Waar kan Nederland volgens jou op bezuinigen?

Het begrotingstekort van Nederland lijkt zo ver op te lopen, dat het niet meer valt binnen de regels die de EU gesteld heeft. Dat betekent dat er 16 miljard extra bezuinigd moet worden. Nog even los van dat ik niet snap dat NL strak aan die lijn wordt gehouden, terwijl dat blijkbaar met Italië, Spanje, Griekenland e.d. niet gebeurd is (wat ik overigens wel goed vind, waarom een grens stellen als niemand die hoeft te respecteren), betekent dat voor ons waarschijnlijk een verdere daling in koopkracht. Volgens minister Kamp zitten we al op -1,75% zonder die bezuinigingen.

Omdat het ‘misplaatsen’ van 16 miljard – of eigenlijk 28 miljard, want daar schijnt het in totaal om te gaan – in onze huishoudboekjes waarschijnlijk niet voorkomt, dacht ik dat wij de overheid misschien wel van wat bezuinigingstips konden voorzien. Natuurlijk zijn ze wat persoonlijk gekleurd, maar dat zijn de maatregelen die door hen genomen worden volgens mij ook. Wat mij betreft kan er bespaard worden op:

Wachtgeld; waarom zouden voor werken in de politiek andere regels moeten gelden dan voor andere beroepen? In de meeste gevallen kunnen politici zo weer doorstromen naar het bedrijfsleven en daar weer bonussen opstrijken

Europa; Nederland is (was) één van de sterkste Euro-landen. Waarom niet wat meer de voet neerzetten in Europa en ervoor zorgen dat het ook nog iets oplevert, in plaats van dat het miljarden kost?

Ontwikkelingssamenwerking; Ik begrijp dat het belangrijk is, maar hoe lang moet je iemand een vis gaan geven, voor je overstapt op het verstrekken van hengels? Als ik zie hoeveel Nederlanders aan het spartelen zijn (en daar reken ik mezelf gelukkig niet toe), dan snap ik niet waarom die middelen niet gebruikt worden om HIER orde op zaken te stellen.

Cultuur; Ik houd echt wel van cultuur, maar als een balletvoorstelling volledig gesubsidieerd moet worden, omdat het anders niet te betalen is, dan betekent dat dat er gewoon te weinig belangstelling voor is. En wie zit er in hemelsnaam te wachten op die bizarre ‘kunstwerken’ die je overal langs de weg ziet? Laat mij maar lekker uitkijken over een weiland of een bollenveld, in plaats van een koperen aardappelschil.

Asielbeleid; Op de site van de overheid staat zo mooi ‘Nederland heeft een streng maar rechtvaardig vreemdelingenbeleid’ en even verderop: ‘Als ze niet vrijwillig vertrekken, kunnen ze gedwongen worden uitgezet.’ En om dat laatste gaat het me: ‘kunnen’. Niet ‘kunnen’, maar ‘worden’. Mensen die nergens meer terecht kunnen, niets te verliezen hebben en op straat terecht komen, hebben vaak geen andere uitweg meer dan de criminaliteit, met alle (kostbare) gevolgen voor de samenleving van dien. Het is misschien niet altijd even aardig en leuk, want je krijgt ongetwijfeld zaken als die van Mauro e.d., maar als je de wet niet handhaaft, waar stopt het dan? Ik snap best dat NL inmiddels een geliefde ‘vluchtbestemming’ is. Maar bedenk je goed: wij zijn niet het enige land waar je een nieuw bestaan op zou kunnen bouwen, maar wel een van de kleinste. Ik zou dan eerder pleiten voor een centraal Europees orgaan waar mensen zich kunnen melden en dat die dan ‘verdeeld’ worden over landen die asiel kunnen bieden. Uiteraard na inburgering. (Oei, dit gaat me vast volgers kosten!)

Postbus-51-achtige initiatieven; Mooi dat de overheid mensen voorlichting wil geven, maar bijna iedereen heeft toegang tot internet. Zet daar wat op, in plaats van het maken en uitzenden van dure spotjes. En voor dingen als ‘Met het grootste gemak, gooi je het in de afvalbak’ kun je beter op scholen zijn. Jong geleerd is oud gedaan.

