Ik mis mijn hypotheek!

Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen: ik mis mijn hypotheek! En nee, ik mis niet die enorme schuld, die verplichting aan de bank, of wat dan ook, maar ik mis wel het ‘doel’ van aflossen. Ik weet dat ik nu ‘gewoon’ aan het sparen ben voor een huis en dat dat veel slimmer is en veel gunstiger en veel meer oplevert, maar het voelt gewoon niet hetzelfde. Bovendien is het in Nederland nog altijd zo dat je voor sparen bijna gestraft wordt, terwijl het hebben van schulden beloond wordt.

Saboterende gedachte

Als ik af en toe iemand hoor praten over het aflossen van z’n hypotheek, dan kan ik het niet helpen en denk ik toch een klein beetje: ik wil ook!!

Nu is het natuurlijk gewoon een kwestie van die gedachte weerstaan. Ook al moet je op gegeven moment vermogensrendementsheffing gaan betalen; het is gewoon veel voordeliger om te sparen voor een huis. En dit is eigenlijk net zo’n saboterende gedachte als de gedachte dat een hypotheekaflossing een druppel op de gloeiende plaat is. Bovendien is het natuurlijk ook niet zo dat ik nu huur (want, voor nieuwe meelezers: samenwonen in huis van vriend). Het is zo’n beetje de gunstigste situatie waarin je je kunt bevinden. We sparen, we lossen af en persoonlijk heb ik 0,0 schuld.

De andere kant…

Wel heel hele gekke gewaarwording. Dat er ook ‘vanaf de andere kant’ weer uitdagingen zijn waar je mee te maken krijgt…

Hoe blijf jij jezelf motiveren als je niet echt helemaal concreet meer een doel hebt om naar toe te werken? (Behalve een bepaald bedrag dan, maar dat voelt ook niet heel concreet als er geen concreet resultaat aan gekoppeld is)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Als ik geen doel meer heb ga ik er eentje zoeken. Grootste doel van nu is FO worden, dus dat is er eentje voor de lange adem (zelfde als de hypotheek natuurlijk). Maar wat daarna gaat komen weet ik ook nog niet, maar doelen zoeken ga ik zeker doen.
  Misschien kun jij je als nieuw doel stellen om 4% te halen op je geld?

 2. Ik snap precies wat je bedoeld!
  Ik mis ook een hypotheek en ik heb er zelfs nog nooit een gehad!
  Maar sparen voor een huis is toch moeilijker dan aflossen, als je aflost is het weg maar als je spaart kun je het ook weer uitgeven (wat hier dus ook af en toe gebeurt).
  Bovendien huren wij een huis (voor €750 per maand!) en dat voelt toch een beetje als weggegooid geld omdat je er niks mee opbouwd…

 3. herkenbaar 😉 voordat wij een hypotheek hadden, had ik al last van t aflosvirus… 😉 maar kon er niets mee haha. behalve netjes mn huur betalen en zo veel mogelijk sparen.. en dat was gelukt, al t klussen konden we zelf betalen en ook de kosten van de notaris/hypotheker konden we van de spaarrekening betalen zonder problemen. heerlijk 🙂 nu nog buffer over en plannen maken om versneld af te lossen, maar ook gaan genieten van wat minder zuinig hoeven leven 😉 heerlijk!
  zo maf.. al die tijd zo graag een hypotheek gewild, om zo ook versneld af te kunnen lossen.. zoveel zinvoller op de lange termijn dan huren… (alhoewel we ook flink spaarden.. dus op zich ook niet verkeerd :p )

  1. nee.. we zijn ooit "gewoon" gaan sparen.. eerst als buffer/auto etc, en toen kwam t idee dat we "ooit" (liefst niet al te laat 😉 ) een koophuis wilden. vooral ook omdat ik geen pensieon opbouw als zzper en te weinig verdien om maandelijks een hoog bedrag ergens in te leggen.. een huis afbetalen is dan een mooie spaarpot. t geld groeide en groeide, dus een koophuis werd steeds realistischer. we begonnen met speuren op funda en schreven ons in voor nieuwbouw tegenover ons huurhuis.. maar kwamen erachter dat dat vrij kleine huizen zijn voor vrij dure prijzen.. geen optie als je neit in wil leveren op ruimte omdat ik vanuit huis werk en qua geld ook beperkt bent 😉 dus verder gaan zoeken bij bestaande huizen.. paar x een huis bekeken.. maar was of te klein of niet naar onze zin. en uiteindelijk kwamen we een betaalbaar huis tegen.. hoekhuis, ruime tuin, schuurtje naast t huis waar een bakfiets in past (wel een vereiste als lopen net te ver wordt naar school 😉 ) en t allermooiste.. een kelder zo groot als de benedenverdieping onder het huis!! geschikt als werkruimte voor mij als gastouder!! 😀 het klussen incl notariskosten heeft 15.000 euro gekost.. dat hadden we echt niet kunnen bedenken van te voren want dat verschilt per huis… 😉 en t geluk dat man alles zelf kon samen met zijn vader en mijn vader 😀 anders was het 3x zo duur gok ik 😉 4 verdiepingen laminaat, een muurtje maken in de woonkamer om de trap naar de kelder (zat een gewoon traphek/railing omheen, maar dat lijkt me niet zo veilig met klimmende, ondernemende peuters 😉 ) de tuin moest flink aangepakt worden.. etc.. maar als je een huis tegen komt, heb je geen 5 jaar om eerst t geld bij elkaar te sparen… dus t enige logische in mijn ogen is zo veel mogelijk sparen… 😉 zo heb je evt ook minder hypotheek nodig natuurlijk als je zelf an bekostigen 😉 wij hebben bewust niets betaald aan de aankoopprijs, dat volledig met de hypotheek gedaan. t klussen wel volledig zelf betaald.

