Ga Hosselen!

Ga Hosselen: geld verdienen door ondernemend te leven

Een poosje terug kreeg ik het boek ‘Ga Hosselen’, geschreven door Jeanine Scheurs. De ondertitel (‘Geld verdienen door ondernemend te leven’) sprak me aan, maar lezen zat er voorlopig nog niet in. Bovendien viel het kwartje nog niet helemaal. Want toen ik er wél aan begon, heb ik het praktisch in één ruk uitgelezen. Waarom? Omdat dit boek gewoon precies beschrijft wat ik graag doe, wat ik eigenlijk al jaren doe en wat ik graag nog jaren langer doe, misschien nog wel op grotere schaal: hosselen!

Hosselen?

Hosselen is in feite niets minder dan zorgen voor meerdere inkomstenbronnen, zodat je op verschillende manieren je geld (en ander kapitaal) kunt verdienen, niet speciaal afhankelijk bent van één baan, verschillende dingen kunt doen en op die manier meer kanten van jezelf kunt ontplooien én meer rust hebt. Want als je ene markt een beetje inkakt, heb je alsnog inkomsten uit je andere bronnen.

Zelf ben ik dol op hosselen. Ik verdien geld als ondernemer, ik werk een dag in de week in loondienst, ik vul overal enquêtes in en klik me raak op e-mails. Soms ga ik mystery shoppen of shop ik gratis via geld terug-acties. En ik blog, ook al kost dat natuurlijk ook geld. En dat hosselen heeft me best wel door een lastige/dure periode heen geholpen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

‘Maak er wat van!’

Een van de belangrijkste boodschappen in het boek is dat je dingen altijd op twee manieren kunt bekijken. Je kunt erover klagen en er min of meer in berusten, of je kunt er het beste van maken. Een voorbeeld dat niet in het boek staat, maar waar ik ineens aan moest denken, omdat ik daar ooit een paper over heb geschreven: de Tweede Wereldoorlog. Op heel veel fronten was dat niet bepaald een feestelijke aangelegenheid. Maar als je een Amerikaanse huisvrouw uit die tijd ernaar zou vragen, zou je zomaar eens een verrassende reactie krijgen op de oorlog. Die zorgde namelijk voor een enorme economische impuls via de wapenindustrie. Omdat er veel minder mannen in het land waren om te werken, gingen de vrouwen de fabrieken in. Ze werkten buiten de deur, verdienden geld, ontwikkelden hun zelfstandigheid en besloten massaal dat ze na de oorlog écht niet zomaar weer achter het aanrecht gingen staan. Zij maakten het beste van zo’n verschrikkelijke gebeurtenis.

Je kunt klagen, of er het beste van maken

Nu hoeven wij – gelukkig – niet te wachten tot de Derde Wereldoorlog om er iets van te maken, maar als je om je heen kijkt of gewoon terugkijkt in je eigen geschiedenis, dan zul je weten dat er heel veel dingen veranderen. Soms ook heel snel en ingrijpend. Het is de kunst om je dan aan te passen, om er iets van te maken. Om niet bij de pakken neer te zitten of je vast te houden aan oude patronen die eigenlijk niet meer werken.

Maar hoe ga je dan hosselen?

Volgens Schreurs leven we nu in Society 3.0. Een maatschappij die zich bij uitstek leent voor een gediversifieerd inkomen én waarin inkomen niet alleen in geld bepaald wordt, maar ook bijvoorbeeld in emotionele en culturele waarde. En het is niet alleen dat de tijd zich er goed voor leent, het wordt ook steeds meer nodig. Hoeveel mensen ken jij nog die hun hele werkzame leven bij één werkgever werken? Vaste contracten worden steeds minder vaak gegeven én de waarde ervan wordt steeds minder, want er komen meer mogelijkheden om er onderuit te komen.

Als je dus een beetje voorbereid wilt zijn, ga je hosselen.

