Wintertenen

Er is een reden dat ik dit jaar helemaal niets heb gezegd over de (vorig jaar toch wel redelijk succesvolle) No Heat Challenge. Voor wie toen nog niet mee las of het zich niet meer kan herinneren: het doel was om tot 1 november de verwarming niet aan te hebben, om zo gas en geld te besparen. Voor milieu en portemonnee dus. Het was behoorlijk zwaar: het werd al vroeg koud en ons huis was toen nog slechter geïsoleerd dan nu. Lang verhaal kort: een groot deel van de NHC was het binnen 12,5e graad, ik heb nadien nog tijden spierpijn gehad van verkleumd in elkaar zitten en het heeft me dagen gekost voor ik weer helemaal opgewarmd was.

En dat is niet het enige: daarna had ik ineens iets dat verdacht veel op wintertenen leek. En nu zijn ze weer terug! Via Wikipedia las ik dat je wintertenen vooral warm moet houden en goed moet bewegen. Het bewegen doe ik al, maar het warm houden kan dus nog beter. Ik draag in ieder geval dagelijks pantoffels en dikke sokken. En daarnaast staat de verwarming aan.

Heerlijk behaaglijk en een stuk gezelliger. Natuurlijk draaien we hem wel op tijd terug en staat hij overdag nog niet eens zo heel hoog (18/18,5), dus we letten zeker nog wel op kosten en milieu, maar het is in ieder geval binnen geen ijspaleis meer. En hopelijk heb ik volgend jaar dan géén wintertenen meer!

Heb jij wel eens last van wintertenen gehad en wat doe/deed je eraan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. 18 graden? Echt? Wauw…nou dat red ik niet hoor! dan is het hier alsnog een ijspaleis 😉 Wintertenen…vaseline smeren kan helpen om de huis in ieder geval soepel te houden…en het geneest zo wat sneller…verder inderdaad lekker warme pantoffels 😛

 2. Wauw zo laag. Ik wil een hoop probeer een hele hoop maar vind in de kou zitten toch zo moeilijk. Vooral als je kids binnen zijn. Dat vind mijn moeder hart toch wel heeeeeeeel moeilijk.

 3. Ik heb wel snel koude voeten. Een wisselbadje wil nog wel eens helpen.Google eens op ginko biloba. Een vriend met het syndroom van Raynaud(?) heeft daar veel baat bij.Groeten Izerina

 4. 18 graden voelt hier ook echt wel lekker, dan heb ik het niet koud. 12,5 is (in mijn ervaring) ook echt niet goed voor jezelf en je huis. Koude lucht is vaak ook vochtig en dat heeft zijn weerslag weer op muren en vloeren. Nee, dat wordt 'm dit jaar dan ook niet meer!

 5. Al vanaf de pubertijd last van wintertenen. Belangrijkste: vermijd het om met natte, koude voeten te blijven lopen (bijv. natte schoenen door de regen) en niet met koude voeten bij de verwarming gaan zitten maar geleidelijk op laten warmen. Verder helpt bij mij het allerbeste als ik gebreide sokken draag, evt. over maillots. Heb ik een paar dagen geen gebreide sokken aan dan is het meteen weer prijs 🙂 Verder zoveel mogelijk natuurlijke materialen aan: dus leren schoenen en geen syntethisch. En elke avond even je voeten insmeren met uierzalf zodat de huid soepel blijft.

  Hopelijk trekt het snel weer weg!

 6. krabben! Nou ja, dat geeft het idee dat het helpt, als je huid nog niet stuk is kun je , let op : kamferspiritusglycerine proberen, je dept het op je voeten, niet wrijven, dat gaat branden. Dan wollen of katoenen (geen kunststof) sokken aan doen. Je handen net zo goed wassen alsof je vurige rode pepers als in sambal hebt gehanteerd. In 1959 was het HET middel voor soldaten tegen blaren aan de voeten en wintervoeten. Verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

 7. Groot gelijk dat je niet meedoet aan de challenge, 12,5 graad is toch echt veel te koud hoor…..
  Gelukkig nog nooit las van wintertenen gehad, lijkt me vervelend, sterkte!

 8. Wintertenen zijn heel vervelend! Ik had ze in mijn studententijd, toen ik een peteroliekachel had waarvoor ik steeds peterolie aan moest slepen. Pijnlijke voeten dat ik had!
  Het was hier daarstraks 13.5 graden. Ook erg koud dus! Ik had ruim 38 uur geen verwarming aan gehad. Maar dan draai ik wel meteen de thermostaat flink omhoog!

 9. Met wintertenen heb ik geen ervaring, wel met artrose en kan dus ook slecht tegen kou en vocht. Vooral die combinatie. Met 12,5 graden zou ik me dus hondsberoerd voelen en helemaal stijf worden. Ik probeer de verwarming niet hoger te zetten dan 19 graden maar dan moet ik wel in beweging blijven. Soms zet ik 'm tijdens het stofzuigen op 18 graden maar lager eigenlijk nooit.

 10. consuminderen prima hoor, maar ik ga toch echt niet in de kou zitten. Als het koud is gaat hier de verwarming aan ook al is het appril of september. De vocht moet er uit hier en in een koud huis kan dat niet. met 4 astma klanten moet ik niet aan denken….nee ik consuminder echt wel. Geen pakjes eten maar altijd vers , kruiden toevoegen en zout en meel en dan hebben we bijn a het zelfde. We maken zo veel mogelijk zelf , kleding, kado's agenda's ect… maar wel met warme handen en voeten.
  Marja

 11. Heb ook wintertenen gehad, toen ik ruimere schoenen kocht ging het een stuk beter.
  Voor winterhanden heb ik leren handschoenen met een vachtje aan de binnenkant. Is even een investering, maar ik heb er heel veel plezier van. Ik vroeg me al af of je weer ging meedoen, maar ik snap het wel. 12,5 graad is echt afzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.