Facebook-fast

Aan de ene kant vind ik media zoals Facebook geweldig: je bent snel op de hoogte van nieuwtjes, kunt makkelijker contact houden met mensen waarmee je normaal geen contact zou houden (in mijn geval bijvoorbeeld (achter)neefjes en nichtjes op honderden kilometers afstand, waarvan ik merk dat ik het leuk vind om er wat van te weten/mee te hebben, maar waarbij intensief ‘echt’ contact niet echt haalbaar is) en je kunt ook zelf makkelijk dingen met mensen delen.

Toch heeft dit ook wel een nadeel. Zo is het zo gemakkelijk om een kijkje te nemen in de levens van andere mensen, dat je afgeleid wordt van je eigen leven. Bovendien is wat er op Facebook staat natuurlijk niet allemaal echt. Als dat zo zou zijn, dan was iedereen een dolgelukkige wereldreiziger die het feesten afwisselde met skydiven of überromantische etentjes op de Eiffeltoren. Als je zelf net even een mindere dag hebt, kan dat overigens wel weer heel ‘echt’ lijken. Ook dat is dus weer niet bevorderlijk voor je humeur.

Nu waart er al een tijd een soort ’trend’ rond waarbij mensen 30 dagen niet op Facebook gaan zitten. Een goed idee, want dan kun je je tenminste eens helemaal op je eigen leven richten. Voor mij is 30 dagen nog even een stap te ver, maar ik wil wel een kleine Facebook-fast doen: in ieder geval tot en met aankomende maandag wil ik deze pagina (en app natuurlijk!) mijden. Er is één uitzondering: ik zal nog 1 of 2x een post voor mijn werk moeten plaatsen. Dat blijft dan echter bij plaatsen en verder niets bekijken/melden of wat dan ook. Melden doe ik overigens toch al niet zoveel, het is meer kijken en lezen en liken, maar toch.

In plaats van op Facebook loeren ga ik gewoon mijn werk doen, of – als ik echt even online afleiding zoek – rechtstreeks lezen op sites die ik o.a. via Facebook volg, zoals Tiny Buddha en Zenhabits. Dit zijn overigens wél aanraders en sites waarop je regelmatig dingen kunt lezen over de invloed van sociale media op het leven van mensen. Maar beter nog: ze bieden altijd een hoop inspiratie om dingen anders te doen, te zien, enzovoorts.

6 dagen geen Facebook. Het lijkt niets, maar voor iemand die de hele dag achter de computer zit, veel werkontwijkend gedrag vertoont én ook nog eens stiknieuwsgierig is, is het best een uitdaging. Maar: ik ga ervoor!

Zit jij veel op Facebook? En zou je ook een paar dagen zonder kunnen (en willen!)?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
  1. Ook ik heet Ineke en ben het roerend met je eens. Al die gebakken lucht……bovendien gaat het vaak ten koste van de persoonlijke contacten.

 1. Ik heb helemaal geen face-book. Juist omdat ik om me heen zie, dat het verslavend kan zijn, dat het je weg houdt van het echte contact en omdat ik niet mee wil in die rare rat-race. Ik mis er niks aan!

 2. ik zit op facebook vanwege de weggeefhoek en om contact te hebben met mijn dochter , we kunnen via een pbtje snel en gratis even snel wat dingen uitwisselen. verder zet ik geen prive dingen op facebook vanwege de vele mensen die alleen maar op facebook zitten om anderen in de gaten te houden,

 3. Ik heb wel een FB-account maar heb dat alleen maar aangemaakt omdat ik in contact wilde blijven met een bepaalde groep mensen die ik vanuit een ander circuit ken. Daarmee zit ik in een besloten groep. Verder gebruik ik FB niet. Ik heb er geen behoefte aan om m'n hele hebben en houwen wereldkundig te maken.
  Ik zit er sterk over te denken om m'n account op te heffen aangezien ik ook met die ene groep mensen steeds minder contact heb.
  Daarbij vind ik FB in het gebruik gewoon geen prettige site.

 4. ik werk als gastouder alleen, in mn eigen huis. geen collega's. via FB hebik en groep gevonden voor gastouders, erg fijn dat je daar je vragen kan stellen en ervaringen kan delen! Maar ook groepen van moeders, mjoeders in de buurt en moeders door heel NL. erg fijn. voel me wat minder alleen. want met 2 kleine kids (2 en 4,5) en thuis werkend als gastouder, zie ik niet bijzonder veel mensen en bouw ik ook geen vriendschappen op hier in t dorp. Mis het contact vaak wel en vind het erg fijn dat dat dan via FB wel kan. maar zou als het echt moet, wel zonder kunnen. willen is iets anders 😉 Vind het ook wel leuk juist om wat op de hoogte te blijven van familie enz zonder ze heel vaak te spreken. Leuk om te zien wie er ondertussen kids heeft enz. En tja fb lijkt een vertekend beeld te geven, maar niemand zit te wachten op berichtjes dat ze pestkinderen hebben die dag, of erg moe zijn, een rothumeur hebben, hoofdpijn hebben etc. die dingen vertel je normaal ook niet aan jan en alleman dus op fb ook niet.

