Zakelijk sparen

Een poosje terug vroeg ik me al af hoe ik op een creatieve manier om kon gaan met de vermogensrendementsheffing. Lees: legale manieren om te voorkomen dat ik die moet betalen. Toen er onverwacht een potje voor de FOR echt ‘fysiek’ aangemaakt moest worden, scheelde dat al ontzettend, maar daarmee was (ben) ik er nog niet helemaal. Daarom vroeg ik aan de accountant nog wat advies. Die wees mij erop dat ik natuurlijk ook gewoon een storting naar de zaak kan doen! Dan betaal ik wél belasting over de rente, maar niet over fictieve rendementen van 4%. Ik denk dat ik het potje van het huis daarom voor 1 december (even wat ruimer dan de peildatum) ga overmaken naar mijn zakelijke rekening.

Omdat ik een eenmanszaak heb, mag ik dat bedrag op elk moment ook weer opnemen. Het is dus niet zo dat die storting ervoor zorgt dat ik het geld privé kwijt ben. En aangezien het toch mijn bedoeling is het pas uit te geven met het huis, staat het daar ook goed. Ik denk overigens wel dat ik het dan ergens in februari 2017 weer even oversluis naar Moneyou, want om nu het hele jaar 0,2% rente van de Rabo te krijgen… Dat is ook een beetje zonde van het geld.

Volgens de accountant was dit sowieso de gunstigste manier om te sparen, zolang de rente nog niet boven de 4% ofzo uitkomt. Stel dat ik €25.000 op de zakelijke spaarrekening zou zetten, dan zou me dat aan VRH €300 kosten, omdat dat dan boven die drempel uitkomt. Aan rente zou het me €175 opleveren. Per saldo dus een verlies van €125. Als ik het zakelijk parkeer, dan levert het me €50 aan rente op, maar kost het me alleen belasting over die €50. Per saldo levert dat dus uiteindelijk nog wat op, in plaats van dat ik inteer. En als ik het geld ook nog een deel van het jaar wél bij Moneyou heb, dan heb ik misschien nog wel een beetje het beste van twee werelden 🙂

Best een opluchting! Betalen over iets dat ik krijg, vind ik tot daaraan toe, maar betalen over iets dat gewoon uit de lucht gegrepen is, dat vind ik gewoon niet eerlijk. En als het nu vanaf bijvoorbeeld een ton is ofzo, vind ik het nog niet eerlijk, maar dan zit je er niet zomaar op. Als je op papier alleenstaand bent, dan moet je wel een beetje een buffer aanhouden. Heb je dan ook nog eens wat geld uit je huis gehaald, dan ben je helemaal zo de sigaar. Terwijl het dan nog echt niet zo is dat je dat allemaal maar over hebt en het niet voelt als je gewoon €175 inteert.

Wat vind jij eigenlijk van betalen over je spaargeld: sociaal om te doen of belachelijk?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
  1. Vind jij pak 'm beet €25.000 dan veel geld, als je bijvoorbeeld een eigen huis en auto hebt en misschien wel kinderen (die je wilt laten studeren)? Ik vind het een mooi bedrag, maar ik zie het nu niet direct als schathemeltjerijk ofzo.

 1. Ik vind het belachelijk, er is al een smak aan inkomstenbelasting (of erfbelasting in ons geval)over betaald en als jij zuinig leeft en op termijn een kleine 50000 kan overhouden dan moet dat niet extra belast worden,

  1. Ja, dat vind ik eigenlijk ook wel. Het voelt ook wel wat als preken voor eigen parochie, maar als je een redelijk normaal salaris hebt en idd zuinig aan doet, omdat je in de toekomst bijvoorbeeld een zo laag mogelijke hypotheek wilt hebben, je wat in wilt dekken qua pensioen/arbeidsongeschiktheid (zeker als zelfstandige), enzovoorts, dan vind ik de vrijgestelde bedragen een mooi begin, maar dan ben je echt nog niet megarijk. En ben je dat wel, dan betaal je wat mij betreft overigens ook al genoeg belasting.

 2. Ik kan mij haast niet voorstellen dat het werkt zoals jij het hier zegt. Als jij een reguliere eenmanszaak heb dat valt het hoe dan ook onder jouw vermogen in Box 3. Een eenmanszaak en de privepersoon zijn dan één.

  En als je een BV hebt en je doet zomaar een storting dan wordt het gezien als een lening aan de BV en is het ook nog gewoon box 3.

  Ik zie niet helemaal hoe de accountant op dit voordeel komt.

  1. Dat is voor geld wat je zakelijk kan aanmerken. Je moet het dus wel goed kunnen verdedigen. Maar dat zeggen ze daar ook. Maar als de belastingdienst met vragen komt waarom jij 25.000 euro naar de zaak stort, dan moet jij daar dus wel een goede reden voor kunnen geven.