Zoals jullie zien, zijn dit allemaal manieren om te bezuinigen zonder dat er meer betaald hoeft te worden. Want dat mis ik heel erg bij onze overheid (en dus niet de huidige regering, maar de overheid in het algemeen. Want als in voorgaande jaren niet uitzonderlijk veel was uitgegeven, dan zaten we nu niet met een probleem. Ik vind het dapper dat de huidige regering zo durft te bezuinigen, want de kans is groot dat het ze bij de volgende verkiezingen niet in dank wordt afgenomen): kijken hoe je kunt besparen, in plaats van waar je nog iets van de burger kunt pakken. Want die burgers hebben zo langzamerhand ook zoveel niet meer over. Als ik even een rijtje opnoem:

– boodschappen zijn duurder geworden
– brandstofprijs zit op een recordhoogte
– gemeentelijke belastingen zijn gestegen, ondanks forse daling in WOZ-waarde
– hogere premie zorgverzekering
– enzovoorts

En dan is dit alleen maar van de afgelopen 3 maanden! Lijkt me hoog tijd om eens te gaan consuminderen, in plaats van bijna hetzelfde uit te blijven geven, maar te verwachten dat het inkomen hoger wordt. Zo werkt het bij ons niet, dus zo zou het bij de overheid ook niet moeten werken.

Waar kan de overheid wat jou betreft flink op besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

55 Comments
 1. Ik ben het helemaal met je eens.

  JSF-vliegtuigen, lijken me nu ook echt noodzakelijk.

  Allerlei subsidies, op veel ervan ontbreekt namelijk controle op fraude.

  Het enorme netwerk van belasting innen en het herverdelen van dat geld. Het kan best eenvoudiger, scheelt meteen een hele berg ambtenaren.

  Dat boe-geroep van kunstmensen dat is zo vervelend. Alsof alleen ZIJ weten wat kunst is omdat zij in een museum een uur lang naar een bos opgerold scheepstouw in een verder lege ruimte kunnen kijken. Ik vind het ook echt idioot dat dat nog steeds met enorme bedragen wordt gefinancierd.

 2. Ik hoorde gisteren een mooie uitspraak: We geven jaarlijks tonnen aan belastinggeld uit aan de procedures voor alleenstaande asielzoekers, terwijl ze maar 1000 euro per jaar kosten (volgende week uitzending van de Rekenkamer). Ik denk dat we misschien eens moeten kijken HOE we bezuinigen. In de zorg worden er nog steeds tonnen weggegooid (bv. rollators die geen tweede keer gebruikt mogen worden terwijl ze nog prima zijn), maar waar wordt er op bezuinigd: op de verpleging. Brengt minder op maar wel sneller. Er wordt veel te veel gekeken waar snel geld te halen is ipv dat we sectoren hervormen.
  Ook worden er miljoenen uitgegeven aan subsidies voor LEGE kantoorpanden. Worden er subsidies gegeven om er nog meer te bouwen, we bouwen voor leegstand!!
  Het is de kortzichtigheid waarmee het kabinet in voorzieningen snijdt waar ik me groen en geel aan erger. Echt, er valt genoeg te bezuinigen, als ze zich eens zouden verdiepen in hoe de dingen echt werken. Dan zouden we nog prima geld aan kunnen besteden aan ontwikkelingshulp, voorlichting of cultuur.

  1. Hoewel ik vind dat op die drie laatste punten ook zeker bezuinigd kan worden (wie weet krijgen burgers dan zelfs wel iets terug, b.v. via de zorg oid!), zijn dit inderdaad ook hele goede punten! Ik heb liever een zesdehands rollator én verpleging waar ik op kan vertrouwen, dan een eerstehands rollator en iemand die drie uur per dag beschikbaar is.

  2. En wat als we de asielzoeker hebben toegelaten? Dan kost ie echt geen E 1000,= p.jaar meer. Als diegene hier dan mag blijven zitten tot zijn/haar dood kost ie echt wel veel meer. Onderwijs, uitkering, Aow, zorgtoeslag, huurtoeslag enz. reken uit je winst. En zo is het wel een goede ontmoediging voor anderen om hier te komen. Als je mensen persoonlijk kent dan is het wel wat genuanceerder misschien maar over het algemeen…

 3. Je noemt zelf al wachtgeld, maar wat dacht je van de gewone salarissen van ministers en topbestuurders? Een duizendje per maand minder merken die niet eens denk ik!

  1. Mee eens, die salarissen vind ik ook niet in verhouding, gelukkig is daar al paal en perk aan gesteld met de Balkenendenorm. Maar b.v. van die acties als van Wouter Bos vind ik niet kunnen; zelf weggaan omdat je bij je gezin wilt zijn, een enorme uitkering + wachtgeld opstrijken en vervolgens alsnog een topfunctie ergens in het bedrijfsleven accepteren. Daar zakt mijn broek echt van af.

