MoneYou stopt ermee: en nu?

moneyou stopt

Het einde van een tijdperk: MoneYou stopt ermee (niet schrikken als je hier een hypotheek hebt – die blijven ze doen). In 2009 opende ik hier mijn eerste spaarrekening en daarna volgden er nog 9. Handig, want waarom worstelen met potjes in Excel-lijstjes, als je ook gewoon aparte – gratis! – rekeningen kunt hebben? Dit was bovendien ook nog eens ideaal voor mijn PYF-strategie, die ik in het jaar daarna zou implementeren. Maar ja, nu stoppen ze er dus mee. Tijd om eens te kijken naar wat alternatieven.

Eisen die ik aan een spaarrekening stel

De reden dat ik zo tevreden was over MoneYou, was dat het precies voldeed aan de eisen die ik had én de eisen waarvan ik nog niet wist dat ik ze had.

Dat zijn:

 • gratis
 • niet alleen te gebruiken in combinatie met een betaalrekening bij dezelfde bank
 • mogelijkheid om meerdere rekeningen te openen (of potjes, maar liever gewoon rekeningen)
 • snelle verwerking (maar niet té snel, ik wil niet bij de kassa kunnen schuiven 😉 )
 • zoveel mogelijk – zo niet alles – online

En een hoge rente is natuurlijk ook fijn, maar ik moet eerlijk zeggen: dat criterium was belangrijker toen er ook daadwerkelijk nog rente werd gegeven.

Wat zijn de mogelijkheden nu MoneYou stopt?

MoneYou stopt er dus mee. Ik heb nog geen officieel bericht van ze gekregen, maar via de website kun je lezen dat klanten in oktober bericht krijgen en dat de verwachting is dat de dienstverlening – met uitzondering van die hypotheken dus – in 2021 zal zijn afgebouwd.

Brand New Day: gratis en snel

Ik heb momenteel al een beleggingsrekening bij Brand New Day lopen en zag vandaag dat ik daar ook een spaarrekening kan openen. Gratis. Omdat ik al klant ben, hoefde ik alleen maar in te loggen en op de knop ‘Rekening openen’ te drukken en een paar kleine stappen (akkoord gaan met voorwaarden, 0,01 via iDeal betalen) uit te voeren. Ideaal. Ik krijg hier zelfs nog een beetje rente: 0,01 procent per jaar.

Kleine lettertjes: gratis, geen opnamekosten, geen minimumbedragen, maximaal 10 miljoen op je rekening zetten, wel alleen voor 18+.

Het lijkt er wel op dat ik hier geen potjes kan maken, dat is wel belangrijk om nog even te checken. Hoewel ik eventueel ook hierop 1 pot kan aanhouden, en de rest ergens anders.

Ook iets voor jou? Open hier je gratis spaarrekening bij Brand New Day

Knab: werkt handig, kost geld

Knab hoor ik ook heel veel goede dingen over, zowel van ondernemers als van particulieren. Logisch, dit is een soort IKEA/Apple onder de banken: werkt lekker en je kunt er alles mee.

Met ‘alles’ bedoel ik dan: onbeperkt spaarrekeningen (potjes!) openen, tot 5 betaalrekeningen (mét pas) krijgen, alles online regelen, zelf je pincode kiezen, optioneel een gratis creditcard aanvragen, en/of-rekeningen regelen. En dan krijg je op de spaarrekeningen ook nog tot 0,5 procent rente.

Het enige nadeel: de kosten. Je betaalt 5 euro per maand en da’s best veel. Nu kan dat ook wat goedkoper:

Via deze link krijg je het eerste jaar 50 procent korting op je pakketkosten

En als je besluit om met je betaalrekening over te stappen van je huidige bank, kun je ook kiezen voor de overstapservice, die je een bonus van 50 euro oplevert.

Als ik nu alleen voor de spaaroptie ga, dan moet ik dus eigenlijk in het eerste jaar 6.000 euro op mijn spaarrekening hebben om met de spaarrente quitte te spelen. Daarna is het 12.000 euro. En eigenlijk speel ik al eerder quitte, want ik kan natuurlijk ook gebruik maken van deze creditcard, in plaats van mijn huidige. Dan hoef ik ‘maar’ 45 euro per jaar terug te verdienen (de kaart kost 15 euro), wat gelijk staat aan een spaarsaldo van 9.000 euro.

Op die manier wordt het tóch wel wat aantrekkelijker.

