Tips om geen vermogensbelasting of vermogensrendementsheffing te betalen

Vermogensrendementsheffing of vermogensbelasting omzeilen

Als ik een beetje vooruit denk, dan vermoed ik dat ik aan het einde van dit jaar wel eens kandidaat zou kunnen zijn voor vermogensrendementsheffing – ook wel vermogensbelasting genoemd. Voor wie even niet direct in beeld heeft wat dat precies is: een in mijn ogen totaal oneerlijke belasting over vermogen dat je boven de 50.000 euro alleen of 100.000 euro samen (2021) hebt. Die heffing is gebaseerd op een fictief rendement op je spaargeld. Een rendement dat je momenteel dus nérgens kunt halen. Althans, niet op een spaarrekening.

Hoeveel vermogensbelasting moet je in 2021 betalen?

Gelukkig wordt de grens voor vermogensbelasting elk jaar wel een beetje opgerekt. Toen ik begon met dit blog, lag de grens ergens op 20.000 euro per persoon. In 2021 hoef je pas vermogensbelasting te betalen als je meer dan 50.000 euro hebt, of 100.000 euro als je fiscaal partners bent. Dat is een mooi potje.

Je betaalt dan vermogensbelasting over het bedrag dat je daarboven hebt. Dit gaat overigens niet alleen om geld dat je hebt, maar ook je aandelen of bezit als een tweede woning. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je rendement kunt maken op dit bezit en over dat (fictieve) rendement moet je betalen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Creatieve tips om geen vermogensbelasting te betalen

Voorlopig krijg ik echter maar 0,8% 0,1 0 procent en ook dat gaat bijna elke dag weer naar beneden. En ook al gaat het in mijn geval misschien maar om een paar euro, vind ik vermogensrendementsheffing een ontzettend oneerlijke belasting, die ik graag zou omzeilen.

Ontduiken niet, ik wil wel eerlijk blijven, maar als er creatieve manieren zijn om ermee om te gaan, dan ben ik daar wel heel benieuwd naar. Het is toch immers gewoon zot dat je meer moet betalen dan je aan rente krijgt, terwijl je over dat geld ook al inkomstenbelasting betaald hebt?

Normaal gesproken zou ik denken: alles boven dat bedrag aflossen op de hypotheek. Nu heb ik echter geen hypotheek meer. Aflossen zou op zich mogelijk zijn, maar dan moet ik het op vriend zijn hypotheek aflossen. Dat moet dan goed op papier gezet worden en kan ik er niet echt heel makkelijk meer bij. Over het geheel gezien levert dat wel het grootste rendement op.

Vooruit betalen

Een andere manier om geen vermogensbelasting te betalen is door simpelweg het spaarsaldo zo laag mogelijk te houden. Zo vraag ik bijvoorbeeld voor het einde van het jaar de jaarfactuur van de zorgverzekering vast op. Die betaal ik in één keer, waardoor ik én een beetje betaalkorting krijg én mijn vermogen druk.

En voor het einde van het jaar check ik natuurlijk even of er nog meer dingen zijn die ik vooruit kan betalen. Misschien die ene training die ik al lang wil volgen, of die cursus. Elke cent die vast betaald is, is er eentje waarover ik straks geen vermogensbelasting hoef te betalen.

Fiscale reserves

Ook met zakelijk geld kan ik nog wel wat. Zo begreep ik bijvoorbeeld dat het bedrag dat in de FOR zit (Fiscale Oudedags Reserve) hier ook niet voor meegeteld hoeft te worden. Dat is heel fijn, want in dat potje zit op papier wel wat. Fysiek is het echter leeg, omdat ik het al eens geplunderd heb voor de verbouwing.

Als ik die echter weer volstort, telt dat mooi niet mee voor de vermogensrendementsheffing. Omdat ik over dat geld aan het einde van de rit (bij het staken van bedrijf, bij verkoop of bij pensionering) alsnog belasting moet betalen, moet dat potje wel weer gevuld worden. Daar is dit dus wel een goed moment voor.

Andere opties zijn nog een lijfrentespaarrekening of een lijfrentepolis. Maar aan dat geld kun je dan in principe (voor zover ik het begrepen heb) voorlopig niet meer komen. Ik weet niet hoe ideaal ik dat vind.

