Zo voorkom je een digitale burn-out

Voorkom een digitale burn-out

Het internet is voor mij grotendeels echt een zegen. Ik verdien mijn geld via internet, ik vind het geweldig dat ik zo makkelijk van alles kan opzoeken en ik vind het ideaal dat je ook makkelijk(er) contacten kunt onderhouden met behulp van internet. De wereld wordt wat kleiner, maar dan op de goede manier. Dat was vooral in het begin zo. Nu vind ik internet nog steeds heerlijk, maar merk ik ook wel de nadelen: je bent snel zelf vrijwel altijd ‘online’, je wordt een beetje lui (want waarom een boek lezen of naar de bieb gaan, als je ook even snel iets kunt checken of lezen op internet) en alles komt wel héél dichtbij. En dan kan een digitale burn-out op de loer liggen.

Nieuws-inname beperken tegen een digitale burn-out

Ik kijk al bewust geen journaal en lees vrijwel nooit kranten, maar dat betekent niet dat ik niets van de wereld mee krijg. Juist op websites die relatief onschuldig zouden moeten zijn, denk aan Facebook, kom je tegen hoe rot de wereld tegenwoordig is. Of altijd al geweest is, maar waar je je dan toch een beetje onbewust van was.

En noem me dan naïef of kortzichtig, maar ik hoef dus niet alles te weten. Ik vind het soms al genoeg uitdaging om gewoon een normaal leven te leiden zonder de ellende van de rest van de wereld erbij.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Weg met die informatieoverload

De laatste tijd realiseer ik me dat steeds meer én merk ik dat ik echt paal en perk wil stellen aan de informatieoverload waar ik – deels bewust en deels onbewust – toch mee te maken krijg.

Ik heb een lijstje gemaakt, misschien heb je er ook wat aan. Het zijn vaak namelijk de kleine stapjes die een digitale burn-out kunnen veroorzaken óf afwenden.

Opt-out!

Tegenwoordig moet je steeds vaker actief iets doen om NIET automatisch op een mailinglijst terecht te komen. Hoewel ik daar aardig op lette, had ik ook wel zoiets van: ‘Ik druk elke ochtend even een paar keer op Delete en dan ben ik er ook. Daar wil ik nu geen tijd aan besteden.’ FOUT! Tegenwoordig schrijf ik me wél actief uit voor elke nieuwsbrief/groep/update waar ik niet op zit te wachten en ik merk echt het verschil. 80% van de mail die ik nu krijg, is ook echt gericht. Dat was eerder meer 50 om 50. Hierdoor word ik minder snel afgeleid, het scheelt me veel tijd en blijkbaar merk ik het ook dat ik hierdoor minder impulsen krijg.

En – ook niet onbelangrijk: het scheelt je bakken met geld. Elke aanbieding waarvan je niet weet dat ‘ie er is, brengt je ook niet in de verleiding om iets te kopen!

Minder tijd online doorbrengen

Dit is echt een leerpuntje en draait bij mij vooral om mijn telefoon vaker wegleggen. Als ik wakker word, is het vaak het eerste waar ik naar grijp. Dan ben ik ‘bij’ voor ik uit bed ben. Maar eigenlijk is het een manier om nog veel langer in bed te liggen. Ik merk dat ik me er nu al bewuster van ben en dat scheelt. Verder zet ik ook steeds vaker mijn mailprogramma even op offline. Dan kan ik me beter concentreren op mijn werk. In de praktijk blijkt bovendien dat ik eigenlijk nooit echt iets dramatisch mis. Ik wil op dit punt nog verbeteren door elke dag tenminste een uur compleet offline te zijn en dat uitbreiden naar tenminste 2 uur. Met de computer lukt dat al wel, inclusief telefoon is iets meer uitdagend.

Lees ook: Tips voor een digitale detox

Doe wat buiten het internet

En voor ‘internet’ kun je natuurlijk ook ‘de computer’ denken. Ook dit is iets waar ik bewust wat meer op probeer te letten. Wel vind ik het nog een uitdaging. Nu scheelt bijvoorbeeld hardlopen of wandelen al wat, maar ik zou ook best eens wat vaker gewoon ergens in de omgeving naar toe willen of afspreken met vriendinnen. Een idee hiervoor zou misschien wel iets zijn als die Postcodeloterij-agenda doorbladeren ofzo, of bij de VVV in de buurt kijken wat je hier allemaal kunt doen. En ja, dat kan ik best uitzoeken via internet, zolang ik het daarna ook maar offline ga doen.

