DEGIRO en de AFM negatief in het nieuws: loopt je geld gevaar?

afm degiro

Voor je verder leest: zou je me een ENORM plezier willen doen en mijn Money Mind Podcast willen nomineren voor de Dutch Podcast Awards (<- via die link dus), in de categorie Zakelijk? Kost je een paar seconden van je tijd. De podcast meteen toevoegen aan je favorieten kan hier.

In de zomer van 2020 kwam DEGIRO ineens negatief in het nieuws: deze online broker had een flinke boete opgelegd gekregen van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Niet fijn natuurlijk, want dit is mijn favoriete beleggingspartij. Lage kosten, gemakkelijk systeem… ik sta niet echt te springen om over te stappen. Maar: als het om geld gaat, is het altijd goed om in ieder geval even te onderzoeken hoe dit precies zit en op basis daarvan beslissingen te nemen. En omdat ik er wat berichtjes over kreeg, leek het me handig om mijn onderzoek hier ook even te delen.

DEGIRO en de AFM hebben een geschiedenis

Deze zomer kreeg DEGIRO een dwangsom opgelegd. Dat kwam niet helemaal uit de lucht vallen; in 2017/2018 deed de AFM naar aanleiding van klachten van concurrenten al onderzoek naar de bedrijfsvoering bij DEGIRO. Toen werden er overtredingen op de Wet financieel toezicht (Wft, jawel, van die cursussen!) geconstateerd.

Het ging hierbij voornamelijk om:

 • het ontbreken van een duidelijke, evenwichtige en adequate organisatiestructuur
 • onvoldoende bescherming van de belangen en rechten van klanten
 • onjuiste informatieverstrekking over het apart bewaren van beleggingen en Cash Funds
 • tekortschietend beleid omtrent onderzoeken van witwassen, behandelen van incidenten, zorgen voor compliance en het tegengaan van belangenverstrengeling

(Het volledige rapport kun je hier als PDF downloaden).

Het lange verhaal in het kort: de 5 aandeelhouders van DEGIRO hadden in die tijd een holding: LPE Capital. Onder dit bedrijf vielen zowel DEGIRO als een hedgefund, MNF. Sommige klantorders bij DEGIRO bleken achter de schermen te worden uitgevoerd door MNF, waardoor de prijzen soms nét even wat minder gunstig waren dan wanneer dat rechtstreeks op de markt was gebeurd. De AFM vroeg zich hierdoor af of het belang van MNF niet boven dat van de individuele aandeelhouders ging. In 2018 wordt MNF gesloten.

In het rapport kwam ook naar voren dat het laag willen houden van de kosten, om zo te zorgen voor meer groei, mogelijk ook een rol speelde in het ontstaan van de overtredingen.

Hierom werd een dwangsom opgelegd. Daarna, in 2018, ging het hele bestuur op de schop, waardoor veel van deze punten konden worden weggestreept. Er komen nieuwe bestuurders en er wordt een raad van commissarissen ingesteld.

Klanten kregen hier overigens niet veel van mee; dit speelde zich voornamelijk af achter de schermen.

Download hier mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Fase 2: bezwaar en huidige stand van zaken

Vanwege die wijzigingen, vond DEGIRO de dwangsom niet langer terecht en tekende het bedrijf bezwaar aan tegen de conclusies van de AFM. Met succes; begin 2019 werd een deel van de onderdelen waarvoor een dwangsom was opgelegd herroepen.

Maar niet alles. Daarom ging DEGIRO weer naar de rechter.

De uitslag daarvan kwam in juli 2020: voor de onderdelen vermogensscheiding, belangenverstrengeling en belangenconflicten zouden nog steeds niet voldoende maatregelen genomen zijn. Daarom bleef er nog een dwangsom van 300.000 euro openstaan; 100.000 euro voor elk van de overtredingen.

Volgens de AFM onderneemt DEGIRO nu stappen om de ‘geconstateerde gebreken’ alsnog te herstellen. Als dat gebeurd is, dan zou het bedrijf dit melden.

DEGIRO zelf geeft hier eigenlijk vrijwel geen informatie over, behalve via het FD*; daar is gemeld dat alles nu in orde is. Een woordvoerder zegt dat het rapport van de AFM alleen dingen uit het verleden noemt: ‘We hebben altijd de aanbevelingen van de AFM opgevolgd. Als we het er niet mee eens waren, hebben we ze voorgelegd aan de rechter, met het inmiddels bekende resultaat. Nu worden de portefeuilles van onze klanten overgezet op bankrekeningen en kunnen we dit afsluiten.’

Ceo Esmond Berkhout van DEGIRO, die eerder bij de AFM werkte en ook hoofd compliance was bij een andere zakenbank, geeft aan dat de problemen vooral zijn ontstaan door de snelle groei, maar dat ze inmiddels zijn opgelost.

Kortom:

Eigenlijk word je er niet zo heel veel wijzer van. Althans; mij is duidelijk dat er in het verleden dus dingen zijn misgegaan. Mij is nog niet helemaal duidelijk of dat nu wél of niet opgelost is. Als je DEGIRO gelooft, dan zijn de problemen opgelost, maar de AFM geeft daar dus nog geen keiharde YES op. Ook geen ‘nee’, maar toch.