 4. Ben het met al je punten eensch. Vooral wbt kunst en ontwikkelingssamenwerking.

  Beperken van de regelzucht. Dat bedisselen en 'sociaal wenselijke' betuttelen. Daar kan heel wat in geschrapt worden! Kan de helft van de wetboeken in de prullenbak, een heleboel ambtenaren minder en die stomme spotjes kunnen ook van de buis (niet dat ik ze nog ooit zie, want ik kijk geen teevee meer).
  Geen kinderopvangtoeslag meer. Is echt onzinnig. Verstoord de markt alleen maar.
  Op scholen weer les geven in rekenen en taal en wat algemene kennis en alle overige fratsen schrappen. Hoeven ze daar niet meer op te bezuinigen. Ook hebben scholen miljoenen in kas, dat moet ook verboden worden en uitgegeven aan basisdingen!
  Overhead bij de overheid valt vast veel te halen. Minder belasting en geen teruggaven meer scheelt driekwart van de belastingdienst-ambtenaren.
  Meer marktwerking, maar dan ook echte marktwerking. Geen steun meer aan de banken en griekenland. Geen nieuwe leden EU (ik lees met samengeknepen billen over de aspirant-leden van het moment; zulke landen moet je serieus geen open grenzen mee willen)
  Flink snijden in de pensioenen; wij krijgen ook nog maar middelloon (als we nog iets krijgen) plus dat de huidige generatie veel vermogen heeft. Ze kunnen best een keer minder op het terras zitten (in de zomer zitten hier dag in dag uit grijze dagjesmensen de hele dag op het terras en als ik zie hoe over de top luxe mijn ouders leven, kan dat best wat minder). Uitgezonderd de mensen met een laag inkomen.

 5. Het grote toverwoord lijkt me vooral HERVORMEN. Niet meer proberen nog net de laatste veertjes van de bijna kale kipjes te plukken, maar eens kijken naar de vette, verige kippen die er net even naast zitten (of boven in het werkleven)
  De 100en managers in de zorg, waarvan van de helft ofzo niet eens bekend is wat ze nu precies doen. En inderdaad zijn hulpmiddelen toch prima opnieuw te gebruiken. Scheelt iedereen geld en is zoveel beter voor het milieu.

 6. Panden en uiterlijke schijn. Moet je eens rondkijken in zo'n gemeentehuis. Wat KOST dat allemaal wel niet. Dure bureaustoelen, balies op maat, dure bestickeringen op de ramen en muren, kunstwerken en architectuur. Wij betalen dat.

  Innovatiesubsidies: Nederland geeft 3,7 miljard per jaar uit aan innovatiesubsidies, maar er is weinig zicht op waar het geld blijft en wat het oplevert. (http://www.bnr.nl/meernieuws/297600-1109/geen-zicht-op-besteding-innovatiesubsidies)

  Het afschaffen van de eigen bijdrage voor de GGZ. Doordat mensen een eigen bijdrage moeten betalen gaan ze niet meer naar dagbesteding (wie gaat er betalen om te mogen werken?) en worden afspraken met psycholoog en psychiater afgezegd. Resultaat op de langere termijn: hogere kosten voor opnames.

  Bewustzijn van gemeenschapsgelden en de waarde daarvan. Met ministers en ambtenaren als voorbeeldfunctie. Zelf kijken hoe dingen zuiniger kunnen: kachel een graadje lager, eigen mok mee van huis, kcomputer uitzetten als je naar huis gaat en gewoon een thermosfles thee in plaats van al die losse 1-persoonszakjes.

 7. Ik erger me eraan dat je altijd enorme tubes zalf en pilletjes krijgt als j ze maar een paar dagen nodig hebt. Pure verspilling. Geef dan meerdere mensen een klein potje vanuit die grote tube…

  1. Of dan alsnog weggooien ;-)zoals ik van de week.
   Volgens mij kan er prima bezuinigt worden op allerlei commissies en onderzoeken die tonnen kosten (zoals uitzoeken hoe en of er een verhoging van de BTW moet komen) en niets opleveren, idem voor allerlei reorganisaties die gemiddeld meer kosten dan opleveren.
   En bezuinigen kan prima op: energieverbruik door overheden zoals bijv. straatverlichting, of zelfs wetswijzigingen, per slot kost iedere wijziging een vermogen om door te voeren.
   Groet

 8. Weet je wat ik zo vaak heb gehoord bij diverse instellingen die geld krijgen van de overheid? "We moeten het budget van dit jaar nog opmaken, anders krijgen we volgend jaar minder van boven". Misschien daar eens mee kappen? Net als een bedrijf regelmatig naar de bank moet, leg een plan neer voor een paar jaar.

