Minder online: wat een rust

Voor mijn werk zit ik de hele dag achter de computer. Veel ook online, want zo haal ik m’n werk binnen en ik heb internet bij de meeste klussen ook nodig. Dat computeren zat er al vroeg in. Ik had al behoorlijk jong mijn eerste computer, volgens mij zat ik in groep 7, nu zo’n 20 jaar geleden. Voor die tijd natuurlijk ongekend. Ik ben niet echt een gamer, maar ik kan wel uren op de computer ‘rondhangen’. Toen er nog geen internet was, maakte ik tekeningen en bewerkte ik foto’s in Adobe Illustrator en Adobe Photoshop, of maakte ik krantjes in QuarkXPress. Toen het internet kwam, maar nog per minuut betaald moest worden via de telefoonlijn, maakte ik doordeweeks een lijst van dingen die ik op wilde zoeken (vaak plaatjes of songteksten, maar ook informatie) en ging ik in het weekend 1 of 2 uur online. Dan stopte ik zo’n grote schijf in de computer van m’n vader, sloeg ik gewoon complete webpagina’s op, die ik dan in mijn (offline) browser op mijn eigen computer weer kon openen. Dan kon ik de rest van de week weer kijken wat ik eigenlijk allemaal binnengehaald had.

Toen ADSL kwam, duurde het niet lang voor ik dat ook op mijn eigen computer kreeg. Toen was het hek helemaal van de dam. Ik kon uren online zoet zijn. Chatten, informatie opzoeken, plaatjes bekijken, roddels lezen, enzovoorts. Dat is eigenlijk niet heel veel veranderd. De dingen die ik online doe zijn misschien anders, maar de mate waarin ik mezelf daarin kan verliezen niet echt. En dat laatste, daar wil ik nu toch wel wat verandering in aanbrengen. De afgelopen week heb ik wat minder online gezeten en niet steeds mijn telefoon bij me gehad (waarop ik niet alleen gebeld en geappt word, maar ook meldingen van nieuwe mail krijg, van een mailbox die op zich niet heel werk-relevant/dringend is). Wat een rust!

Ik kreeg qua werk veel meer gedaan, voelde me veel minder opgejaagd en werd ook minder afgeleid. Want als je een geluidje hoort, dan is het toch meteen even kijken. Ik heb mijn telefoon wel altijd op trilstand, maar ook dat hoor je natuurlijk gewoon. Ik heb nooit zo bewust nagedacht bij de invloed van digitale dingen op mijn concentratie/rust/enzovoorts en vind dat er ook veel positieve dingen aanzitten. Zonder internet had ik dit blog bijvoorbeeld niet en zonder smartphone zou ik ook veel dingen missen van vrienden enzo. En ik voel nog steeds niet de behoefte om urenlang ‘gewoon’ aan de telefoon te zitten, als ik ook even kan appen ergens voor. Maar ik merk wel dat het makkelijker is om op één plek aanwezig te zijn als er niet zoveel afleiding is. Als mijn telefoon bij m’n werkplek ligt, dan is elk signaal weer een reden om even wat anders te doen. En komt er ineens een plan/noodsituatie/vraag doorheen, dan kan dat ‘even’ soms ook wel langer worden. Met als gevolg dat ik weer zit te stressen om mijn werk af te maken, of me druk maak over iets waar ik helemaal niets aan kan doen, maar wat dan als het ware is ‘binnengedrongen’.

Omdat ik steeds al probeer wat meer in het ‘nu’ te zijn en me niet zo druk te maken, ga ik dus ook wat minder online rondhangen. Als ik werk, leg ik mijn telefoon gewoon even weg, ik kan elk uur kijken tijdens mijn RSI-pauzes, mocht ik dat graag willen. En als ik film kijk, kijk ik alleen film en ga ik niet ondertussen online dingen op zitten zoeken, zitten appen, of wat dan ook. Gewoon wat meer proberen één ding tegelijk te doen. Hoewel ik zeker ook voordelen zie in multitasken, lijkt op zo’n manier terug naar de basis mij wel een goede methode om wat meer rust en balans in mezelf te vinden, zonder steeds tussen van alles heen en weer geslingerd te worden (wat ik dan overigens zelf toelaat, dat begrijp ik ook). Want blijkbaar kan ik daar toch niet zo goed mee omgaan.

Kun jij ‘online’ zijn goed combineren met je ‘offline’ leven, of merk je ook dat het ene je soms opslokt of weghoudt van het andere?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik moet me ook bedwingen om niet de hele dag met mn neus in een scherm te zitten. Ik merkte laatst dat ik voor de tv met mn telefoon bezig was, die weglegde, en in dezelfde beweging de laptop op schoot trok. Naast mij zat man de ipad te strelen, met zijn telefoon op schoot… Toen zijn we een bordspelletje gaan doen 🙂
  Soms zet ik bewust even alles uit. Stop het in een laatje, en pak een boek. Maar dat zou eigenlijk veel vaker mogen…

  1. Klopt, dat is hier dus ook zo, dat het vaker zou mogen. Maar het gaat vaak zo ongemerkt. Nu ben ik bijvoorbeeld moe en merk ik dat ik alweer wat meer aan het hangen ben, ook al ligt mijn telefoon nog ergens in de slaapkamer. Zo maar even gaan opruimen of schoonmaken ofzo, even de cirkel doorbreken!

