Onverwachte meevaller: Amerikaanse cheque innen

Amerikaanse cheque innen

In 2015 ging ik met een vriendin naar Florida. Heerlijk genieten van zon, zee, strand én outlet-winkels. Het najaar daarvoor was ik zelf voor het eerst op vakantie geweest, ook naar Florida. En er was één outlet waar ik toen geen tijd meer voor had. Prima reden om nu eventjes te gaan kijken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik weet niet meer precies wat we er allemaal kochten (overigens helemaal niet zoveel volgens mij), maar mijn hoogtepunt was toch wel een prachtig paar schoenen. En daar blijkt nu wat bijzonders mee te zijn. Iets met een Amerikaanse cheque 😉

Class Action

In februari van dit jaar kreeg ik namelijk ineens een apart bericht. Om eerlijk te zijn dacht ik eerst dat het nep was. Het ging over een class action lawsuit en proposed settlement en had te maken met die schoenen die ik gekocht had. In het kort kwam het erop neer dat als je in een bepaalde periode je credit- of debit card gebruikt had om iets af te rekenen in een winkel van dit merk, het zou kunnen zijn dat je hiervoor een kassabonnetje hebt gehad met daarop de vervaldatum van je creditcard.

En dat mag dus niet.

Iemand heeft het merk daarvoor aangeklaagd en daar is een class action van gemaakt, een rechtszaak van een hele groep mensen. En omdat ik inderdaad in die periode iets gekocht had, hadden ze mijn gegevens ook in hun bestand.

Nogmaals; ik dacht eerst dat het nep was. Oké, ik had wel in die periode wat gekocht, maar toch. Toen ik echter wat ging Googlen, kwam ik verschillende berichten tegen. Blijkbaar liep dit al veel langer dan ik dacht. Ik ontdekte dat – mocht ik in aanmerking komen – ik toch nog iets van $75 terug zou kunnen krijgen. Niet gek toch?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Op bonnetjesjacht

Nadat ik ook mijn nummer eens had bekeken en nogmaals had gecheckt of dit wel écht klopte, besloot ik op bonnetjesjacht te gaan. Het was dan wel bijna twee jaar geleden, maar dat maakte niet zoveel uit. Ik bewaar altijd alles van dit soort schoenen. Als je ze weer eens wilt verkopen, dan kun je met het bonnetje, de doos en de papieren die erbij zitten altijd bewijzen dat ze echt zijn. Gelukkig was het vinden van dit bonnetje dan ook een eitje. Ik controleerde het en inderdaad: ook van mij stonden er gegevens op die er eigenlijk niet op hadden moeten staan.

Vervolgens vulde ik mijn claim in en … niets.

Ik heb mijn mail net nog even gecontroleerd en dit is het enige mailtje dat ik hier ooit over heb gehad.

Amerikaanse cheque in de bus

Tot afgelopen donderdag. Toen vond ik ineens een Amerikaanse cheque in de brievenbus! Een echte. Ter waarde van ruim $150. Nog een stuk meer dan waar ik in de eerste instantie op had gehoopt.

Hoewel alles in principe klopte, is een gezonde portie wantrouwen mij natuurlijk ook niet vreemd, dus ik nam contact op met de uitgevende bank. En inderdaad: alles klopte en er waren gewoon funds available om die cheque te innen en uit te laten  betalen.

Is dat even een mooie meevaller!

Helaas zitten daar wel wat kosten aan; als je de cheque via de bank wilt laten cashen, dan betaal je daar bij de Rabobank €37,50 voor. Je moet ‘m daarvoor bovendien opsturen; inleveren of via het bankkantoor regelen is blijkbaar geen optie. Je kunt overigens wel bij het bankkantoor langsgaan om samen te controleren of de cheque echt is en of zij hem zo accepteren. Als ik hem houd naast het internetlijstje, dan moet dat in principe wel goed zitten.

Een andere optie is om hem in Amerika te verzilveren, dan kost dat een klein beetje en krijg je gewoon cash. Maar dat moet dan wel voor maart gebeuren en ik heb niet echt concrete plannen (helaas!) om er voor die tijd heen te gaan.

Sinds 2020 zijn er steeds meer banken die stoppen met het verzilveren van Amerikaanse cheques. Je kunt dan bijvoorbeeld de cheque weigeren (zelfs als je hem al ontvangen hebt) en vragen om een andere betaalmethode, zoals een (internationale) overboeking. Met de cheque sturen heeft degene die jou geld verschuldigd is namelijk nog NIET voldaan aan zijn/haar betalingsverplichting.

