Minder spullen: de zolder-uitdaging

Vriend is een beetje een onbewuste minimalist. Die heeft gewoon heel weinig ‘zooi’. Hoe hij het doet, is me niet helemaal duidelijk, want ik heb het idee dat hij – als we bijvoorbeeld bij de Action of in een woonwinkel zijn – eerder iets in het mandje stopt dan ik, maar feit blijft dat daar uiteindelijk weinig tot geen sporen van terug te vinden zijn in huis. Daarom was het ook zo makkelijk om onze twee huishoudens bij elkaar te voegen: hij had gewoon de hele bovenverdieping nog leeg.

Met uitzondering van een televisiedoos. Ook leeg natuurlijk.

En nu staat die verdieping min of meer vol. Met meubels die we voorlopig wel willen houden, maar niet meer in huis kwijt konden, maar ook met spul wat toch denk ik wel in de categorie ‘overbodig’ valt. Spul dat je eigenlijk niet nog een keer compleet ingepakt mee wilt verhuizen naar een volgend huis. Dus riep ik de legendarische woorden: voor het einde van het jaar is deze zolder leeg!

De volgende ochtend kwam daar nog een kleine nuancering bij; de ketelruimte wil ik wel gebruiken voor echte ‘zolderwaardige’ spullen, zoals winterkleding in de zomer, zomerkleding in de winter en dingen als de boekhouding, die ik natuurlijk 7 jaar moet bewaren. Maar die zolderkamer; die moet leeg. Of nee, die wil ik graag leeg hebben.

Ik maak er vandaag een begin mee. De eerste dingen op Marktplaats, de eerste dingen inpakken voor de kringloop én gewoon dingen weg doen. En dan gewoon echt weer vanuit de gedachte of iets onmisbaar is (nee, anders lag het niet op zolder), me zielsgelukkig maakt (waarschijnlijk ook niet, anders lag het niet op zolder) of prachtig is om te zien (ja, dat kan nog, we hebben nu natuurlijk iets minder ruimte, dus kunnen niet altijd al het moois neerzetten). Anders lukt het namelijk nooit, want toen ik hier heen verhuisde, heb ik echt al heel veel weggedaan. Het is dus niet zo dat ik daar nog dozen vol spul heb liggen die ik nooit goed bekeken heb ofzo. Ik heb het toen ook allemaal ingepakt.

Het is een aardige klus, maar ik durf de uitdaging wel aan, zeker als ik me nu vast bedenk hoe heerlijk het straks zal zijn om niet weer 600 dozen drie trappen af te hoeven slepen…

Heb jij voor dit jaar nog een minder spullen-uitdaging? Of misschien goede tips over hoe je nóg meer weg doet, nadat je toch ook al een stevige selectie hebt gemaakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Wat een grappig toeval. Ik hield me onlangs ook weer bezig met 'de bovenkamer'. Kwam weer tot hele nieuwe inzichten. Dat ik herinneringen ook in mijn hoofd mag bewaren, niet in spullen.
  Wel bijzonder hoe je man een lege bovenverdieping had, wat is zijn geheim?

  1. Toevallig! En ja, dat is mij ook een raadsel… Naar eigen zeggen koopt hij nooit troep en gooit hij weg. Nu dacht ik dat dat de laatste jaren bij mij ook wel meeviel, maar dan heb ik blijkbaar toch nog genoeg op te ruimen van de tijd ervoor 😉

 2. Ik heb 3 weken terug weer opgeruimd, en man de garage, alles wat hij 3 jaar niet in handen heeft gehad moest weg van mij;)
  De garage is gewoon weer leeg!
  heerlijk, en ik de boven verdieping, na 3 jaar nu hier wonen hadden we weer een zooi,ook het principe, 3 jaar niet in handen gehad, weg!

 3. Ik probeer heel regelmatig dingen weg te doen. We hebben geen zolder waar we 'rotzooi' kunnen stockeren en alle kamers zijn hier in gebruik. Langs de ene kant is dat lastig (weinig opbergruimte), langs de ander kant ook wel een stok achter de deur.