In haar boek geeft Schreurs verschillende mogelijkheden om te hosselen. Een belangrijke kans is te vinden in trends. Daar is altijd geld in te verdienen. Een jaar of 10 geleden kon je denk ik geen droog brood verdienen als personal trainer. Tegenwoordig beginnen ze daar soms op 18-jarige leeftijd al mee. Om er eentje in te schakelen, niet om het te doen. Nu is daar een markt voor. Net als voor gezondheidsvoer, ‘handmade’, duurzaamheid, enzovoorts. Waar jij je kansen ook ziet, je kunt het beste beginnen met een plan. Hiervoor benoemt Schreur twee methoden, waaronder de methode voor natuurlijke planning, dat gebaseerd is op het Natural Planning Model van David Allen. Kort gezegd bedenk je wat je wilt, visualiseer je, werk je uit hoe je daar kunt komen en wat je daarvoor moet doen en start je met een lijstje met eerstvolgende acties. Dit is uiteraard een héél beknopte versie van het model 😉

En wat doe je met dat geld dat je zo zorgvuldig bij elkaar gehosseld hebt? Juist! Strategisch inzetten voor je droomdoelen! De Financiële Strategie-planner helpt je daarbij >>

Uitdaging

Vervolgens komt het meest uitdagende deel (in mijn ogen dan): Groeien en Bloeien. Je wilt waarschijnlijk op gegeven moment ook echt wat meer serieuze inkomstenbronnen genereren, die je meer opleveren dan af en toe een Bol-bon, om maar iets te noemen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben altijd weer superblij als ik daarvoor genoeg punten heb gespaard en het scheelt een slok op de borrel, maar het is niet iets waardoor je binnenkort financieel onafhankelijk wordt.

Hosselen 3.0 dit jaar!

Ik zal niet de hele inhoud van het boek uit de doeken doen; je wilt waarschijnlijk ook nog iets hebben om zelf te lezen. Maar ik kan er natuurlijk wél mijn mening over geven. Ik vond het een superleuk boek! Het leest lekker weg, biedt echt praktische handvatten en gaat over een onderwerp dat ik niet alleen interessant vind, maar waar ik eigenlijk ook nog nooit eerder een heel boek over ben tegengekomen. Het mooie aan dit boek vind ik dat het niet alleen gaat over het ‘opzetten’ van hossel-activiteiten, maar ook over de groei én over hoe je je geld dan behoudt.

Gerelateerde post: Online inkomsten: geld verdienen met je blog

Screw it, just do it

Voor mij is dat echt iets om me dit jaar mee bezig te houden. Ik ben namelijk best wel een hosselaar, maar altijd op vrij kleine schaal. Mijn dagelijkse werk hoef ik er écht nog niet voor op te geven. Maar ik weet dat het kan. Zo had ik bijvoorbeeld in de begindagen van mijn blog wel eens contact met Michelle van Making Sense of Cents. Zij was toen ook net begonnen met bloggen en pakte het al vrij snel behoorlijk professioneel aan. Met succes, want haar omzet ging in 2016 nét niet door de miljoengrens heen en ze leeft dus van het bloggen, terwijl ze ondertussen heel Amerika doorreist in een camper. Nu heb ik al tijden een blog/website-idee met potentie, maar dan moet ik wel eens een keer wat gaan doen. Het hosselen naar een ander niveau tillen. Of Screw it, just do it, zoals Richard Branson altijd zo mooi zegt.

Zelf ook hosselen?

Ik ga het boek in ieder geval nog een keer doornemen mét pen en papier ernaast. Mochten jullie het leuk vinden, dan schrijf ik hier natuurlijk wel wat vaker over! Wil je het boek zelf ook bestellen of het inkijkexemplaar checken, dan kan dat via deze link op Bol.com.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

37 Comments
 1. Ja daar ben ik zeker mee bezig! Zo zit ik bij een testpanel omproducten en reclames te testen, heb ik mn side business (en ik heb mn gewone job voorlopig even opgegeven, das dan weer niet erg 'hosselig'). Ik doe mee met enquetes invullen, gratis producten halen, verkopen via tweedehandssites, en ik speel mn eigen kinderoppas want altijd thuis met minstens één, maar vaak drie eigen kindjes 😉

 2. De blog en euroclix zijn tot nu toe mijn enige hossels (is dat een woord).
  Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar je website idee, maar die zien we dus wel verschijnen op een bepaald moment..

