Alles sparen voor je pensioen of nu ook lol hebben?

Onlangs las ik ergens dat zuinige mensen vaak maar weinig lol van hun pensioen hadden, omdat ze dan zo erg gewend waren om geld te (be)sparen, dat ze moeite hadden met het uitgeven. En toen ik vervolgens ook nog ergens anders iets las over of je alles voor later moet sparen of nu lol hebben met je geld, dacht ik: dat is wel mooi om eens een stukje over te schrijven.

Leef je nu of straks?

Als er iets is dat je vaak hoort, als het gaat om zuinig leven en besparen, dan is het: je leeft NU!

En dat is natuurlijk helemaal waar. Je kunt ervoor kiezen om heel zuinig te leven en daarvoor ook offers te maken, zodat je straks in ieder geval een (goed) pensioen hebt. Niet geheel onverstandig ook, want met steeds minder zekerheden en steeds hogere kosten van levensonderhoud, is het best handig om een flink bedrag te hebben. Misschien dat je denkt dat het allemaal wel meevalt en dat je tegen die tijd niet zoveel meer nodig hebt, maar dat kan best tegenvallen. Als je niet meer naar je werk gaat, bespaar je – als je die hebt – reiskosten, maar verbruik je wel de hele dag thuis van alles. Van elektriciteit tot eten. Ook je gezondheidskosten kunnen naarmate je ouder wordt oplopen. Een afgelost huis scheelt een flinke slok op de borrel. Dat betekent echter ook dat je dus waarschijnlijk vóór je pensioen af en toe wat extra moet inleggen.

Pensioen kost meer dan je denkt

Volgens een Amerikaans onderzoek geeft 46% van de huishoudens tijdens hun pensioen juist meer geld uit dan in de periode daarvoor. Voor ongeveer een derde blijft dit 6 jaar zo. Daarna lijken ze een beetje hun balans gevonden te hebben.

Dan is dus de vraag: wat zou je nu moeten ‘opofferen’ om straks ook prettig te kunnen leven, zonder het ‘nu’ te vergeten? Wat is de balans?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Structureel sparen

Ik denk dat tijd hierin de belangrijkste rol speelt. Als je structureel spaart, dan kunnen ook kleine beetjes veel helpen. Neem bijvoorbeeld je lunch op het werk. Als je daar dagelijks €5 (meer) aan uit zou geven (dan dat je betaalt voor je eigengemaakte lunch) en je hebt – zoals ik – nog ongeveer 35 jaar te gaan tot pensioenleeftijd, dan levert het zelf maken van de lunch me aan het einde van de rit een spaarpot op van €42.000.

Daarbij heb ik dan voor het gemak even gerekend dat je er 0% rente op krijgt en dat de prijs (en dus de besparing) gelijk blijft. Waarschijnlijk wordt de lunch door de jaren heen wel wat duurder en kun je ook rente op je geld krijgen, dus die spaarpot zou in theorie aan het einde van de rit een stuk groter moeten zijn. En wat is het voor offer om bijvoorbeeld die lunch zelf te maken? Niet heel groot. Het is ook wel makkelijk als het al klaar is en je bent niet afhankelijk van het aanbod in de kantine. Kan ook nog eens gezonder zijn!

Kleine uitgaven over een lange periode kosten je veel geld

Zo gaat het met alles. Het is de Latte Factor. Neem je drie keer in de week een lekkere koffie bij de Starbucks? Als je dat de komende 30 jaar niet doet, heb je een spaarpot van €21.600. En hier kun je nog veel meer van dat soort berekeningen maken.

Spaar gewoon structureel een klein beetje

Conclusie? Ik denk dat het goed is om gewoon niet te zwaar te tillen aan pensioensparen. Denk niet dat dat echt om substantiële bedragen moet gaan. Begin gewoon met een klein bedrag dat je apart zet, maar doe het wel structureel. Stel bijvoorbeeld automatisch sparen in op je bankrekening of room regelmatig af via de kaasschaafmethode, waarbij je bijvoorbeeld steeds je huidige saldo afroomt op €1, €5 of €10 (of natuurlijk een ander bedrag).

Net een beetje als aflossen; veel mensen zien daar ook tegenop omdat ze denken dat het met grote bedragen hoeft te gaan. Dat is niet nodig, je kunt uiteindelijk een gloeiende plaat ook af laten koelen met kleine druppels. Zelf loste ik in ongeveer 6 jaar tijd bijna €70.000 af. Het grootste deel daarvan ging echt in brokjes van €300 per keer. Het geheim zit ‘m in het doorzetten en in het consequent herhalen. Dán maak je uiteindelijk kilometers, ook al is het maar met een klein stapje per keer. En juist doordat je dat doet, hoef je nu écht niet genoegen te nemen met een karig leven. Want die ene druppel inleveren, wat voel je daar nu eigenlijk van?

Wanneer ben jij begonnen met het sparen voor je pensioen? En ben je daar op volle kracht mee bezig?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Goed onderwerp! Ik verbaas me er weleens over dat veel mensen zuinig doen per definitie als opoffering zien. Ik geef veel minder geld uit dan voorheen, maar heb totaal niet het gevoel dat ik iets mis.

  Maar eh, in 6 jaar tijd 70.000 op je hypotheek aflossen is natuurlijk geen goed voorbeeld hè? 😉 Dat is gigaveel! Dat zijn ruim 3 'brokjes' van 300 euro per maand!

