niet uitlenen niet alleen aan brokers voorbehouden ongeacht basic of custody account.

  Mocht je kiezen voor niet uitlenen via bijv. de Giro, gebeurt dit dan alsnog fondsafhankelijk?

 9. Hoe bepaal je voor welk bedrag je het aandeel wilt kopen bij limit order? Kijk je dan naar het laagste bedrag waarvoor het de afgelopen dagen verkocht is?

  1. Meestal kijk ik naar wat er op dat moment wordt geboden en gevraagd (dat kun je ook zien in de video). Soms schiet ik ook doorlopende orders in voor bedragen die ik – op basis van de historie – aantrekkelijk vind. Dat zijn dan niet mijn maandelijkse aankopen, maar aankopen die wellicht nooit doorgaan. Gaan ze wel door, dan is dat bijvoorbeeld van het saldo dat nog over was na mijn laatste aankoop. Als dat logisch klinkt 😉

 10. Ik sta op mijn portefeuille -9 euro. En mijn vrij te besteden brdrag was een paar duizend euro. Nu kon ik geen Euro omwisselen naar USD. Ik kon wel EUR aanklikken maar ik kon niks invullen bij het vakje voor waar ik USD wil invullen. Komt dat omdat mijn portefeuille in de min staat? Hoe kan ik dat bedrag weer positief maken? Als ik geld bijstort komt dat bij die duizenden euros te staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.