Heilige huisjes: hypotheekrenteaftrek

Nu de kuil waarin de overheid zich bevindt nog dieper aan het worden is, komt de hypotheekrenteaftrek weer langs. Dat zou geloof ik zo al 11 miljard op moeten leveren. Maar het afschaffen of eraan tornen is natuurlijk niet makkelijk, want één van de beloftes die in ieder geval de VVD gedaan heeft tijdens de verkiezingen, is dat er niet getornd werd aan de hypotheekrenteaftrek.

Mijn gevoelen over deze aftrek zijn wat dubbel. Nederlanders hebben zo’n beetje de hoogste hypotheekschuld van heel Europa, omdat met die aftrek rekening wordt gehouden als banken kijken (of keken) wat je kon lenen. Wat dat betreft werkt het dus niet.

Aan de andere kant betalen we in Nederland met z’n allen ook schandalig veel en vaak belasting. Je krijgt salaris en betaalt belasting. Wat er over blijft geef je uit aan vaste lasten en dergelijken, ook daar zit praktisch overal belasting op. Als je daarna nog iets over hebt, zet je het op je spaarrekening. Kom je boven die +- €20.000 uit, dan betaal je ook weer belasting (nota bene over een fictief rendement dat in de laatste jaren echt niet meer met sparen behaald kon worden). Ga je dood, dan mogen je erfgenamen weer een keer afrekenen.

Die hypotheekrenteafatrek is dan wel een sigaar uit eigen doos, maar wel eentje die het voor gewone Nederlanders nog betaalbaar maakt om een huis te hebben. Het idee dat vooral rijke mensen deze aftrek gebruiken om hun miljoenenvilla’s te betalen is leuk om de boel op te stoken, maar de meerderheid van de mensen die deze aftrek gebruikt, heeft gewoon een normale baan. Een grens stellen aan de koopsom van een huis vind ik ook geen goed idee: die willen ze ergens om en nabij de €500.000 houden. Veel geld, maar niet echt de huizen die je miljonairsvilla’s zou willen noemen. Als je een beetje een groot gezin hebt, wat op de ruimte wilt wonen of gebonden bent aan de Randstad, dan kom je al snel terecht in een huis van vier, vijf ton. Als je door de jaren heen hoopt dat je huis, eventueel door verbouwingen, nog wat meer waard wordt, dan kun je dat wel vergeten. Als er een grens van €500.000 gesteld wordt, zal ook het bedrag dat mensen voor een huis kunnen of willen betalen naar beneden gaan.

Bovendien is het niet echt eerlijk; waarom zou je niet iets terug krijgen als je veel verdient en dus veel in de staatskas pompt? Als ‘rijke’ krijg je al geen subsidies, tegemoetkomingen, enzovoorts. Je kunt denken dat je dan al genoeg overhoudt, maar laten we eerlijk zijn: zou jij voor een miljoen willen werken, als je daar vervolgens nog geen half miljoen van overhoudt? De meeste mensen die dat doen, leveren er ook veel voor in. Mag er niets tegenover het missen van de jeugd van je kinderen staan? Het stuklopen van je huwelijk? De weken waarin je door je werk je eigen huis niet eens meer ziet?

Ik snap dat de hypotheekrenteaftrek in haar huidige vorm niet altijd kan blijven bestaan en dat daar naar gekeken moet worden. Maar dan mag er ook wel eens gekeken worden naar een vlaktaks of een hervorming van dit belastingstelsel, want zo langzamerhand zitten er in mijn doos geen sigaren (no pun intended) meer die gedeeltelijk of helemaal weg te geven zijn.

Wat vinden jullie van de hypotheekrenteaftrek?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. In engeland hebben ze het in 40 jaar in kleine stapjes afgebouwd. Gevolg was: huizen werden minder duur. Netto maakt het inmiddels niks meer uit (in verhouding met lonen 40 jaar geleden)
  Maar afschaffen is geen oplossing, want dan komen er veel mensen in de problemen. Afbouwen in hele lange periode is wel een oplossing. De huizenprijzen worden echt kunstmatig hoog gehouden zo.