 3. Niet veel, alleen mijn MP-winkeltje. Je zit dan volgens mij nog meer op je pc/laptop/iPad/telefoontje te kijken dan je nu al doet. Vind dat onrustig.
  Ik wil ook niet verplicht worden bepaalde dingen te doen en al helemaal niet om op advertenties te klikken.

 4. nee totaal niet of als je t zo wil zien.. juist als ondernemer wel.. met meerdere klanten ? ik heb 3 klanten dus in die zin spreid ik risico en mn inkomsten 😉 maar alles via via hetzelfde werk als gastouder. maar omdat ik 5 dagen beschkbaar ben vor opvang wil en kan ik er neits bij doen

 5. Ik heb Euroclix, panelwizard en verkoop op MP, naast m'n parttime baan. Maar in feite zijn dat allemaal extraatjes. Hopelijk levert m'n blog ook nog eens wat centen op binnenkort.
  Maar eerlijk is eerlijk, zonder m'n mans inkomen ben ik nergens ?.
  Het lijkt me wel een interessant boek, al zal ik het niet snel kopen. (Sorry voor je link)

 6. Vanwege mijn beperkte energie heb ik mijn eigen manier van hosselen. Het huishouden doe ik op een geldbesparende manier en dat geeft ook inkomsten. Euroclix ben ik mee gestopt, ik ben niet interessant voor de enquetes. En met het clicken ben je eindeloos bezig. Die tijd kan ik op een andere manier beter besteden.
  Mijn man heeft een heel drukke baan en ik doe het huishouden grotendeels alleen. Als daar minder tijd in zou zitten, kan ik bijverdienen als bachbloesemtherapeut en tarotkaartlezer. Dan zou ik dat doen op basis van ruilhandel.

 7. Ik wil al tijden gaan hosselen, teksten schrijven, data entry, dingen organiseren, secretariaatswerkzaamheden of administratieve, er is veel wat ik thuis kan doen.
  Alleen vind ik het lastig om goede bronnen voor opdrachten te vinden. Men wil of elke maand een bedrag van je, of ze vragen meteen naar een kopie van je paspoort.
  Straks na de verhuizing misschien eens bedrijven in de buurt benaderen.

 8. Ik weet niet wat er precies onder hosselen valt, maar probeer wat extra bij elkaar te scharrelen door mee te doen aan testpanels, enquêtes en betaalde kliks lezen, verder kijk ik op mijn werkplekken niet wat weg gegooid word door anderen waar ik nog iets mee kan, zoals glaswerk, decoraties ,zelfs eten en dergelijke, niet direct inkomsten maar wel de mogelijkheid om iets gratis te verkrijgen zodat ik minder uit hoef te geven.

 9. Nog niet genoeg, maar een van mijn doelen van 2017 is om een 'side husstle' te vinden. Momenteel blog ik, verkoop ik spullen op Marktplaats en vul ik enquêtes in. Daar zit natuurlijk ook een gevaar in, want het zijn kleine dingen die uiteindelijk niet superveel opleveren, misschien zou ik in die tijd wel veel meer kunnen verdienen. Ik ga het boek dus zeker lezen, thanks!

  1. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! En je hebt gelijk dat je in die tijd misschien meer kunt verdienen. De vraag die ik mezelf altijd stel is: heb ik nu concreet ook iets te doen waarmee ik meer kan verdienen? Als je bijvoorbeeld naar enquêtes kijkt e.d., dan is het uurtarief niet hoog. Maar als je anders NIETS verdient, dan weet ik wel wat ik kies. Op de momenten dat ik ook graag wat wil verdienen dan, er zijn natuurlijk ook momenten dat ik mijn vrije tijd even waardevoller vind.

