De bijzondere wereld van de weggeefhoek

De bijzondere wereld van de weggeefhoek

Vooropgesteld: ik ben eigenlijk best een fan van Weggeefhoeken. Het idee vind ik alleen al mooi; de een z’n dood is de ander z’n brood, maar dan op een manier waarop niemand dood hoeft en iedereen wint. Iets ophalen doe ik niet zo vaak, maar er iets opzetten wel. Je hebt gewoon vaak van die dingen die je niet zo makkelijk via Marktplaats kunt verkopen, maar waarvan het zonde is om ze weg te gooien.

Weggooien of weggeven

Weggooien is ook niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Ik woon bijvoorbeeld niet in de buurt van de stort en mijn auto biedt maar beperkte ruimte. Een trekhaak heb ik niet (kan ook niet onder hybride) en ik ben ook niet iemand die graag anderen inschakelt voor hulp.

Dan is die Weggeefhoek dus geweldig. Je zet iets erop, je krijgt – hopelijk snel – reactie en het wordt – ook hopelijk snel – opgehaald. Maar als je zo’n groep op FB een beetje volgt, dan kom je toch soms wel hele aparte verhalen tegen. Op het Viva-forum heb je daar een heel grappig – en soms ook herkenbaar – topic over.

Voor wie niet weet wat een weggeefhoek is: dit is een plaatselijke groep, meestal op Facebook, waarop je kunt aangegeven welke spullen je weg wilt geven. Andere leden van de groep kunnen daar dan op reageren. Je mag over het algemeen alleen lid worden van een groep van de regio waarin jij woont én in principe mag je alleen dingen gratis weggeven. De gever bepaalt aan wie hij/zij het geeft; soms via loting, soms is het gewoon de eerste en soms kiest iemand op basis van een verhaal.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Etiquette in de weggeefhoek

Wat ik wel heel apart vind om te zien, is dat iedereen hele verschillende opvattingen heeft over wat je wel en niet kunt doen in zo’n groep. Persoonlijk vind ik dat het een beetje tweerichtingsverkeer moet zijn: A geeft iets gratis weg en is daarmee geholpen en B krijgt iets gratis en is daarmee geholpen.

En ik vind het niet gek als B er iets voor moet doen om dat artikel dan gratis te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan meehelpen tillen, of als het gaat om een struik, die er zelf uithalen, of een schuurtje zelf slopen, ik noem maar wat. Volgens mij werkt het zo een beetje in het leven: of je steekt ergens tijd in en je bespaart geld, of je steekt ergens geld in en je bespaart tijd.

Overigens vind ik wél dat A duidelijk moet aangeven of (en wat) er iets mankeert aan het aangeboden stuk. En er even een doekje overheen halen kan ook geen kwaad. Wil je dat echt niet? Zeg het er dan op z’n minst eventjes bij in je advertentie.

Presenteerblaadje

Laatst trof ik echter iemand die daar een héél ander idee over had. Die vond dat hij als ophaler de weggever vooral een plezier deed. En dat vertaalde zich dan in de wens om alles op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen. De weggever hoefde het nog net niet te komen brengen, maar zou wel gewoon ervoor moeten zorgen dat het kant-en-klaar gereed stond om mee te nemen. En als je dan als weggever dat niet deed, of niet hielp met bijvoorbeeld het inladen van zand, dan was je toch wel ontzettend asociaal.

Nu ben ik het met diegene eens dat de ophaler de weggever ook een plezier doet en soms ook geld bespaart, bijvoorbeeld als het anders naar de stort moet. Maar ik denk dan ook: als ik iets weggeef en ik kan het mezelf makkelijker maken door aan te geven dat iets dan wel zelf naar beneden getild/ingeschept/watdanook moet worden, dan vind ik daar ook helemaal niets mis mee. Ik voel mezelf dan niet meteen een aso ofzo. Maar goed, dat komt natuurlijk ook omdat het mij dan uitkomt.