  In feite gaat het om 1200 tot 1400 euro? per volwassen inwoner van Nederland dat ze ongeveer nodig hebben. Ik hoop dat ze het eerlijk gaan verdelen, volgens mij kan dat alleen via belastingen.
  Tegelijkertijd zou er meer verantwoording afgegeven moeten worden aan de belastingbetaler en zouden belastingverspillers aangepakt moeten worden. Belastinggeld is van ons allemaal maar veel mensen snappen dat blijkbaar niet meer.

  1. Dit heb ik ook een aantal keer gehoord, en weet je wat ze dan doen? Met z'n allen op skivakantie! Of snel allemaal nieuwe computers aanschaffen! Ook die mensen lijken zich niet te realiseren dat ze het zelf betalen – en wij met hen.

 9. Goed stuk! Wat ik persoonlijk nog nooit heb gesnapt (en daar zal ik ook heel wat mensen mee tegen het zere been schoppen), is dat de kinderbijslag niet wordt beperkt tot maximaal twee kinderen. Wie er meer wil, moet dat dan maar zelf betalen. En ik erger me eraan dat (zoals in mijn gemeente) er een gloednieuw gemeentehuis wordt gebouwd terwijl er mijns inziens helemaal niets mis was met het oude. In Amsterdam zag ik hetzelfde al een paar keer gebeuren met stadsdeelraadkantoren.

  1. Of geef kinderbijslag in de vorm van gratis onderwijs t/m de middelbare school. Ik ken helaas veel mensen die nadat de kinderbijslag binnen is flink gaan shoppen, voor zichzelf en een beetje voor de kinderen. Maar kinderen zijn volgens mij veel meer gebaat bij een goede basis: eten, liefde, een dak boven hun hoofd en scholing.

   En dat van die gebouwen: helemaal waar. Er staat zoveel leeg, dus als je dan per se moet verhuizen, ga dan in een ander leegstaand gebouw zitten. Als overheidskosten omlaag gaan en de belastingdruk minder wordt, kunnen particulieren weer meer gaan kopen/verbouwen en de bouwsector in de lucht houden, als het ze daarom te doen is.

  2. Ik denk dat je de kinderbijslag helemaal niet moet afschaffen. Je moet juist (met het oog op de toekomst) stimuleren dat er kinderen geboren worden. Zij moeten over een jaar of 20 de belastingen, aow en pensioenen e.d. voor ons opbrengen.

  3. Daar heb je ook weer een punt ja. Maar ik vind wel iets te zeggen voor eigen verantwoordelijkheid; in Engeland heb je mensen die wonen in enorme huizen, omdat ze 10 kinderen hebben, dikke kinderbijslag krijgen én een huis op maat kunnen claimen. Nu is dat hier volgens mij gelukkig nog niet zo, maar het laat wel zien hoe verdorven wij mensen kunnen zijn, als het om geld gaat. Dan zou ik liever hebben dat die kinderbijslag wordt omgezet in iets waar de kinderen zelf ook echt beter van worden. Dat het niet soort extra zakgeld voor de ouders is.

  4. @anoniem: dat vind ik wel een lange omweg om pensioenen en aow zeker te stellen (kinderen krijgen, opvoeden, hopen dat ze een bijdrag aan de maatschappij gaan leveren zodat ze uiteindelijk voor onze oude dag moeten gaan zorgen?). Stort die kinderbijslag regelrecht in die potjes, lijkt me een stuk overzichtelijker.

  5. Kinderen krijgen is iets natuurlijks, een oergevoel. Dat doen mensen ook wel zonder dat het gestimuleerd hoeft te worden. Misschien kunnen we ook wel bezuinigen op het aantal IUI en IVF pogingen die er vergoed worden. Moet je eens zien wat dat kost. En als er later schaarste ontstaat op de arbeidsmarkt dan worden er wel hogere lonen betaald, heeft iedereen die wil werk.

  6. Ik denk dat het uiteindelijk voor de toekomst van onze kindskinderen beter is als de bevolking afneemt. Er wonen meer mensen op deze planeet dan de aarde kan hebben. Zeker met de druk die vooral wij in het westen op het milieu leggen.

   Hoe we dat dan op moeten lossen mbt zorg / belasting dat is dan inderdaad een apart vraagstuk. Maar staat er voor mij toch los van.

