Nieuw jaar, nieuwe aanslag…

Nee, dit keer gelukkig eens niet een ‘echte’ aanslag. Hooguit eentje op m’n spaarrekening en (mentale) gezondheid, maar dat is niet anders. Met een nieuw jaar komt er natuurlijk ook altijd weer een aanslag van de Belastingdienst. Of twee. Eentje voor de IB en eentje voor de premie ZVW.

En het ergste is; ze zijn natuurlijk nog gebaseerd op gegevens van vorig jaar, toen ik nog een eigen woning (met bijbehorende flinke aftrekpost) had. Dus zelfs dit betalen zal aan het einde van de rit nog niet genoeg zijn om ze daar tevreden te stellen. Hoop ik dan, want als dat wel zo is, dan is mijn omzet misschien ook niet zo gunstig.

Maar ik heb er wat op bedacht om nu eens een keer niet steeds weer geconfronteerd te worden met die blauwe enveloppen: ik betaal ze in één keer. Die mogelijkheid wordt altijd één keer geboden. Je moet betalen in februari en kunt dan kiezen of je alles betaalt of het bedrag door 11 deelt en dan een deel betaalt. Als je alles in één keer doet, krijg je een betaalkorting die gelijk staat aan ongeveer 1,6%. Niet echt veel, maar letterlijk iets van 8x zoveel dan ik op mijn zakelijke spaarrekening aan rente krijg.

Nu ik zakelijk gezien even wat vlees op de botten heb, heb ik dan ook besloten om beide aanslagen in één keer te betalen. Niet fijn, want het is toch ongeveer €7800 in totaal, maar het kan, het levert me qua rente niets meer op en het bespaart me ook nog 20 extra aanslagen die ik ook boekhoudkundig weer moet verwerken, kwijt kan raken, enzovoorts. Want als ik nu een deel betaal, dan krijg ik van elke aanslag nog 10x een acceptgiro. En het is natuurlijk ook wel lekker dat ik voor dat deel van het bedrag in ieder geval geen rekening hoef te houden met wat er maandelijks daadwerkelijk op m’n rekening binnenkomt. Uiteraard moet ik nog wel extra reserveren omdat ik vermoed dat er later nog bijbetaald moet worden, maar dit is dan in ieder geval vast uit de weg.

Ergens voelt het ook wel weer eens goed dat het zo kan. De laatste keer dat ik beide aanslagen in één keer heb betaald (of beter gezegd: heb kunnen betalen) kan ik me niet eens meer herinneren. Ik heb het in de laatste paar jaar volgens mij nog wel eens met één gedaan, maar niet met allebei. Hoewel het altijd wat zuur blijft, is het dan ook wel weer een goed teken.

Ik wacht nog wel even tot iets van de 24e om het over te maken, wie weet ‘verdien’ ik er dan nog 2 cent rente bij 😉

Wat doe jij het liefst met dit soort aanslagen, of met de teruggave voor de HRA: in één keer (krijgen of betalen) of elke keer een beetje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik heb het tot nu toe altijd gespreid betaald, maar overweeg nu ook om het in één keer te betalen. Dat hangt een beetje af van hoe snel de BD een bijstelling van de te hoge inschatting kan doen, die ik aangevraagd heb. En ook van mijn crediteuren (waaronder de BD…).

 2. Ik vind dat je er wat vreemd tegen aan kijkt. Immers een voorlopige aanslag 2017 is in feite een blik in de toekomst. De belastingdienst voorspelt dat je in 2017 bedrag x gaat verdienen en daar betaal je de ZVW premie over en je inkomstenbelasting. Dat geld moet je nog allemaal verdienen en dat per maand afdragen is dan in feite ook niet meer dan logisch. Prima natuurlijk als je het wel in 1 x kunt afdragen, maar dat is in feite heel luxe. Bovendien is het ook maar een gok van de belastingdienst, immers als je flink meer zou gaan verdienen moet je ook (behoorlijk) bijbetalen. Je kunt het zelf evt bijhouden door bv regelmatig zelf een voorlopige aanslag online via mijn belastingdienst in te vullen en deze evt niet te versturen. Wij hebben ook erg onregelmatige inkomsten en ik vul altijd enkele keren per jaar de voorlopige aanslag in om te zien hoeveel ik uiteindelijk zal moeten betalen en zet dat bedrag evt extra weg of dien een verzoek in om verlaging als ik zie dat de voorlopige aanslag te hoog zat. Ik zou als je je bedrijf goed wil leiden, dit iets "zakelijker" aanpakken en niet alleen afgaan op wat de belastingdienst je nu voorschotelt maar zelf wat actiever kijken in loop 2017 wat je gaat verdienen en hoeveel je dan moet afdragen.