 2. Dat we veel, veels te veel belasting betalen heb ik altijd al ronduit belachelijk gevonden. Daar mag van mij zeker wel iets aan veranderd worden!!

 3. Dat deze mag blijven als de belastingdruk zo hoog blijft als deze nu is. In Ierland en GB is de belastingdruk veel lager en ik weet waar ik over spreek, want we hebben er een huis. (Geen OZB, geen toeristenbelasting) Gr. LZB

 4. Zo. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn voor 100%. Al dit soort regelingen zijn er alleen maar om de belasting'dienst' in stand te houden. Verlaag de belastingen en laat mensen zelf kiezen waaraan ze het besteden. Maar ja, de regeling is nu eenmaal zoals ie is, op dit moment eraan gaan sleutelen is ongelofelijk dom. Wil straks niemand meer een huis kopen. Wacht maar effe tot ik in Noorwegen zit 😉

 5. Natuurlijk is het een sigaar uit eigen doos. Maar… het blijkt dat veel "veelverdieners"(in de hoogste schijf), door de HRA effectief maar 33% inkomstenbelasting betalen. Dat is dus minder dan Jan Modaal!

  Het systeem is ontzettend krom. Het stellen van een limiet van 5 ton is nog zo gek niet. Beter nog is het om de hele HRA af te schaffen en de belastingdruk te verlagen.
  Wat dat laatste betreft: het kan nog erger. In Denemarken bijv. is het toptarief 59%, en iets als een HRA is er niet. NL is zo slecht nog niet voor de veelverdieners.

 6. @Ecofabulous: Dan kan het inderdaad nog slechter ja! Maar het verschil met Denemarken: de salarissen liggen daar veel hoger. In Nederland hoef je dus GEEN veelverdiener te zijn om een huis (ter waarde) van 5 ton te hebben. Er zit nog een hele 'middengroep' tussen, die automatisch maar onder veelverdieners geschaard wordt, maar dus geen veelverdieners zijn in termen van Balkenendenorm of nog meer.

 7. Als je je een huis kunt veroorloven van 5 ton heb je het in mijn ogen erg goed. Voor de crisis groeiden voor sommige mensen de bomen de hemel in en werd zonder pardon zo'n duur huis gekocht. Dat ze het eigenlijk niet konden betalen en ze nu in de problemen zitten vind ik eerlijk gezegd een beetje eigen schuld. De realiteitszin was er gewoon niet bij sommigen. Wat is er mis met een wat goedkoper huis en wat minder ruimte maar wél passend bij je budget? Je hoeft misschien geen veelverdiener te zijn met een huis van 5 ton maar kopen op 2 salarissen en 4 tot 5 keer je bruto inkomen lenen is gewoon dom. Nee aftoppen die aftrek (in fases), het is echt geen slecht plan. worden de huizenprijzen misschien ook weer een beetje normaal…

 8. Ik ben het met ecofab en Ineke eens.
  Wij betalen ook heel veel belasting, we hebben een eigen zaak. Maar we doen het graag. Morgen kan mijn man Parkinson hebben en zijn werk niet meer uitvoeren, dan hopen wij ook gebruik te kunnen maken van een WAO uitkering. Mijn vader werd chronisch ziek en is altijd gedeeltelijk blijven werken. Wij hebben alle drie als kinderen door kunnen leren door het sociale vangnet. Doorleren kan in de toekomst alleen maar als je een rijke pa en ma hebt. De hypotheektenteaftrek afschaffen voor huizen die duurder zijn dan vier / vijf ton is een goed idee. Als je een huis voor dat bedrag koopt, verdien je echt ook wel drie of vier keer modaal.En kun je de subsidie ook wel missen. Trouwens als ik zie in wat voor huizen mensen met een modaal inkomen wonen, denk ik dat het ook best wat minder had gekund. Met minder, soberder leven wordt niemand slechter van trouwens.
  Overigens even een adviesje de VVD heeft gezegd dat ze niet tornen aan de hypotheekrente aftrek..
  Geloof nooit een politiekepartij in verkiezingstijd en vooral niet in tijden van crisis.