Vandaar dat ik wel even benieuwd was naar hoe jullie dit zien: wat kun je wel en niet doen op een Weggeefhoek? En heb jij wel eens vreemde situaties meegemaakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Ik volg het wel op fb maar ik heb nog nooit iets opgehaald bij iemand. Ik zet er zelf niets op, of ik verkoop het via marktplaats en als dat echt helemaal niet lukt dan gaat het naar de Dorcas.
  Wat jouw stelling betreft; ik vind dat als je het gratis af mag halen, je er best iets voor kunt/moet doen. (zelf uit elkaar halen / scheppen / slopen etc)

 2. Kwestie van duidelijk aangeven onder elke voorwaarden het weggegeven wordt. En dan hoeft zo'n persoon niet te reageren als het teveel moeite is. Ze doen jou wellicht een plezier om het op te halen, maar dat wordt al beloont met een gratis item.

  Verder ben ik van mening dat alle rechten bij de weggevende partij liggen.

 3. Ik heb heel wisselende ervaringen. Mensen die zo ontzettend blij waren. Mensen waar geen Dank je wel afkondigen, mensen die je Zwart maakten op Facebook. Ik ben er mee gestopt. Als ik iets kwijt wil zet ik het bij mijn Vrienden groep op facebook en anders gaat het naar de tweedehandswinkel. Dingen die heel goed te verkopen zijn gaan via marktplaats.

 4. Bij mij in de regio is een stichting die mensen, die ook gescreend zijn door de gemeente ondersteunt, bijstaat in moeilijke financiele tijden.

  Daar merk je ook al snel dat degene waaraan je iets geeft het heel gewoon gaan vinden dat ze dingen zomaar krijgen. Een vorm van "hospitaliseren" zoals dat in de gezondsheidszorg wordt genoemd oftewel onzelfstandig gedrag.

 5. Wij gebruiken ook wel ooit weggeefsites, maarja, het blijven allemaal net mensen. Met dezelfde mensen wensen, streken, enfin.
  Als ik er even geen zin in heb, dan bel ik gewoon een ophaaldienst van een kringloopwinkel, dan ben ik er ook gratis van af.

 6. Wat ik mee heb gemaakt is dat iemand spullen ophaalde via de weggeefsite en dan weer te koop aanbood op Marktplaats en markten en braderieën. Eigenlijk vind ik dat niet kunnen maar dat vind ik ook wel weer hypocriet van mezelf :-/ Wat betreft de "rechten" van de ophaler; het heet toch niet voor niets de weggeefhoek en niet de gratis ophaalhoek? Degene die gratis weggeeft doet goed en de ophaler heeft een mazzeltje (of is een handige handelaar 😉 )

 7. Leuke vraag.
  Ik sta er net zo in als jij. Mijn meeste ervaringen zijn goed. Maar ik steek er dan ook tijd in om een goede inschatting te maken wat voor vlees ik in de kuip heb. Een keer bood ik in een moedergroep een doosje oogpleisters aan. Voor een lui oog. Er reageerde een moeder die ze wel wilde hebben. Vervolgens vroeg ze of we ook een punt in de stad af konden spreken waar de overdracht plaats kon vinden. Eh…nou nee niet voor een doosje oogpleisters. Je mag het gratis hebben, maar dan moet je er wel wat voor over hebben. Ik kom het je niet achterna brengen.
  Wat Lot hierboven schrijft over hospitaliseren zie ik ook wel. Arme huishoudens vinden het soms een verworven recht. Dat maakt het geven minder aantrekkelijk.

  1. Gelukkig ben ik niet de enige die dat zo ervaart.

   Omdat ik een grote auto heb en buiten een dorp woon breng ik soms ook wel eens wat langs, of doe het in de bus en als er dan geen normaal "dank je wel" af kan sla ik die de volgende keer wel over.

