Over die zorgtoeslag

Uit mijn gegevens voor 2013 bleek dat ik ineens wél recht had op zorgtoeslag. Of ik dat nog zou kunnen krijgen, was vraag nummer 2. Je moet namelijk die aanvraag doen vóór de periode waarin je aangifte mag doen is afgelopen en het was me niet helemaal duidelijk of die periode nu liep tot mijn daadwerkelijke uitstel (dan zat ik goed), of de periode die ik ook wel tegen kwam, namelijk ‘september van het jaar na het jaar waarop de aangifte betrekking heeft’.

Daar heb ik nog steeds geen uitsluitsel over gekregen, maar wat ik ineens wél kreeg, was een brief van de Belastingdienst dat ik ineens recht had op een fikse zorgtoeslag voor 2015. En ze hadden ook meteen maar vast €700 overgemaakt. Maar daar zit ik niet op te wachten! Nou ja, die €700 natuurlijk wel, en de rest ook, maar de kans is groot dat ik er voor 2015 juist weer géén recht op heb. Voor 2013 had ik namelijk een hoop aftrekposten, waaronder een andere auto, waardoor mijn inkomen heel laag uitkwam. Maar die posten heb ik in 2014 en 2015 niet, dus als ik dan al recht heb op ‘een’ toeslag, dan zal het zeker niet die bijna €1000 zijn die ze me nu toeschrijven.

Wel moet ik eigenlijk een schatting invullen voor 2014, zodat ik daar misschien wel wat van terug moet betalen, maar het in ieder geval niet misloop, zoals voor 2013 waarschijnlijk het geval zal zijn. Misschien ook maar direct kijken of ik dat van 2015 weer terug kan draaien? Wel vervelend, dan heb je er toch weer extra werk van. Ik snap dat het een soort service is, maar als het is naar aanleiding van een aangifte over twee jaar terug, dan mogen ze toch ook wel bedenken dat er in de tussentijd wel weer iets veranderd kan zijn.

Heeft iemand van jullie dit ook wel eens gehad? En wat heb je dan gedaan? Kun je het gewoon terugdraaien? Of stop zetten en wat overgemaakt is apart zetten en kijken of ze er ’tegen die tijd’ mee komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Leuker kunnen ze het niet maken, gemakkelijker wel! Nou……….???????
  Ik heb iets dergelijks ook eens bij de hand gehad en ik vond het alles behalve makkelijk om het goed geregeld te krijgen. Heb het uiteindelijk maar gelaten zoals het was en het geld apart gezet.

 2. Argh, irritant! Hadden wij in 2009. Toen ging de oudste naar het kdv én hadden wij net een huis gekocht. Dus: superlaag verzamelinkomen. En echt, de idiootste databases zijn gekoppeld tegenwoordig maar dus niet die van je IB-aangifte en de kinderopvangtoeslag. Daarvoor had ik dus via dat toeslagenprogramma mijn verzamelinkomen moeten wijzigen. En dat wist ik echt niet! Dus over 2011 ofzo, kon ik in 2014 opeens nog even 1800 euro ofzo terugbetalen. Over financiële tegenvallers gesproken…

  1. Héél irritant ja! En nu ben ik me ervan bewust, maar als ik het meteen compleet terugdraai, dan zul je zien dat ik straks (veeeeel later) over 2015 wel ergens recht op had, maar dan alles kwijt ben. Dus misschien maar iets van de helft opgeven ofzo en dan de rest opzij zetten zodat dat eventueel kan worden rechtgetrokken met mijn aangifte. Die met mijn tempo in 2017 wel een keer klaar moet zijn….

 3. Ik heb bij de Belastingdienst toeslagen gewerkt :). Ze koppelen inderdaad je IBinkomen en je toeslaginkomen niet aan elkaar. Wat je het beste altijd kan doen (als je niet zeker weet of je recht gaat hebben dat jaar) is de toeslag niet stopzetten, maar hoog inschatten (70.000 ofzo) zodat je in de loop van dat jaar niets krijgt. Als dan uiteindelijk blijkt dat je inkomen lager uitvalt dan krijg je dat met terugwerkende kracht alsnog 🙂

 4. Tussendoor je toeslag wijzigen. Ik kreeg pas ook een redelijke naheffing van vorige jaar en heb dus dit jaar snel aangepast om dat nog eens te voorkomen. Nu moest ik een klein deel terugbetalen en krijg ik de rest van het jaar geen toeslag meer.

 5. Proberen stop te zetten en wat je gekregen hebt apart zetten..
  maar uit ervaring weet ik dat stop zetten ook niet mee valt.. ooit heb ik het 3 x stop gezet en een maand later gingen ze gewoon weer uit betalen..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.