Open Bank: 2 procent rente

En dan is er ook een nieuwe bank, waar ik de laatste tijd ook steeds meer over hoor: Open Bank. Géén Nederlandse bank, maar wél eentje die helemaal online is én gewoon onder het depositogarantiestelsel valt, waardoor je spaargeld tot een ton gedekt is.

Ook deze rekening is helemaal gratis. Bovendien krijg je hier de eerste 6 maanden 2 procent rente. Dat geldt overigens wel alleen voor de eerste 5.000 euro; daarna (zowel voor alles boven dat bedrag als na die eerste zes maanden) krijg je 0,20 procent rente. Minder dan bij Knab, maar hè, deze rekening is gratis.

Als je je geld wilt opnemen moet je er overigens wél een betaalrekening bij openen, maar die is ook gratis. Dan vind ik die verplichting persoonlijk niet zo erg.

Helaas hier ook geen potjes, maar ik geloof wel dat ik even gebruik ga maken van de 2 procent rente-actie.

Ook iets voor jou? Open hier je spaarrekening bij Open Bank

Let op: open je tussen 20 en 30 november een rekening hier? Gebruik dan deze link voor 40 euro cashback!

Raisin: flexibel… of toch niet?

En dan is er natuurlijk nog Raisin, waarover ik laatst een review heb geplaatst. Daarin schreef ik vooral over de deposito’s, maar ze blijken bij Raisin ook nog Flexibel Sparen te hebben. Dan is je rente variabel en er is geen vaste looptijd. Een gewone spaarrekening dus.

Deze spaarrekening is ook gewoon gratis en je betaalt geen boete voor het opnemen van je spaargeld. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is bij een deposito wél vaak het geval.

Ik zie hier echter wel een belangrijk nadeel: het ‘flexibel’ kent wat grenzen. Je krijgt wat hogere rente en je krijgt een welkomstbonus (interessant!), maar er geldt wél vaak een vast inlegbedrag. En hoewel je je geld elk moment weer kunt opnemen, moet je het dan wel in één keer opnemen. Het is dus eigenlijk een héél flexibel deposito.

Dat is voor mij maar beperkt handig, omdat ik de meeste potjes ook flexibel aanspreek. Het zou alleen wat zijn voor bijvoorbeeld mijn potje met zorgkosten, waar ik 1x per jaar de zorgpremie uit betaal. Maar… deze gaat bij mij nog even op het reservelijstje.

Is dit wel iets voor jou? Dan kun je een spaarrekening bij Raisin openen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

LeasePlan bank

Ik kende LeasePlan altijd vooral van – jawel – de leaseauto’s. De financieringen daarvan dan waarschijnlijk.

Maar: je kunt hier dus ook sparen. Gratis, online, zonder minimale inleg en met maandelijkse renteuitkering. Vooral dat laatste is fijn, want dan maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente-effect.

Goed om te weten: LeasePlan Bank valt gewoon onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je geld tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder ‘beschermd’ is bij een faillissement.

N26

N26 wordt ook wel gezien als één van de snelstgroeiende bedrijven in Europa. Het komt van oorsprong uit Duitsland, maar bedient inmiddels meer dan een miljoen klanten uit meer dan 17 Europese landen.

Naast een aantal betaalde opties, heeft N26 ook een gratis internationale bankrekening. Als je die beheert via de app op je telefoon, dan krijg je er ook nog eens een gratis Mastercard debitcard bij. Let op: debit, geen credit.

Ook zitten er nog een aantal andere handige bonussen bij, zoals een online huishoudboekje en gratis pinbetalingen binnen Europa.

Maar: het is niet echt een spaarrekening en je krijgt momenteel ook 0 procent rente over je positieve saldo. Bovendien kun je met deze rekening nog geen iDeal-betalingen doen, wat ik zelf niet iDe(a)al vind.

Mocht dat voor jou niet uitmaken, dan kun je hier een gratis rekening bij N26 openen >>

Grootbanken als alternatief

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de traditionele grootbanken. Daar moet je echter vaak meteen een (betaalde) betaalrekening openen. Daar heb ik weer niet zoveel zin in.

Overigens zit ik nog wel bij de Rabobank, dus ik kan die spaarrekening (ik heb er daar ook een stuk of 5 – uit de tijd dat dat nog vrij makkelijk te regelen was) ook gewoon gebruiken.

