Onverwachte kosten: nieuwe computer

Gisteren kwam ik onverwachts voor extra kosten te staan: mijn computer ondersteunde de laatste tijd al steeds minder en nu had ook o.a. Flash het opgegeven. Omdat ik dat voor mijn werk vaak gebruik, werd het nu wel een beetje kritiek. Op zich had mijn computer zijn beste tijd ook wel gehad; ik heb hem zelf in 2008 tweedehands gekocht. Dagelijks gebruikt, vaak wel 12 uur per dag. Maar ja, als het niet hoeft vervang ik een computer liever niet. Er komt altijd veel bij kijken en in dit geval zou ik ook naar een andere processor gaan. Dat betekent dat ook niet alle programma’s zomaar over te zetten zijn. Ik heb best wat zakelijke software die ik liever niet opnieuw koop, want = duur.

Maar goed, dat er iets moest veranderen, daar kon ik niet onderuit. Ik zat eerst te denken de kast te vervangen. Ik ben nog erg tevreden over mijn monitor, die ik in 2005 kocht. Toen bleek echter dat de kasten mijn monitor niet meer zonder meer ondersteunen. Aansluiting is ineens aangepast. Nou ja, ‘ineens’, ergens tussen 2005 en nu. Toen kwam ik op een lumineus idee: misschien toch eens voor een all-in-one gaan. Een nieuwe bak had minimaal €2400 gekost. Als daar nog een monitor bij moest, dan was dat nog eens €1000 extra (ik heb voor mijn werk een Apple nodig). Als ik de maximale All-in-one kocht, dan was ik €1800 kwijt. En dan had ik dus de dikste versie. Andere voordelen:

– Minder draden
– Minder ruimte nodig op bureau
– Groter scherm
– Minder stroomverbruik (450+90 tegenover 310W)

Het zijn bedrijfskosten, dus ik voel er privé niet zoveel van. Mijn zakelijke reserve had inmiddels al wel een knauw gekregen, maar dit lukte gelukkig nog wel. Ondanks dat ik er nu achter kom dat ook veel programma’s inmiddels niet meer ondersteund worden door Intel en ik dus nog wel even bezig ben met alles weer operabel te krijgen, ben ik erg blij met mijn nieuwe computer. Dat zal wel helemaal mooi worden als het straks het enige systeem is dat nog op het bureau staat 🙂 Ik ben ook benieuwd hoeveel we gaan merken van het stroomverbruik; zoals gezegd heb ik de computer heel veel aan staan. Het verschil van 230W lijkt mij wel de moeite waard. En dat ik daar nu ook nog veel minder geld voor kwijt ben dan ik eerst gedacht had (ik ging van €3500 uit en baalde al als een stekker), is helemaal een mooie bonus. Het blijft natuurlijk veel, maar gelukkig koop ik niet zo vaak een (nieuwe) computer 🙂

Kopen jullie vaak een nieuwe computer, of ook alleen als je er niet onderuit kunt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Alleen als ik er niet onderuit kan! Ik ben niet zo van de gadgets…ben waarschijnlijk ook de enige in heel nederland die geen bioscoopscherm/breedbeeld t.v. in de kamer heeft! Ik koop pas iets nieuws als het oude het begeven heeft!

 2. Heb een documentaire gezien over de kindjes die de computers "opruimen". Supertriest. Ik zou dus echt niet snel een nieuwe aanschaffen. Achter zulke dingen kom je als je het apparaat al hebt. Gelukkig hebben wij nog geen Iphone's of Tablets. Schijnen ook onder erg slechte omstandigheden gemaakt te worden. En waar laten we ze als ze "uit" zijn? Ik hou het ouderwets bij mijn simpele mobieltje die een jaar of 6 oud is en onze p.c. Helaas kun je tegenwoordig bijna niet zonder.

 3. Wij doen meestal om en om. Na ongeveer 4 jaar vervangt man die dingen aan de computer die sterk verouderd zijn. Deze onderdelen gaan niet weg want die worden gesleuteld in de pc van zoon, oma of een ander familielid. Als er weer ongeveer 4 jaar is verstreken volgt een nieuwe kast en ook daarbij zet man soms wat over. Omdat wij geen Apple hoeven kopen vallen de kosten mee. Man zit in de ICT en weet goede betaalbare zaken om spullen te kopen. Ik heb in de huiskamer een netbookje staan die hebben we bijna twee jaar geleden gekocht en als deze het begeeft dan komt er waarschijnlijk wel een tablet.
  Groetjes Nicole

 4. Hier komt alleen een nieuwe als de oude 'op' is. De laptop begint wat kuren te vertonen dus houden we er rekening mee dat deze volgende jaar aan vervanging toe is. Vaste computer is vorig jaar vervangen. Is een genot om mee te werken. Veel plezier met je nieuwe computer.

 5. HIer komt er alleen een nieuwe als de oude echt helemaal op is en dan onderzoekt manlief eerst nog (met behulp van eigen kennis en internet) of het nog gerepareerd kan worden.

  Zo bleek zijn dat bij zijn kapotte laptop alleen de toetsen vervangen hoefden te worden (los te koop voor 14 euro nog wat).

  Ik moet binnenkort waarschijnlijk echt een nieuwe, maar probeer het nog even uit te stellen.

  Telefoons gaan bij ons mee tot ze letterlijk uit elkaar vallen en dan kopen we een andere tweedehands (of krijgen er eentje – veel mensen wisselen jaarlijks).