Ook telt een ‘redelijk’ bedrag op de zakelijke spaarrekening niet mee. En ‘redelijk’ is dan afhankelijk van je bedrijfsvoering. Als je als freelance journalist 3 ton op je rekening als ‘reserve’ hebt staan, dan is dat niet echt redelijk. Heb je zo’n bedrag staan als MKB’er met 10 man personeel, dan is dat wél redelijk. Vaste bedragen zijn hier niet aan te koppelen, dus het is aan jezelf hoe creatief je kunt zijn in het rechtvaardigen van bepaalde bedragen 😉

Tot nu toe heb ik deze manieren gevonden om de vermogensrendementsheffing te omzeilen. Weet jij nog opties of heb je ervaring ergens mee? Ik ben benieuwd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

66 Comments
 1. Volgens mij( maar ik heb mij er nooit in verdiept, wij hebben dit probleem helaas nog niet) kan je ook tot 100.000 euro belasting vrij beleggen in een groen beleggingsfonds (bv bij de ASN) maar dan moet je t niet te laat doen, in december zit t meestal al vol, dan kan je geen nieuwe openen.

  1. Ik beleg maandelijks een vast bedrag bij Triodos in het Groenfonds. Dat is ook met de laatste beursperikelen niet onderuit gegaan.Duurzame beleggers zijn blijkbaar niet zo wispelturig. Ook hun andere fondsen zijn behoorlijk stabiel. Per persoon inderdaad weer 50.000 vrijstelling. Echt wel de moeite om over na te denken als je het geld langere tijd niet nodig hebt. Bij mij is het pensioengeld. Ook beleg ik bij Meesman, welliswaar geen extra vrijstelling maar een beter rendement dan op je spaarrekening. Ook hier leg ik maandelijks in zodat je soms duur en soms goedkoop aankoopt, dat middelt dan mooi.

  1. Dat scheelt wel ja, zeker als je idd met z'n tweeën kunt kijken. Voor het zelfde geld is het tegen die tijd niet eens meer nodig, maar ik dacht wel: kan maar beter bijtijds eens rond kijken 🙂

   Die sok is idd ook een optie, maar met brand ofzo ben je alles natuurlijk kwijt, plus dat dat dan weer niet helemaal legaal is.

 2. Hoi, ik ben het met je eens dat de 4% waarmee gerekend wordt in deze tijd belachelijk is. Ik dacht trouwens dat dit aangepast zou worden? De grens ligt trouwens wel iets hoger, zoals door anderen al aangegeven zie ik. Volgens mij is crowdfunden een prima manier om een bedrag weg te zetten, tegen ca. 7% rente. Ik zeg: win-win!

  1. Geld wat je hebt gestopt in crowdfundingsprojecten telt wel gewoon mee voor de vermogensrendementsheffing. ASN Groenfonds is inderdaad wel een manier om over dat deel geen belasting te betalen.

 3. Wij hebben een aantal jaren gewoon vermogensrendementsheffing betaald. We spaarden voor een ander huis en wilden ons geld niet in aandelen steken.
  Je zou kunnen overwegen om goud en zilver te kopen. Ook dat moet je opgeven, maar het rendement is nogal hoog de laatste tijd. Niet in papierzilver of goud steken want dan is het maar de vraag of je het daadwerkelijk krijgt als je het hebben wilt.

  1. Bedoel je dan echt zeg maar van die zilveren en gouden baren? Daar heb ik ook al eens naar gekeken, maar daar leken ook wel hoge tarieven over gerekend te worden. Maar misschien had ik nog niet de juiste aanbieder.

   En voor de toekomst is dat inderdaad het plan; die buffer aanhouden en de rest aflossen op de hypotheek. Alleen voor dit moment houden we er rekening mee dat we nog een jaar of 2-3 hier (of eigenlijk: daar) blijven wonen. Voor mij betekent dat in feite dan dat ik dus die periode geen hypotheek heb, omdat ik in die periode ook geen eigen huis heb.

 4. Wij hebben na de aankoop van ons nieuwe huis veel geld in het huis gestoken om de hypotheek zo laag mogelijk te hebben. Nu is onze buffer tot aan de VRH. De rest wordt als extra aflossing voor de hypotheek gebruikt.

 5. Geen ervaring mee. Ik zou liever niet de gok nemen in risicovolle beleggingen, en er dan liever wat belasting over betalen. Jammer, maar om zo makkelijk bij je geld te komen is ook wat waard.
  Pensioenpotje vind ik een goed idee!

  1. Ja, dat potje is nog een mooie optie. Ik hoor eind van de week hoeveel ik daar voor nu nog in mag storten. Eigenlijk denk ik dat dat inmiddels al wel zo'n bedrag is, dat mijn 'probleem' wat dit betreft alweer opgelost is, tenminste, voor dit jaar. Beleggingen met minimaal risico zou ik nog overwegen, maar ik ben ook niet zo'n waaghals met geld waar ik hard voor gewerkt/gespaard heb.

