Betaalde belasting terugkrijgen via middeling

Betaalde belasting terugkrijgen via middeling

Als je inkomen per jaar wisselt, bijvoorbeeld omdat je ondernemer bent, je van baan gewisseld bent of misschien een tijdje zonder werk hebt gezeten, kan het zijn dat je een deel van je betaalde belasting terug kunt krijgen. Dat is het geval als je meer belasting hebt betaald, dan je zou hebben gedaan als je het inkomen over een periode van 3 aaneengesloten jaren ook gelijkmatig verdeeld had gekregen. Je kunt dan bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor middeling. Dat leverde me dit jaar voor het eerst eens iets op!

Hoe werkt middeling?

Bij middeling wordt uitgegaan van een middelingstijdvak. Dit is een periode van drie aaneengesloten kalenderjaren. In mijn geval waren dat 2014, 2015 en 2016. Als je in deze jaren aangifte hebt gedaan, dan kun je precies optellen hoeveel belasting je hebt betaald. Vervolgens kijk je wat het gecombineerde inkomen over die drie jaar was. Dat deel je door 3 en op basis daarvan bereken je hoeveel belasting je zou hebben betaald als je ook echt per jaar een derde deel van het totaalbedrag uitgekeerd had gekregen. Dit is vaak lager, vanwege de verschillende schijven, heffingskortingen e.d. De belastingdruk is immers hoger naarmate je meer verdient.

Je kunt bijvoorbeeld vaak beter 2 jaar achter elkaar 25.000 euro per jaar verdienen, dan dat je één jaar niets verdient en het jaar erop 50.000.

Een overzichtelijk stappenplan voor het maken van deze berekening vind je op de site van de Belastingdienst: zie hier. Een voorbeeld van een dergelijke berekening vind je hier.

Als je recht meent te hebben op een teruggave, kun je deze schriftelijk aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastinghelden hebben hiervoor een mooi sjabloon opgesteld. Overigens is het wel handig om te weten dat er een drempel is van 545 euro. Dat bedrag moet je dus eerst aftrekken van het bedrag waarop je recht hebt. Blijft er dan nog wat over, dan kun je de aanvraag indienen. Als je in totaal nog 540 euro terug zou krijgen, heb je dus pech; als je daar het drempelbedrag vanaf trekt, blijft er namelijk niets over.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voorwaarden

Om voor middeling in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan voorwaarden. In de volgende situaties is de kans dat je voor middeling in aanmerking komt vrij groot:

 • Je hebt een vaste baan gekregen na je afstuderen en had naast je studie een bijbaantje
 • Je hebt een ontslagvergoeding gekregen
 • In de afgelopen jaren ben je gestart of gestopt met werken
 • Je bent actief als ondernemer of freelancer (dat zijn de woorden van de BD, in mijn wereld is een freelancer gewoon een ondernemer)
 • En je bent minder gaan werken of hebt onbetaald verlof opgenomen (sabbatical!)

Zelf kwam ik in aanmerking omdat ik onderneem en in 2016 mijn beste jaar tot nu toe had, terwijl 2014 en 2015 op papier toch wel gemakkelijk behoorden tot mijn slechtste jaren ooit.

Extraatje

Mijn accountant liet me vorig jaar al weten dat ik daarom dit keer wel eens in aanmerking zou kunnen komen voor middeling. Daarvoor moeten je aangiftes echter wel helemaal definitief zijn én moet de bezwaarperiode van 6 weken verstreken zijn. Al met al duurde het dus nog even voor ik het verzoek kon indienen.

Daarna kreeg ik wel vrij snel reactie: er komen weer 359 euro’s mijn kant op. Aangezien ik voor 2017 nog een veelvoud daarvan naar mijn blauwe vrinden mag terug laten rollen, ben ik daar uiteraard heel blij mee. Elk extraatje is meegenomen 🙂 Dat scheelt weer een slok op de borrel.

Wist jij dat deze regeling bestond en heb je er al eens gebruik van gemaakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Mijn accountant heeft ook een middeling aangevraagd voor mij: ik had iin 2015 minder dan de helft van het inkomen uit de andere jaren.

  Voor mij gaat het om een bedrag van 434 euro. Nog geen reactie ontvangen, maar dat komt vanzelf.

 2. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Deze regeling is vrij onbekend bij mensen. Voor mij is hij interessant voor de jaren 2016, 2017 en 2018. Ik moet dus nog een tijdje wachten met aanvragen. Een schatting leert dat het gauw om 1000 euro gaat. Het klopt toch dat er een vrij hoge drempel is en dat je alleen geld boven dat bedrag mag terugvragen?

 3. Dat is een heel interessante tip nu ik mijn baan in loondienst heb opgezegd en mijn zzp-inkomsten omhoog hoop te krijgen. Bedankt!

 4. Nou, ik heb zojuist een proefberekening gemaakt en het klinkt te goed om waar te zijn. € 2.991! Dat kan niet kloppen. Maar hopelijk wel :-). Ik heb in 2015 een ontslagvergoeding ontvangen. Kan ik dan middelen over 2015, 2016 en 2017? En hoe dien je zo’n verzoek in? Via Mijnbelastindienst of ‘gewoon’ schriftelijk?

  1. Zie deze informatie bij de Belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/voorwaarden_voor_middeling.

   Verzoekt dient inderdaad schriftelijk te gebeuren aan je belastingkantoor. Het bedrag wat je noemt kan makkelijk. Ik heb eens een kennis op deze mogelijkheid gewezen en hij kreeg ruim 8.000 euro terug (en ik een kratje bier voor de tip)

 5. Dank jullie wel Adine en Finonaf. Jullie hebben er niks aan, maar in gedachten geef ik jullie ook een kratje bier voor de tip ?. Ik heb de aanvraag gisteren op de bus gedaan. Als het gehonoreerd wordt, is het een erg welkom cadeautje na de WW.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.