  2. Dat komt me inderdaad ook heel bekend voor. Moet eerlijk zeggen dat ik daar heel slecht tegen kan. Ik moet ook overal hard voor werken en kan daar dan echt niets mee. Gelukkig is niet iedereen zo, maar je ziet idd wel van die groepen.

 8. Ik heb jaren dingen weggegeven op de weggeefhoek. Ben er vorig jaar mee gestopt. Op een gegeven moment had ik 8 van de 10 keer dat iemand niet kwam opdagen of gewoon niets meer van zich liet horen. Oeps, vergeten. Of: ik heb geen auto, kom het maar brengen. Tuurlijk, ik gooi dat gasfornuis wel even achterop.

  Ik heb weliswaar één keer iets opgehaald. Dat was bij een bekende van me.

  1. Ik heb twee keer iets opgehaald, maar dan hield ik me idd wel aan de afspraak en heb ik de gevers gewoon netjes bedankt. En idd, dat brengen: ja dáág! Dan kan ik het net zo goed naar de stort brengen. Ik wil er juist geen werk van hebben!

 9. Ik geef vaak via een weggeefgroep weg, van onze kerk. Ook ruim 300 leden. Die komen het meestal wel ophalen gelukkig 🙂
  Zelfs via marktplaats komen mensen steeds vaker niet. Zo lomp.

 10. "20m2 nieuwe terrastegels, gratis ophalen. let op: alles meenemen! ik kan NIET mee sjouwen, ik kan ze NIET brengen, regel zelf vervoer en hulp." postte ik laatst.
  reactie nummer 1 wilde wel 3 tegels ophalen. nummer 2 had geen auto, of ik ze ook kon brengen. nummer drie idem. nummer 4 kwam ze morgenmiddag halen. en kwam niet opdagen. nummer 5 wilde weten of ik ze ook zou kunnen versturen. nummer 6 kon ze volgende maand ophalen. nummer 7 kwam niet opdagen. nummer 8, 9 en 10 uiteindelijk ook niet (niemand belde af). drie weken later kwam er eindelijk iemand ze écht ophalen, enigszins op de afgesproken tijd zelfs. met een ienieminie peugeotje dat na 5m2 tegels op de grond hing. of hij over drie dagen de rest mocht ophalen. hij was alleen en tilde de tegels zelf, met een zielig geklaag dat een beetje hulp wel fijn zou zijn (ik was toen 34 weken zwanger, en heb echt geen vinger uitgestoken). drie dagen later belde hij een uur na de afgesproken tijd dat hij geen vervoer had. of hij ook morgen mocht komen. hij kwam de volgende dag, wéér alleen, en in drie keer rijden (3,5 uur thuis gebleven voor hem) nam hij de tegels mee. zure kop dat mijn man er weer niet was om te helpen tillen. bij de laatste lading riep hij van achter in de tuin dat hij ging. geen bedankje voor de gratis tegels, de tijdroof van het ophalen. nee, hij zei: "mooi dat jullie er zo gratis vanaf zijn, toch?"
  pfff… ik ben weer genezen van gratis-ophaal-volk. Liever dure dingen op marktplaats zetten, geeft vaak minder gedoe en gezeur dan gratis of goedkoop…
  *sorry voor het kapen van je blog*