Maar ja; daarop krijg ik geen cent rente. Bovendien vind ik het prettig om het gros van mijn spaargeld bij een andere bank te hebben, zodat ik niet in één keer zie wat ik heb en daardoor misschien toch wat impulsiever door de winkelstraat loop 😉

Wat ga jij doen nu MoneYou stopt?

Misschien zit je wel helemaal niet bij MoneYou en heb je nu ook geen ‘probleem’. Maar als dat wel het geval is, dan ben ik heel benieuwd wat jij gaat doen nu MoneYou stopt. Heb je al een alternatief? Wat overweeg je?

Ik heb nu dus de rekening bij Brand New Day vast geopend en ga ook nog een extra potje openen bij Open Bank.

Daarnaast ga ik tóch even kijken of Knab iets voor ons is. We hebben namelijk ook onze gezamenlijke spaarrekening bij MoneYou en Knab is eigenlijk de enige bank die ook de mogelijkheid biedt voor een en/of. Nu logt man eigenlijk nooit in, dus het is niet noodzakelijk, maar toch. Ik vind het zelf wel prettig dat hij ook kan inloggen. Zou toch zuur zijn als ik onder een auto kom en hij niet meer bij z’n geld kan 😉

Waarom ik nu dan zou gaan voor meerdere rekeningen? Simpelweg omdat er eigenlijk geen enkele rekening voor 100 procent voldoet aan mijn eisen. En dan kan ik maar beter even een paar dingen uitproberen. Wie weet blijkt één van deze wel weer zo’n pareltje te zijn, waar ik minimaal 11 jaar terecht kan 😉

Had jij al gehoord dat MoneYou stopt? En waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Fijne uiteenzetting over mogelijke keuzes die je kan maken. Ik geef je groot gelijk dat je de spaarrente niet als harde criteria mee hebt genomen, aangezien dat tegenwoordig niet noemenswaardig is. Toch is iedere cent die je meer kan krijgen een welkome voordeel.
  Vooral het kijken naar gemak en het voldoen aan je overboekingswensen lijkt mij een goede prioritering.

 2. Ik ben voornemens om een rekening bij NIBC direct te openen.
  een kwartaalspaarrekening. Geen kosten, vrij opneembaar 0.15% rente+ 0.05% bonus.
  Hebben een App en zijn nederlands.

  Andere optie die ik overwogen heb is Loyds (0.20%), maar die hebben geen app.

  Ik ga moneyou wel missen. Zowel Sparen als Go. Go was echt ideaal op vakantie.

 3. Fijn overzicht. Ik zit zelf bij Leaseplanbank als extra en heb me nu aangemeld bij Openbank. Is toch wel heel aantrekkelijk die 2% rente! Via mijn eigen bank (Rabobank) is de rente nihil.

 4. Je kunt bij BND meerdere gratis spaarrekeningen openen, waartussen je eenvoudig heen en weer kunt boeken. Heb je toch potjes 🙂

  Nadeel van Leaseplanbank is dat je maar 1 spaarrekening kunt openen.

 5. Ja erg jammer dat ze stoppen! Ik hoorde het via via. Beetje raar dat ze niet gewoon eerst hun klanten allemaal informeren, maar dat ik het via via moest horen. Vind ik zelf niet zo netjes over komen.
  Als alternatief wel rondgekeken, maar eigenlijk niet zoveel zin in gedoe, dus ik heb nu extra potjes aangemaakt bij mijn lopende bankrekening/ spaarrekeningen (ING). Ik kwam precies uit met de potjes die ik bij Moneyou had. Heb het geld ook al weggehaald, want bij Moneyou kreeg je al geen rente meer en bij ING nog 0,01. Is praktisch niks, maar beter dan helemaal 0. Ook ik heb uiteindelijk niet op de rente gelet, want ze veranderen het toch voortdurend overal.

 6. Ik heb 1,5 week terug een mail ontvangen van Moneyou dat ze ermee stoppen. Ik heb mijn geld nu verdeel in potjes mijn groot bank en bij de NIBC. Daar heb ik een gewone spaarrekening en een kwartaalrekening. Ik zit daar al heel lang tot volle tevredenheid. Helemaal nu ze ook een app hebben. Zit er wel aan te denken nog ergens een rekening te openen maar weet nog niet waar. Bankieren via een app vind ik toch wel een vereiste.

 7. Bij SNS kun je ook een gratis spaarrekening openen zonder dat je een betaalrekening bij dezelfde bank hoeft aan te houden. Je kunt dan als tegenrekening je al actieve betaalrekening bij een andere bank gebruiken.