 3. Een andere optie is eventueel groene beleggingen, maar daar is heel moeilijk aan te komen. Vanwege de grote vrijstelling die het geeft zijn ze erg gewild. Maar een echt flexibele manier om van VRH is er mijn inziens niet. (maar je kunt het natuurlijk wel proberen onder het mom wat niet weet wat niet deert)

  1. Daar heb ik al eens naar gekeken naar aanleiding van een tip eerder hier, maar dat blijkt idd lastig te zijn; de fondsen zijn steeds gesloten voor nieuwe aanmeldingen, tenminste, die voor deze vorm van sparen in aanmerking komen dan (met het belastingvoordeel) :S

 4. Ik betaal graag belasting, bijv. om de voorzieningen op peil te houden. Maar ik vind het erg zuur dat ik zóveel meer belasting moet betalen dan mensen die zich wel een hypotheek kunnen veroorloven – ik kan dat niet omdat ik te weinig & onzeker inkomen heb, maar heb een aardige buffer vanuit ooit een onterecht ontslag, door zuinig leven en omdat ik lang heel goedkoop en oncomfortabel woonde. mRS h TE b

 5. Ik snap niet waarom de VRH niet jaarlijks wordt aangepast aan de rentestanden!

  Het is wel heul bizar als je elk jaar inteert alleen maar door belasting op wat de rente zou móeten zijn. Dat heeft volgens mij niet zoveel met sociaal te maken, eerder met een systeem dat achter de feiten aanloopt!

 6. Wanneer je het na een korte tijd weer als privé aanmerkt en het overboekt naar je privé rekening telt het bij een controle niet als bedrijfsvermogen en zul je een naheffing moeten betalen. Daarnaast moet duurzaam overtollig kasgeld bij een eenmanszaak aangemerkt worden als privé vermogen. Ik zou je accountant of fiscalist nog eens vragen, want dit is niet echt goed advies.

  1. Dat was meer even wat ik op dat moment bedacht, maar hij gaf idd aan dat het niet meteen weer overgeheveld moest worden. En ook niet op 31 december op mijn zakelijke rekening gezet moest worden. Wat natuurlijk wel kan is het aanmerken als bedrijfsvermogen en in het jaar erop eens een grotere uitkering naar jezelf doen, bijvoorbeeld een salarisverhoging. Maar dan natuurlijk niet van de hele pot!

 7. Alle geld dat op een rechtmatige manier op jouw bankrekening komt, is al langs de belastingdienst geweest. Als jij ervoor kiest te sparen ipv te consumeren, vind ik het ronduit schandalig dat je daarop nogmaals zou moeten betalen. De rente tot 0 zetten is één ding, maar ervoor zorgen dat je inteelt op je spaargeld vind ik echt niet kunnen. Maar goed, men moet wat doen hé om de spaarzame burger te laten consumeren…

  1. Daar verwoord je het mooi. Ik denk overigens dat daar ook een kern van waarheid in zit; dat het bedoeld is om mensen meer te laten consumeren. An sich misschien begrijpelijk, maar met het leven van nu is die grens gewoon niet heel hoog. Daar kun je idd ook als spaarzame, gewone burger bij komen, en het kan ook zo weer weg zijn als je een restschuld-tegenvaller hebt, of een nieuwe auto koopt, of bijvoorbeeld een half jaar thuis zit als ondernemer en geen uitkering krijgt.

 8. Ik heb als zzp'er hetzelfde 'probleem' en ook mijn accountant maakte er de laatste keer een opmerking over. Het is hier in principe nog niet echt een punt, want partner en ik zitten samen onder de grens voor VRH, maar de vraag is natuurlijk wat als een redelijke hoeveelheid kasgeld wordt beschouwd voor een eenmanszaak. Ik moet wel zeggen dat ik nauwelijks zakelijke kosten heb, dus tja… wat is dan redelijk? Net als jij heb ik graag een buffertje voor als het zakelijk wat minder gaat of ik bijvoorbeeld door ziekte uit de running ben. Ik houd nu 10.000 euro aan op mijn zakelijke rekening en vind dat niet per se heel erg veel.

  1. Dat is inderdaad wel even een dingetje. Ik denk dat het vooral gaat om in hoeverre het te verdedigen is. Ik zou bijvoorbeeld, met mijn eenmanszaak, écht niet kunnen verdedigen als ik tonnen op mijn zakelijke rekening had. Maar een potje ter overbrugging voor arbeidsongeschiktheid (evt. in combinatie met een AOV waarbij ik dan ook daadwerkelijk bijvoorbeeld het eerste half jaar geen uitkering krijg), een 'gewone' buffer van een paar maanden en misschien een potje voor investeringen. Als ik het zo bekijk, dan zou ik 20.000-25.000 voor een eenmanszaak ook nog wel redelijk vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.