Stoppen met bloggen?

Ik kreeg de vraag de afgelopen dagen een paar keer en ik moet eerlijk zeggen dat het ook wel eens door mijn hoofd geschoten is:

Ga ik straks stoppen met bloggen?

Dat het door mijn hoofd schoot was niet omdat ik er zo graag mee wil stoppen, maar ik dacht wel even: mijn hele uitgangspunt is straks niet meer van toepassing. Toen ik dit blog begon, had ik een hypotheek van ruim boven de €400.000, waren het 3,5e inkomen bij aankoop van het huis gereduceerd naar ongeveer anderhalf inkomen en moest er ook nog veel verbouwd worden. Ik zeg ‘moest’, want op dat moment was er ook nog veel niet geïsoleerd, later bleek het dak helemaal op te zijn, enzovoorts.

Een jaar of drie geleden kon ik de hypotheek omzetten, stopte ik grotendeels met verbouwen en hield ik, ondanks dat ik het huis op dat moment alleen betaalde, ineens toch best weer wat geld over. Toen viel de noodzaak van sparen en besparen een beetje naar de achtergrond. Aflossen wilde ik toen ook wat minder, want ik wist ergens al wel dat ik het huis zou gaan verkopen. Ik wist alleen nog niet wanneer. ‘Gelukkig’ kon ik me eerst storten op het aanleggen van een buffer en het aflossen van de autolening.

En nu zijn we dik vijf jaar verder, draag ik straks mijn huis (met bijbehorend groot onderhoud, verbouwingen en wat je ook maar niet kunt bedenken) over aan nieuwe mensen, betaal ik mijn hypotheek bij bank en familiebank af en ga ik weer samenwonen. Maar: gewoon twee nette inkomens, een voordelig huis, lage lasten, geen noodzaak qua verbouwing. Waar moet ik het dan straks nog over hebben?

Eerlijk gezegd: dat weet ik ook niet zo heel goed. Aan de ene kant denk ik: de noodzaak van waaruit ik ooit begonnen ben is weg. Aan de andere kant denk ik: er is genoeg. In feite stap ik straks ‘in’ de dingen die vriend al geregeld heeft. Als we samen wonen, gaan sommige kosten omhoog, kunnen sommige kosten omlaag, enzovoorts. Daarnaast willen we graag sparen. Veel sparen. Want we willen over een paar jaar graag samen een vrij huisje hebben. En mijn keiharde eis daarbij is toch nog steeds een zo laag mogelijke hypotheek.

Je kunt natuurlijk aflossen als je die al hebt, maar als je ervoor spaart (en dus geen rente betaalt over een hoger bedrag) gaat het sneller. Ook al is het aflossen van een schuld soms makkelijker dan het sparen van een groot bedrag, vind ik dan. Daarnaast kan het zomaar zijn dat er in de komende jaren dan misschien geen verbouwingen meer op stapel staan, maar wel andere levensveranderingen die geld kosten. Of die ervoor zorgen dat we minder kunnen werken. Daarnaast zijn we allebei ook wel van ‘het goede leven’ (niet speciaal in veel dure dingen kopen ofzo, maar wel lekker een bbq’tje in de tuin, een keer mooi op vakantie, enzovoorts). Ook daarvoor is het gewoon fijn om lage lasten te hebben.

Nou ja, kortom: waar ik het straks allemaal over ga hebben: ik weet het nog niet precies. En ik hoop ook niet dat er weer een ‘noodzaak’ komt die veel inspiratie oplevert, maar ik zou het ook superjammer vinden als ik helemaal niets meer te vertellen zou hebben. Er is vast wel een gulden middenweg, die zich straks presenteert 🙂 En: ik hoop natuurlijk straks ook met een nog grotere regelmaat te kunnen lezen en daar wat over te schrijven. Daar is de afgelopen jaren veel te weinig van gekomen!

Wat vind jij leuk om te lezen: vooral ‘hardcore’ tips over sparen, besparen en aflossen, of zijn er ook andere dingen waarover je graag (hier of bij anderen) leest?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Goedemorgen (ik ben uit bed gevallen, ja figuurlijk dan haha, zo wat is het nog vroeg). Jij vindt genoeg om over te schrijven. Lekker overvloedig leven is een kunst, daar schrijven nog heel weinig mensen over vind ik. Dus lekker blijven bloggen wat mij betreft. Fijn weekend.

