Yes! Zorgtoeslag!

Yes! Zorgtoeslag!

Vorig jaar had ik al een mooie meevaller toen bleek dat ik nog zorgtoeslag kreeg over 2013. Dit jaar hadden we er nogal een hard hoofd in (voor 2014 dus), omdat de aangifte nog wat later binnen was. Maar af en toe kan ik toch nog bést blij worden van die blauwe vrienden, want van de week kreeg ik het bericht dat ik niet alleen de zorgtoeslag over 2014 krijg, maar ook nog wat rente.

Goed nieuws

De brief is gedateerd op eind volgende week en mijn ervaring is dat bedragen van de Belastingdienst meestal ook worden uitgekeerd rond de datum van de dagtekening. Nice!

Voor 2015 wacht mij overigens niet zo’n verrassing meer; toen de aangifte over 2013 vorig jaar gedaan werd, kreeg ik die aanslag direct, inclusief uitbetaling. Het goede nieuws is wel dat ik inderdaad recht had op al die zorgtoeslag en daar dus niets van terug hoef te betalen.

Zorgpotje

Als dit straks binnen is, zet ik het meteen apart voor mijn zorgpotje. Dan kan ik daar de premie over 2017 weer in één keer van betalen. Samen met wat ik al gespaard heb, zit ik dan bijna op mijn doelbedrag voor 2016. Dat bedrag bestaat uit de premie voor 2017, het eigen risico en wat marge voor dingen als nieuwe lenzen enzo.

Op zulke dagen houd ik best een klein beetje van de Belastingdienst 😉 Overigens zal het hierna wel weer afgelopen zijn met die toeslag. 2016 ziet er tot nu toe wel wat rooskleuriger uit dan 2015. Ook fijn natuurlijk!

Heb jij deze week nog meevallers, in wat voor vorm dan ook?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
  1. Bedoel je van de IB? Daarvan heb ik nog niets gehad qua definitief. De voorlopige krijg ik maandelijks, want daar betaal ik maandelijks een deel van. Voor de zorgtoeslag heb ik voor zover ik weet geen voorlopige gehad en dat is nu idd de definitieve.

   De accountant dacht dat de aanslag (def of voorlopig, dat weet ik dan even niet) wel snel zou komen. Zelf verwacht ik hem eigenlijk pas in de tweede helft van september, op z'n vroegst. In theorie zou die van 2015 dan een maand later komen, aangezien die aangifte er ook een maand later uit is gegaan. In de praktijk werkt het bij de BD volgens mij niet zo…

  2. Ik bedoel de vennootschapsbelasting definitieve aanslag. Ik heb die niet binnen over verlengd boekjaar 2013. Dit betekent 2013 + 2014. Ik vreet me op, want zodra die binnen zijn kan ik investeren zoals ik dat al een tijd lang wil, in garageboxen.

  3. Ik heb geen BV, dus heb ook niet te maken met vennootschapsbelasting. Geen idee dus helaas wanneer die komt… Maar wat raar dat het zo lang duurt, jij was toch wel redelijk op tijd? Alles van 2013 heb ik wel binnen en definitief, al lang, ook al is die aangifte er pas vorige zomer uit gegaan.

  1. Fijn!! Alleen de brief, of ook het geld? Ik kreeg net namelijk bericht via m'n bankapp dat het ook al gestort was, een week eerder dan ik zelf verwacht had 🙂 En dus ingepland om morgen overgeschreven te worden naar mijn zorg-potje.

