Kleine besparingen in en om je huis

Kleine besparingen in en om het huis

Kleine besparingen; niet iedereen gelooft daarin. Ik wel, dus daar let ik op. Gewoon omdat ik het fijn vind om elke dag het gevoel te hebben dat ik mijn leven een stukje mooier en beter maak. Veel van die besparingen of gewoontes zijn niet ‘groot’ genoeg voor een complete blog, maar ze af en toe even verzamelen kan natuurlijk wel. Met deze 5 kleine besparingen in en om je huis kun jij ook vandaag al aan de slag!

Bewaar je bladeren

Veeg niet al je bladeren weg, maar schuif ze ook onder planten e.d. Dit vergaat en levert een goede, gratis voedingsbodem op. Tijdens winterdagen verzamelen zich hier beestjes onder die als voedsel voor vogels kunnen dienen. Ook egeltjes zitten tijdens koude periodes graag in een bergje blaadjes.

Zet je tv of computer pas aan als dat nodig is

Zet de computer pas aan als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Ik kom uit bed, zet de computer aan, smeer brood, zet thee en ga dan zitten. Elke dag staat de computer alleen ’s morgens al zeker een minuut of 4-5 aan zonder dat er iets mee gedaan wordt. Op jaarbasis (ga uit van 300 dagen) is dat bijna 23 uur. Zonde van de stroom. Later aanzetten is ook makkelijk; de opstarttijd gebruik ik om mijn bureau op te ruimen.

Dit kun je natuurlijk ook doen voor je tv. Niet aanzetten als je nog thee of koffie aan het zetten bent en ook niet aan laten staan ‘omdat je toch zó weer terug bent’. Hartstikke zonde.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Koffiedrap

Gooi koffiedrap in de tuin. Houdt slakken en (buur)katten op afstand en vergaat. Wederom goed als (gratis) voedingsbodem + het scheelt ruimte in de kliko.

Eenkopszakjes

Gebruik 1-kopszakjes voor potten thee. Ik drink mijn thee vrij licht en kan makkelijk 2 potten (+- 1 liter) zetten met 1 zo’n zakje. 1-kopszakjes zijn veel goedkoper. Zakjes vaker gebruiken scheelt mij zeker 3-4 zakjes per dag. Dat is op jaarbasis weer zo’n 1050 zakjes/53 pakjes. Is toch weer een paar tientjes.

Misschien nog wel voordeliger; een schijfje gember. Je koopt zo’n stronkje voor een paar dubbeltjes bij de Lidl en kunt er heel lang mee doen. Is ook nog een supergezond en het levert je géén nare theevlekken op je tanden op.

Natvoer

Halveer natvoer voor de kat. Mijn kat kreeg elke avond tijdens het avondeten zo’n zakje met vlees. Tegenwoordig krijgt ze maar de helft. Dan heeft ze toch de smaak en het is beter voor haar tanden. En dus voor eventuele tandartsrekeningen. Win-win!

Lees hier ook deel 2 uit deze reeks!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. De bladeren laat ik liggen. En koffiedrab heeft bij ons inderdaad katten en hun uitwerpselen weggejaagd.Maar toen ik wijnruit plantte ging het nog beter. Groeten Izerina

 2. Goeie tips, hier staat de computer soms ook nutteloos aan, eigenlijk wel zonde ja… En dat van die bladeren, heel goeie… Er liggen er al genoeg…
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Groetjes,
  Mirjam

 3. Ik gebruik een laptop en die hoeft het grootste deel van de dag niet in het stopcontact.
  en opladen is eigenlijk ook zo gebeurd an dan kan ik hem ruim 2.5 uur gebruiken op de accu.

  Dat van die koffiedrap dat wist ik niet dat het slakken weg houd.
  Ik heb wel een ergens gelezen dat je het kunt gebruiken om je afvoer te ontstoppen maar dat durf ik eigenlijk niet aan.

