Sla jij in voor een Worst Case Scenario?

Stel je voor: op 31 december 2011 kijk je reikhalzend uit naar het begin van een nieuwe jaar. 2011 was niet echt fantastisch, met 2012 gaat het vast helemaal goed komen. Fast forward een maand later: 2012 blijkt erger te zijn dan 2011.

Een Brits koppel bereidt zich alvast voor op een verschrikkelijk 2012. Zij slaan bergen (houdbaar) voedsel in, zodat ze zich ook kunnen bedruipen als er iets met de banken gebeurt. Ze kijken terug naar tijden van oorlog, waarin alles cash betaald moest worden. Boter bij de vis. Je kunt dan wel geld op de bank hebben, maar daar heb je dan niets aan.

Hoewel ik er helemaal niet van houd om me met dit soort scenario’s bezig te houden (hoe vaak zou de wereld al niet vergaan en is er toch niets gebeurd? Bovendien gebeurt waar je aan denkt volgens de Law of Attraction en ik wil natuurlijk geen crisisjaar aantrekken!), wil ik me ook niet meer laten verrassen. Daarom neem ik elke keer als ik boodschappen ga doen een blik bruine bonen of witte bonen in tomatensaus mee. Niet erg spannend, maar wel voedzaam en heel lang houdbaar. De bruine bonen zijn smakelijk(er) te maken met kruiden, de saus helpt bij de witte bonen. Mijn doel is om voor tenminste een maand noodvoedsel te hebben. Geen complete maaltijden met vlees, groenten en aardappels (ik wil niet na een paar maanden van alles weg moeten gooien omdat er nog geen crisis geweest is), maar gewoon iets waar we in ieder geval van in leven kunnen blijven. Het liefst nog wat extra, zodat we in geval van nood ook anderen kunnen helpen.

Denk jij dat zoiets kan gebeuren en neem je er maatregelen voor? Of vind je het gewoon dikke onzin?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. nee niet echt. Ik heb wel altijd een basisvoorraad in huis, brood bakken kan ik zeker een maand achter elkaar maar dat is meer het gemak van grote bestellingen plaatsen en laten thuisbezorgen.

 2. @Daantje: Ik ook niet, maar ik ben wel echt zo'n optimist die ieder jaar (of elke maand en soms zelfs elke dag) weer als een nieuw begin ziet, dus ik durf mijn handen er niet voor in het vuur te steken dat er ook geen tekenen zijn!

  @Spaarcentje: Als je het gewoon in huis hebt, dan lijkt mij dat ook prima. Ik heb wel wat voorraad, maar niet een uitgedachte basisvoorraad. Zo heb ik b.v. wel een paar pakken oliebollenmix staan, maar ben ik al weken bijna door mijn bloem heen.

 3. Ik heb wel een voorraad voor een paar weken. Maar meer met de gedachte"Als we ziek worden of als het te glad is om naar de winkels te gaan". Ook heb ik kaarsen e.d in voorraad,voor als de elecriciteit uitvalt.Groeten Izerina

 4. Ik weiger hier in te geloven…doemdenkerij…ik heb altijd wel een voorraad en ga mijn eigen groente verbouwen, ook heb ik fruitbomen en notenbomen…maar dit doe ik omdat het een stuk gezonder is dan al die bespoten groente, fruit etc.

 5. Ik ben ook geen doemdenker, maar ben wel graag voorbereid 🙂 Aardig wat blikjes in de voorraadkast, een tweeliterfles water, kaarsen, knijpkatten, houtvoorraad voor de kachel, altijd honderd euro contant in huis. Maar dat is allemaal leuk voor een weekje, en bewijst wel weer dat ik niet echt geloof dat de bom barst, dus mocht er echt iets langdurig mis gaan, dan zit ik in no-time ook op een houtje te bijten (dan is die houtvoorraad wel weer handig natuurlijk). Ik hinkel dus een beetje op twee gedachten.