  1. Niet álles is op die manier gegaan hè! In die aflossingen zie je echt het snowballeffect; minder rente door aflossing = meer geld over voor aflossing = kan het ineens héél hard gaan, ook al begon je met hele kleine brokjes!

 2. Ik heb zover 24000 opgelost op de hypotheek, en nu nog ongeveer 28000'te gaan. Het voelt niet als een opoffering maar juist als een soort pensioen sparen. Lagere woonlasten enzo.
  Ik heb de afgelopen 26 jaar als een malloot voor mijn pensioen gespaard want woonde en werkte in de VS en dan is het noodzaak.
  Nu ben ik daar super vlij mee want kan daardoor met 59 1/2 met of deeltijd, of geheel pensioen. Even afwachten hoe het uitkomt met de wisselkoers en de belasting technische details.
  Ik ben dan helemaal niet van plan mijn leven drastisch te veranderen, ik spaar en ga af en toe toch aan de Starbucks ☕️
  Vroeg beginnen is echt het halve werk. Trite but true

 3. Een juiste balans vinden. Wat werkt voor de een hoeft niet perse te werken voor een ander. Ik vindt het in ieder geval geen opoffering. Ik heb momenteel niet het gevoel dat ik ook maar iets mis.

 4. Ik ben net als zzp'er begonnen. Heb eerst 22 jaar in loondienst gewerkt en heb nog idee hoe ik nu ga sparen voor mijn pensioen. Ben eerst bezig mijn hypotheek af te lossen zodat de maandlasten nu zo laag mogelijk zijn. Hoe doe jij jouw pensioen als zzp'er?

 5. Bijna 12.000 per jaar aflossen als kleine brokjes zien? Ha, ha, kom maar op met de grote brokken dan! ������

  1. Haha, niet álles he, een groot deel! En als je eenmaal in dat spaarritme zit, dan is het makkelijk(er) om ook bijvoorbeeld elke maand de rentebesparingen apart te zetten voor de aflossingen. Dat tikt dan op gegeven moment ontzettend aan. Ook weer die factor tijd!

 6. Ik ben het eens. De eerste jaren in vrijheid gaf ik veel uit. Ik zag dingen die me niet zinden in mijn huis. Ik kocht een boot. Ik nam een supersonische buitenboordmotor Honda. Ik ging eindelijk een hele maand op vakantie. Ik vernieuwde voor de derde keer de badkamer. Ik nam een tweede hobby, een 200m2 moestuin. Investeren in veel meer dan ik eerst dacht. Eindelijk dit jaar naar Australië.

 7. Vanuit mijn werkgever verwacht ik een goed pensioen. Daarnaast zie ik het aflossen van de woning als pensioenpot en hoop ik dat manlief voor zijn pensioengerechtigde leeftijd minder kan gaan werken drie dagen in de week ofzo. Lijkt me heerlijk. Samen gaan genieten en uit de ratrace van werken werken werken kunnen stappen.

 8. Het is een interessant onderwerp wat best wel vaker mag worden belicht. Een hele goede spaarder die alles ontziet hoeft niet perse een vrek te zijn die moet afzien. Het gaat er om hoe je het beleeft denk ik zelf en dat weet je misschien pas op het eind maar je kan je zelf wel conditioneren door te testen en te gaan herijken waar je staat en wat je leuk vind met het ontzien. Als je iedere keer last hebt dat je je verwarming hoger zet met bezoek of dat je liever niet trakteert aan mensen die jou wel trakteren dan kan je je afvragen of je jezelf niet te veel ontziet. Ik had dat in het begin, van ooh er komen mensen dan gaat de verwarming omhoog naar 19 graden (hahah). Ik heb daar meteen met mezelf een gesprek mee gevoerd dat ik a) geen vrek wil zijn, b) er op in moet stellen dat er momenten zijn dat ik meer verbruik dan voor mezelf en dat dat moet kunnen.
  Hiermee wordt je flexibeler en kan je ook je zelf eens wat gunnen om ruimer te gaan. En als je terugkijkt zie je vanzelf dat je al zo veel meer stappen hebt gemaakt dan voor de hele verandering van mindset en doel tot sparen voor later.

  Onze verkoop van onze prius vorig jaar om geld vrij te maken om zo extra te kunnen aflossen op een te koop staande huis wat nog net onder water stond was voor sommige mensen een miskoop door naar een kleinere minder zuinige en minder comfortabele auto te gaan. Zeker nu we 1 jaar later weer naar een zuinigere comfortabele auto terug zijn gegaan, inmiddels wel verhuisd mede door het gemak van extra aflossen. In theorie een verlies van geld en zonde, maar zo beleven wij dat nu helemaal niet. Het doel heiligde de middelen en de kosten hier in ook.
  Nu terug in comfort van de auto genieten we helemaal zeker nu we weten wat het was om back to basic te gaan.
  Voor ons is primitiever auto rijden niet meer de concessie om geld te besparen. Daar genieten we uiteindelijk minder van in het NU en dat dan liever dan straks in het LATER achter te komen dat we onszelf meer hadden kunnen gunnen.

 9. Het lampje ging aan in 2014, en sinds dien hebben we de boel drastisch omgegooit. Ben (helaas) niet het type dat dingen op de achtergrond doet. Als ik ergens voor ga, dan ook gelijk volgas. Gelukkig doe Mvr lekker mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.