   Immers: alle problemen die wij niet oplossen die schuiven door naar volgende generaties en het (willen) hebben van kinderen / het leven in deze samenleving betekent toch ook dat je voor hen een goede toekomst wilt?

  7. @kredietaflossen
   Weet je wat IUI / IVF de samenleving uiteindelijk kost? Niets! Er is uitgerekend dat de kinderen die daaruit voortkomen zichzelf met winst terugbetalen.

   Daarbij: als ongewenst kinderloze betaal ik ook mee aan de kinderbijslag, subsidiering van scholen en kinderopvang en zwangerschapsverlof (wat ik overigens geen punt vind).

   Net zoals ik overigens meebetaal aan de extra ziektekosten voor mensen die door hun leefstijl een groter beroep doen op de zorgverzekering, dan iemand met een gezonde levensstijl dat doet.

   Volgens mij is er meer winst te behalen in het afschaffen van alle regelingen rondom het hebben van kinderen dan het afschaffen van financiele ondersteuning van de vaak enige kans die mensen hebben om een kinderwens in vervulling te doen gaan.

   Het zelf laten betalen van IUI / IVF zou de samenleving daarbij waarschijnlijk uiteindelijk meer kosten omdat echtparen (en dan vooral echtparen met weinig geld) daardoor eerder geneigd zouden zijn om een groter aantal embryo's terug te laten plaatsen, ook al betekent dit een groter gezondheidsrisico.

   Daarbij: alle eigen bijdragen medicatie, op te nemen dagen voor de behandelingen, reiskosten enz enz wordt door deze groep al zelf betaald.

   Net zoals al het verdriet, de gevoelde kinderloosheid en al het lichamelijk ongemak. Al is het laatste dan niet in geld…

   En sorry indien iets te fel… Je raakt een gevoelige snaar.

  8. Het spijt me dat je er verdrietig van wordt.. Zoals met alles is het zo als je persoonlijk iemand kent die het meemaakt dan wil je het beste voor die persoon. (Ik ken je niet persoonlijk maar ik wens je ook het beste) Mijn vriendin heeft ook haar laatste poging erop zitten zonder resultaat. Heel triest en dat had ik haar echt niet gegund. Helaas is het ook niet zo dat als je dan zwanger wordt alles goed is met het kindje. Dat kunnen wij dan weer uit eigen ervaring zeggen. En dan ben ik toch wel heel erg blij met onze goede zorg.

  9. Ik heb er over nagedacht, wat me nu precies raakte aan je berichtje.

   Het is het "uitsluiten van". Door te zeggen: "jij met je depressie, jij met je verstandelijke of lichamelijke beperking en jij met je ouderdom (of kinderloosheid), jij zoekt het zelf maar uit, aan jou gaan we geen geld besteden." Dat steekt.

   Als het je lichamelijk en geestelijk goed gaat, je vanzelf kinders kunt krijgen en je bent nog jong genoeg dan is het oke, maar heb je iets of kun je niet meer goed meedoen in de maatschappij en ben je dus al benadeeld, dan moet je daar tegenwoordig extra voor boeten.

   En dat vind ik naar. Een SAMENleving maak je toch samen?

  10. Er worden nu 3 IVF pogingen vergoed. Die pogingen kunnen uit meerdere keren terugplaatsen bestaan. Mijn vriendin had meerdere goede eicellen en is dus al jaren bezig geweest. En wbt het "uitsluiten" daar heb ik geen woord over gerept geloof ik. Ik zeg ook niet dat er geen enkele poging meer vergoed hoeft te worden?? Maar het aantal zou verminderd kunnen worden. Ipv 3 pogingen, 2 of 1. Als er ooit 5 werden vergoed en het zou teruggaan naar 3 dan zouden ook mensen op hun achterste benen staan.

