Potjessparen

Potjessparen

Er zijn heel veel manieren om te sparen. Voor mij werkt potjessparen het beste. Ik werk niet met fysieke potjes, omdat contant geld + LLMM = minder. Op één of andere manier verdwijnt dat toch makkelijker uit de portemonnee. Maar dat maakt niet uit, want nu kan ik ook digitaal potjessparen. Op het moment heb ik acht potjes bij Moneyou. Vijf daarvan zijn ‘gewone’ spaarrekeningen en drie zijn Kwartaalspaarrekeningen. Je kunt namelijk maar vijf rekeningen van elk soort openen op één naam en aan vijf had ik niet genoeg. Overigens heb ik ze niet allemaal in één keer geopend, maar is er regelmatig een potje bijgekomen.

De potjes

Als je deze methode wilt gaan gebruiken, is het handig om te bepalen hoeveel potjes jij nodig hebt.

Zelf heb ik er acht, namelijk een Pensioenpotje, een Emergency Fund, een Bufferrekening, een Verbouwingsrekening, een Belastingrekening (voor evt. aanslagen), een Hypotheekrekening, een Vakantierekening en een Zorgverzekeringrekening. Die laatste heb ik begin dit jaar aangemaakt, omdat ik dankzij de uitkering van mijn woekerpolis mijn zorgverzekeringspremie in één keer kon betalen en dus gebruik kon maken van de betalingskorting.

Op de Zorgverzekeringrekening stort ik nu steeds maandelijks de gewone premie, zodat ik volgend jaar ook weer in één keer kan betalen. Ook heb ik er een beetje extra op gezet, zodat ik andere zorgkosten kan betalen, zoals mijn lenzen (+- €200 in het jaar).

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom potjessparen?

Het potjessysteem werkt om een paar redenen goed voor mij. Allereerst geeft het een bodem aan. Als er in het Verbouwingspotje nog maar €25,46 zit (het trieste saldo van het moment, na een fikse rekening), dan zit een nieuw bijkeukentje er natuurlijk even niet in. Zit er aan de andere kant €1000 in het Bufferpotje en gaat onverwachts de wasmachine stuk, dan hoef ik me niet in allerlei bochten te wringen, want ik heb het geld beschikbaar in het daarvoor bestemde potje.

Het helpt dus met sparen, maar het helpt ook met uitgeven op het moment dat het nodig is. En, ook niet onbelangrijk: het overzicht is heerlijk. Je weet precies wat je waarvoor gereserveerd hebt en hoeft hier verder totaal niet over na te denken.

Beginnen met potjessparen

Werk je nog niet met potjes, maar zou je er wel mee willen beginnen? Dan kan ik je Moneyou van harte aanbevelen. Begin eerst met een paar potjes die je ook écht wilt vullen. Ik kan me voorstellen dat je bijvoorbeeld sowieso altijd spaart voor een buffer, een vakantie en de hypotheek. Stel daarna voor jezelf vast hoe je je geld gaat verdelen over die potjes. Ik bepaal meestal aan het begin van de maand mijn prioriteiten. Op dit moment gaat bijvoorbeeld 100% van mijn Marktplaatsverkopen naar de Vakantierekening en verdeel ik bedragen die over zijn (vanwege zerobasedbudgetting) over de Vakantie-, Hypotheek-, Buffer- en Verbouwingsrekening.

Na verloop van tijd komen er misschien nieuwe doelen bij of valt er iets af. Ik heb bijvoorbeeld een tijd een Vloerrekening gehad. Nu de vloer gekocht en gelegd is, heb ik die rekening omgezet in de Vakantierekening. Op basis daarvan kun je dan je potjes aanpassen.