 6. Wij hebben een gedeelte afgelost. Maar omdat een groot gedeelte van ons spaargeld vaststaat kan ik niet alles aflossen. We hebben ook een vrij opneembare buffer nodig. Ook komt er in 2017 of 18 een andere auto. Scheelt ook weer.

  1. Dat scheelt weer ja! Mijn auto moet voor de belastingvoordeeltjes in ieder geval nog tot 2018 mee gaan. Met mijn vorige heb ik 7 jaar gedaan, dat wilde ik toch eigenlijk ook wel minimaal met deze doen. Dan zou ik tot 2020 nog geen nieuwe hoeven.

 7. Wij lossen ook ieder jaar een gedeelte af, wat boven de €42.000 uitkomt.
  De kinderen hebben ook ieder over de €15.000 op hun spaarrekening, dit tellen we dan niet mee maar betalen we ook belasting over.

 8. Haal niet teveel contanten van je rekening om ze begin januari weer terug te storten. Hier wordt tegenwoordig op gecontroleerd.

 9. Peildatum is altijd 1 januari. Ze kijken naar het bedrag je op je rekening hebt op die datum. Dat wordt vaak op vakantie dit jaar en regelmatig geld halen. ? heb je geen schulden, die je ermee kunt aflossen?

  1. Ik zou bijna zeggen: helaas niet. Mijn grootste voordeel is denk nog mijn FOR-potje, daarmee zing ik het deze peildatum volgens mij wel uit. Maar verder woon ik straks samen met vriend in zijn huis (waardoor ik dus tijdelijk geen hypotheek heb), autolening heb ik in maart van dit jaar al afgelost en verder heb ik niets open staan.

 10. Wij hebben hetzelfde "probleem" door een erfenis uit onverwachte hoek. Helaas is extra aflossen/bijstorten op onze spaarhypotheek niet meer mogelijk.
  We kijken nu naar de optie van zonnepanelen. Hebben een gedeelte in het ASN groenfonds en verder bekijk ik nog de optie van goede doelen.
  Over de rest zullen we dan inderdaad een bedrag aan de belasting moeten betalen. Ik vind het ook zuur, want hier is dus ook al erfbelasting over betaald en nu dus nog eens. Ik heb het gevoel dat ik als trouwe spaarder wordt gestraft. Maar aan de andere kant voel ik ook dankbaarheid dat ik deze erfenis heb mogen ontvangen.

  1. Dat is best wel zuur ja, dan heb je ook dubbelop belasting. Maar zeker als het uit onverwachte hoek is, kan ik me voorstellen dat het dan ook iets is dat je misschien voor lief neemt. En anders kun je misschien wat inspiratie opdoen aan de hand van de hier gegeven suggesties 🙂

  1. Dat gelukkig wel, anders was ik daar niet heen gegaan 😉 Daarom neig ik daar ook wel wat naar toe, maar ik wil natuurlijk ook niet weer mijn achterste branden. Plus dat het voor hem natuurlijk ook een risico is (als het in stenen zit, kan hij er ook niet makkelijk aan komen – ik wil hem dan niet met een probleem opzadelen als er wél iets gebeurt).

  2. Hoezo als het in de stenen zit, je geeft het gewoon aan hem. Als je zelf iets moet huren kost je dat ook geld.
   Zo bouw je samen iets op, met name vertrouwen.

  3. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind één partij die (tien)duizenden euro's aan de andere partij geeft niet echt de definitie van 'samen opbouwen'. Als ik zelf iets zou huren/kopen, dan kost dat inderdaad ook geld. Daarom betaal ik wat mij betreft straks ook gewoon de helft van de vaste lasten mee.

  4. Oh, vermoedde dat het nog niet zoveel was?
   "Als ik een beetje vooruit denk, dan vermoed ik dat ik aan het einde van dit jaar wel eens kandidaat zou kunnen zijn voor vermogensrendementsheffing"
   Precies, de helft van de vaste lasten dus ook van zijn hypotheek. Goed bezig!

  5. Nee, tegen die tijd zit ik er eigenlijk al boven voor twee personen, dus dat weggeven gaat me een beetje gek. Ik stop het straks met alle liefde in ons huis samen, maar heb mijn lesje met 'makkelijk doen' wel geleerd, zeg maar. En ja, dat vind ik ook wel net zo netjes. Dan houden we ook allebei ongeveer evenveel over, kunnen we op gelijk niveau sparen en blijft het een beetje in evenwicht, zodat we het écht samen doen.