 4. Leuk om te lezen eigenlijk, moest wel lachen om je bericht omdat ik me goed voor kan stellen hoe het voor je voelt. Ineens is je doel weg!

  Dus misschien helpt het als je weer een nieuw en ambitieus (haast onhaalbaar) doel voor jezelf stelt? In mijn geval leek me die € 20.000 per 31 december ook haast onvoorstelbaar. Juist dat heeft mij gemotiveerd.

  1. Ja, ik moet gewoon echt mijn hoofd weer even op de goede plek krijgen en kijken wat haast onhaalbaar is. Dat wordt straks ook wel helderder denk ik, nu kreeg ik ook steeds nog flinke bedragen van de belastingdienst. Straks moet ik het doen met m'n salaris. (Want als jet ineens wel heel snel gaat, is het dus weer relatief makkelijk en word je ook weer makkelijker)

 5. Ik mis ook mijn hypotheek aan de bank. Niet omdat ik dan meer geld kwijt geweest zou zijn, maar omdat ik met meer inkomen sneller van mijn schuld af geweest zou zijn.

  Ik denk dat je het doel mist. Het doel om je bezit te vergroten, gaat sneller.
  Ik merk dat ik makkelijker geld uitgeef. Ook al heb ik minder te makken.

 6. Ja die drive iets te behalen wat een lekker gevoel geeft is weg. Misschien gewoon investeren in vastgoed met idee dat je later het weer kan verkopen. In principe kan je volgens het Mr Money Mustache veel dingen doen met geld naast het sparen op een renteloze bank. Dus geld vergroten. Ik zou als ik ruimte heb wel een garage willen kopen en die verhuren. Geld genereren zonder risico.

  En anders het ff lekker niet met geld doen en een doel kiezen in een compleet andere hoek. Maar ik herken het wel, niet dat ik geen hypotheek heb maar waar je gevoel blijft als je geen doel hebt. Ik snap volkomen waar je in zit haha. Maar goed op naar nieuwe uitdagingen om voor te leven.

  1. Voor vastgoed heb ik naar mijn idee weer te weinig geld, maar dat is idd wel iets om te onderzoeken. En andere doelen heb ik altijd wel min of meer, maar vind tenminste één financieel doel ook wel heel belangrijk. Zal ook weer eens meer op papier zetten denk!

 7. Misschien kunnen jullie samen sparen voor notariskosten etc?

  Maar… misschien is het gewoon óók fijn (en goed) om persoonlijke spaardoelen te hebben…? Ik zou dat eerlijk gezegd wél heel fijn vinden, maar dat komt denk ik omdat ik door schade en schande geleerd heb dat het misschien niet helemaal realistisch is om er klakkeloos vanuit te gaan dat je je leven en dus ook je financiële toekomst voor eeuwig en altijd met elkaar deelt….
  In dat geval zou ik denk ik gaan sparen voor vervroegd pensioen (maar dan niet op een spaarrekening maar door op regelmatige basis geld voor langere termijn te investeren of te beleggen of zo…)

 8. Crowdfunding? Ik beleg deels via een gewoon beleggingskanaal (gebruik dit als extra spaarpotje voor onverwachte uitgaven), maar deels ook via crowdfunding. Vind het leuk om daar ook mijn potjes te zien groeien. Horecacrowdfunding geeft mooie percentages &-8%).Lendahand lager (3-4%), maar dan investeer je ook op in opkomende landen.Het geld dat ik daar wegzet, mis ik niet en genereert ook weer rente. Ik doe dit liever dan sparen via de bank.Het ideele spreekt me aan; dat wat ik over heb, kunnen anderen weer gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.