Online inkomsten: geld verdienen met je blog

Geld verdienen met je blog
Vorig jaar schreef ik een stukje over het verwerven van passief inkomen. Een van de tips was online geld verdienen. Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe begin je daarmee? En welke programma’s zijn betrouwbaar? Hier vind je een overzicht van mogelijkheden om via je blog een extra inkomstenbron te genereren.

Vooraf moet wel gezegd worden: ik ben (nog) geen expert in het genereren van passief inkomen. Wel vind ik het ontzettend interessant en lees ik er veel over. Mijn praktijkoefeningen bevinden zich vooral nog in de beginfase, maar omdat ik het idee heb dat er maar weinig ‘eerlijk’ over geschreven word, leek me dit een mooie kans om dat eens te doen. Het oorspronkelijke bericht is uit 2011, maar ik heb het in 2017 geüpdatet om een beetje de progressie te laten zien.

1. Google AdSense

Wie een blog bij Google (Blogger) heeft, kan heel gemakkelijk gebruik maken van Google AdSense. Je meldt je aan en geeft aan waar de advertenties mogen komen. Op mijn blog zijn ze onder elk bericht te vinden. De advertenties worden aangepast op de content. Dit geeft soms wel eens wat vreemde resultaten; als ik schrijf over besparen of sparen, dan komt er ook regelmatig een advertentie langs die lenen aanmoedigt.

Je kunt beperkt aangeven wat je wel en niet wilt vertonen. Zo heb ik bijvoorbeeld aangegeven dat ik geen erotisch getinte advertenties wil weergeven op mijn blog. Verder heb ik eigenlijk nog nooit een advertentie langs zien komen die me echt stoorde. Je verdient geld op het moment dat iemand op een advertentie klikt. Volgens mij wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd voor views, maar dat gaat heel langzaam en ik ben er nog niet echt achter wat daar de formule voor is.

Google betaalt uit bij een saldo van €70. Je krijgt het geld dan uiterlijk aan het einde van de maand NA de maand waarop je dat bedrag bereikt hebt op je bankrekening gestort. Hoe snel dit gaat hangt natuurlijk af van je bezoekers en je content. Je mag niet praten over je verdiensten, maar ik kan wel zeggen dat ik na een eerste aanloop van een paar maanden nu toch wel vrijwel elke maand een leuke uitbetaling heb.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Euroclix

Op mijn blog staan ook linkjes naar Euroclix. Dit is een spaarprogramma waarvan ik al sinds 2004 lid ben. Toen vond ik het al wonderlijk; mensen die je betalen om op een linkje te klikken. Door de jaren heen zijn de vergoedingen behoorlijk naar beneden bijgesteld, waardoor het lang duurt voor je bij de uitbetalingsgrens bent van 10 euro (gaat overigens wel sneller als je meedoet met onderzoeken).

Met de banners die het programma aanlevert, kan dit een stuk sneller gaan. Als je bezoekers je goed gezind zijn én zelf ook iets bij willen verdienen, dan kunnen zij zich via jouw banner/link aanmelden. Jij krijgt dan een aanmeldcommissie. Euroclix heeft bovendien een actie waarbij je ook een percentage krijgt van de verdiensten van die aangemelde leden. Zij hoeven daar verder niets voor in te leveren, dus het is win-win. Euroclix is ook na ruim 15 jaar nog steeds mijn favoriet: ze betalen supersnel en je krijgt steeds meer voor je clix. Ik kan de laatste jaren vrijwel altijd twee keer 20.000 clix laten omwisselen. Je kunt eventueel ook nog je creditcard via Euroclix doen, hoewel ze die verdiensten wel wat naar beneden hebben aangepast.

[wp_ad_camp_3]

3. Bol.com partnerprogramma

Veel bedrijven hebben partnerprogramma’s opgezet. Kort gezegd: jij brengt een product van een ander onder de aandacht, als iemand dat koopt, dan krijg jij een kleine bonus. Bol.com heeft zo’n programma. Ook daarvan zie je een advertentie op mijn site. De bonuspercentages liggen niet heel hoog, zo rond de 5%. Als iemand een boek van €10 koopt, krijg jij daarvan €0,20.