 4. Foto's maken van herinneringen/spullen helpt ook. Zo hoef je dat lelijke grote schilderij wat iemand wél special voor jou gemaakt heeft dus niet te bewaren op zolder! Maar gewoon op je USB stick of laptop 😉

 5. Dé tip heb ik niet, gewoon door je spullen blijven zeven totdat er niks meer overblijft om weg te doen.
  Ik merk dat hoe vaker ik het beetpak, hoe meer er weg kan.
  Toch gek dat dat ene ding wat je eerst nog wilde houden in een volgende ronde ineens wel weg kan, misschien is dat oefening baart kunst?
  En ik moet het hier sowieso bijhouden, de kinderen worden steeds groter waardoor ik ook weer dingen weg kan doen waar ze inmiddels niet meer mee spelen.
  En ja, ik ben ook weer aan een minimaliseer ronde bezig, hoort een beetje bij mijn challenge maar dan aan de inkomen kant!
  Heb de afgelopen weken al €83 verdiend 🙂

 6. Ik ga deze maand met de kelder aan de slag. Inclusief voor- en na-foto's. De kelder ziet er bijna net zo erg uit als je foto, ik kijk er nu al naar uit dat het klaar is!!

 7. Op dit moment ben ik daar niet mee bezig, want ik heb er de tijd en aandacht niet voor. Maar als ik jouw post zo lees voel ik wel hoe heerlijk het kan zijn om zo'n ruimte aan te pakken!

  Huisvlijt

 8. Ik heb nog steeds een kamer die behoorlijk vol staat, n.l. de oude slaapkamer van mijn dochter, die inmiddels al 2 jaar het huis uit is, het mag niet weg, maar ja het neemt toch wel veel ruimte in, in haar inmiddels ook best volle flatje ; ). Toch zal ze een keer een keuze moeten maken, mag het weg of neemt ze het mee, want haar oude kamer moet mijn logeer/hobby ruimte worden, zodat ik lekker kan knutselen zonder elke keer alles te moeten opruimen en er op zijn tijd iemand kan blijven slapen zonder dat ik eerst ruimte moet maken.

 9. Bij ons op zolder ligt nog extra laminaat, stof van de screens, halve tapijttegels. Allemaal van dit huis en het meeste kan weg. Voordat we gingen verhuizen hebben we rigoreus opgeruimd en gingen naar een groter huis verhuizen.
  Ik wil nog wel de linnekasten doorspitten om te zien wat ik nog wil bewaren. Daarvan kan het eea weg. Verder is ons huis nogal leeg.

 10. Ja, heel veel spullen minder. Er staat een enorme berg al klaar voor de kringloop mits er niets op marktplaats wordt verkocht. Ik ben kamer voor kamer aan het opruimen. Dit komt door interne verhuizingen. Ik werd even gek van de rommel. Door het overlijden van schoonvader hebben wij wat spullen erbij gekregen, maar de oude spullen die weg moeten zijn er nog. Dat geeft mij een enorme onrust. Vandaag kamer 2 klaar. Op naar nummer 3. Bij ons is dochterlief de dader. 8 telefoonhoesjes, 25 labello's, ik weet niet hoeveel lege schriften, hoesjes en ga zo maar door. Rigoureus gooi ik nu alles weg of leg het tijdelijk in een lade.

 11. Wij hebben nog één kamertje waar na de verhuizing de restant-doosjes staan. Die stond vol, nu zijn er nog een doos of 10 over. Waarvan drie met kerstspullen en eentje met Memorabilia van Vriendin. Nog een doos of 6 hier uit te zoeken/weg te werken dus…

 12. Voor mijn gevoel zijn mannen van nature meer minimalisten 😉 Ik woon heel klein, dus ik moet best kritisch zijn over wat ik allemaal naar binnen sleep. Dat werkt goed, maar ik ben altijd wel benieuwd wat er zou gebeuren als ik een extra slaapkamer had, om over een hele verdieping nog maar te zwijgen.

 13. Haha, doe mij ook maar zo'n vriend! Die van mij komt snel in de verleiding om dingen bij de Action te kopen. Ik: 'Ja, maar dat had je toch al?' Hij: 'Oh?' En ik trek dan zo'n laatje open met vergeten Action-gereedschap 😛

  Ik woon samen én niet zo groot. Van mezelf heb ik niet heel veel spullen. Wat ik heb zijn boeken en een paar kratten met handwerkspullen. Ik heb verder niet zoveel hobby's. Hij heeft er best veel en kan ook niet erg grondig opruimen. Ik ben veel strenger. Ik weet van mezelf dat ik chaotisch ben, dus moet ik wel.

  That reminds me… Ik ga zo maar eens de stelling leegmaken die voor mij bestemd was (en de Kerstspullen). Wij hebben namelijk geen zolder, maar een berging 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.