Volhouden

En als je de potjes eenmaal hebt en weet wat je waarheen wilt storten, dan is het een kwestie van volhouden. Dat lijkt misschien lastig, maar valt eigenlijk best mee. Je gooit namelijk niet je geld één grote hoop, maar komt met elke cent dichter bij één specifiek komt. Sinds vandaag – hoe toevallig is dat! – kun je bovendien elke rekening een einddoelbedrag meegeven. Dan wordt automatisch berekend wanneer je daar bent, met alleen de rente of door gewoon elke maand een bedrag over te maken. Mooie foto erbij plaatsen voor extra motivatie en klaar ben je 🙂

Werk jij met potjes? En heb je nog tips voor andere (niet)potjesgebruikers?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Ik heb twee spaarrekeningen: een als buffer en voor de grote uitgaves (bv. vakantie of een nieuwe wasmachine). De ander is om vooruit te sparen voor jaarrekeningen (WOZ, bieb, muzieklessen van de kids, etc). Nooit meer stress hierdoor, heerlijk!
  Half maart komt daar nog een derde potje bij, voor de zorgpremie, net zoals jij dat al doet. Daar spaar ik nu al voor maar nog niet op een aparte rekening.
  Maar die potjes, daar ben ik nog wel over aan het nadenken, het is misschien wel makkelijk om gerichter voor iets te gaan sparen, bv. als manlief een nieuwe foto-toestel wil kopen, of voor de kozijnen die we nodig gaan hebben. Dus je hebt me wel op een idee gebracht!

 2. Wij hebben en pensioenrekening, een buffer,en verbouwingsrekening en een fun potje.

  De pensioenrekening is het hoogst. Daar kom ik niet aan. Want dat is voor aanvulling als Husband met pensioen gaat. Hij heeft een goed pensioen (nog wel).

  De buffer is voor allerlei doeleinden. Kapotte wasmachine, dure maand, zorgkosten, e.d.

  Het funpotje is voor de leuke dingen. Een weekend weg, en dagje uit, zomaar wat leuks kopen.

  Wij hebben geen hypotheek en gaan niet op vakantie. Daar hoeven wij geen geld voor opzij te leggen.

  Voor ons werkt dit prima. Ik betaal mijn zorgkosten twee keer per jaar. Dan spaar ik gewoon minder, of ik zorg dat er de maand ervoor nog wat overblijft.

  Liefs Frederique

 3. Herkenbaar.Wij hebben ook digitale potjes: voor de buffer, voor zorg, voor reserverinsuitgaven, voor studie zoon, kleine buffer en potje voor uitgaven die zoon betreffen (daar storten we de kinderbijslag op)
  en het huishoudgeld wordt verdeeld over echte potjes.
  Ik vind het een super overzichtelijk systeem: wat je zegt als de bodem in zicht is weet je waar je aan toe bent…..

 4. Ik heb inderdaad ook digitale potjes maar dan op verschillende rekeningen, maar alles op één rekening klinkt wel goed. (wat doe je alleen als de rente daar erg zakt?)
  Ik heb een 'gewone' spaarrekening voor de lange termijn met geen specifiek doel, een rekening voor de katten=dierenarts, funrekening, vaste lasten die per jaar komen en een rekening gekoppeld aan mijn betaalrekening voor wat surplus geld als ik het echt opeens nodig heb. Ik vind het ook fijn omdat het zo overzichtelijk is en voor iedere categorie er meteen geld is om het te betalen.

  1. Heb jij het bij verschillende banken? Ik heb namelijk ook wel verschillende rekeningen, maar dan bij één bank. De rente bij Moneyou is door de jaren heen redelijk stabiel gebleken (ten opzichte van de markt). Eerst had ik mijn potjes bij de Rabo, maar die rente is zo ontzettend laag, dat ik ben overgestapt. Als het nodig is, dan doe ik dat weer, mét potjes. Want rente is wel gewoon 'gratis' geld.

 5. Ik heb inmiddels ook 4 potjes bij moneyou. Ideale vind ik daar, dat je inderdaad elk moment gewoon geld terug kan storten op je tegenrekening.
  De rekening voor het huis is al een tijdje niet meer verandert, want er was even niks nodig. Maar ondertussen liep de rente natuurlijk wel gewoon door en groeide het bedrag alsnog. Wel met kleine beetjes, maar alles is mooi meegenomen. Voordeel van moneyou vind ik dat je elke 3 maanden je rente bijgeschreven krijgt en dus rente over je rente krijgt.

