Hoeveel hypotheek los ik per maand af?

Hoeveel hypotheek los ik per maand af

Af en toe kijk ik eens bij de (overigens nogal magere) statistiekjes in Blogspot naar hoe mensen nu terecht komen op mijn blog. Eén van de onderwerpen die ik daar nu ineens bij zag staan, was ‘Hoeveel hypotheek los ik per maand af’. En toen ik daarop zocht via Google, kwam ik – verrek – bij m’n eigen blog uit! En niet eens eentje van heel lang geleden, maar wel eentje waarin inmiddels wat verandering is gekomen. Want hoeveel hypotheek los ik nu per maand af?

Bijgewerkt in oktober 2018

2014-2015: bijna 400 euro

De vorige keer dat ik hierover schreef was in maart 2014. Toen loste ik per maand €325 euro af en had ik op dat moment nog een hypotheekschuld van net geen €365.000. Inmiddels is mijn hypotheekschuld onder de €350.000 gedoken. Per maand los ik op dit moment dik €370 af. Mijn aflossingen zijn wat verhoogd toen mijn rentepercentage naar beneden ging. Ik weet niet waarom dat zo is, maar dat scheelt ongeveer €35 per maand. Daarnaast heb ik natuurlijk al meer afgelost, waardoor de verhouding tussen rente en aflossing steeds verder de goede kant opgaat. Hierdoor los ik dus in totaal €55 per maand meer af dan in maart 2014.

Omdat ik mijn extra betalingen juist aflos op mijn duurste hypotheek, die aflossingsvrij is, merk ik dat wel in de maandlasten, maar gaat mijn maandelijkse aflossing daar niet door omhoog. Best jammer, want op een hypotheek als de mijne lijkt €370 per maand aan aflossing nu niet echt zoden aan de dijk te zetten. Bovendien best een beetje confronterend om te zien dat ik blijkbaar eind 2014 eigenlijk al €346.000 op de teller had willen zien staan. Oeps! Nu was dat volgens mij ook weer niet echt realistisch, dus daar kan ik me ook wel weer overheen zetten.

En van de positieve kant bekeken; inmiddels is er toch nog zo’n €15.000 van de hypotheek af en ik betaal nu maandelijks ongeveer €230 minder aan de hypotheek dan in juni 2014. Dat bedrag zit ‘m vooral weer in rente, dus dat is echt pure winst.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2016

2016 was een compleet ander jaar, als het gaat om aflossen op de hypotheek. Ik besloot namelijk eind 2015 om mijn huis te koop te zetten, zodat ik verder zou kunnen bouwen aan een toekomst met vriend.

Het extra aflossen kwam toen een beetje tot stilstand. Het leek me handig om wat extra geld achter de hand te houden. Bovendien zit er in verkoop ook een onzekere factor: je weet niet hoeveel je uiteindelijk krijgt en je weet niet wanneer je verkoopt. Op dat moment hield ik me dus strikt aan de vaste aflossing via annuïteiten.

2016 tot nu: hoeveel los ik nu af?

Officieel heb ik sinds 2016 geen hypotheek meer. Maar als je eenmaal bevangen bent door het aflosvirus, dan is er bijna geen terugkeren. Zeker in het begin merkte ik dat: ik miste gewoon mijn hypotheek een klein beetje!

Inmiddels hebben we daar samen een modus in gevonden. We hebben wat zaken op papier gezet en lossen nu samen af op de hypotheek van vriend. Dat gaat best met stevige stappen. Per maand zit er ongeveer 200 euro aan annuïteiten in en we streven ernaar om daar samen nog eens 1000 euro bovenop af te lossen. Dat lukt overigens niet per maand, maar doen we echt van het sparen, meevallers, vakantiegeld en dat soort dingen. In 2018 deden we dat bijvoorbeeld in drie keer. Het doel is natuurlijk om straks gewoon helemaal niets meer te hoeven aflossen. Ander huis, hetzelfde doel 😉

Terugblikken

Toch leuk, om af en toe even te kijken hoe het nu ook alweer was. Ik sta soms ook wel eens te kijken van wat er allemaal al afgelost is en merk dat ik de laatste tijd echt wel een beetje het idee krijg dat ik qua hypotheek en huis goed boven water zit. Dat het niet meer op het randje is, maar dat al die druppels op de gloeiende plaat gewoon echt een grote impact hebben gemaakt. Aan de ene kant is zo’n huis op zo’n leeftijd (ik was 24…) kopen misschien niet één van m’n helderste ideeën geweest.

Aan de andere kant ben ik best trots op hoe ik het tot nu toe gedaan heb. Bovendien heeft het me een mooie les geleerd, die praktischer nu te leren is, dan op 50-jarige leeftijd ofzo. Ik heb dit (groot huis, veel ruimte) nu gehad en volop van genoten. Maar ik weet nu ook dat ik dat niet nodig heb om gelukkig te zijn. En dat idee geeft eigenlijk nog veel meer vrijheid dan wat dan ook.

En zo kom je van hoeveel hypotheek er per maand wordt afgelost toch weer op wat heel anders uit!