 10. Ontwikkelingssamenwerking daar kunnen we wel op bezuinigen, families wonen generaties-lang op "hun" stukje land terwijl daar niets te verbouwen / houden valt. Ze leven van de voedselhulp. Terwijl ze vroeger zouden verhuizen naar betere plaatsen. Ook de hypotheekrenteaftrek dat kan minder vooral voor de grootgrond/huis/hypotheek bezitters. De kinderbijslag afschaffen, je kiest toch zelf voor een kind? De pensioenleeftijd per volgend jaar verhogen naar 67 voor iedereen. Ook op ambtenaren kan nog voldoende bezuinigd worden. De tering naar de nering zetten. Geen dure uitjes meer waar E 50,= p.p.p.jaar voor gereserveerd is en wat dan ook in 1 x op "moet" en idd wachtgeld en meer van dat soort onzin. Bij ons in de gemeente hebben ze buurtbonnen. Er is een bedrag van E 90.000,= beschikbaar om ideeën van buurtbewoners te kunnen uitvoeren. Laat het gewoon een tijdje zoals het is. Ook goed toch? Wat ik wel echt slecht vind dat zijn de bezuinigingen in het onderwijs. Als de plannen doorgaan dan zijn er per klas 5 moeilijk lerende kinderen extra te verwachten. (Downsyndroom enz.) Het zou toch wel fijn zijn dat mijn kinderen goed onderwijs kunnen volgen en dat er voldoende aandacht gegeven kan worden. Ook zouden milieuvriendelijke oplossingen gestimuleerd moeten worden. Dan halen we (NL) die normen wel en het geld wat mensen besparen door minder aan energie/gas/benzine/diesel kwijt te zijn kunnen ze uitgeven, of aflossen op hun hypotheek. Maar ook dat zal maar tijdelijk zijn. Je kunt maar zoveel % per jaar aflossen en het geld wat je minder aan je hypotheek kwijt bent heb je dan ook alweer te besteden.

  1. Manlief is van 1963. Die zal 48 jaar moeten werken. En hij zal echt de enige niet zijn van zijn generatie.

   VeggieMo

  2. Tja, tot mijn 67e werken zal toch al wel verwacht worden. En ik werk vanaf mijn 14e. Geen volledige werkweek toen maar toch wel flink wat uren naast mijn school. Dus ik zal wel 53 jaar moeten werken als ik niet genoeg spaar om te kunnen stoppen met werken.

 11. Ik ben heel bang,dat vooral mensen met een toch kleine beurs het nog moeilijker krijgen. Want bezuinigen op bv zorg en onderwijs schijnt meer op te leveren. Vroeger was het hoogste belastingtarief 60 of 62%. Waarom niet weer zoiets? Groeten Izerina

  1. Als ze eens op de goede dingen gaan bezuinigen, de onnodige dingen, dan zou niemand dat op een negatieve manier moeten voelen. Het belastingtarief verhogen vind ik een beetje makkelijk, alsof iedereen die in de 52%-categorie valt miljonair is. Je valt daar al in als je netto zo'n €3000 mee naar huis neemt. Een mooi bedrag hoor, daar niet van, maar het is geen fortuin als je bedenkt dat die mensen alles zelf moeten betalen. Zij krijgen geen voordeeltjes, behalve misschien de hypotheekrenteaftrek, maar ik denk niet dat we er vanuit kunnen gaan dat die nog 5 jaar blijft bestaan in de huidige vorm.

   Bovendien is het verhogen van belastingen geen oplossing voor het probleem. En zolang ze dat daar in Den Haag niet inzien, wordt het probleem alleen maar groter.

 12. Openbaarheid van bestuur in NL heeft er voor gezorgd dat de declaratiebonnetjes van de NL-ministers openbaar werden. Ik zou dat ook graag willen zien van de EU-ministers.
  Wanneer houdt de EU op met verhuizen naar Straatsburg. Wanneer komen wij in opstand tegen te duur Brussels bestuur?

  Vandaag leuke kop in de Pers: 3 procent is voor geen Griek heilig

  Kunnen we niet bezuinigen op Brussel?!

  Ieder niet begin van het jaar, wordt er geroepen dat de banken geen bonussen mogen uitkeren. Dat duurt dan een tijdje en daarna ebt dat weg en het volgende jaar gebeurt dat weer.

 13. Voor wat betreft de overheidsgebouwen, lijkt het soms bizar dat er nieuwe gebouwd worden. Echter zijn sommige gebouwen helemaal niet van de overheid zelf, maar van de/een bank. Als dan na een afgesproken verplichte huurperiode nieuw bouwen goedkoper blijkt, lijkt het in deze tijden belachelijk, maar is het wel het beste wat een gemeente kan doen. Het ligt er maar net aan wat de financiële constructie is die eraan ten grondslag ligt.
  Uiteraard zal niet oevral over nagedacht zijn en zullen er heus ook om belachelijke redenenen nieuwe gebouwen uit de grond gestampt worden.

 14. Dames, wat is het allemaal ongenuanceerd. Ben blij dat jullie niet regeren.

  Een leestip: in de Volkskrant van vandaag of gisteren staat een uitgebreid artikel over hoe het gedachtengoed van de PVV inmiddels gemeengoed aan het worden is.

