Fiscaal partnerschap?

Ik zat laatst eens even te kijken hoe het eigenlijk zit met fiscaal partnerschap. Mijn aangiftes voor 2014 en 2015 zijn eindelijk de deur uit en in 2016 heb ik straks natuurlijk een aantal maanden samengewoond. Ik meende me te herinneren dat dat genoeg was om wel of niet te kiezen voor fiscaal partnerschap. Blijkt niet het geval!

Je moet eigenlijk grofweg op papier iets van elkaar zijn, óf een kind hebben óf een huis hebben. En dat hebben/zijn we in feite allemaal niet. Nu weet ik ook niet zeker óf het wel handig is om fiscaal partner te zijn. Als je allebei in loondienst werkt, is het heel overzichtelijk qua inkomsten en belasting (en dus HRA) enzo, maar als één van beide ondernemer is, loopt dat allemaal wat achter. Tenminste, dat is mijn ervaring. Eerder maakte ik bijvoorbeeld altijd een (geschatte) HRA over naar de gezamenlijke rekening, maar kwam ik er uiteindelijk nooit echt achter of dat bedrag ook wel goed was.

Het voordeel is echter wel dat je een soort dubbele vrijstelling hebt voor de vermogensrendementsheffing, dus alles telt bij elkaar op. En helaas is een gezamenlijke rekening daarvoor niet voldoende, anders had dat ook wel prettig geweest. Om eerlijk te zijn heb ik liever zo’n dubbele vrijstelling om gebruik van te maken, dan dat je met geld gaat zitten schuiven of nog snel van alles gaat kopen. Aan de andere kant; als het met de aangifte enzo weer ingewikkeld wordt, dan is het misschien beter om straks eventueel die heffing gewoon te betalen en niet te kiezen voor fiscaal partnerschap, zeker nu blijkt dat dat voor ‘gewoon’ samenwonenden helemaal niet zo gemakkelijk is.

Ben jij fiscaal partner met iemand? En is dat voor jou ook nog gunstig, of maakt het je niet zoveel uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, en zijn dus al jaren fiscaal partner. In ons geval ook wel prettig gezien de dubbele vrijstellingen voor vermogen, etc.

  2. Wij werden fiscaal partners met de geboorte van onze dochter. En dat was financieel niet gunstig het eerste jaar.
    Vriendin kreeg namelijk zorgtoeslag en je wordt fiscaal partner per begin van het jaar. Zij mocht dus ruim een half jaar zorgtoeslag terugbetalen.
    Nu valt het gunstig uit, omdat je makkelijk kunt schuiven met vermogen HRA etc.

  3. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en voor ons is op dit moment het fiscale partnerschap zeer onvoordelig. Ik heb een kleine WAO uitkering en mijn man heeft inkomsten maar alle bijdragen inzake zorg/medicatie etc die wij hebben omdat ik ziek ben worden over ons gezamenlijk inkomen berekend. Ik vond dit eerst zelf nog niet eens zo vreemd, maar ik hoor dat veel mensen het ontzettend oneerlijk vinden dat als een van gezin ziek is iedereen daar voor moet betalen/boeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.