Wel hebben ze volumebonussen. Voor je eerste order krijg je €2,50 aan volumebonus, voor je 10e order wordt dat al €5. Dit wordt niet heel erg duidelijk meer aangegeven op internet, maar het lijkt nog steeds actief te zijn. Voor je 1000e bestelling krijg je dan zelfs een bonus van €250. Ik heb zelf nu een paar honderd euro verdiend via dit programma. Dit soort programma’s worden ook aangeboden door bijvoorbeeld Managementboek.nl.

4. Affiliatecampagnes

Tot slot kun je je aanmelden bij affiliatebedrijven. Zij brengen vraag (van adverteerders) en aanbod (van publishers) samen. Ik ben zelf sinds kort aangemeld bij Affiliate4u en Zanox. Affiliate4u heeft bijvoorbeeld campagnes voor Jamin lopen, Zanox biedt campagnes van Zalando en Esprit aan. De verdiensten kunnen per campagne verschillen. De één betaalt bovendien per klik, terwijl de ander echt alleen bij een verkoop betaalt.

Met Zanox was ik snel klaar; om een of andere reden kwam ik steeds maar niet in aanmerking voor dingen die wel bij mijn blog zouden passen. Inmiddels is er een nieuwe speler die me een stuk aantrekkelijker lijkt: LinkPizza.nl. Ik heb me hiervoor aangemeld én de eerste opdracht binnen. Zodra dat allemaal goed gegaan is, zal ik daar uitgebreider over schrijven.

5. Blog verbeteren

Dit is niet echt een nieuwe manier, maar wel eentje die de bovenstaande punten versterkt. Als je je blog interessant houdt en op die manier veel bezoekers weet te trekken, dan is de kans op een conversie ( = een klik, een verkoop of een aanmelding) weer groter. Manieren om je blog te verbeteren:

 • Blijf bij jezelf, dan is het makkelijker om elke keer iets leuks te bedenken
 • Voeg iets toe, tips worden bij mij b.v. vaak goed gelezen
 • Beantwoord de vraag, bekijk bij je statistieken hoe mensen op je blog binnenkomen en schrijf over zo’n onderwerp eventueel eens wat vaker
 • Schrijf regelmatig iets, updates worden (door mij in ieder geval!) op prijs gesteld en zorgen ervoor dat mensen terug komen of je gaan volgen
 • Wees zelf ook actief, lees blogjes van anderen, probeer daar in een reactie iets aan toe te voegen. Dat maakt mensen nieuwsgierig naar jouw blog, maar is vooral gewoon heel leuk. Ik begon met het volgen van 3 blogs (Vrekje, Zuinigaan en Sparen en Besparen) en volg inmiddels 90 blogs. Die updaten niet allemaal dagelijks, maar dat zou van mij best mogen.

En: als je serieus bent met geld verdienen met je blog, investeer dan ook in je ontwikkeling. Ik volg zelf regelmatig cursussen. Mijn favoriet tot nu toe is Elite Blog Academy van Ruth Soukup. Dat is wel iets meer dan een cursus; het is een complete opleiding die vraagt om een behoorlijke investering, zowel in tijd als in geld. Eenmaal aangemeld, ben je wél student for life en houd je altijd (gratis) toegang tot de nieuwste cursusmaterialen. De Elite Blog Academy opent maar één keer per jaar. Als je op de hoogte wilt worden gehouden van nieuwe acties, dan kun je je altijd registreren voor de wachtlijst. Dan krijg je ook al heel veel waardevolle informatie gratis.

[wp_ad_camp_3]

Conclusie:

Geld verdienen met je blog is zo makkelijk nog niet. Hoewel er best wel wat manieren zijn, is het echt niet zo dat het met honderden of duizenden euro’s per maand binnenstroomt. Tenminste, niet als je ook geen honderdduizenden bezoekers per maand hebt of je onderwerp wat minder mee hebt. Als je doelgroep uit consuminderaars bestaat, zul je ongetwijfeld minder ‘verkopen’ dan wanneer je doelgroep uit shopaholics bestaat.

