De winter is de beste tijd om te besparen op stookkosten

(Advertorial)

De energiekosten die maandelijks aan het energiebedrijf worden overgemaakt bepalen een groot deel van onze maandelijkse vaste lasten. Dit zijn de kosten voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en gas. Van deze kosten zijn in Nederlandse huishoudens vaak de gaskosten de grootste boosdoener. Gas wordt namelijk gebruikt om met de cv-installatie ons huis en water op te warmen. Vooral in de winter wordt hier veel energie bij verbruikt. Als je wilt besparen op de stookkosten, dan is de winter om deze reden de beste tijd. Om je hierbij te helpen geeft loodgietersleiden.nl advies.

De winter bepaalt de kosten

Als je enkel kijkt naar de hoogte van de gasrekening dan zie je geen verschil tussen de verschillende maanden. Iedere maand wordt in de meeste gevallen hetzelfde bedrag verrekend. Dit komt omdat de kosten voor gas in de winter (in verhouding) zó hoog zijn dat het energiebedrijf de kosten over de rest van het jaar verspreidt. De winter bepaalt de energiekosten voor het hele jaar. Besparen op stookkosten heeft dan ook het meeste effect in de winter. In de zomer verbruik je als het goed is immers al bijna geen gas.

Grootste besparingen

De grootste besparingen op de stookkosten vereisen een investering. Als je door een aanpassing in huis ervoor kunt zorgen dat er iedere maand een vast percentage minder energie wordt verbruikt dan maak je hiermee het grootste verschil. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel die iedere maand met 20% minder energie dezelfde taken kan vervullen. Ook het beter isoleren van je huis door middel van dakisolatie of dubbelglas levert een significante besparing op. Om deze besparingen echter te realiseren is eerst een investering vereist. Nu scheelt het wel dat die investeringen vaak in bepaalde periodes van het jaar kleiner zijn, omdat die bedrijven dan meestal wat minder werk hebben. Overweeg je zoiets aan te pakken? Houd dat dan in de gaten.

Makkelijke besparingstips

Er zijn ook besparingstips die makkelijker toe te passen zijn en waar je toch maandelijks een flinke besparing op de stookkosten mee kan realiseren. Een voorbeeld van een dergelijke tip is het simpelweg dragen van een warme trui en de verwarming een graadje lager zetten. Of het gewoon bewuster zijn van je energieverbruik en ervoor zorgen dat we geen ramen en deuren onnodig open laten staan in de winter. Ook zijn er makkelijk toepasbare besparingstips die slechts een kleine investering nodig hebben. Denk aan de aanschaf en installatie van een slimme thermostaat; dit kan vaak al voor minder dan 100 euro worden gerealiseerd. Dit bedrag zou je, volgens de berekeningen, al binnen een maand of twee terugverdiend hebben als je normaal gesproken wat minder bewust met je energie omgaat en niet goed weet wat alles kost.

Nu is de winter gelukkig nog niet zó heel koud, maar hoe bespaar jij op je energiekosten? En regel je dat allemaal zelf, of vraag je ook wel eens advies van bijvoorbeeld een loodgieter, isolatiebedrijf of een andere professional?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Best wel kort door de bocht, er zijn er zat die met een ruim 15 jaar oude cv ketel zeer goede en zuinige gasverbruik hebben en daar kan echt geen 20% meer vanaf.

    Ook de simpele aan/uit thermostaat is echt zuinigst maar wel op juiste moment gebruiken.

  2. Die loodgieters timmeren nogal aan de weg….. Wordt je er niet zat van zulke geforceerde advertorials te typen? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je voor de verkeerde parochie preekt…

    1. Het zou best kunnen dat er een campagne aan de gang is. Advertorials worden meestal aangeleverd; in dat geval is de persoonlijke link wat minder, maar kunnen ze nog wel nuttige informatie bevatten. Dat ligt wel echt volledig aan wie het leest; de meeste doorgewinterde bespaarders zullen de tips allang toegepast hebben of een bewuste keuze hebben gemaakt om dat niet te doen. Ik let zelf bijvoorbeeld heel erg op gas, omdat dat behoorlijk duur is. Daarom heb ik vorig jaar geïnvesteerd in een pelletkachel. Ik merk echter ook wel dat ik regelmatig lezers krijg die *nieuw* via Google binnenkomen en zich bijvoorbeeld nog niet bewust zijn van het feit dat gas zo duur is en dat je daar flink op kunt besparen. Voor hen is die informatie misschien een stuk relevanter dan bijvoorbeeld voor jou. Het blijft een beetje schipperen, ik accepteer zeker niet alle advertorial-aanvragen, maar (zie ook: als zich een goede kans voordoet, dan probeer ik ook een beetje te denken aan mijn hogere doel en die te grijpen. Spoiler: in deze serie komt er nog één, daarna moeten de loodgieters weer even op eigen kracht doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.