Tips: Makkelijk besparen in de herfst

Om één of andere reden vind ik de herfst (en de winter) altijd de makkelijkste periode om geld te besparen. En te sparen, want het lijkt dan ook harder binnen te komen, maar dat kan ook lijken omdat ik dus minder uitgeef. Natuurlijk heb ik tijdens die maanden wel de behoefte om het huis gezellig te maken, om kaarsjes te kopen, enzovoorts, maar toch is dat voordeliger dan het terrasje hier, het zomerjurkje daar en al die dingen in de lente en zomer waarvan ik eigenlijk niet eens echt zou weten dat ik ze doe.

Aangezien ik op het moment (overigens behoorlijk goed) aan mijn eindejaarsspaardoelen aan het werken ben, is het natuurlijk altijd handig om meer te sparen. En om dus eens na te denken over de redenen waarom ik in deze periode makkelijker spaar. Je daarvan bewust zijn helpt namelijk vaak om het nóg iets minder op z’n beloop te laten.

Buiten actief zijn

Juist in deze maanden vind ik het belangrijk om buiten te zijn. Volgens mij ben ik vrij gevoelig voor een winterdipje en dan pak ik het liefst elke vitamine D mee die ik kan krijgen. Pillen ben ik niet dol op, dus als dat niet hoeft… Omdat je met dit weer ook niet echt er heel ver op uit trekt, in de tuin gaat bakken of een terrasje pakt, beperken mijn buitenactiviteiten zich vaak tot twee dingen: wandelen/hardlopen (dat zou me in het sportschoolabonnement kunnen schelen, maar daar zit nog te weinig ritme in om dat helemaal op te zeggen) en tuinwerk (waar ik anders iemand voor in moet huren). Bovendien ben ik op dat soort momenten ook gewoon niet binnen/thuis, waardoor ik even niets verbruik.

Op tijd naar bed

Ik gebruik deze maanden ook graag om een beetje slaap in te halen. Da’s goed voor m’n gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Als ik naar bed ga, verbruik ik immers geen stroom meer, staat de kachel weer op 12 graden, ga ik niet naar het toilet, sta ik niet lang onder de douche, eet ik niets, enzovoorts. Een beetje win-win-win dus. En nee, dat betekent niet dat ik om 9u naar bed ga, maar per saldo slaap ik toch altijd behoorlijk wat meer.

Creatief met de boodschappen

Als het stormt en guur is, ga ik er liever niet uit voor boodschappen. Dat dwingt me om creatiever te zijn met wat ik heb. Uiteindelijk betekent dat dat ik aanzienlijk minder geld uitgeef aan boodschappen, terwijl ik toch lekker en gezond eet. Aanbiedingen voor andere dingen bekijk ik in die periode ook liever niet, want ook dat zou een risico met zich meebrengen van ‘eruit moeten’. Nu is mijn boodschappenbudget over het algemeen al niet heel hoog, maar ik merk het toch altijd wel als ik een poosje niet naar de winkel ga.

Naar binnen richten

Eén van de manieren waarop ik het thuis gezellig maak tijdens deze donkere maanden, is door het netjes te krijgen. En netjes is bij mij ook: leger. Dat betekent dat er weer het één en ander te verkopen is, wat weer geld oplevert. Nu direct in contanten, maar later ook in de zin van dat dat niet meer verhuisd hoeft te worden.

Lezen

Geen idee waarom, maar met dit weer is het ook heerlijk om met een bakje thee en een boekje op de bank te kruipen. Dat voorkomt dat ik reclames zie, geeft energie en scheelt weer een paar uurtjes de computer of televisie aan. En aangezien ik in de woonkamer toch nog een vrij grote, energieslurpende televisie heb, is dat zeker een pluspunt.

Dit zijn een paar van de manieren waarop ik tijdens de herfst en winter geld bespaar. Natuurlijk zijn bepaalde dingen (o.a. energie) ook weer duurder, heb je sneller lampen aan en pak je ook eerder de auto (of misschien beter: fietsen is nu helemaal geen optie), maar het is natuurlijk juist de kunst om in elk seizoen te bedenken wat makkelijke manieren zijn om te besparen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de onvermijdelijke kosten.