Bovendien moet je – vind ik – ook een beetje een balans zien te vinden tussen je blog leuk houden voor bezoekers en proberen er een iets aan te verdienen. Niet dat dat laatste een ‘must’ is, maar ik zie het zelf als een mooie manier om twee vliegen in één klap te slaan: ik vind het fijn om op een redelijk anonieme manier dromen te kunnen delen en daar ook adviezen e.d. over te krijgen, terwijl ik aan de andere kant door dat schrijven wat verdien om die dromen uiteindelijk te realiseren. Daarnaast ben ik dol op statistiekjes en kan ik net zo blij worden van €0,20 cent op mijn AdSense account erbij, als een €100-meevaller van de Belastingdienst.

Tot zover mijn ervaringen over geld verdienen met je blog. Wat vinden jullie van geld verdienen met je blog? Doe je het zelf? En met succes? Of heb je juist een hekel aan promoties en in dat geval: wat vind je het vervelendst?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Ik heb sinds kort ook google adsense op m'n blogje staan en het valt me enorm mee wat er eigenlijk binnenkomt. Ik had verwacht dat het een stuk langzamer zou gaan.
  Ik klik ook een heleboel bij allerlei programma's, wat ook een beetje oplevert.
  Partnerprogramma's ken ik wel, maar dat Bol er eentje heeft wist ik niet. Dat lijkt me best een leuke, ik lees enorm graag en het promoten van lezen vind ik wel een ding. Daar ga ik ook eens naar kijken.

 2. @Lotte: het verraste mij ook. Het scheelt ook weer als je meer bezoekers hebt, ik heb het idee dat ik nu met max. 5 maanden weer bij de uitbetalingsgrens moet kunnen komen. Wie weet gaat dat in de toekomst nog sneller. Bol.com is op zich een aanrader als je ook wel eens boeken bespreekt. Dan kun je goede tips combineren met zo'n link.

 3. Van dat bol.com partnerprogramma wist ik niet *is gelijk geinteresseerd haha* Ik heb ook best wel wat met boeken, dus…
  Ennuh… ik heb er inderdaad ook al adsense op staan. Ik was eerst bang dat de advertenties te opvallend zouden zijn, maar volgens mij valt het mee. Hoe ik de banners van MM en euroclix er op moet krijgen, moet ik nog even uitzoeken 😉

 4. @Alynia: als je inlogt bij die programma's, dan kun je kijken naar 'Vertel een vriend' of iets in die trant. Vervolgens kun je daar codes van banners krijgen. Die codes voer je als volgt in: voeg een gadget toe op je ontwerppagina. Kies als gadget 'HTML/JAVA' oid. Voer vervolgens de code in en de banner verschijnt op je blog.

 5. Hoi LLMM

  Ik kreeg laatst een email van een bureau die advertenties wilde toevoegen aan mijn blog. Daar heb ik niets mee gedaan. Ik doe wel adsense.
  Maar ik doe de blog puur voor de lol en voor zelfreflectie. Ik heb wel een vraag, daar kun jij vast op antwoorden. Als ik google adsense heb mag ik dan ook een advertorial van een andere site op mijn site zetten?

 6. @Mirjam: AdSense staat in principe los van advertorials, dus dat kan gewoon gecombineerd worden. Wel is het altijd netjes om boven zo'n advertorial ook even (advertorial) te zetten, zodat duidelijk is dat het om reclame gaat.

  Ik kreeg laatst ook zo'n mail, toen wilden ze een stukje plaatsen, dus content ruilen voor een link. Daar ben ik ook niet op in gegaan, want dit is geen advertentiedoorgeefluik oid, maar een persoonlijk blog.

 7. Ik heb ook sinds kort Google adsense maar heb er nog praktisch niets mee verdiend. Het advertentieblok vind ik niet storend, wel blokkeer ik bepaalde URL's van bv. Atoomstroom en geld lenen. Daar wil ik echt geen reclame van op mijn blog. Maar die adverteerders zijn ook sneaky want ze passen telkens hun URL's aan, en dan staat ie er weer, grrr. Dat is eigenlijk het enige waar ik me aan erger.
  Bol heb ik ook maar daar moet ik me nog in verdiepen hoe ik daar meer uit kan halen.
  Ik vind zelf advertenties die ineens in beeld flitsen of filmpjes wel irritant, maar zo lang dat nog binnen de perken blijft zal ik er geen blog om mijden. Ieders eigen keuze, toch?