* Als je geen lid bent van het FD, kun je na registratie per maand alsnog 5 artikelen gratis lezen. Dit is dan wellicht ook een interessante.

Wat betekent dit voor ons als klanten?

Om heel eerlijk te zijn: ik wil vooral weten of en waar dit mij raakt. En het raakt mij uiteraard als mijn geld in het geding komt.

Nu ga ik als individuele belegger waarschijnlijk niet tot de bodem van dit verhaal komen. En zoals ik altijd al aangeef: ik ben een luie belegger. Ik wil dat iets werkt, zonder hoge kosten. Als ik elke dag het FD wilde lezen en me onder wilde dompelen in elk mogelijke prospectus, dan had ik ‘beleggen’ niet op mijn lijstje van ‘geld voor me laten werken’ staan.

Wat voor mij dus veel belangrijker is, is de vraag of het mogelijk is om mijn risico’s nog verder te minimaliseren.

Daarvoor kom ik eigenlijk uit bij het beleggerscompensatiestelsel. Dat is een soort depositogarantiestelsel, maar dan voor beleggingen.

Beleggingen tot 20.000 euro vallen bij elke Nederlandse bank of broker met een vergunning onder dit stelsel. Dit geldt per persoon en per instelling. Als een broker of bank dus op wat voor manier dan ook, om wat voor reden dan ook, niet in staat is om jou je geld terug te geven (los van eventuele verliezen bij beleggingen natuurlijk), dan krijg je je geld terug vanuit dat stelsel.

Daarnaast lijkt de overname door Flatex in dit geval ook nog gunstig te zijn; dat bedrijf beschikt over een bankvergunning, waardoor ze klanten een ‘normale’ bankrekening kunnen aanbieden, die valt onder het depositogarantiestelsel: dekking tot 100.000 euro.

Back-up?

Zoals je in mijn updates kunt zien, ligt mijn belegde vermogen op het moment van schrijven nog net wat ónder de 20.000 euro. Hiermee val ik sowieso nog onder het beleggerscompensatiestelsel.

Dat betekent dat ik nog even de tijd en ruimte heb om het aan te kijken. Want om heel eerlijk te zijn: DEGIRO bevalt mij gewoon heel erg goed. En als ik eenmaal iets gevonden heb dat voor mij goed werkt, dan stap ik niet graag over.

Maar: het kan natuurlijk geen kwaad om de komende tijd ook eens wat andere brokers te onderzoeken, voor de volgende 20.000 euro 😉 Want spreiding is nooit verkeerd. Ik zou ook nooit meer dan 100.000 euro spaargeld bij één bank neerzetten.

Wat dat betreft ben ik ook wel weer heel erg blij om dit nieuws; het zette die steeds dichterbij komende ‘grens’ van 20.000 euro weer mooi even op de radar. To be continued dus…

Heb jij deze berichtgeving gevolgd en wat vind je ervan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik volg de berichtgeving over degiro ook op hoofdlijnen en ik verwacht dat ze, juist omdat ze bij de AFM bekend zijn, de zaakjes wel op orde (gaan) hebben.

  Ook ik zit nog onder de 20K dus voorlopig is het ook voor mij veilig. Al wil je natuurlijk ook je rendement hebben en ik weet niet of dat ook meegerekend wordt.

  1. Ik ga uit van het totale bedrag op mijn account, dus mijn portefeuille (incl. rendement) + wat er nog in de vrije ruimte staat. Dus zolang dat onder de 20k staat, valt alles (incl. rendement, dat staat immers los van DEGIRO en is niet een soort rente ofzo) onder dat stelsel.

   1. Inmiddels reactie gekregen van de AFM.

    Hartelijk dank voor uw vraag over het beleggerscompensatiestelsel.

    €20.000 is het maximale bedrag dat uitgekeerd kan worden en heeft betrekking op de huidige waarde (inleg inclusief rendement) van de effecten.

 2. Op de website van de AFM kom ik daar niet exact uit, maar ik wil daar net als jij ook graag vanuit gaan. Ik ga daar wel een bericht richting de AFM aan wagen.

 3. Ik ben ook meer gaan spreiden inderdaad. Het depositogarantiestelsel is zometeen een leuke toevoeging bij Degiro maar beschermd alleen het geld dat je niet belegd hebt. Aandelen vallen niet hieronder maar enkel onder het beleggingscompensatiestelsel tot 20k. Nu schijnt het dat je bij faillissement je aandelen niet kwijtraakt maar voor de zekerheid spreid ik toch wel iets meer vanaf nu.

 4. Tja, er wordt veel over DeGiro geschreven en opeens lijkt iedereen te willen gaan spreiden qua broker. Ten eerste, dit zijn misstanden uit het verleden, wat nu (bijna) is opgelost. Ten tweede, waarom denk je dat je bij Vanguard of iShares niet eenzelfde risico loopt?

  Ondanks dat ik zelf ook wel nog een keer nadenk en wellicht ook eens rondkijk bij andere brokers, voel ik mee met Adine: ik ben als klant simpelweg erg tevreden met DeGiro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.