Nieuwe computer?

De vaste lezers van dit blog kunnen zich misschien wel herinneren dat dit onderwerp al vaker voor is gekomen. En zo gaat het hier dus ook; af en toe dan heb ik toch het idee dat het een verstandige investering zou zijn om een nieuwe computer te kopen. Ik weet het al een behoorlijk tijd te rekken (zo zie ik dat ik er in juni 2015 ook al over begon en volgens mij was dat niet de eerste keer). Het is niet speciaal dat ik graag een nieuwe computer wil, maar ik begin me soms wel te ergeren aan dat deze langzaam wordt of geworden is. Dan duurt het soms – oké, voor mijn gevoel – bijna een half uur voor ik daadwerkelijk aan het werk kan.

Op zich misschien ook weer niet gek, want ik heb deze nu bijna vijf jaar. In 2011 moest ik onverwachts mijn computer vervangen, omdat de programma’s waar ik mee werk ineens niet meer werkten. Dat wil ik dit keer voorkomen, want toen was ik aangewezen op een standaard model en als ik nu voor een standaard model ga, dan is de processor maar ietsje sneller dan wat ik nu heb. Nu heb ik er niet megaveel verstand van, maar als ik dan toch geld uitgeef, dan wil ik eigenlijk wel het snelste dat op dit moment verkrijgbaar is.

Maar eigenlijk wil ik eerst geen nieuwe computer kopen. Ik heb de zakelijke reserves, dus dat is geen probleem. Qua belasting zou het helemaal niet erg zijn om nog een investering te hebben, want ik ben bezig met een mooi omzetjaar en heb natuurlijk nog maar de helft van het jaar mijn hypotheekrenteaftrek en daarna helemaal niet meer. Maar het bouwt net lekker op met die zakelijke reserves en in mijn beleving heb ik helemaal geen tijd om alles om te zetten, hoewel dat de vorige keer veel sneller ging dan gedacht. Mijn computer is zakelijk nu wel afgeschreven en het zou ook wel fijn zijn om niet 3 besturingssystemen achter te lopen, maar ik kan de boel ook eens opnieuw installeren, als ik wél eens een goede back-up regel.

Dus… ik weet het nog niet. Als ik de computer koop in de configuratie die volgens mij op dit moment optimaal is, dan ben ik zo’n €2700 (inclusief aftrekbare btw) kwijt. En ja, dat kan goedkoper, maar voor mijn werk ben ik aangewezen op een Apple. Dan heb ik een fijne, grote all-in-one, maar kan ik geen ceedeetjes of deeveedeetjes meer draaien, omdat die nieuwe zo dun is, dat er geen Superdrive meer in zit. Die kun je wel apart kopen (en dan ook op de laptop gebruiken, bedenk ik me nu), maar dan heb je wel weer extra apparaten op je bureaublad en het is maar de vraag hoe vaak je die gebruikt. Nu komt dat ook erg weinig voor.

Aanbiedingen zijn er bij Apple vrij weinig tot niet, hoewel ik natuurlijk op zich wel even kan aankijken wat ze doen met Black Friday. Dat is op 25 november en die paar weekjes extra kan ik natuurlijk ook nog wel wachten.

Wat zou jij doen in mijn geval?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Zeker eentje kopen! Normaal gesproken vind ik dat mensen langer moeten nadenken voor ze ergens in investeren, maar als je er al zo lang last van hebt. Wel vervelend dat je voor je werk aan een Apple gebonden bent, die zijn inderdaad een stuk prijziger. Wachten op Black Friday lijkt mij inderdaad ook heel zinnig.

 2. Black Friday afwachten kan een optie zijn. Maar heb je al eens gedacht aan goede tweedehands Apple? Volgens mij zijn er bedrijven die Apples verkopen die bijvoorbeeld teruggestuurd zijn na een internetaankoop. Iemand koopt dan een product via een webshop, maar maakt gebruikt van zijn retourrecht dat op internetaankopen geldt. De doos is open geweest, dus product kan niet meer als nieuw verkocht worden, maar heeft nog gewoon garantie. In ieder geval succes! Janny

  1. Bedankt voor de tip! Dat heb ik eerder inderdaad wel eens gedaan, maar als ik nu een nieuwe koop, dan wil ik mijn eigen configuratie hebben. Zo wil ik bijvoorbeeld op zich wel meer betalen voor een snelle processor, maar niet voor veel opslagruimte (want dat gebruik ik toch niet). Met tweedehands, gebruikt of niet, ben je weer afhankelijk van wat er aangeleverd wordt. En op maat gemaakte dingen mogen volgens mij meestal niet terug, dus de kans dat ik dan net vind wat ik zoek acht ik vrij klein. Wachten op Black Friday doe ik in ieder geval sowieso wel, ik heb toch niet specifiek haast en wie weet is er dan een mooie aanbieding.

 3. Zijn er geen bedrijven die je Apple kunnen upgraden, nieuwe processor en meer werkgeheugen erin? Ik heb weinig ervaring met Apple, maar ik merk wel dat het qua kloksnelheid van processoren weinig vooruitgang meer inzit (wel energiezuinigheid bijvoorbeeld). Bijvoorbeeld een Intel i7 (volgens mij gebruikt Apple intel processoren) en 16GB werkgeheugen kost je maar 500 euro incl BTW.

 4. Wij hebben klanten voorheen inderdaad hele goede refurbished hp's en zo verkocht. Daar zijn ook weer bepaalde gradaties in. dus echt bijna nieuw, of met een krasje of zo. Ik heb wel eens 30 thin clients gezien die gerefurbished waren en ik kon ze niet van nieuw onderscheiden. Mijn man zou wellicht zeggen om snellere dingen in te bouwen denk ik. Ons mediacenter bijvoorbeeld is een totaal omgebouwd ding. maar daar heb ik geen verstand van hoor.

 5. Een vriendin koopt zuks als ze naar Amerika gaat. En neemt het mee terug als haar huidige laptop/tablet/etc. Wellicht een optie?
  Ik weet niet helemaal hoe het met invoer enzo.

  1. In principe moet je de btw boven een bepaald bedrag betalen. Met een laptop/tablet doen veel mensen dat niet en dan kan het (meestal) wel uit. Ik denk alleen niet dat ik ongemerkt met een 27" desktop door de douane kom 😉 Overigens moet je nu sowieso opletten, want in Amerika betaal je natuurlijk nog tax over de gewone prijs. Als je dan net bijvoorbeeld in een staat met een hoge tax zit, dan valt het voordeel van het koersverschil al weg. Als je dan alsnog met de btw zit, dan leg je erop toe.

 6. Als het je irriteert tijdens het werken, dan zeker gaan voor een nieuwe. Vooraf goed uitzoeken en dan wachten op Black Friday.

  Wel balen he, dat soort bedragen. Ik zou er ook een jaar (of langer) tegenaan twijfelen denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.