 9. Ik vind dat we de aftrek zo moeten houden, in ieder geval voor "Jan Modaal" we betalen zeker al genoeg belasting! Bovendien zei Mark Rutte vorige week zelf nog: we betalen in Nederland teveel belasting!

 10. Een grens stellen zodat de hoogste inkomens, c.q. de hypotheekgevers geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek??? Ha ha, dat gaat nooit gebeuren. Degenen die invloed hebben, hebben juist deze huizen.

  In Zweden hebben ze de h-aftrek in een korte periode afgeschaft. De prijzen van de huizen kelderden, maar drie jaar later waren de prijzen weer net zo hoog als met de h-aftrek.

  In stukjes en beetjes afschaffen lijkt me prima. Ik ben blij dat de starters weer wat meer mogen lenen.

 11. Als het terugbrengen van de aftrek uitgesmeerd wordt over een hele lange tijd (die 40 jaar klinkt heel redelijk) dan ben ik voor (met eigen huis trouwens).

  Een snelle afbouw van de HRA zou ik niet eerlijk vinden. Vooral de jongere generatie wordt daar namelijk (alweer) de pineut mee.

  Daarnaast is iedereen met HRA in een spaarhyptheek gelokt( of beleggingshypotheek, maar dat is sowieso niet zo slim om te doen – maar is door de hypotheekverstrekkers wel op het onfatsoenlijke af gepromoot).

  Dan opeens de HRA eraf halen klopt gewoon niet. Regelingen waarmee duizenden euro's en miljoenen mensen gemoeid zijn kun je toch niet zomaar in 1 klap veranderen? Dan heb je er dus gewoon niet goed over nagedacht en is er geen visie voor de lange termijn. En dat is dus dom.

  Bovengrens lijkt me meer dan redelijk, maar gaan ze nooit doen. Er wordt altijd het meest gehaald bij jan modaal. Die kan namelijk nergens anders heen en bepaalt de wet niet.

 12. Als je kijkt naar hoeveel huurwaardeforfait je tegenwoordig betaalt, omdat de WOZ waarde van je huis steeds meer is gestegen, dan is de HRA niet eens meer een sigaar uit eigen doos, maar een doekje tegen het bloeden!

  Groetjes Jacq.

 13. Even een kanttekening: in de laagste inkomensbelastinggroep, waar ik dus zit, daalt wel de huurtoeslag, zorgtoeslag, en ook de bijdrage voor kinderen.. ik betaal voor een huurhuis dat eigenlijk te klein is voor ons gezin, een slordige 550 euro in de maand. In 2010 ontving ik daarvoor 230 euro huurtoeslag. In 2011 ontvang ik 140 euro huurtoeslag en waarschijnlijk ontvang ik in 2012 nog wel 50 euro huurtoeslag.. een verschil van 180 euro per maand. Maal twaalf is dat precies wat mijn broer wel ontvangt aan hra..
  Ja mijn inkomen steeg met zo'n 50 euro per maand, minus alle verminderingen en kwijtschelding van de gemeente betekent dit dat ik er per maand al 260 euro op achteruit ben gegaan in 2011.
  Waarom kopen we dan geen huis, vind maar eens een huis 4 slaapkamers (liever 6, maar nu hebben we er 4) voor minder dan 140.000 euro waar wij wonen. Want ja al die mensen die te dure huizen kochten hebben er wel voor gezorgd dat je veel minder geld kan lenen dan vroeger. Ondanks dat we nu dus 400 euro ophoesten schijnen we dat niet te kunnen als we in plaats van huur hypotheek betalen, en dan hou ik nog geen rekening met de hra.

  Kort door de bocht we gaan we er niet op achteruit met één bijstandsuitkering in ons geval, Maar daar werken we gezamenlijk dan ook 60 uur in de week voor. Waarom we nog werken? Dat vragen we ons af, zou het niet veel gezelliger zijn als we gewoon alle dagen thuis voor onze kinderen kunnen zorgen? Dit legt dan weer onnodige druk op onze samenleving, maar het klinkt eigenlijk met het jaar beter.

  Ik zou zeggen afschaffen de hypotheekrenteaftrek.

  De andere kant van het wonen wordt wel heftig gekort..

  Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.