  1. Facebook deactiveren 😉 Maarja, jij hebt het nodig voor je werk, dus dat zal lastig gaan denk ik.

   Hier helpt het in elk geval om zelf niks meer te plaatsen, want als ik dat doe dan ben ik altijd weer nieuwsgierig of er reacties zijn (ik ben vooral op forums heel actief, als ik dat niet doe heb ik al driekwart van mijn internet-tijd geminderd 🙂

 2. Ik sluit me aan! Op mijn (werk)mobiel die ik ook privé mag gebruiken komt uiteraard werkmail binnen dus zelfs op vakantie check je toch even of daar dingen op binnen komen die gelijk opgepakt moeten worden.

  Daarnaast merk ik dat ik teveel tijd 'doelloos' rondsurf op het internet dus buiten de tijden dat ik thuis aan het werk of studie ben, ga ik mijn 'surftijd' eens proberen te begrenzen. Uitdaging!!

 3. Ik zeg niks. Anders denken jullie dat ik onder mijn werk online ben. :). Maar zo herkenbaar! Ik merk dat ik nu moeite heb met concentreren. Net als jij, bij een lastige klus weer af laat leiden door wat voor onlineaktiviteit dan ook. Ik erger me rot aan mezelf. Dit is echt de nieuwe verslaving die als een epidemie al lang rond dwaalt. Ik ga nu bijna met vakantie. En daar eens goed nadenken hoe ik dit aan ga pakken. En daar geen online tool bij zoeken! :). Succes!

  1. O, ook herkenbaar! 'Daar geen online tool bij zoeken'. Ik kan ook gewoon rond gaan surfen voor ideeën om b.v. productiever te zijn, om maar iets te noemen. Terwijl natuurlijk elke gek snapt dat je productiever bent als je niet rondsurft…

 4. Heb nooit de behoefte gehad om mij bij 'feesboek' aan te sluiten. Zo weet ik dus ook niet wat ik mis. En heb er trouwens ook totaal geen behoefte aan om te weten wat iedereen in het weekend (of andere dagen) doet. Zo heb je nog eens iets te vertellen als je elkaar fysiek tegen komt.

 5. Toevallig ben ik nu 99 days of freedom begonnen, omdat facebook teveel in beslag neemt.
  Dus jah sommige dingen is heel herkenbaar, en nu is het hier in ieder geval tijd om er iets aan te doen.

 6. Zeer herkenbaar, probeer ook af te kicken van internetsurfen. Merk nl. dat ik van al dat doelloos gesurf me nooit fitter, actiever of meer ontspannen ga voelen.
  Blogjes lezen geeft soms wel een manier om de gedachten te verzetten, maar vaak sla ik daarin door en blijf uren lezen. Als het lukt om bv. een avond niet online te zijn (met veel moeite) ga ik met een tevreden gevoel en minder vol hoofd naar bed…. maarja dan moet ik de volgende ochtend weer bijlezen.
  Merk ook dat rug en nek vast komen te zitten van al dat getuur en gehang.
  Dus hup nu computer uit en actie!
  Gr.Mette

 7. ik zit ook te veel online. wil het wel minderen, maar niet helemaal stoppen. werk alleen thuis, zie weinig anderen, maar kan ook niet zomaar de deur uit om anderen op te zoeken omdat ik aan t werk ben (ik ben gastouder, dus kan niet zeggen ik werk vanavond nog wel extra :p) vind wat contact met anderen ook wel fijn, met de buitenwereld 😉 maar ietsminder zou wel goed zijn. maar bijv een boek pakken lukt me niet overdag met de kids 😉 terwijl de laptop vaak maar even is en je elk moment kan wegleggen

 8. het is wel zeker dat de pc, met al wat er mee gedaan wordt , lang niet allemaal zo positief is !
  alleen al facebook, wat een nepwereld , waarin alles positief en vooral leuk moet zijn wat er op komt …
  brrrr, had het met een week wel gezien hoe dat er aan toe ging….
  huet huishuoden "lijdt "er hier en daar zeker onder , want facebook gaat voor alles!
  ook is er een stuk rust verdwenen , door de onrust om steeds maar van alles bij te moeten houden ………….

 9. Ik heb geen facebook, dat scheelt al heel veel denk ik. Ik heb wel een hele tijd de drang gevoeld om elke dag een blogje te produceren. Soms kwam dat niet geheel vanzelf en dan zat ik uren te surfen, op zoek naar inspiratie. Daar ben ik mee gestopt, getuige de hiaten in mijn blog. Soms verschijnt er gewoon een paar dagen helemaal niks. En het mooiste is: ik voel me er niet meer rot over. Ik lees ook niet meer elke dag alle favoriete blogs. Dat spreid ik nu een beetje. Vandaar dat ik nu pas een dag later op jouw blogbericht reageer. En nu stop ik er ook weer mee. Donderdag lees ik weer verder. Fijne dag en veel rustmomenten toegewenst!

 10. Wat herkenbaar. Afgelopen weken tijdens mijn vakantie kwam ik er achter ook met veel "minder" te kunnen. Ik wou dit ook gaan aanpakken.
  Succes met meer rustmomenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.