  Heel herkenbaar….

  Een groet van Jacq.

 15. Ik zou niet bezuinigen op kunst. Maar ik vind kunst wel belangrijk. Maar dat voert te ver om hier een discussie over op te zetten.

  Wel zie ik dat er aan alle kanten gezocht wordt om ook op andere manieren geld binnen te halen binnen de kunstsector. Dat heeft tijd nodig en die tijd moet ook gegeven worden.

  Waar zeker op bezuinigd kan worden is op het declaratiegedrag van ministers. Al is het maar omdat zij een voorbeeldfunctie dienen te hebben, juist nu met de crisis.

  Je kan een crisis bezweren door bezuinigen, maar je kan ook als overheid initatieven juist gaan stimuleren, om de motor weer aan de gang te krijgen. Dat hoeft niet om wereld bedragen te gaan, maar wat heeft het bijv. voor zin een groot moestuincomplex te realiseren en vervolgens de beheerder te korten op zijn uren?

  Verder zou ik de privatisering/marktwerking terugdraaien. Marktwerking werkt alleen als het gaat om geld van mensen zelf. Ondernemingen die zelf hun financieën moeten verzorgen. Maar zorginstellingen die met publiekgeld marktconform moeten werken, dat werkt volgens mij het grote graaien in de hand, omdat het "niemand's geld" is.

  Ook zou ik specialismes van ziekenhuizen meer centraliseren. Wat heeft het voor nut dat elk (streek) ziekenhuis megadure apparatuur heeft,terwijl je bij de Academische Ziekenhuizen eindeloos moet wachten op een MRI.

  And so on…

  Zo wat minder ongenuanceerd??

  Groetjes Jacq.

  Enfin, lang verhaal. Daaruit blijkt al, dat ik geen makkelijke oplossingen zie. En dat ik denk dat die er ook niet zijn.

  1. Ja 🙂 En je hebt helemaal gelijk, er zijn geen makkelijke oplossingen. Van mij mag ook veel van de privatisering worden teruggedraaid. Ik heb liever dat ik belasting betaal en kan rekenen op goede postbezorging en een dekkend telefoon/internet netwerk, dan dat ik elk jaar geconfronteerd wordt met óf een nieuwe naam, of een nieuwe dienst, of een zelfde dienst in een nieuw jasje, allemaal gepaard met de nodige prijsverhogingen.

   Het probleem lijkt 'm inderdaad te zitten in dat mensen op een gegeven moment vooral denken dat het allemaal 'niemand's geld' is, zoals jij het zo mooi noemt. Laten we hopen dat zoiets niet inherent is aan een structuur als de overheid of grote bedrijven.

 16. Toch grappig om mij 'ochtends te bemoeien met de was van Vlijtig Liesje, en mij nu op zat te winden over de politiek en alle meningen die daarop volgen. Het blijft een gevoelig onderwerp en het is nog best moeilijk goed onder woorden te brengen wat je vindt.

  Maar ik ben blij met de uitnodigende manier waarop je op mijn reactie reageerde.

  Lastig medium hoor, discussie op een blog.

  Hartelijke groet,
  Jacq.

 17. Er valt veel te besparen en dat moet ook maar 'n beschaafd land bespaart zo beperkt mogelijk op cultuur, milieu en ontwikkelingssamenwerking!!
  Dit heet 'Verwildersen' en daar wordt niemand beter van!!

 18. – Het vele vergaderen kan volgens mij veel efficiënter.
  – Te veel management en te weinig uitvoerend personeel.
  – Te veel budget gaat op aan onzinnige verbouwingen/verfraiingen omdat het 'potje' nog niet op was.
  – Ook politici verkeersboetes laten betalen en niet de bonnen verscheuren.
  – Niet steeds weer een nieuwe huisstijl aanmeten voor alles en nog wat, kost klauwen met geld.
  – Snoepreisjes niet meer toestaan.
  – Declareren van goederen en voedsel die de gewone man ook moet betalen, maar uit einge zak laten betalen.
  – Geen dienstauto's meer met chauffeur.