Hoeveel los jij per maand op je hypotheek af? En kijk je ook wel eens terug, of is dat bedrag eigenlijk altijd een beetje hetzelfde gebleven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Jammer dat je niet zoveel lezers hebt, maar ach.. het is ook niet een onderwerp wat iedereen aanspreekt zullen we maar zeggen 😉
  Vreemd genoeg zien nog lang niet genoeg mensen in hoe belangrijk het is om af te lossen.
  Inmiddels zijn we van 820 in 2013 naar 650 euro per maand gegaan. Dit dmv het omzetten en aflossen van de hypotheek!

 2. Bedoel je dat je op een spaarhypotheek meer bent gaan aflossen? Dit komt omdat je aan het einde van de loop tijd wel je spaarpot vol moet hebben. Minder rente betalen is minder rente ontvangen,Heb je een annuïteiten hypotheek tja dan is het alleen maar mooi mee genomen. Dan gaat je sneeuwbal steeds harder rollen,

 3. Ik weet niet wat onze maandelijkse aflossing is op de annuiteitenhypotheken. Maar ik weet wel dat we in een jaar tijd ongeveer 20.000 euro hebben afgelost op het reststuk van de spaarhypotheek van ons vorige huis. We konden die hypotheek niet meenemen en het was nu een dure tienjaar lopende hyepotheek. Dit scheelt ons 200 euro per maand! En heerlijk dat we er nu vanaf zijn.
  Volgend jaar gaan we door met extra aflossen, al is dat in een lager tempo. We hebben wat kosten voor verbeteringen aan het huis en willen weer eens op vakantie. Al is het aan de andere kant verleidelijk om zo door te gaan met aflossen en dan zouden we over een jaar of zeven ons huis afgelost hebben.

 4. Wij hebben volledig aflossingsvrije hypotheek van nu 145.000 euro.
  Was vorig jaar oktober nog 192.000. Dus al flink wat extra aflossingen gedaan.
  Op een deel van 82.000 zit een beleggingsspaarplan. Heeft momenteel een waarde van 20.000. Nog flink te gaan dus. Wij lossen nu op dit deel af. Zo gauw het restant even veel is als de waarde van de beleggings pot, lossen we die volledig in.
  Laatste drie maanden niks af mogen lossen omdat we dit jaar al aan de 20 procent zitten. Ik heb geen zin om boeterente te betalen. De eerste aflossing van 2016 staat dus al klaar. Kom maar op!
  Per maand 1000/1500 euro aflossing (salaris van mijn baantje) En dan twee keer per jaar een extra bedrag, afhankelijk van het resultaat van onze ondernemening.

 5. Wij hebben een spaarhypotheek en twee aflossingsvrije. Inmiddels is het maandbedrag gezakt met 95 euro. Daarnaast sparen wij elke maand een bedrag van 280,45 om op het einde van de looptijd 132.000 mee af te lossen op de aflossingsvrije. Toen een stomme keuze geweest. Wij hadden dit beter direct maandelijks kunnen aflossen dan eerst sparen. Maar ach, we zitten al op de helft.

  1. Mag je daar helemaal niet extra op aflossen dan? Bijna alle rekening hebben toch wel een vrijstelling van 10%. Ik zou er dan toch voor kiezen om jaarlijks wat af te lossen. Ipv te wachten tot het einde. Het scheelt je zoveel rente betalen.

 6. Ik kan alleen de extra aflossingen per jaar zien, en dit jaar was dat (opnieuw ) 25000 euro .
  Met een gezamenlijk basis inkomen (dus zonder vakantiegeld,belasting teruggave en overwerk- en we werken zoveel mogelijk over dat dan weer wel) van 3800 euro per maand (partner werkt 100% en ik 85%)vind ik dat heel veel.
  We leven graag nu wat zuiniger om het huis af te lossen, dit ging de eerste jaren erg moeizaam maar nu we al ruim 100000 extra hebben afgelost betalen we 500 euro per maand minder en gaat het steeds makkelijker.
  de eerste jaren kwamen we met moeite aan de 2500 euro extra aflossing per jaar, maar oefening baart kunst, en het voelt zo goed!

  1. wauw anoniem dat is echt heel knap! Dus jullie leven van zo`n 1700 euro per maand. Of dat moeilijk is hangt af van jullie vaste lasten natuurlijk, maar evengoed supergoed van jullie

  2. We leven van extra diensten werken ,een enkele internet verkoop en natuurlijk de belastingteruggaaf
   we hebben een redelijk duur huis en betalen nu nog best veel aan hypotheek ( 1300 euro) we werken heel veel extra alle twee, maar omdat dat niet structureel is (zolang het kan kan het, maar als de baas anders beslist houd het op) rekenen we dat niet mee, ik denk dat we na vaste lasten van 600 euro per maand leven (eten , benzine, kleding, kado's en uitjes)
   We hoeven niet zo te leven, het is een keuze, we hadden de kans om ons droomhuis te kopen, dat hebben we gedaan, maar we willen wel snel van de hypotheek af en daar hebben we het van over. willen we minder aflossen en ruimer leven dan is die ruimte er dus wel, maar ja minder aflossen…tot nu toe willen we dat niet ( over 4-5 jaar zijn we ws vrij van hypotheek) dan zal ons leven best veranderen( niet meer extra werken en veel meer te besteden)