 8. Bij NN kun je een gratis spaarrekening openen en maximaal 10 potjes aanmaken. Je betaalrekening bij een andere bank gebruik je als tegenrekening.

 9. Ik heb nu in mijn ING spaarrekening potjes gemaakt. Daar kan ik er max 10 aanmaken, dus dat volstaat. Het zij zo.
  Ik weet niet of ik ga shoppen. Natuurlijk is bij een van de banken 2% rente leuk, maar het wordt pas echt leuk als je ook een heel flink bedrag hebt om er weg te zetten. En dan is het ook nog eens voor een half jaar. Niet lang dus. Dus ik houd het maar bij ING. Mijn bankkosten al verlaagd naar iets van €1.35 per maand, omdat ik nooit contant geld opneem.

 10. Bedankt voor het overzicht! Ik ben sinds deze maand ook op zoek naar een geschikte opvolger van Moneyou. Jammer dat ze stoppen, want dit was toch wel het beste systeem voor potjes. Met mijn spaarrekening bij ASN kan ik ook potjes gebruiken, maar dit is niet zo praktisch als Moneyou. Open Bank lijkt interessant, maar na dat eerste halfjaar blijft er weinig aantrekkelijks over. Je krijgt alleen 0,2% rente als je ook belegt via hun ‘portfoliomanager’, anders krijg je 0,01%. Je kunt dus wel 50 euro aan rente verdienen als je 5000 euro voor een halfjaar bij ze parkeert en dan je rekening weer opzegt.

 11. Ik spaarde wel bij MoneYou, maar al een tijdlang geven ze geen rente meer op het saldo, dus staat hij al op 0. Verder heb ik ideaalsparen bij ASN en het meeste spaargeld bij NIBC met 0,15% rente en allemaal Nederlandse banken. NIBC geeft geen mogelijkheid tot spaarpotjes, maar dat deel ik zelf in. Geen probleem in Excel.

  Om rentes te vergelijken kan je kijken (heb ik al eens eerder aangegeven) bij de site vanspaarbankveranderen.nl. Er zijn nu meer buitenlandse banken die veel rente geven met een deposito garantiestelsel, maar ik ben er persoonlijk toch huiverig voor mijn geld te stallen in Letland of Estland. NIBC geeft nu als Nederlandse bank de hoogste rente zonder voorwaarden.

 12. Ook hier alle centjes bij Money You.. Maar ben het daar al aan het weghalen, heb voor de kids een spaarrekening geopend bij ASN. Daar hebben ze een rekening voor kids met 05% rente. Voor ons zelf zit ik aan KNAB te denken, gratis spaarrekeningen en wat rente. Betaalrekeningen hebben we bij de ABN maar vindt de kosten hiervan wel flink duurder worden. Iemand nog tips hiervoor en een evt. creditcard?

  1. Ik heb er zelf momenteel eentje via Euroclix; dat is Mastercard voor 15 euro per jaar, met volgens mij het eerste jaar ook nog gratis. En je spaart dus punten, waardoor je nog weer wat terugverdient, maar dat is tegenwoordig niet zo heel veel meer. Het bevalt me heel goed, maar als ik vanwege het sparen straks bij een bank terecht kan waar ik een gratis kaart krijg, dan neem ik die natuurlijk.

  1. Ja, zo denk ik dan ook. Sowieso is die 15 euro per jaar best netjes (je zit vaak aan 25 euro per jaar), eerste jaar dan gratis – dacht ik – en dus punten sparen. Gratis elders wil ik nog overwegen, maar voor nu komt dit wel mooi uit. Zelfs met weinig punten haal ik de kosten er wel uit, omdat ik ook bepaalde zakelijke betalingen via de kaart laat lopen!

 13. Sparen bij Bondora met hun Go and Grow variant levert op dit moment 6,50 procent rente per jaar op en je krijgt dagelijks de rente bijgeschreven ook zaterdag en zondag zodat je optimaal kunt profiteren van het rente op rente effect.Je kunt daarbij 6 spaarpotjes maken: reizen,grote aankoop,toekomst van het kind,appeltje voor de dorst,pensioen of extra inkomsten.Profiteer ervan.

 14. Voor mij is het de Leaseplan Bank geworden. Mijn eisen waren: Online, gratis, geen verplichte betaalrekening, rente ontvangen en Nederlands deposito stelsel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.