 6. Een nieuwe computer komt hier alleen als het echt niet anders kan, als de oude is overleden zeg maar… Dat was hier begin dit jaar het geval. Het oudje had ik al jaren en destijds overgenomen van een school…kun je nagaan…
  Maar al die draden en programma's…. Ik ben er niet dol op…
  Fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Ik koop alleen als het écht niet anders kan. Ik werk nu op een laptop met een aparte muis en een los toetsenbord, omdat beide al de geest hebben gegeven. Maar zolang het werkt… Een computer waar je niet prettig op kan werken, of waarmee je gegevens verliest doordat hij uitvalt is voor mij wel de grens hoor, dan ga ik zeker een nieuwe kopen. Anders heb je er meer last van dan dat het je iets goeds oplevert 🙂

 8. Waarom apple? Sorry, maar dat merk is belachelijk duur in de verhouding wat je ervoor krijgt. Ik snap de "apple ziekte" niet. Voor dezelfde prestaties heb je een gewone pc voor de helft van het geld. Maar goed…

  Het is voor je werk en apple ziet er inderdaad lekker gelikt uit, maar toch :-)…

  Veel plezier ermee…

  De laatste keer dat ik een pc kocht was in 2007 voor ongeveer EUR 800,- (alleen kast). Heb een paar maanden terug er EUR 60,- in geïnvesteerd om deze weer iets sneller te maken. Ik hoop dat ie nog zo'n jaar of twee mee kan.

 9. Ik heb vorig jaar een laptop gekocht. In verband met mijn 14 jarige poes die de boel beneden zowat sloopte als ik boven achter de pc zat. Ik vind het zelf bovendien ook veel gezelliger om lekker beneden in de huiskamer te zitten met de laptop op schoot. En een laptop is veel energiezuiniger dan een pc, dus dat is ook fijn.

 10. @grijzepelgrim: voor huis tuin en keuken gebruik maakt het inderdaad niet uit, maar als jewerkt met programma's die je alleen op de Mac kunt draaien, dan heb je gewoon maar 1 optie. Overigens is het vervangen van de computer in mijn ervaring minder vaak nodig met een Mac, die blijven veel langer stabiel, dus dat je zonder problemen snel kunt blijven werken. Dat scheelt wel weer.

 11. En gelukkig dat er nog meer mensen zijn die niet om elke scheet een nieuwe computer kopen. Met mobieltjes heb ik precies hetzelfde; ik krijg al de kriebels als ik denk aan nieuwe menustructuren, alles overzetten en nog meer riedeltjes die ik niet ken of niet wil horen. Als ik eenmaal iets gewend ben, heb ik liever niet anders. Zo gebruik ik b.v. nu nog wel mijn oude muis en toetsenbord. De nieuwe zet ik te koop, wie weet kan ik er nog wat voor krijgen.

 12. Privé zat ik altijd op tweedehandsjes te werken en dat ging prima, hoewel wel súpertraag. Maar toen ik een eigen bedrijf begon en een ontwerpprogramma met AutoCAD moest draaien, foto's uploaden, foto's retoucheren met een tablet ging dat absoluut niet op zo'n tweedehandsje, dus heb ik een nieuwe laptop gekocht.

  Was een klap voor mijn budget, maar het werkt wel en is beter voor mijn stroomrekening inderdaad. Inmiddels werk ik er alweer 2,5 jaar mee. Ik gebruik hem ook privé, en mijn tweedehandsje is doorgeschoven naar de jongste.

  De oudste twee moesten voor hun middelbare school ook een laptop en hebben sinds 1,5 jaar, dankzij een mooie aanbieding, ook een nieuwe (oma had gespaard voor ze, pfew gelukkig).

 13. Ik vind het moeilijk om zakelijk en prive uit elkaar te houden. Dus chapeau als het jou goed lukt.

  Mijn Pc is een aantal jaren terug voorzien van nieuw moederbord, andere monitor, meer geheugen, tweede grote harddisk, waarvoor weet ik niet. Hij ging al een keer kapot en alle materiaal wat er op stond is overgezet naar de nieuwe harddisk.

  Ik heb een buurman van een paar deuren verderop die me helpt. Maar inmiddels adviseert hij me, om als ik een andere stand alone pc wil, eerst te weten wat ik wil en hem dan bij de winkel in de buurt te kopen, voor een prijs die ik van te voren bij BCC heb gezien. Hij helpt deze winkel regelmatig.

  Als ik iets over heb gaat dat tegenwoordig naar hem, hij geeft alles een nieuw leven en dat gaat naar de stichting AK.
  Deze stichting brengt oude opgelapte computers naar Rusland. Alles wat wordt verdiend met MP verkopen, gaat ook in pakketten naar Rusland en wordt in de winter gebracht in grote vrachtauto's.

  Ik koop niet snel iets, maar ben wel wat gemakkelijker geworden.

 14. Ik heb nog nooit een nieuwe computer gekocht. Ik kreeg meestal een afdanker van mijn vader, die een uitgeverijtje had.
  Mijn oudste zoon knapt hem intern op en dan is die voor mij weer als nieuw. Ik heb er alleen eentje nodig voor mail en internet, dus zware programma's hoef ik niet te kunnen draaien en de volgende staat inmiddels al te wachten. Afgedankte boekhoudcomputer die nog niet veel gedraaid heeft, pa is inmiddels met zijn bedrijfje gestopt. Zoon moet hem nog even nalopen of alles erop zit wat ik nodig heb, maar zolang deze nog alles doet wat ik wil, kan dat wel even wachten. Hier ook geen nieuwste mobiel, alleen eentje waar ik mee bellen en sms-en kan en ook de tv is voor 50 euro overgenomen en nog met ouderwetse toeter achterop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.