 10. Diverse inkomstenbronnen lijkt me prima idee. Maar de meeste dingen die je noemt, daar kun je je boodschappen niet van doen, laat staan meer.
  En het laten uitgroeien (van n blog bijv) tot een serieuze inkomsten bron, is zo simpel niet. Dat lukt maar weinigen, en niet alleen omdat niet iedereen de moeite neemt, maar ook omdat het gewoon best moeilijk is, aansprekend te zijn en goed te onderenmen.
  Ik heb naast mijn baan, een kamer verhuurd in mijn oude huis. Dat paste, en werkte toen goed. En hielp een leuk zakcentje richting de hypotheek te sturen, waardoor ik van baan durfde te veranderen. Dat gaf vrijheid (en eerst meer, later minder geld).
  Maar ik weet eigenlijk niet van mensen die door "hossel" acties echt onafhankelijk van hun baan of uitkering zijn gekomen. Dat zou ik wel willen, maar voorlopig ga ik door met werken+sparen-door-consuminderen+af-en-toe een MP of recalmebureaklusje. En komt het spaargeld vooral van de eerste 2.
  Hosselen helpt wel je minder afhankelijk (en depressief) te voelen, en oplossingen te zoeken en uit te voeren. Da's goed, en da's winst. Maar de euro-winst vind ik nogal beperkt.

  1. Als je hosselen iets groter aanpakt, dan kan het wel degelijk. In het boek staan daar verschillende voorbeelden van, bijvoorbeeld van iemand die een kamer verhuurt, in de zomer stadsrondleidingen geeft, in de winter af en toe een 'spreekklus' heeft en daarnaast taarten en soepen maakt voor een soort cateringbedrijf. Dan pak je een soort 'hobbyding', waar je dan per maand serieus geld mee binnenhaalt. Geen tienduizenden euro's, maar genoeg om ervan te leven, terwijl je niet eens speciaal het idee hebt dat je werkt.

   Qua bloggen ben ik het aan de ene kant met je eens dat het tijd en energie kost, maar ik zie daar ook zeker wel mogelijkheden, mits je talenten liggen op bijvoorbeeld het vlak van teksten schrijven en zoekmachinemarketing. Dat is dan niet voor iedereen iets, maar er is ook wel weer een behoorlijke groep die daar wél iets mee zou kunnen doen.

 11. Het idee is leuk, maar ik vind over het algemeen de opbrengst de moeite niet waard als je naar de tijdinvestering kijkt. Met name dan de enquêtes, de GTAs en het klikken op allerlei linkjes. Is het idee van consuminderen ook niet juist vrije tijd kopen?

  1. Dat ligt er dus een beetje aan. Als het voor jou teveel tijd kost en je kunt in die tijd 'waardevol luieren' of meer geld verdienen met ander werk, dan is het voor jou misschien niet de moeite waard. Mij kost het relatief weinig tijd en het levert me een leuk extraatje op, waarmee ik geld verzamel om straks vrije tijd te hebben. Die paar minuten in de week die het me nu kost, daar merk ik niets van. Maar elke maand een paar tientjes extra en dat over de lange termijn; dát merk ik wel.

 12. ik lees al wat langer mee op jou blog en ik ben speciaal teruggekomen om via jou link te bestellen (was wel erg nieuwsgierig geworden naar het boek)
  ik hoop dat het je gaat lukken om serieuze inkomsten te verdienen met je blog, ik blijf in ieder geval lezen en klikken 😉

  1. Wat lief, dank je! En ik hoop dat jij er ook wat uithaalt. Ik vond het zelf wel een mooi, gestructureerd boek, ook met dingen waar ik juist niet over na had gedacht of waarvan ik me helemaal niet had voorgesteld dat het kan (zoals met 'hosselen' gewoon je hele kostje bij elkaar scharrelen en niet iets voor erbij).

 13. hier heb ik wel intresse in hosselen had nog nooit gehoord van de naam maar geloof wel dat ik er 1 ben 😉 zo hou ik ervan om dingen die ik opkoop voor meer (na evt reparatie) te verkopen en heb ik een partime baan daarnaast heb ik een diploma als gastouder en pas ik hier en daar soms wat op kinderen zodat ik ook netjes ingeschreven blijf en aan alle regels blijf voldoen
  nadeel is dat ik dat voor zowel het oppassen als voor mij partime baan moet zorgen dat ik up to date blijf , voordeel is dat ik mij niet afhankelijk voel van het een of ander als het niet bevalt ben ik weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.