  1. Ik heb met dit soort dingen geloof ik alleen nog geluk gehad. Stenen gratis op halen maar wel zelf uit de tuin halen. Eerste reactie. Kwamen op tijd. Vriendelijk. Moesten wel een tweede keer rijden. Tweede keer hadden ze als bedankje een aardbeientaart bij zich. Gratis zand wat over was. Eerste reactie hier uit het dorp. Vier keer met kruiwagen rijden. Fles wijn als dank.
   Met kleine zaken en huishoudelijk goed heb ik minder goede ervaringen. Meer niet reageren of vragen te brengen. Dus daar begin ik niet meer aan. Ik breng naar kringloop, zet bij grof vuil (gratis hier) of verkoop voor klein bedrag terwijl het ook gratis had gemogen. Afgelopen maanden 1 kast. 1 hoogslaper en 1 wasmachine verkocht voor €25,00 per stuk. Had gratis gemogen maar omdat mijn ervaring is dat mensen die iets moeten betalen gewoon serieuzer zijn klein bedrag gevraagd. Heel positief. Hoogslaper werd door gezin opgehaald voor zoontje van 3 jaar. Vader schroefde het ding boven uit elkaar (stond ook in advertentie) en het ging op een aanhanger. Zoontje was zo blij en enthousiast. Kast kwam moeder en zoon voor. Ze gingen de kast schuren en blauw verven voor zoon zijn kamer. Alle spelcomputerspullen in alle lades. Wasmachine ook meteen eerste reageerder die half uur later al kwam. Twee mannen die hem van zolder naar begane grond tilden. Ook in advertentie gezet dat ze dit zelf moesten tillen. Mascha.

  2. @Mascha: dan heb je écht geluk gehad ja! Ik heb twee keer een kleinigheidje gehad, wat ik ontzettend aardig vond. Maar idd ook situaties waarin er echt geen bedankje vanaf kon. Nu hoef ik echt geen eeuwige dankbaarheid, ik ben ook blij als ik ergens vanaf ben, maar zo'n nonchalante of 'entitled' houding steekt me wel, merk ik.

   @Lis: Dat méén je niet! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de weggeefhoek ook alleen gebruik voor dingen die ik niet meer kan verkopen hoor, anders is het inderdaad helemaal zuur. Die mensen lijken zich niet altijd echt te realiseren dat jij ergens behoorlijk wat geld voor hebt betaald, vaak meer dan het hen aan tijd kost om iets eruit te halen.

 11. Hier goede en slechte ervaring met zowel geven als krijgen. Gekregen spullen die bij thuiskomst ontzettend vies en/of versleten bleken te zijn, vooral de laatste tijd heb ik het idee dat mensen echt via de weggeefgroepen van hun oude troep af proberen te komen. Ik haak graag en had een oproepje geplaatst voor bolletjes garen. Ik kon hier vlakbij een tas vol op komen halen. Bij thuiskomst bleek dat alles was onderpist. Heb het hele spul maar in de kliko gedaan.

  Heb ook veel weggegeven, een aantal dankbare en blije mensen aan de deur gehad maar ook onbeschofte die het je uit de handen grissen en snel weglopen zonder bedankje of groet. Of die idd niet komen opdagen en dan niet afzeggen, of verwachten dat je het wel even komt brengen omdat ze achteraf “ineens” geen vervoer hebben.

  Mijn partner is er helemaal klaar mee en wil niets meer ophalen en weggeven. Als vrienden/bekenden het niet kunnen gebruiken gooit hij het gewoon weg. De kringlopen hier doen geen moeite voor een doosje met spullen en ik ga er niet mee leuren. Dan had ik het net zo goed kunnen brengen naar de afhalers die geen vervoer hebben.

 12. Jaren op Marktplaats en dergelijke gekocht en verkocht, maar ik doe het niet meer. Sommige mensen verpesten echt de lol die je er van kan hebben. Gelukkig hebben we hier op het dorp een gratis milieudepot, 3 minuten met de auto. Daar staat een grote container voor de kringloop. Alles wat nog de moeite waard is gaat daarheen en anders in een van de grofvuilbakken. Zelf koop ik tegenwoordig geen rommel van anderen meer, maar gewoon nieuw. Ik let wel op of ik iets echt nodig heb en ik kies voor kwaliteit zodat het langer meegaat. Sindsdien geef ik ook minder geld uit, want dat struinen op marktplaats en kringloopwinkels kostte me handenvol geld (lekker goedkoop dus inladen maar!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.