 8. @Jolanda: die advertenties die zo ineens midden in je scherm zitten, die vind ik ook ontzettend irritant. Die heb ik (voor zover ik weet) dan ook niet. Filmpjes of dingen die ineens tegen je gaan praten vind ik ook strontvervelend, dus die heb ik (wederom: voor zover ik weet) ook niet.

 9. Ik vind als ej van Googel wat kan verdienen waarom niet.Eigentlijk zou het van zelsfsprekend zijn als bloggers op elkaars adsence zouden kliken want het is een 30 seconden werk,verplicht je tot niets …Dat gaan we dus voor elkraa doen.Ik wel bij jous;)

 10. Superleuk onderwerp! Ik heb ook Google Adsense op mijn blog, en gebruik eveneens Bol.com. Google Adsense is echt de moeite. Tegenwoordig word ik maandelijks uitbetaald.

  Maar het is inderdaad geen 'snel rijk' manier: je moet er gewoon hard voor werken. Gelukkig is bloggen superleuk, dus dat geeft niet.

 11. Nog even een tip: als je ook in het Engels blogt, heb je een groter bereik. Ik ben om die reden twee Engelse blogs gestart. Deze week schreef ik een stukje over geld verdienen met Engelse blogs op mijn blog 'Het Moederbedrijf'.

  Daar vind je ook nog meer artikelen over geld verdienen met je blog!

  Vlijtig Liesje

 12. @Dzoli: Helemaal mee eens!

  @Vlijtig Liesje: Wow, elke maand! Dat is echt super zeg! Zo ver ben ik nog niet, maar zoals ik in een reactie al zei; het gaat wel steeds sneller, waarschijnlijk ook door het toenemende aantal pageviews (en dus kansen op een klik). En ik heb inderdaad ook na zitten denken over Engels bloggen, maar heb het idee dat ik dan eerst een plan moet hebben. Of valt dat mee en merk je het verschil echt?

 13. Ik heb ook Google Adsense op mijn blog staan, alleen tekstadvertenties om mijn lezers zo min mogelijk af te leiden, maar er wordt nauwelijks op geklikt helaas. Misschien schrijf ik niet genoeg of vallen de ads niet genoeg op of zijn ze niet interessant genoeg. Ik heb me wel voorgenomen om bij andere bloggers op ads te klikken, in de hoop dat anderen dat ook bij mij zullen doen. Ik hoef er ook niet rijk van te worden, maar zou toch leuk zijn als ik er af en toe weer een Kiva'tje uit kon slepen. Moet nu nog 9 euro tot aan de volgende uitbetaling (laatste uitbetaling juni vorig jaar!), maar met twee klikjes per maand schiet dat niet erg op 🙂 Mailtjes klikken bij Moneymiljonair gaat inderdaad niet zo hard meer, maar ongemerkt loopt het toch op, en het kost niet veel moeite als je zoals ik toch de hele dag aan je computer zit. Al met al vind ik het leuke mogelijkheden waar je gewoon zo min mogelijk van moet verwachten, dan kan het alleen maar meevallen.

 14. Beste LLMM,

  Ik ben zelf begonnen om zuinigaan te volgen, en kwam bij jou terecht.
  Sindsdien volg ik jou blog ook elke dag, leuk om te doen hoor!

  Eind Oktober ben ik zelf ook met een blog begonnen op mijn vakgebied (afvallen!)
  Ik vind het erg leuk om te doen en er komen steeds meer lezers bij 🙂

  Adsense heb ik er ook op, maar dat gaat inderdaad niet snel, maar ik ben nog maar net begonnen, dus we wachten af!

 15. Hoe zit het met de belasting dan? Het is een vorm van inkomen en deze zou je eigenlijk moeten opgeven aan de belasting. Vandaag mijn vraag.

 16. Goede tips allemaal! Zelf ben ik lid van het bol.com partnerprogramma, maar ik probeer het wel altijd dichtbij mezelf te houden. Ik ga niet over een bepaald onderwerp schrijven om daar geld mee te verdienen, maar als ik geld kan verdienen met het onderwerp waar ik graag over schrijf, dan is daar niks mis mee.