   Als alles goed gaat, kan het stukje aflossing waar ik ook aan heb meebetaald via de hypotheek straks ook weer in een nieuw huis gestopt worden. Maar dat staat dan los van het spaargeld dat ik zelf heb.

  6. Toch hoop ik voor je dat jouw spaargeld op den duur geen spelbreker gaat worden. Doe je bij het kopen van een andere woning nog je duit in het zakje?

  1. Dat is ook een goede! Moet ik wel even kijken of dat kan, want volgens mij gaat dat nu nog per automatische incasso en weet niet zeker wanneer ze dat afschrijven. Ik betaal het wel al jaren in één keer, vanwege het (kleine) voordeel.

  2. Ik heb het meteen even gecheckt: bij mij staat alles op acceptgiro, dus dat zal idd gelden voor die jaarbetaling. De korting is hier (Anderzorg) 2%, maar met die 1,2% erbij (had ik niet aan gedacht, maar idd: die hoort er ook bij) alsnog een fikse besparing. Ik bedoel; de rente op de spaarrekening is iets van 0,8%…

 11. Er zijn idd een aantal 'groenfondsen' waarin het belegde geld niet meetelt voor de VRH, daarin heb ik een deel van mijn erfenis belegd, precies om de vermogensrendementheffing te ontwijken.
  Ontwijken mag, ontduiken niet

  1. Als je van de vrijstelling voor één persoon uitgaat, betaal je 900 en krijg je 800. Bij een ton dan. Maar dat maakt niet eens uit, het gaat mij om het principe van steeds maar weer belasting betalen over geld en met geld waarover al belasting betaald is. Het is ook wel eens goed. Dus als er mooie loopholes zijn, doe ik graag moeilijk in dit geval.

 12. Groenfondsen zijn een optie. Maar die vragen in vergelijking met gewone beleggingsfondsen hoge management fees. Dan betaal je dus niet de fiscus maar de fondsmanager. Gevoelsmatig is dat misschien anders maar feitelijk maakt het niets uit?

 13. Of bijvoorbeeld : geld laten staan bij je werkgever…. of vakantie dagen opsparen, die vertegenwoordigen ook een flinke waarde. Dit laatste is wel moeilijk geworden de laatste jaren

 14. Eenvoudigste oplossing: Leen het bedrag boven de VRH uit aan je vriend tegen het rentepercentage dat hij betaald op zijn hypotheek. Leg dit vast in een leenovereenkomst. Jij krijgt meer rente, hij kan een deel aflossen (en rente aan jou betalen).

 15. Goed ingelezen een lijfrentespaarrekening is niet te doen. Na 2006 mag dat geld alleen op AOW leeftijd uitgekeerd worden. Jaarlijks kosten en tijdens de opbouw geen rendement.
  Ik heb een heel gedoe gehad om aan te tonen dat ik na 2006 niets meer bijgestort had.
  Kan die FOR nog voor de AOW leeftijd worden opgenomen,en? De AOW leeftijd is voor velen te laat.

 16. Veel rigoreuzer : voer de hypotheek lening op in box 3 ipv box 1. Via een ander blog heb ik begrepen dat de fiscus dit accepteert. Voor kleine hypotheken met lage rente kan dit zinvol zijn.

 17. Die vermogens rendement heffing is geen drama als je wat oplet en je geld niet bij een bank brengt. Ik maak nog altijd met gemak en stabiel 15% risicoloos op 50% leverage OG investerigen. Dan is dus die BOX3 heffing een koopje.
  Bovendien heb ik op die manier een dubbele inflatie correctie door index aanpassingen op het bruto rendement.
  Goed…ik moet ervoor bij de les blijven maar dat is ook wel leuk om te doen. Op systematische “afroming” pogingen moet je altijd a-typisch reageren en dan duurt het wel even voordat er wat op gevonden is.
  Het echte probleem om bezit te bewaren zit hem in heel andere zaken:
  Zodra het geld in de toekomst enkel nog uit een code bestaat, incl compliance string kunnen ze het gewoon aan en uit zetten maar dat lijkt het merendeel nog niet te beseffen die hun dagelijkse betalingen zonder nadenken via PIN lopen te doen “omdat het zo gemakkelijk is”…… De ondemocratische EU gaat ons de vrijheid van het geld spoedig en stilletjes afnemen. Nog even en ze gaan per persoon ook nog een dynamische CO2 voetstap berekenen die mee gaat bepalen waarvoor je je geld nog kunt gebruiken. Bij deze komende professionle EU dieven horror vergeleken, stelt dat box 3 issue en een beetje plukken door de NL overheid helemaal niks meer voor !!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.