Hoe bespaar jij deze maanden geld? En vind jij het makkelijker om in de herfst en winter te besparen, of gaat dat je juist beter af in een andere periode?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. de cv heeft in november nog niet aan gestaan volgens mij, dus daar bespaar ik niets mee.. 😉 juist wel extra uitgaven.. kleding voor de kids voor kerst.. dochter heeft kerstdiner op school, dan als enige in een spijkerbroek met kapotte knie vind ik dan ook zo sneu… 🙁 en de zeeman had gelukkig superleuke jurkjes! ik was voor beide kids voor 35 euro klaar qua kleding 😀 (alleen voor oudste nog schoentjes..) maar wel weer extra uitgaven.. op de normale uitgaven valt niets te besparen, dat zijn de vaste lasten, normale boodschappen, tanken enz. ik kom al nauwelijks extra buiten de deur omdat dochter gewoon naar school gaat door de weeks.. ook nog wat extra kosten omdat dochter mag afzwmemen voor haar A (kost ook gewoon even 32 euro extra naast de 11 euro per zwemles… ?? ) en dan nog een cadeautje ervoor natuurlijk 😉 en de cadeaus voor december, wat extra kruidnoten (ook voor in de schoen.. geen cadeaus hier in de schoen nl, vind dat zo'n onzin met een huis wat overloopt van speelgoed… ) nee onze spaarmaanden (niet bespaar, mar spaar) zijn tot augustus.. (in aug zelf vakantie en dus minder inkomen, in sept vaak mn opvangkids vakantie en dus minder inkomen, daarna extra uitgaven aan verjaardagen enz, en dus nauwelijks meer sparen… )

    1. Oh, da's weer helemaal omgekeerd dan! Nu heb ik de feestmaand er natuurlijk ook nog niet bijgeteld, maar merk wel een beetje dat dit steeds de tendens is aan het einde van het jaar, vast ook omdat ik altijd (als ik aangifte doe dan…) rond september/oktober geld terug krijg. Dat geeft dan weer zo'n boost, dat het alles rechttrekt én een flinke impuls geeft voor doelen. Die ik vervolgens dan met een sprint nog even extra wil pushen.

    2. hier is t inkomen te wisselend.. in sept/okt komt er van mij maar 300/500 binnen, normaal 900-1250.. door vakanties van onszelf en opvangkinderen minder inkomen, maar ook mn man maakt dan geen overuren dus alleen zn basissalaris.. hierdoor kan t zelfs voorkomen dat we zelfs spaargeld nodig hebben om de maand door te komen terwijl we normaal makkelijk overhouden 😉 maar juist daarom sparen we zo veel.. we hanteren een soort vast maandbedrag afgestemd op de vaste lasten/boodschappen/tanken/vrij te besteden, en evt jaarlijkste of kwartaalrekeningen, andere uitgaven gaan van de spaar.. inkomen wat dus boven dat bedrag binnenkomt, gaat ook eerst naar de spaar… werkt voor ons super… (in 4 jr tijd hierdoor 30.000 gespaard.. terwijl we naar mijn idee niet sober geleefd hebben.. alles behalve… ook niet extreem utbundig.. maar zeker niet sober..)

  2. Ik heb dat op het einde van het jaar juist helemaal niet. Mijn inspiratie ligt meestal in het nieuwe jaar. Nu moeten de kids jassen, schoenen en kleding. Ook wijzelf meestal. Dan is er altijd wel een of twee etentjes. Er staan meestal theaterbezoeken op de planning. Nee, geef mij maar het voorjaar qua kosten.

  3. Bij mij gaat er nu meer geld uit, extra broeken (x drie kinderen en mezelf) en sinterklaas in aantocht, daarna kerst, en 3 verjaardagen te vieren 🙂 Ach geen probleem hoor, ik houd daar rekening mee.In de zomer hebben we de APK en verder niet zoveel lasten, we doen alles buiten en hebben niet zoveel zomerkleding nodig want het is ook zomaar droog.

  4. Normaal valt het hier erg mee met uitgaven in sept,okt,nov. Dit jaar niet. Oa vanwege de verbouwing, maar je hebt altijd extra's. En zoonlief jarig, schoolfoto's, dochter had net 2 paar nieuwe schoenen en is er nu alweer een paar te klein. Dus (zucht) weer nieuwe nodig..

  5. Slaap inhalen, JA! Dat doe ik ook graag in deze maanden! En opruimen doe ik ook graag in de donkere dagen, geeft een soort extra verlichting of zo, voor de hysterie van de feestdagen aanbreekt. Verder kost 't me dit jaar alleen maar geld, nieuwe winterjassen, laarzen, truien die te klein zijn geworden..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.