  Overigens heb ik het idee dat je weinig kan verdienen met een blog over consuminderen, want dat wordt juist gelezen door consuminderaars en die weten natuurlijk zelf ook wel dat zulke programmaatjes bestaan 😉

 17. Wat leuk dat je deze tips geeft. Ik vraag me ook af hoe het zit met de belastingdienst. Opgeven bij overige inkomsten? Ik zou ook graag wat willen verdienen met bloggen. Het is toch leuk om je enorme inspanningen beloond te zien. Je kan er dan toch weer een domeinnaam mee kopen, stockfoto's en andere zaken om het bloggen nog beter en professioneler te maken. Als je genoeg verdient zoals enkele beautybloggers dan kun je het zelfs FT doen, waar je bezoekers alleen maar meer baat bij hebben.

 18. Ik hou niet zo van reclame en meestal mijd ik blogs met veel reclamebanners. Niet echt iets voor mij dus, maar best wel interessant om eens te kijken welke mogelijkheden er zijn!

 19. In het nederlands bloggen zal altijd een stukje moeilijker zijn omdat je minder bereik hebt. Maar er zijn er zeker die ervan leven. Blijven updaten zou ik zo zeggen.

 20. Ik mis in je rijtje de 'private ads'. Ik had op mijn ene site (Lespakket) ooit Google ads staan, doordat sommige pagina's nog online zijn word ik daarvoor nog steeds uitbetaald. Op de huidige site staat geen Google advertentie meer omdat a) ik de ads zelf niet eens zie door mijn ad-blocker (ik zie ze hier ook niet) en b) doordat ik in diezelfde ruimte een advertentie kan verkopen voor veel meer geld. Je kunt een een bedrijf benaderen dat een product verkoopt wat in jouw 'niche' valt. Als je genoeg trouwe bezoekers hebt, zouden ze wellicht willen adverteren voor een x-bedrag per maand. Dat is iets wat ik met mijn nieuwe site (MamaWijs) zeker ook ga doen als er eenmaal genoeg bezoekers zijn!

 21. Check dit eens. Geen lelijke banners maar gewoon verwijzingen naar producten en diensten via links in je blog. Kan je tot 75 usd per deal opleveren. Check mijn profiel even, dan kom je bij wat uitleg over hoe je hoge conversies kan halen, good luck!

 22. Leuk om dit te lezen. Ik heb zelf net als een paar anderen ook nooit Adsense op mijn website willen zetten maar heb wel bol partner links en had amazon geprobeerd maar dat werkt niet in Nederland dus daar heb ik nooit geld mee verdient.

  Bol heeft me nu voor de 2e keer betaald dus het gaat zo snel niet. Ik zoek nu andere manieren en ben ook met wordpress blog begonnen (hiervoor was het een webwinkel waar ik bol partnerboeken links op had staan en een losse site maar die kan ik niet meer bijhouden).

  Ik hou jullie op de hoogte!
  Groetjes Elise

 23. Heel erg leuk om dit te lezen!
  Ook ik ben maar al te druk met het maken van mijn eigen website!
  Erg leuk om te zien dat er meerdere met hetzelfde ideeën rond lopen!

 24. Goed artikel, het is nu nog makkelijker geworden voor bloggers (WordPress gebruikers) om geld te verdienen met affiliate marketing. Via Linkpizza.nl en een stukje code of de wordpress plugin: http://wordpress.org/plugins/linkpizza-manager/ worden alle linkjes automatisch naar affiliate links omgezet. Je hoeft dan niet meer links te copy & pasten. Scheelt heel veel werk. Ook zijn alle affiliate netwerken en dus alle adverteerders aangesloten dus ook daar hoef je je blog niet meer apart voor aan te melden.

 25. Leuk om te lezen ook al is het een wat ouder artikel, nog steeds actueel. En tegenwoordig zijn er natuurlijk tal van marktplaatsen waar je kunt pitchen op een betaalde opdracht voor je blog in de vorm van een sponsored story.

 26. Leuk artikel. Google adsense vind ik wel een leuke. Ook erg leuk dat je per dag kan zien hoeveel je ‘verdient’ met je blog.
  Ook vul ik enquêtes in via global testmarket. Het gaat niet hard, maar ik heb per maand iig een bol.com bon van €5,00.
  Dat levert een leuk bedrag op tegen de tijd dat het sinterklaas is 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.