  1. t commentaar van sommige dat het je uit de werkelijkheid houdt of ter vervanging is van echt contact.. hier juist niet.. een fb groep voor de ouders van dochters klas, hierdoor een leuke ochtend gehad in de speeltuin met klasgenootjes en broertjes en zusjes uit dochters klas…. zonder fb had ik t niet geweten.. in principe mis je er niets aan, maar toch gezelliger dan in mn eentje met de kids, en voor de kids ook veel leuker om met bekenden te gaan…

 5. Ik heb ook zo'n periode gedaan. Enkele weken niet op fb. Heb het helemaal niet erg gevonden en miste ook niets. Nu zit ik er weer volop op, en heb weer de neiging om een periode te stoppen. Maar, het nadeel is, je hoort het nieuws van het dorp en omgeving niet meer. Dat is mijn enige punt dat ik het nog aanhoud.

  1. Misschien is dit dan juist wel een mooi moment om even te stoppen; met de vakanties gebeurt er misschien toch een stuk minder in het dorp en de omgeving! De motivatie is trouwens heel herkenbaar hoor, maar als ik echt heel eerlijk ben, mis ik zelfs aan die dingen voor mezelf niet speciaal wat…

 6. Sinds begin juli zit ik op Feestboek. Het was niet mijn idee, maar kon alleen zo bepaalde foto's krijgen.
  Inmiddels heb ik '30 vrienden'.
  Haar het dat je verplicht bent om achter vrienden aan te rennen en regelmatig te kijken. Anderzijds is het wel leuk om op de hoogte te blijven.
  Wekelijks daar iets posten, Twitter en blog bijhouden! Druk, druk, druk.
  Facebook voortaan maar maandelijks bezoeken lijkt me zo.
  E-mail is geduldig.

 7. aargh, dat meen je niet 😉 Ik heb vorige week mijn facebook gedeactiveerd voor een poosje (weet nog niet hoe lang!) met het idee van even nadenken wat ik nou eigenlijk wil met facebook. En nu blijkt het dus een trend te zijn en lijkt het net alsof ik zo'n hippe meeloper ben 🙁

  Gelijk een goede reden om het langer dan 30 dagen vol te houden voor mij, haha 😉 Het enige dat ik echt écht mis is de verkoopgroep…. Er blijft nu een hoop troep staan die ik normaal gesproken daar te koop aan zou bieden.

 8. Ik moet nog even fb gebruiken, omdat ik nog echt wat dingen moet regelen via dat medium. Na de zomer gaat het weer een stuk.minder worden.
  Grappig genoeg omdat ik dan juist iets moet ontwerpen voor een zakelijke Facebook pagina

 9. Ook ik heb geen facebook, nooit gehad ook. Ik doe eigenlijk helemaal niet aan sociale media, heb geen smartphone en geen tv. Als mensen dat horen kijken ze mij altijd wat meewarig aan, alsof ik zielig ben. Ik vind het heerlijk!!

  1. Weet je dat je ook mensen kunt blokkeren? Die krijgen dan een pagina te zien waarop staat dat jij helemaal niet gevonden kunt worden/geen profiel hebt. Dit helpt natuurlijk alleen als er ook geen andere mensen zijn die informatie zouden doorspelen.

 10. Ben nu bezig om te bedenke waarom fb in mn leven is, en of het echt nodig is, en bezig om te bedenken om het er zelfs uit te gooien. Alleen Landleven speel ik nog en dat staat me zelfs tegen omdat je zonder daalders zowat niks meer kan.

  Maar jah eerst maar eens bedenken wat het gaat worden *zucht* stiekem zou het leven stuk makkelijker worden zonder fb

  1. Nu bezig met 99 days of freedom, moet zeggen mis het niet, spelletjes speel ik op de tablet, en 5 november gaat definitief fb er uit, maar eerst mezelf bewijzen dat ik het 99 dagen zonder te kijken kan 😉 en dan meteen er af gooien (en besef nu pas hoe een focus door een spel kan ontstaan, maar dat is iets van een hele andere orde 😉 )
   Maar lukt het nog alleen het hoognodige bij te houden?
   grt May Cet

  2. Het lukt behoorlijk goed ja! Ik moet wel ook m'n telefoon uit de buurt houden, want anders krijg ik de Messenger-meldingen daarop steeds binnen. Maar de TL volg ik nog maar heel sporadisch en ik mis er ook eigenlijk geen drol aan. Spelletjes doe ik trouwens sowieso niet op FB, dus dat scheelt weer. Het is echt meer het werkontwijkende rondloeren :$

  3. 😉 het is dat het werk er is want anders had fb volgens mij bij jou er ook al uit gelegen, komt wel goed, en dat messenger kan je voor bepaalde mensen/pagina's/groepen ook geheel uitzetten (bij instellingen) dan zie je dat pas als je echt inlogt, of alleen meldingen per e-mail instellen.
   Succes met werkontwijkend rondloeren 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.