 6. Heb wel voor een tijdje eten in huis. Pasta, bonen, dat soort dingen. Kan koken op hout of op een oliestel waar ik ook wat olie voor op voorraad heb. En kaarsen. Maar of de banken nu omvallen of niet, toen een vulkaan op ijsland een keer hoeste, scheelde het maar 24 uur of er was al een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen in Engeland. Stel dat er een grote stroomstoring is (niet geheel ondenkbaar). Dan werkt de bank niet, je kan geen eten betalen, niet tanken, niet met de trein reizen.

  Je hoeft geen doemdenker te zijn om een klein beetje rekening te houden met wat er zou kunnen gebeuren als er een storing is in een van onze ongelofelijk fragiele systemen van internet, electriciteit en benzine.

 7. Ik hou me hier eigenlijk ook niet zo mee bezig. Eerlijk gezegd volg ik het nieuws over al die narigheid bewust niet meer. Daar wordt je alleen maar depressief van en dat vind ik weer verspilling van positieve energie…
  Mijn glas is altijd halfvol en als het regent zie ik de blauwe gaatjes in het wolkendek. Zo zie ik ook hier wel weer een vrolijk gaat je verschijnen hoor, het waait wel over allemaal denk ik…
  Ik wens je een heel fijne zondag, ondanks het nare weer…
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. @Valhalla: Dat idee heb ik dus ook wel een beetje. Ik houd me ook liever niet teveel bezig met het nieuws, want de helft van de crisis wordt ons ook aangepraat. Maar een beetje voorraad maakt minder afhankelijk, net als sparen/afbetalen van de hypotheek, minder spullen, enzovoorts.

 9. Hangt er vanaf hoe vaak je boodschappen doet!

  Het is beter om geen schulden te hebben, dat staat in deze tijden als een paal boven water. Het is ook handig als je iets kunt doen dat ook in tijden van crises geld opbrengt.
  Het was erg stil deze week bij de kapper.

  Het probleem is dat gemeenten en rijk meer belasting heffen omdat ze banken moeten redden, WW uitbetalen aan voormalige burgemeester en wethouders.

  Griekenland heeft nu een steeds sterker wordende grijze economie. Ruilen is goed.
  Vraag me af waarom er nog geen website bestaat voor een lets-ruilkring per regio en niet zoals nu per buurt.

  Meer dan ooit is het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn, maar ook een grote vriendenkring / familie.

 10. Ik heb twee ouders (gehad) die de oorlog hebben meegemaakt. Een paar tips zijn mij uit de verhalen bijgebleven. Komt er nood aan de man: sla shag in en slaolie. Beide houdbaar en je kan er eindeloos mee handelen/ruilen. Ook zeep kan je aan dit lijstje toevoegen.

  Deze tips geef ik je graag door, om in je achterhoofd te houden.

  Verder gewoon blijven ademhalen en je niet bang laten maken.

  Groetjes Jacq.

 11. Allemaal bangmakerij en mensen jutten elkaar ook nog op. Kijk maar eens terug naar de overgang naar het jaar 2000. Ook veel gedoe om niks.

 12. Ik heb alle comments gelezen want ik merkte dat ik echt wel even getriggert werd door je onderwerp.
  Ik ben geen doemdenker en geloof ook niet in self forfilling prophecy's (sommige mensen geloven ieder jaar opnieuw in de ondergang van de wereld)..en eigenlijk wilde ik nog wel met een soort van romantiek geloven dat 2012 nog wel eens een magisch jaar voor de goodwill en innerlijke verandering van de mensheid zou kunnen worden. (Maya-kalender ect).
  Maar..dat idee van jou om toch telkens blikken met bonen in alle soorten mee te nemen, of misschien erwten en linzen gedroogd in te slaan. Dat snijdt toch wel hout. Dus dat ga ik doen. Baat het niet dan schaadt het niet.
  Ook blikjes tomatenpuree is lang houdbaar en multifunctioneel en natuurlijk tarwebloem (kost écht geen drol) want daar kun je eindeloos Seitan-schnitsels van maken (zie mijn receptenpagina)
  Leuke topic!