 19. Asielzoekers weg, ontwikkelingshulp weg.. Ik hoor zo veel ikke, ikke. Beseffen we wel goed dat wij alleen maar geluk hebben dat onze wieg hier stond? Dat dat helemaal geen eigen verdienste is? Je zou maar geboren zijn in een Sahelland, geen nagel om je reet te krabben. Geen druppel regen om je groente te laten groeien? Ergens in de reacties zegt iemand; "Geen hulp want dan hoeven ze helemaal niet meer te verhuizen naar meer winstgevende plekken". Dan zijn er initiatiefrijke die wél verhuizen (naar Europa, Amerika, Azie bijv.) en die moeten weer oprotten, want anders kunnen wij niet op vakantie naar Zuid-Afrika, Zimbabwe of het zonnige Kenia.Bijv.

  Dat is maar even mijn blik op de wereld. Als de problemen van Nederland (en de rest van de wereld)in één blogje en 48 reacties opgelost zou zijn, dan was het vast allemaal al gedaan. :):)

  Vandaag gaf ik twee euro aan een nederlandse! (ja, ook nederlanders zijn losers, waarschijnlijk iemand die geen 200 euro had voor de psych. zorg)dakloze. "Niet doen, daar koopt hij alleen maar drank van". "Ja, en? Eet ik er een boterham minder om?".

  Ons huis van tonnen is ook maar een tijdelijk iets. Je koopt er geen geluk mee.. en dood gaan we allemaal.. en nemen niks mee. "Zij" niet en "Wij" niet.

  Maar goed, verder ben ik het er hartstikke mee eens dat het bij onze ambtenarij er niet veel anders voor staat dan de griekse. En ik kan het weten want ik zit er midden in. Dus nu eerst daar maar hard in snijden ipv de zwakkere mede- en nederlanders aanpakken. (Daar gaat mijn baan!)

  Godsamme.. misschien zou ik het morgen, zonder die wijn, wat anders opgeschreven hebben. 😉

  1. Je mag het opschrijven zoals je het ziet hoor! Alleen wel even een kanttekening: ik roep niet dat asielzoekers weg moeten en dat de ontwikkelingshulp moet stoppen. Ik pleit voor handhaving van de wet voor wat betreft asielzoekers en misschien een Europees centrum, zodat ze 'gespreid' kunnen worden, waardoor de druk per land verlicht wordt en de kans dat ze ergens terecht kunnen mét kans op een toekomst groter wordt. En voor wat betreft de ontwikkelingshulp: GEEF DIE MENSEN EEN HENGEL!

   Wat Credietaflossen terecht opmerkt: vroeger zouden die mensen verhuizen naar betere plekken en daar hun toekomst maken. Nu houdt ontwikkelingshulp ze op plekken waar ze altijd ontwikkelingshulp nodig zullen hebben. Ondertussen worden de mensen die wél vertrekken steeds rijker, waardoor de ongelijkheid daar alleen maar groter wordt.

   Ik zeg niet dat je ze moet laten stikken, maar ga geen geld gooien in een groot gat dat nooit dichtgemaakt kan worden. Bovendien: als het om mensen gaat wordt vaak gezegd dat je pas goed voor een ander kunt zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Geldt dat voor landen (wat in feite miljoenen mensen zijn) ineens niet meer?

   En onderschat de kracht van 'gewoon' denken niet, als je met veel mensen bent kun je soms op een gegeven moment alleen nog maar de problemen zien, terwijl als je een bepaalde situatie thuis in het klein tegenkwam en je stond er alleen voor, dan bedacht je gewoon iets en ging je dat doen. En werkte het niet, dan volgde een volgende poging. Dan kost het misschien even tijd, maar er gebeurt tenminste iets, in plaats van dat de honderdste commissie in het leven geroepen moet worden om te onderzoeken wat een bepaalde uitkomst zou zijn of wat er in hemelsnaam gebeurd is.

   Trouwens, wat ben jij nog laat op!!

  2. Klopt die tijd van Blogger wel? Was ik zo laat nog wakker? Nu is het tussendoor lezen. Ik lag zomaar wakker en niet eens van de crisis! 😉

 20. als ik kijk naar het programma KANNIEWAARZIJN dan denk ik bezuinigen hooeft helemaal niet als al dis blunders die overheden en bedrijven maken voorkomen worden, bijvoorbeeld het nieuwe werken wat zo gestimuleerd word, op zich prima , maar waarom moeten er dan zoveel nieuwe kantoorpanden bijkomen , terwijl er al talloze leeg staan, bonussen die betaald worden aan lieden die de boel in soep laten lopen of frauderen, terwijl je als jan met de pet de laan uitgestuurd word als je fouten maakt of fraudeert en zo kan ik nog wel even doorgaan, als ze dat soort misstanden oplossen is ons begrotingstekort al grotendeels opgelost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.