Declutteren tegen een digitale burn-out

Dit is echt een dingetje voor dit jaar. Ik wilde natuurlijk al de zolder opruimen, maar ook digitaal ‘declutteren’ is verstandig. Ik weet nog wel dat Valhalla ooit eens haar complete administratie inscande, zodat ze dat allemaal niet offline hoefde te bewaren. Nu lijkt dat misschien de verkeerde volgorde, maar dat is het natuurlijk niet, zolang je dat digitale spul maar netjes bewaart. Mijn computer is best wel een zootje.

Misschien dat het daarom is dat hij soms ook wel traag wordt (hoewel het vast ook niet helpt dat ik hem inmiddels al 6 jaar dag – en soms nacht – gebruik). Onlangs heb ik in ieder geval al een back-up systeem geïnstalleerd, iets dat al heel lang op het lijstje stond. De schijf eens goed opschonen zou een mooie tweede zijn. Of gewoon alle troep die ik vanuit werk-oogpunt misschien wel moet bewaren, maar waarschijnlijk nooit meer nodig heb gewoon op een aparte schijf zetten.

De volgende stap

Een aantal van deze dingen doe ik dus al en mij betreft kan ik voor mij de volgende stap heel concreet maken:

 • Elke dag de telefoon tenminste een uur helemaal wegleggen. Als ik écht een uitdaging wil, mag het ook twee uur.
 • Elke maand twee specifieke offline dingen doen: een boek lezen en een knutselwerkje (beiden liggen al klaar om gelezen/gedaan te worden).

Loop jij het risico op een digitale burn-out? Wordt het bij jou ook tijd om hier eens bewust wat grenzen in te stellen en zo ja, wat is jouw plan?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Jij bent toch vertaler/tekstschrijver? En je leest geen serieus nieuws/dagblad en kijkt niet naar het journaal? Niet vervelend bedoeld, maar dat vind ik best wel vreemd. Persoonlijk vind ik dit onmisbare bronnen om op de hoogte te blijven en mijn algemene kennis op peil te houden (ben in hetzelfde gebied werkzaam als jij). Ben het wel met je eens dat er tegenwoordig wel héél veel afleiding is met al die sociale media, fora, blogs etc. Ik zou daar ook in moeten minderen 🙂

  1. Niet vervelend opgevat 😉 En ja, dat klopt. Ik haal alleen mijn kennis liever wat gerichter uit boeken of van (positief ingestoken) websites. Voor mij blijken kranten en het journaal in de praktijk prima misbaar te zijn.

 2. Soms is het best een beetje teveel inderdaad. Gelukkigg ik komende week naar het buitenland en zal ik automatisch minder online zijn. Lijkt me heerlijk!

  1. Goed idee! Ik houd mezelf nog voor dat ik hem gebruik als wekker en daarom niet beneden kan laten. Slecht excuus natuurlijk, want daar is wel weer wat op te bedenken. En dat moet ik misschien ook maar eens doen!

 3. Ik herken het. Ik werk veel thuis en verdien mijn geld ook online. Ik pak mijn telefoon meteen als ik wakker word. Allereerst om te kijken hoe laat het is, maar daarna scan ik ook meteen het nieuws. En bij het ontbijt staat mijn laptop al aan. En ik merk dat ik me er steeds meer aan begin te ergeren hoeveel tijd het kost om alles bij te houden, ook op social media.

  Als ik 'buiten' ben of met vrienden afspreek, laat ik mijn telefoon lekker in mijn tas. Dat zijn mijn offline-momenten. Maar echt helpen doet het niet, omdat de meeste vrienden zelf wel voortdurend hun telefoon erbij pakken…

 4. Herkenbaar! Ik verdien er niets mee, dat scheelt ;)… En nu mijn smartphone steeds meer problemen geeft, overweeg ik zelfs om – als hij helemaal stopt – terug te gaan naar mijn oude telefoon (kun je mee bellen en sms'en, meer niet ;)). Zal even wennen zijn zonder whatsapp, apps, foto's maken, enz. Ik wacht het nog even af ;)…

  Groetjes,
  Adrianne
  aad-actief.blogspot.nl

 5. Soms is dat lastig ja. Ik stop wel als ik denk dat ik echt nutteloos bezig ben. Dat je nog eens op facebook gaat kijken enzo. Ja, doei. Tijd voor een boekje 🙂
  Telefoon vind ik niet moeilijk. Ik heb er behalve whatsapp en een period-app niets opstaan en gebruik hem alleen soms om foto's te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.