 13. Jazeker, hier ook.
  Hier al een paar keer langdurige stroomstoringen meegemaakt, dan merk je wel hoe afhankelijk je bent.
  Ondanks meewarige blikken van manlief ga ik stug door met het vullen van een grote krat op zolder met gedroogde bonen, erwten etc.
  Waterzuiveringstabletten wil ik eigenlijk ook hebben, geen idee waar die te kopen, daar moet ik nog eens naar op zoek.
  Groet, Erna

 14. Nee hoor, het gewone stadsgeweld zoals schietpartijen (net weer een in de verre omgeving) beschouw ik als een veel reeler gevaar dan uitvallen van stroom en bevoorrading.Banken hebben trouwens altijd een back-up systeem,dus geen zorgen.Normaliter ben ik een redelijke zwartkijker,maar deze angsthazerij laat ik me niet meer aanpraten.Groet,Hsm

 15. Nee, niet bewust. Wij hebben altijd wel wat extra's in huis, misgrijpen vind ik heel vervelend. Gedroogde bonen,een paar blikken, bloem ed. bijv. Ik volg regelmatig RTL-Z nieuws overdag. Als er 3 heren om een mening wordt gevraagd, kan je de klok erop gelijk zetten dat er 3 verschillende antwoorden worden gegeven over de 'toetstand op de financiele markt'. Ik denk er het mijne over, laat me door niets en niemand bang maken. (Dit doet mij trouwens weer even denken aan vroeger: elke zondagmiddag om 1 uur op de radio 'De toestand in de wereld' door mr. G.B.J. Hiltermann). Ik denk maar zo: op ieder potje past een dekseltje en na regen komt zonneschijn.

 16. Ik heb een redelijk voorraad ingeslagen afgelopen jaar. Vooral om mezelf ruimte te geven om het boodschappen economisch doen te leren. Maar handig blijkt het nu al wel. De afgelopen week al een paar keer zo'n hectische dag gehad, dat boodschappen doen erbij inschoot. Dan wandelde ik even naar de berging, haalde een pak rijst/pasta, een pot zelfgemaakte saus en gooide alles bij elkaar. Vaak met nog een restje groente van een andere maaltijd erbij en we hadden prima te eten.
  Ik heb wel een voorraad van wat langer houdbare dingen. Behalve de pakken drinken die er ook staan is alles tot zeker eind volgend jaar houdbaar. Vind het een fijn idee, zeker als het straks enorm koud is en ik echt geen zin heb in boodschappen doen.

 17. Heb het artikel ook gelezen van de week, vond de opmerking over die bankier die voor veel geld een noodpakket had gekocht wel opmerkelijk. 'Wat weet hij wat wij niet weten'.
  Maar ik zou meer een voorraad aanleggen en dan over langere tijd om ervoor te zorgen dat ik in de tijd van minder inkomsten (voor mijzelf persoonlijk dan) ik me niet druk hoef te maken over eten. Er is ook een stuk in het artikel over een vrouw die dit heeft gedaan en zo de klap van het verliezen van een baan heeft opgevangen en zo toch voor haar gezin heeft kunnen zorgen. Dus nee, het einde van de economie verwacht ik niet, maar ik wil minder afhankelijk zijn van 'what if' en meer denken 'why not'. Waarom niet een beetje voorbereid zijn en beter voor mezelf zorgen?

 18. Ja, ook gedaan. Iedere keer als er reclames zijn, wat meer ingeslagen tot ongeveer de planken vol waren. Als er weer reclames zijn, weer meteen aanvullen. Ook puur voor noodgevallen. Wel goed de data in de gaten houden.
  Vooral veel gedroogde verschillende soorten bonen om zelf te koken.

  Ben nu bijna door de dierenvoeding heen, dus die ga ik de komende weken (vakantie) weer aanvullen.

  Wil per se noodrantsoen hebben, maar maak het ook gergeld op en vul aan. Soort basisvoorraad constant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.