  1. Ik heb in mijn Excel-bestand ook zoiets, maar dan heel ruim genomen. Als ik meerdere keren per jaar een complete aangifte zou kunnen doen, inclusief afschrijvingen e.d., dan had ik daar niet meer een accountant voor nodig. Volgens mijn eigen voorlopige schatting moet ik meer betalen, maar dat is ook op basis van een prognose over 2017. Dat ga ik niet nu al aangeven want dan moet ik 1) wel een bedrag betalen wat ik NIET in een keer neer kan leggen en loop ik mijn betaalkorting mis en 2) blijft het een prognose die niet alleen samenhangt met onzekere inkomsten, maar ook met bijvoorbeeld investeringen, afschrijvingen en inhuur derden. Ik betaal liever nu een deel en straks, als alles daadwerkelijk binnen is, mogelijk nog wat, dan dat ik nu de bankrekening van de Belastingdienst extra ga spekken.

   Ik weet niet of het zo overkomt, maar het is dus zeker niet zo dat ik denk dat ik er nu vanaf ben of dat ik het voor de rest van het jaar maar laat waaien. Maar met deze aanslag die er ligt en waarvan ik vermoed dat ik daar – in tegenstelling tot voorgaande jaren – geen cent van terug krijg, betaal ik liever in 1x omdat ik dan korting krijg.

 3. Ook mijn man heeft over 2017 een flinke voorlopige aanslag IB gehad, waarbij de belastingdienst ervan uitgaat dat hij dit jaar net zo veel dividend uit z'n bedrijf haalt als in 2015. Dit zal waarschijnlijk niet zo zijn, dus we gaan maar een correctie doorvoeren.
  In tegenstelling tot jou heeft mijn man een vast salaris en dat bedrag staat wel juist vermeld op de aanslag.
  Daarnaast moet de HRA gecorrigeerd worden, want dat hebben we niet meer, onze hypotheek is in 2016 afgelost.
  De 1,7% betalingskorting laten we niet aan ons voorbij gaan.
  Zakelijk komt de Vennootschapsbelasting tevens om de hoek kijken (hij is eigenaar van een BV). Meestal ook via voorlopige aanslagen.
  Opmerkelijk is dat mijn man over 2016 helemaal geen voorlopige aanslag gehad heeft en ik geen voorlopige teruggaaf krijg van mijn nabestaandenpensioen (van mijn vorige, overleden, partner), waarover ik maandelijks te veel Inkomstenbelasting afdraag en daardoor altijd terug krijg. Zou ik natuurlijk wel kunnen aanvragen, maar ik laat het voorlopig maar zo.

  1. Altijd leuk om een bedrag ineens terug te krijgen. Eigenlijk zoiets als mensen die de HRA ineens laten uitbetalen, als een soort spaarpotje. Als we het hier maandelijks op de bank zetten, krijgen we er nagenoeg niets over, dus echt slechter worden we er niet van.

 4. Aanslagen van de belastingdienst (maar ook gemeentebelastingen) betaal ik het liefst in één keer. Het geeft me een rijk gevoel om dat te kunnen: in termijnen betalen geeft toch een gevoel dat ik het niet kan.

  1. Ik had dat ook altijd, maar tegenwoordig weeg ik het meestal wel af. Zo is het bijvoorbeeld bij de gemeente niet voordeliger om in 1x te betalen. Dan trek ik liever nog even die minimale rente én heb ik het helder in mijn maandbudget. Maar als ik wel korting krijg, bijvoorbeeld bij de ziektekosten of nu bij de BD, dan betaal ik dus ook in 1x als het kan. Dat voelt idd rijk en dan ben je er maar vanaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.