  Thee zetten wij hier ook een hele pot met 1 1kops zakje.

 4. De thee doe ik ook. Als ik veel thee drink op een dag, is het inderdaad maar 1 zakje per dag. Dat is dus in theorie maar 365 zakjes in een jaar, in plaats van zo'n 1000. Dat scheelt inderdaad een berg doosjes thee. (inmiddels 150 verschillende zakjes verzameld voor m'n project)
  Ik zet tegenwoordig m'n laptop uit en niet meer standby (accu is kapot) De opstarttijd is vrij kort sinds er een nieuwe windows opstaat. Dus kan het prima

  En inderdaad, als je alle kleine dingen die je dagelijks kan doen even omrekent naar een jaar, is het vaak toch duidelijk de moeite waard.

 5. Bij ons gaat de computer als je 'm niet gebruikt na een paar minuten automatisch op de slaapstand, dat scheelt ook al veel energie.
  En ik gebruik ook veel de Ipad.

 6. Losse theeblaadjes in een "tante betje " Een katoenen zakje met een ijzeren ring .Nog overal te krijgen .
  Het verbaasde me hoeveel zuiniger dat is .En lekkerder.In theezakjes zit gruis .In zakjes losse thee blaadjes.Maar zo weinig van nodig .En na een paar minuten trekken de heerlijkste thee .Dacht eerst dat het een geprut zou zijn .Maar ik laat het zakje even uitlekken,knijp het dan uit en keer het dan om boven gftemmer en schud het uit .
  En nog een "voordeel "om dat de thee zo leker sterk is drinkt ik veel minder koffie .

 7. @Budgetmama: afvoer ontstop ik altijd met een flinke schep soda en dan kokend heet water erop. Dat werkt ook goed (tot nu toe). Met koffiedrap zou ik het ook zo snel niet durven.

  @lottebees: ik zet de boel tegenwoordig dus ook veel vaker uit, ik had ergens gelezen dat de slaapstand helemaal niet zo weinig verbruikte als voorgespiegeld wordt.

 8. Ik laat de kat juist lekker bij ons in de tuin tussen de struiken poepen en plassen. Hij komt alleen in onze tuin dus mijn buren hebben er geen last van. Hij vindt het fijner dan op de bak en het scheelt zo juist heel veel kattengrit, omdat we het grit in de bak maar 1x per 3-4 hoeven te verversen. Ook graaft hij het netjes onder, zodat het snel verteerd en we nog nooit last gehad van stank.
  Dat met die halve zakjes voer doe ik ook, voor de rest krijgt hij droogvoer. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de ontlasting minder stinkt en vast is.

 9. De laptop niet steeds aan het net leggen, dan 'verbrandt' de accu! Gewoon opladen, leeg laten gaan en weer opladen.

  Ons eigen internetten en zo doen we op de laptops (even tellen…we hebben er 3! Waar komen die nu allemaal vandaan?). Maar als mijn man thuis moet werken gaat dat op de pc. Tussendoor staat de pc en randapparatuur helemaal uit via een verlengsnoer met aan/uit-knop.

  Siebrie

 10. Hi Siebrie, Ik heb juist gehoord dat als je op die manier omgaat met je accu hij heel snel onbruikbaar wordt. Omdat er ahw een maximum aantal keer is dat je je laptop op kunt laden. Als je hem steeds leeg laat lopen kan hij op een gegeven moment niet meer opladen is mij verteld… Wat is nu wijsheid?

  Roos

 11. @Roos: ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het continu aan de stroom houden je accu inderdaad kapot maakt. Ik zou zelf dus liever gaan voor opladen en dan (bijna) helemaal leeg laten lopen. Dat doe ik met mijn iPad en telefoon ook en werkt stukken beter. Mijn laptopaccu was binnen een jaar kapot, als het niet eerder was.

 12. De stekker na gebruik van je koffiezetapparaat en wasmachine geeft van elk apparaat een besparing van 16,- op jaarbasis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.