  Ik heb nog niet genoeg potjes voor alles wat ik uiteindelijk moet gaan betalen. De grootste reden is wel dat ik voorlopig ook nog geen geld genoeg heb om er echt effectief voor te sparen. Hopelijk kan ik dat op korte termijn wel veranderen.

 6. Ik heb een excel potjes bestand. Dus gewoon op één rekening en in excel houd ik bij hoeveel er in het potje zit en hoeveel er uitgaat. Elke maand maak ik een vast bedrag over naar die potjes en dan verdeel ik het denkbeeldig in excel. Dat werkt hier wel goed.

  1. Soms wel, hoewel ik de minder dringende dingen tegenwoordig wel goed los kan laten. En als het verbouwingspotje leeg is en de timmerman moet wel komen, dan probeer ik eerst geld op mijn lopende rekening te verdienen. Via Payroll krijg ik bijna elke week uitbetaald, waardoor ik dus wat flexibeler ben. Als zoals nu het verbouwingspotje bijna leeg is en we twee of drie weken geen kosten verwachten, dan gebruik ik die tijd om het weer te vullen tot €300 of €400. Vervolgens probeer ik de kosten weer eerst van mijn lopende rekening te betalen door ervoor te budgetteren. Op die manier kan de verbouwingsrekening weer wat extra groeien, of krimpt hij tenminste niet.

   En in mijn bufferpotje zit op het moment ook 'maar' €400, dus dat is voor mij te weinig om er aan te gaan zitten. Misschien als ik er €3000 in had dat het makkelijker ging, maar nu vind ik het dan toch te riskant. Maar ik heb er voor de vloer wel wat uitgehaald toen er iets van €2000 in zat, dus ik ben ook niet helemaal feilloos wat dat betreft 😉

 7. Ik heb ook potjes bij Moneyou. Ik heb al gemertk dat ik 1 potje van naam wil laten veranderen. Weet jij hoe dit moet? Maar goed, het systeem werkt heerlijk. Thuis in het keukenkastje doen we het op kleine schaal 😉

 8. Och wat leer ik veel van jou, wij hebben momenteel te weinig inkomsten om veel te sparen. Dus het blijft bij kleine beetjes. Maar ik ga zeker bij money4you kijken. Bedankt voor de tip

 9. Ik heb 2 verschillende betaalrekeningen bij de Rabo. Daar worden dan ook direct weer extra kosten voor berekend. Hoe zit dat bij Money4you? Betaal je over 5 potjes ook 5 keer kosten? Verder heb ik 1 spaarrekening. Daarop probeer ik een buffer te houden van €15.000,-. Dat lukt aardig. Maar die verschillende potjes lijken me wel heel handig. Wij hebben ook wel wat grotere spaardoelen, maar op één of andere manier lukt dat niet uit die grote pot.

 10. Hoi
  je berichtje is erg herkenbaar, ook in ben van de potjes bij moneyou!
  Ik heb er ondertussen al 10 (maximale dus).
  * Opleiding (om dadelijk mijn stage periode te overbruggen ivm erge vermindering salaris).
  * Voorziene Uitgaven (denk aan cadeautjes, verjaardagen ed)
  * Essent (om voo rmijn jaarafrekening te sparen naast mijn (bewust) erg lage voorschot bedrag).
  * Auto (voor onderhoud, eventuele boetes en tzt voor aanschaf nieuwe auto).
  * Huis (om bij verkoop de hypotheek schuld toch een beetje te kunnen verlagen en eventuele grotere kosten aan mijn huis die tussendoor komen)
  * Onvoorziene uitgaven (spreekt voor zich).
  * Vakantie (spreekt ook voor zich maar ook voor dagjes uit en andere recreatie).
  * Verzekeringen (ik heb een aantal jaarlijks te betalen verzekeringen).
  * Miepie (mijn kat haar eigen spaarrekening, voor onvoorziene uitgaven).
  * En de laatste in "mijn spaarrekening" hierop komt mijn geld binnen vanuit mijn betaal rekening vanuit waar ik het weer verder verdeel.