Verzilveren

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om hem te verzilveren via de Rabobank. Ik heb wel even nog gebeld om er zeker van te zijn dat ik de informatie invulde in de juiste vakjes. Ik kreeg de dag erna al een ontvangstbevestiging per e-mail. Daarin stond dat het bijschrijven nog 10 tot 12 werkdagen zou duren. Dat klopte inderdaad; met 10 werkdagen stond het geld op mijn rekening. De kosten leken daarin nog niet verrekend, vermoedelijk gaat dat aan het einde van de maand. Zodra ik dat weet, pas ik dit artikel weer even aan.

Heb jij wel eens een buitenlandse cheque verzilverd in Nederland? Of te maken gehad met zo’n class action?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Wij hadden borg betaald in Amerika en dat kregen we ook via een cheque terug. Dat ging om 400 dollar, maar wij betaalden ook kosten, ook rond 30 euro (ABN) en ook met opsturen etc, maar is allemaal goed gekomen en netjes geld terug gehad. Dat was eind 2014. Dit jaar kreeg ik weer een cheque van hetzelfde bedrijf en bij de afrekening hadden ze schijnbaar foutje gemaakt. ik had 1 dollarcent te weinig gehad. Dus er zat keurig een cheque bij van 1 dollarcent. Die heb ik maar niet ingewisseld, maar ik moest er wel om lachten.

 2. Ja en het is duur helaas. Ik hoop op eventuele verbetering van het bank systeem zodat ze met elkaar kunnen praten. Ik krijg in de toekomst een Amerikaans pensioen en Amerikaans AOW. Dat gaat nog wat worden met verzilveren e.d. als het proces niet aanzienlijk verbeterd.

 3. Wij hebben geprobeerd om een Canadese cheque te innen die uitgeschreven was aan een Italiaanse bank. Dat leek in eerste instantie goed te gaan en t geld stond op de rekening. En toen was t opeens weer weg. Probleem met innen van de cheque en toen haalde de bank t er dus gewoon weer af. Wel de kosten, niet de lusten. Niet kunnen achterhalen waarom het niet lukte.

  Inmiddels hebben ze vanuit Canada t gewoon overgemaakt, gratis en wel.

  Succes!

 4. Misschien een vriendin die voor maart naar Amerika gaat ‘m laten innen?
  En anders, jammer van de 37,50€ maar toch mooi extra inkomen waar je niet op gerekend had.

 5. Ik kreeg ze vroeger van een Engelse klant, ook wel eens van Amerikaanse klanten. Toen was het al duur om te verzilveren, nu is het helemaal niet meer te doen. Ik neem ze dan ook nooit meer aan. Alles kan via paypal, stuk goedkoper.

 6. Ik meen me te herinneren dat jij ook wel eens betaald wordt in Britse ponden, zou je niet zoiets hier ook kunnen regelen? Dat je de cheque int en op je internationale rekening laat uit betalen?
  Misschien valt er ook nog iets te regelen via een website als Transferwise of zo?

  Groetjes uit Texas, USA!

  1. Bedankt voor de tip! Ik kan het sowieso wel even navragen bij de bank. Ik krijg inderdaad ook wel eens (werk) uitbetaald in Britse ponden en daarvoor heb ik een vreemde valuta-rekening. Die is echter dus aan één valuta (in dit geval de Britse pond) gekoppeld. Als ik een dollar-rekening wil openen, dan kost me dat weer extra. Maar wie weet kan ik die ook een maand aanhouden 😉 Dat scheelt wél weer! Transferwise kende ik niet, dus daar ga ik even kijken!

 7. Wat een geluk zeg!
  Ik heb ook ooit een cheque gehad die ik vanuit Nederland moest verzilveren. Dat kostte toen zoveel dat we het anders opgelost hebben: een Canadese oom van mijn moeder heeft hem toen op een dagtripje naar Seattle gecasht en het geld over gemaakt.

 8. Vanaf 1-1-2021 verzilvert ING Nederland mijn cheque niet meer.(Stukje pensioen) toch $2100 per jaar zou ik de cheque in België bij een bank kunnen inleveren of misschien wel bij de Belgische ING?
  Weet iemand raad, en nee ze doen geen direct deposit vanuit Amerika?

  Reuze bedankt alvast voor het meedenken!

  Marleen

 9. je zou bij de IRS (als ik me niet vergis) kunnen aanvragen om je pensioen ed. over te laten maken naar een rekening.
  Helaas heeft een famililid van mij nu toch weer een cheque voor een extra uitkering ontvangen. (opzich prima natuurlijk 🙂 maar hoe doe je dat weigeren? Gewoon terugsturen? En hoe vraag je dan een transfer in je bank rekening aan voor een eenmalige betaling?
  die site van IRS is zo overvol met info maar dit kan ik niet vinden… en geen email adres alleen maar telefoonnummers waarbij staat dat het druk is ivm Corona 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.