 7. Ik ben al drie jaar volledig afgelost. Mijn hypotheek was echter veel lager dan de jouwe en ik heb nog een kleine erfenis gekregen tussendoor. Dat stond maar op de bank te staan en kwam ik daardoor boven mijn vrijstelling. Ik ben dus ongeveer een jaar of acht geleden als een gek gaan sparen en aflossen. Nu zijn de kosten alleen de vereniging van huiseigenaren en de gemeentelijke belasting. Al het buitenonderhoud wordt uit de vereniging betaald dus daar hoef ik verder ook niet voor te reserveren en ik woon in een maisonette dus ook geen tuin. Ik ben dus steeds minder gaan werken (halve baan) en ben nu mijn pensioenpot aan het vullen want wat er van het ABP pensioen overblijft moeten we maar afwachten. Ook wil ik graag op 57 eruit maar weet niet of me dat gaat lukken want dan heb ik drie jaar geen inkomen behalve mijn spaargeld.

  1. Ik snap nog steeds niet echt waarom het aflossingsbedrag bij een annuïteitenlening omhoog gaat als de rente daalt. In feite zou dat toch niet zo moeten zijn, omdat je aflossing idd over de hele periode berekend is en niet anders zou moeten worden?

  2. nee, die verandert dus.
   Bij een annuitaire hypotheek met hoge rente betaal je aan het begin vooral rente, en los je weinig af. Pas aan het einde betaal je steeds minder rente, dus gaat een groter deel van de annuitaire kosten naar aflossing.
   Als de rente lager is, dan is dit effect minder: op het begin kan je dus iets sneller aflossen dan in het geval van de hoge rente, en op het einde zal je iets minder snel aflossen dan in het geval van de hoge rente.
   elke keer als de rente verandert, wordt het aflosschema aangepast

 8. Hoi,
  Hou elke maand bij via excel hoe het er voor staat.
  Had eerst een spaarzeker met dure verzekering, heb die kunnen veranderen naar 100%aflos vrij.
  Zie per maand mijn rente dalen, fijn gevoel.
  En zo'n blog houd me op de juiste weg.

 9. Wij hebben een geheel aflossingsvrije hypotheek en lossen dus alleen af als het ons uit komt. Wat we volop doen! We hoeven nog maar 37.000 en zitten op een maandbedrag van 78 Euro aan rente. We blijven aflossen, want een huis wat helemaal van ons is, voelt nog beter dan dit! Het verschilt per jaar wat we kunnen en willen missen aan aflossing. We hopen aankomend jaar 7000 te doen, zodat we op een mooi rond bedrag van 30.000 uit komen. Maar het moet niet. Wie weet zijn er belangrijkere of fijnere zaken waar het geld naartoe kan/moet. Sparen doen we sowieso.

 10. We doen het net als Daantje.. het verschil van de aflossing van de vorige maand komt weer bij de nieuwe aflossing van de volgende maand.. langzamerhand wordt het steeds meer maar je vaste lasten blijven hetzelfde

  1. Dat is ook wel een idee ja. Misschien mooi om te doen als de hypotheeklasten bruto straks op €1500 per maand zitten, dat ik dat bedrag ook aanhoud als ze daaronder duiken. Nu is het niet echt handig nog, omdat ik eigenlijk elke maand nog wat meer lasten heb dan budget.

 11. Iets meer als 2 jaar geleden hadden we een hypotheek van 181.000 euro, aflossingsvrij en stukje levenhypotheek met zo'n fijne woekerpolis. We betaalden toen met de kosten van die polis erbij 685 euro bruto. Vanaf 1 februari a.s. gaan we 229,00 bruto betalen. Flink afgelost, polis afgekocht en bedrag wat daarin zat
  ook extra afgelost en nu hypotheek omgezet naar lagere rente. Wat is dat een fijn gevoel. Er staat nu nog een bedrag van 110.00 euro in de hypotheek maar we gaan rustig door met aflossen. Ik vind het redelijk verslavend en wordt nu blijer van de brief van de bank als er weer wat afgelost is als een middagje shoppen en je kast alleen maar meer uitpuilt. Jammer dat we dit licht niet eerder gezien hebben.

  1. dat heb ik ook! bij worden van de brief van de bank, en dan de vakjes weer inkleuren 🙂 we zitten al onder de helft van de vrije verkoop waarde van onze woning, dat was een paar jaar geleden wel anders
   Aflossen geeft rust in je hoofd

 12. we starten volgend jaar met een annuiteire hypotheek van 236,900 (wel fijn, taxatie binnen van gemiddeld 245, dus we starten met overwaarde!). de bruto aflossing wordt rond de 950 euro per maand.. exacte verhouding aflossen/rente weet ik niet uit mn hoofd (2,65% rente)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.