  1. Wel een beetje anders ja. Als jij in loondienst bent, krijg je een netto-salaris uitbetaald en is de kans groot dat dat bedrag ongeveer ook is wat je mag houden. Dan hoef je niet bij te betalen en krijg je soms, afhankelijk van bv of je een huis hebt, nog terug. Als ondernemer kun je je verzamelinkomen drukken door middel van aftrekposten, maar krijg je bijvoorbeeld ook ondernemersaftrek en een MKB-vrijstelling. Wat bijvoorbeeld ook meetelt is de auto die ik zakelijk heb. Daar mag je op afschrijven en dat drukt de winst dan weer en daarmee je uiteindelijke inkomen voor de BD. Wat ik mezelf uitbetaal speelt weer niet echt mee, want of ik het mezelf nu uitbetaal of niet, alles wat ik factureer is natuurlijk inkomen. Het is wat dat betreft vooral zaak dat ik mezelf niet teveel uitbetaal, zodat ik – als er wel belasting betaald moet worden – ik daar genoeg voor gereserveerd heb.

   Nu ben ik zelf geen ster in die berekeningen, daarom besteed ik dat ook uit, maar als ik grofweg zou rekenen met 30.000 opbrengst na kosten en je haalt daar de vrijstellingen van samen +- 10.000 euro vanaf en houdt rekening met een betaalde hypotheekrente van zo'n 15.000 euro, dan blijft er niet zoveel meer over waar je dan wél belasting over moet betalen.

   Dat speelt natuurlijk ook mee; die hele hoge hypotheek. Als die aftrekpost straks wegvalt, is het sowieso gedaan met teruggaves en zorgtoeslag, vrees ik.

  2. Die hypotheekpost helpt wel inderdaad. Die van mij is niet zo hoog (gelukkig). Daarnast zijn wij ook met zijn twee dus dat maakt de drempel voor de zorgtoeslag ook snel bereikt. Dat zul jij straks ook wel hebben nu je weer samenwoont verwacht ik? Verwacht je daar qua belastingen nog negatieve gevolgen van?

  3. Wij gaan eerst niet voor fiscaal partnerschap, maar ik mis natuurlijk wel mijn HRA. 'Mis', betaal natuurlijk ook geen rente meer. En op zorgtoeslag rekende ik voor 2016 sowieso niet, dat was nu door omstandigheden echt een meevaller over drie jaar.

 1. Op de dagtekening dan staat het er vaak meteen wel bij, wij krijgen een niet zo leuke brief we moeten heel veel gaan betalen ;-( Maar goed dat wist ik dus ik moet niet zielig doen. Toch is het gek dat je dan de helft aan de belasting moet geven als je je bedrijf verkoopt ;-(

  1. Bah!! En ook best wel een beetje gek. Aan de ene kant zijn het natuurlijk inkomsten, aan de andere kant heb je een bedrijf opgebouwd en overal al steeds belasting over betaald. Hopelijk blijft er nog wel genoeg over, qua wat jullie ervoor wilden hebben.

  2. Als je je bedrijf verkoopt, reken je af over de stille reserves in je bedrijf. Dat is nu juist het deel waarover je nog geen belasting hebt betaald.

 2. Ik moet 15 euro betalen, teveel ontvangen kinderopvangtoeslag. Dat viel gelukkig wel mee dus. We hebben ook wel eens een paar honderd euro ontvangen rond dezelfde tijd, omdat we toen per ongeluk een te hoog verzamelinkomen hadden doorgegeven. Soms zit het mee… 🙂

 3. Wij helaas geen positieve meevallers op dat gebied. Zorgtoeslag en kindgebonden budget krijgen we al jaren niet meer en de laatste 3 jaar moest ik steeds terugbetalen. Want soms denkt de BD dat je het wel krijgt..gek genoeg. Ik heb het meteen stop laten zetten en betaal het dan ook meteen terug. Hopelijk nu geen rekeningen meer.
  Wel fijn dat je het nog wel kreeg en op tijd was!

  1. Is mij ook een keer overkomen. Ik deed altijd na het jaar aangifte voor de toeslag. Op een keer kreeg ik ineens een voorlopige aanslag. Bleek dat ik bij de laatste aangifte geen einddatum had ingevuld (dacht dat dat niet nodig was omdat ik over dat jaar aangifte deed). En dan loopt het dus automatisch door..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.