7 tips om rustig te blijven in een onrustige wereld

Rustig blijven in onrustige tijden

Als je je momenteel wat unheimlich, onrustig, overweldigd, onzeker of angstig voelt vanwege alles rondom het Corona-virus/COVID-19, dan ben je niet de enige. Ik krijg aan de lopende band berichten en vragen van mensen, die hier ook mee worstelen. Ik merk het zelf ook; ik word erg onrustig van de onrust om me heen. En weet je: dat wil ik helemaal niet. Het helpt namelijk niets. Tijd om eens te kijken naar manieren om rustig te blijven in deze onrustige tijden!

Eigen verantwoordelijkheid

Het RIVM roept ons op om onze verantwoordelijkheid te nemen. De richtlijnen op te volgen; in je elleboog proesten, sociale contacten vermijden als ze niet noodzakelijk zijn en vooral niet gaan hamsteren.

Heel goed natuurlijk. Een kleine moeite, voor een heel groot resultaat.

Ik zou daar zelf nog een andere eigen verantwoordelijkheid aan willen toevoegen: de verantwoordelijkheid voor je eigen energie en je gedachten.

We zijn in deze situatie terechtgekomen; daar is weinig aan te doen. Waar je wél invloed op hebt, is de manier waarop je ermee omgaat.

En ik denk dat het ontzettend belangrijk is je daar heel bewust van te zijn. Juist nu.

Kies

Momenteel lijkt het overal wel over het Corona-virus te gaan. Op social media, op de app, op tv. Je kunt kiezen wat je daarmee doet.

Je kunt ervoor kiezen om hierin mee te gaan. Om elk nieuwtje dat jij hoort óók te verspreiden. Te checken wat anderen ervan vinden. Te kijken of zij misschien nog goede tips hebben.

Feit is: erin meegaan helpt je niet. Je wordt er alleen maar onrustig van. ‘Oh, Bep heeft net 5 dozen paracetamol gekocht. En 5 pakken bloem, want je weet nooit!’ – ‘Oh, ik heb wel paracetamol, maar geen bloem. Moet ik dat hebben? Ja? Nog een leeg schap! Moet ik ook! Help! Apocalyps! We vergaan!’

Je ziet ‘m misschien wel voor je.

Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen. Je niet mee te laten slepen door angst. Om je te blijven focussen op je eigen leven. Met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen, natuurlijk.

In het boek van Gabrielle Bernstein las ik over haar Choose Again-methode. Die bestaat uit drie onderdelen:

  1. Merk de gedachte die je beangstigt op
  2. Vergeef de gedachte
  3. Kies proactief voor een gedachte die je wel dient

Misschien maak je je wel zorgen over je werk of je inkomen (1). Dat is heel begrijpelijk en daar hoef je jezelf echt niet voor op je kop te geven (2). Maar denk liever iets verder: je hebt wat je op dit moment nodig hebt. Of je focust je op kansen (3).

Als je wat inspiratie kunt gebruiken voor gedachten die je wél dienen, is deze gratis set misschien wel wat voor je.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mute

Je kunt er ook voor kiezen wat je allemaal tot je neemt. Misschien is dit een goed moment om bepaalde appgroepen even tijdelijk op ‘mute’ te zetten, zodat je er geen meldingen meer van krijgt.

Je telefoon op vliegtuigstand. Met een app als Selfcontrol de toegang tot nieuwssites en social media blokkeren.

Dit is niet je kop in het zand steken. Dit is kiezen voor je eigen ruimte. Voor doen wat jij nodig hebt om de beste versie van jezelf te zijn.

Niemand heeft er wat aan als jij de hele dag beschikbaar bent om de laatste ‘nieuwtjes’ te delen of aan te horen. En jij al helemaal niet.

Let op wat je zegt

Als je wel met mensen praat, let dan eens op wat je zegt. Ik heb hier al eens een podcast over gemaakt (die kun je hier beluisteren, aflevering 4): wat je zegt heeft heel veel impact.

Dat merk je al als je het tegen jezelf zegt. Elke gedachte die je hebt, doet iets met je. Kies er daarom bewust voor om die gedachten positief te houden.

Alles wat uit je mond komt heeft niet alleen impact op jezelf, maar ook op de mensen om je heen.

Vraag je dus eens af of alles moet zeggen, of dat het soms ook gewoon prima is om je mond te houden. Of misschien wel beter: bekijk of je het gesprek een andere kant op kunt laten gaan.