  Via de Iphone App kon ik al langer een spaardoel invullen, en voor bijna alle rekeningen heb ik dit ook gedaan. Zo krijg ik elke maand ook een mailtje als ik nog niets gestort heb. Ik heb in mijn budget opgenomen hoeveel ik ongeveer wil sparen per maand en in welk potje. Mijn auto en verzekering rekening is nu even genoeg gevuld en heeftd us minder prioriteit. Als ik 'over' heb gaat het extra naar onvoorziene uitgaven. Op mijn 'huis' rekening stort ik mijn hypotheekrente aftrek en koopsubsidie (koopsubsidie valt over 2,5 jaar toch weg en HRA is ook nog twijfelachtig en zo bouw ik een mooi potje op en weet ik meteen dat ik ook zonder die bedragen rond kan komen.
  Wat ik het fijne van MY vind is dat je inderdaad kan zien hoeveel rente je al hebt opgebouwd, die werkt voor mij erg stimulerend en opbeurend als ik het weer even niet meer zie zitten!
  Ik ben erg tevreden over MY dus en ik vind het ook echt een aanrader maar kan je natuurlijk ook zelf potjes maken in een excel bestand en bij je eigen bank blijven!

 11. Ik doe het ouderwets: heb gewoon enveloppen met op iedere enveloppe het doel erop: vakantie, extra aflossing hypotheek, autokosten, zakgeld voor mezelf( ik gebruik er nooit iets van maar krijg hetzelfde in de knip voor mezelf als manlief), verbouwingskosten. Aan het begin van de maand gaat hier standaard een zelfde bedrag in. Man wil de wc verbouwen, heeft het plafond er al uit gehaald maar jammer voor hem: er zit nog maar 200 euro in de verbouwings envelop, blijft lekker nog een jaartje zo zitten. Plannen is plannen en daar wijk ik niet af! Corry

  1. Goed zeg!! Pin jij dan aan het begin van de maand daar geld voor? En vind je het niet zonde dat je er dan geen rente op krijgt? Wel heel goed dat het je dan ook gewoon lukt om er vanaf te blijven. Vriendlief heeft hier niet echt inzicht in mijn potjes, dus ik moet ook wel duidelijk zijn in of iets wel of niet kan. Nu kan er in ieder geval niets, behalve misschien een potje verf kopen 😉

  2. Hoi,
   is er een reden waarom je het zo doet? Ik neem aan dat je dus echt cash geld in huis hebt nu. Dat zou ik best eng vinden. Het hebben van een spaarrekening is niet moeilijk, het lijkt me zelfs makkelijker dan elke maand pinnen. En je loopt nu natuurlijk de rente mis. En wat als er iets ernstigs gebeurd zoals een brand of inbraak?
   Maar nogmaal ik weet je reden niet om zo te sparen en je moet het natuurlijk zelf weten maar het lijkt mij een beetje raar om veel cash geld in huis te hebben tegenwoordig (en eng!).
   groetjes

 12. Ja ik pin dit allemaal als de salarissen binnen zijn. Ik weet dat ik geen rente vang maar vind het heerlijk als de enveloppen dikker en dikker worden.Gelukkig denkt mijn man er hetzelfde over. Zo heb ik ook een doel wat ik eind 2012 op de spaarekening wil hebben. mijn man zegt altijd; als het bij jouw in je kop zit lukt het ook. Meestal plan ik net iets scherper als wat normaal gesproken kan, dat vind ik heerlijk, houd me scherp Let wel we hebben net een vakantie naar Turkye geboekt hoor, maar wel uit de envelop en als we terug zijn beginnen we weer met een lege envelop. Voor het zakgeld en visa spaar ik klein geld en op is op! Corry

 13. Ik ben tegen het sparen in potjes of omslagen voor een bepaald doel gewoon omdat, als het geld ergens wordt opgepot,het totaal niets opbrengt. Staat het daarentegen op een spaarrekening of op de zichtrekening dan brengt het wel nog iets op. 't Is misschien niet veel maar toch meer of niets….

  1. Daarom spaar ik zelf in digitale potjes; bij Moneyou kun je rekeningen aanmaken voor speciale doelen. Dat zijn dan gewoon potjes (want dat systeem vind ik zelf erg goed werken), maar je krijgt er wel gewoon rente op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.