5 tips om je huis te ontrommelen

huis ontrommelen

In Amerika is het heel gebruikelijk: opslag huren voor de spullen die je blijkbaar niet meer bij de hand hoeft te hebben, maar waar je om één of andere reden ook geen afscheid van of kunt nemen. De kosten daarvoor kunnen oplopen van een paar tientjes tot honderden euro’s in de maand. En kun je het niet meer betalen, dan bestaat de kans dat je spullen eindigen in de opslag van Dave Hester. Ook in Nederland komen steeds meer van dit soort opslagruimtes. Handig als je het tijdelijk nodig hebt voor bijvoorbeeld een verhuizing ofzo, maar verder? Dan kun je er maar beter vanaf zijn, lijkt mij… Je huis ontrommelen dus!

Geen tijd voor ontrommelen?

Zelf houd ik helemaal niet van rommel, maar kan ik ook niet altijd de motivatie/tijd vinden om dingen netjes georganiseerd te houden. Vandaar mijn voorliefde voor bijvoorbeeld dichte kasten. Of Curver-boxen. Maar vroeg of laat moet je daar toch mee aan de slag. En echt niet altijd omdat ze niet meer dicht kunnen.

Toen ik met dit blog begon, ben ik wat drastischer gaan opruimen. Ik werd helemaal gek van de verbouwingstroep overal en het feit dat dingen echt gerust 10x van de ene hoek naar de andere hoek gesleept moesten worden, omdat ze elke keer weer in de weg stonden. Inmiddels heb ik een aantal dingen ontdekt die voor mij goed werken en misschien ook wel voor jou. Daarom: 5 tips om je huis te ontrommelen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

1. Doe het weg!

Misschien ga ik het nog een keer gebruiken. Het was heel duur, dan is het zonde om weg te doen. Ik heb het van tante Pietje gehad en die is er niet meer. En zo zijn er nog wel 100 redenen om dingen te bewaren die je eigenlijk niet mooi vindt of waar je niet echt wat mee doet.

Doe het gewoon weg, je zult zien dat je het helemaal niet mist. En in dat zeldzame geval dat je écht iets toch ineens had kunnen gebruiken, kun je het vast ook wel ergens lenen.

Van dingen met sentimentele waarde kun je altijd nog een foto maken.

2. Laat dingen één keer door je handen gaan

Ga je een kastje opruimen? Laat dingen dan één keer door je handen gaan. Beslis meteen wat je ermee doet: weggooien, weggeven, verkopen of bewaren. Zorg dat je vier plekken of bakken bij de hand hebt, zodat je alle spullen voor elke categorie direct apart kunt leggen. Anders blijft het uiteindelijk toch weer staan en vermengt het zich langzaam maar zeker weer met de spullen uit de andere categorieën.

3. Zeg gewoon ‘nee’

Mensen vinden het over het algemeen fijn om dingen weg te geven. En dingen krijgen is natuurlijk ook best leuk. Maar als je er niets mee kunt, maar het uit een misplaatst gevoel van fatsoenlijkheid aanneemt, zit jij er weer mee. Terwijl het misschien ook naar iemand had kunnen gaan die er wél wat aan zou hebben.

Dus als iemand je de volgende keer iets aanbiedt: denk er gerust even over na en zeg gerust ‘nee’. En je kunt natuurlijk altijd aangeven dat je denkt dat iemand anders er nog veel blijer mee zou zijn.

4. Koop minder

Je haalt natuurlijk ook zelf dingen in huis. Voor je hobby, voor de kinderen, voor het huis… Ongemerkt denk ik dat er in het gemiddeld huishouden elke week echt wel een paar dingen bij komen. Door minder te kopen, komt er minder binnen, hoef je minder op te ruimen en is wat je hebt overzichtelijker. Kun je niet onder een aankoop uit? Kijk dan of je ook iets weg kunt doen, zodat het aantal dingen een beetje in evenwicht blijft.

5. Stel jezelf één vraag

Tijdens het opruimen, maar ook als je denkt over het wel of niet aannemen of kopen van iets, stel ik mezelf tegenwoordig (meestal, als ik eraan denk) één vraag: Ga ik dit veel gebruiken of vind ik het zo mooi/leuk/bijzonder dat ik blij word als ik ernaar kijk/wat mee doe/het draag?

Als ik daar niet bevestigend op kan antwoorden, dan laat ik het liever liggen. Niet alles hoeft praktisch te zijn, maar als het dan niet praktisch is, dan wil ik er in ieder geval een goed gevoel van krijgen. Anders heeft het natuurlijk ook geen zin!

Een beetje zoals Marie Kondo het doet: ‘does this spark joy’?

Heb jij nog goede tips om je huis te ontrommelen? En wat voor methode werkt voor jou goed?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Heb hier toevallig gisteravond ook een berichtje over gemaakt. Vooral het doel: ruimte creëren: daar ben ik zo aan toe!

  2. Hubbie en ik hebben dat vorig jaar ook gedaan, een opslagruimte huren. Eerst voor vier maanden, maar het werden er zeven! Het was wel een ideale oplossing, voor ons dan. Wij konden onze spullen kwijt en toen zijn wij het huis gaan verbouwen. Twee kamers moesten grondig aangepakt worden, terwijl de rest al klaar was. Anders moesten wij het huis weer vol zetten. Toen de kamers klaar waren hebben wij alles uitgezocht, op ons eigen tempo. Alleen maar meegenomen wat wij echt weer wilden gebruiken. De rest naar de stort, kringloop of anders.

    Ik zou het zo weer doen!

    Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.