Je wilt niet weten hoeveel appjes ik in de afgelopen dagen al toch niet verstuurd heb, toen ik me bedacht dat ik daarmee alleen maar bijdroeg aan onrust en niet aan oplossingen.

Ook hiervoor kun je weer de choose again-methode gebruiken – en naar andere manieren zoeken om je met mensen te verbinden. Dat kan ook in de positieve sfeer.

Slaap gezond

Ik heb vroeger altijd geleerd dat de nacht je periode van herstel is. Dus als je last hebt van je huid, dan smeer je je vóór de nacht even goed in. Wil je geen gaatjes, dan poets je vóór het slapengaan je tanden, want anders feesten de bacteriën de hele nacht in je mond.

En als je graag rustig wilt blijven, dan is het belangrijk om een paar uur voor je gaat slapen niet meer bezig te zijn met berichten die je onrustig maken.

Zet de tv uit en pak een boek. Leg je telefoon aan de kant. Schrijf in je dagboek wat je bezighoudt, zodat het uit je hoofd is.

Dat helpt op twee manieren. Ten eerste kan je onderbewustzijn zich zo ook op andere dingen focussen. Ten tweede slaap je dan ongetwijfeld beter, waardoor je de volgende dag óók weer meer energie hebt om te kiezen voor positiviteit.

Mediteer

Ook overdag kun je je rustmomentjes pakken. Laat je niet afschrikken door het woord ‘mediteren’; je hoeft echt niet een uur op een hard kussen te zitten.

Het helpt mij al enorm als ik af en toe even 3 of 5 minuutjes de stilte opzoek. Hoe ik dat precies aanpak, kun je in dit artikel lezen.

Mediteren is een geweldige manier om je aandacht én je energie te verplaatsen naar iets dat je wel dient. Dat merken de mensen om je heen ook. Fijn, want dat maakt hen mogelijk ook wat rustiger. En dat is weer rustiger voor jou 😉

Kijk naar wat er wél is

Wij mensen vinden het prettig om over problemen te praten als we ons onzeker of onveilig voelen. Misschien dat die ander de oplossing heeft. Of dat erover praten voor nieuwe inzichten zorgt.

Soms kan het helpen. Als je gericht even ergens over brainstormt.

Als je merkt dat dat niet gebeurt, dan kun je beter kijken naar wat er wél is. Je maakt je misschien zorgen over je baan, maar voorlopig héb je die nog wel.

Misschien denk je nu wel: “Jij hebt makkelijk praten, maar ik…” Allereerst: dat weet je niet. Je weet niet of ik makkelijk praten hebt. En ten tweede: dan mis je het punt. Dan ben je niet bezig met een oplossing, maar met het oordelen van een ander en het zoeken van een excuus voor jezelf.

Wat er nu gebeurt is ingrijpend, maar ALLES biedt nieuwe kansen. Jij mag kiezen waar je je energie in steekt: in het bespreken van dingen die je niet kunt veranderen, of in het vinden van manieren om hier sterker en beter uit te komen.

Focus op waar je naartoe wilt en neem controle

Dit zijn er eigenlijk twee, maar ze hebben zó met elkaar te maken, dat ze ook wel samen kunnen.

Hoewel het soms ontzettend belangrijk is om in het ‘nu’ te leven, zijn er uitzonderingen. Als het ‘nu’ veel te onrustig is, bijvoorbeeld.

Dan kan het handig zijn om juist te kijken naar waar je naartoe wilt. Schrijf eens uit hoe jouw dag in jouw ideale leven eruit zou zien. Maak een bucketlist. Verzamel wat oude tijdschriften en creëer een vision board.

Waar wil jij naartoe? Wat is jouw doel, jouw droom? En wat kun je nu doen om een stapje in de juiste richting te zetten?

Een beetje in het verlengde van de vorige, maar dan gekoppeld aan concrete actie.

Misschien is het een financieel plan maken, of nadenken over een nieuwe manier van ondernemen.

Of misschien is het wel gewoon eindelijk al die interessante boeken lezen, je tuin voorjaarsklaar maken of je huis opruimen en zo ook ruimte in je hoofd maken.

Er is altijd iets dat je kunt gebruiken om weer grip te krijgen op jezelf en je gedachten. Het is aan jou of je dat ook doet.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Dat zijn mooie tips Adine. Ik ben helemaal blij dat mijn hardlooproutine, die ik in mijn eentje op het platteland gewoon nog kan doen. Goed voor de geestelijke en lichamelijke weerstand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.