 2. Ik lees je blogs graag en blogs ontwikkelen mee met de ontwikkeling van de schrijver. Dus zolang hij er lol in hebt, ga er dan vooral mee door 🙂

 3. Juist leuk om te lezen hoe jullie gaan sparen voor een mooi huis. Kun je mooi laten zien wat er in het spaarpotje verdwijnt. Ik vind het leuk om over van alles wat te lezen. Besparen en het gewone leven.

 4. Ik lees graag over aflossen, maar ook gewoon over andere dingen zoals waar je mee bezig bent. Soms sluit het aan bij mijn eigen leven, soms totaal niet. Het is fijn om over heel verschillende dingen te lezen ook.
  Je bent ook niet verplicht om te bloggen en je blog is van jou. Dus je blogt waar jij het het liefste over hebt of mee bezig bent.

 5. Juist leuk om te lezen hoe jullie gaan sparen voor een mooi huis. Kun je mooi laten zien wat er in het spaarpotje verdwijnt. Ik vind het leuk om over van alles wat te lezen. Besparen en het gewone leven.

 6. Ik lees heel graag over wat een mens zoal bezighoudt of mee bezig is.
  Je schrijft heel makkelijk, heb ik het idee, dus lekker schrijven wat op dat moment voor jou goed voelt of wat je van het hart moet.

 7. Zoals in andere reacties al naar voren komt, is het juist een nieuwe invalshoek om te bloggen over het sparen voor een huis. Ook andere onderwerpen die jou bezighouden vind ik interessant om te lezen. Je zou wel kunnen overwegen niet meer elke dag te bloggen, maar een paar keer per week. Bevalt mij prima 😉

 8. Ik lees je graag. Lijkt mij leuk om te lezen hoe je leven verder gaat en hoe het sparen voor een groot doel gaat als je ook de kans hebt om juist eens lekker alles te laten hangen na zware tijden van bezuiniging. Hoe leg je jezelf dan nog of weer de discipline op?

 9. Ik mag graag bij je lezen! Waar het stukje ook over gaat, aanschaf nieuwe sportkleding, weekendje weg, vakantie plannen, aflossen, maakt niets uit. Je schrijft leuk en leest lekker weg.

  Net als in de reacties hierboven, zou het leuk zijn als jij, jullie mss wel, beschrijven wat er bij je vriend in huis bespaard kan worden en wat jullie samen gaan sparen voor een eigen huisje. Ga gewoon maar mooi door 😉

  Gr. Boukje

 10. Ik vind je blog altijd leuk om te lezen, al jaren (ik verander af en toe van naam). De leukste onderwerpen vind ik besparen, sparen, hardlopen, minimalisme, huisinrichting, verbouwing, werk, relatie, hypotheek aflossen, huis verkopen en kopen, verhuizen..:)succes

 11. Ik vind je blog altijd leuk om te lezen, al jaren (ik verander af en toe van naam). De leukste onderwerpen vind ik besparen, sparen, hardlopen, minimalisme, huisinrichting, verbouwing, werk, relatie, hypotheek aflossen, huis verkopen en kopen, verhuizen..:)succes

 12. Ik wil graag weten wanneer jullie samen gaan verhuizen en of je al naar de notaris bent geweest. Hoe je samen spaart. Hoe hoog je spaardoel is, hoe jullie gezamenlijk de gezamenlijke kosten regelen.

  Wat me Triggert hoe lang je nu in je volgende huis blijft wonen, hoe vaak je verwacht te verhuizen. Je bent al vaak verhuisd. Na.

 13. Ik vind het altijd leuk om te lezen. Maakt niet zo heel veel uit waarover. Zelf heb ik precies hetzelfde. De hele noodzaak van besparingen is weg. Het aflossen gebeurt toch wel, maar met een gemiddelde van 2.500 per jaar wat moet over nog 14 jaar, begrijp je dat dit ook geen inspiratiebron meer is.
  Het inkomen van manlief is enorm gestegen, de envelopjes doen nog steeds hun werk, maar ik merk dat de extra kosten van bv etentjes toch wel stijgen.
  Ik schrijf dus vaker over mijn gezin en steeds minder over het besparen. Dat voelt steeds minder goed, ik doe het nog steeds, maar zoals ik al schreef aan de andere kant ook juist helemaal niet meer. Ach, heb je zin om te schrijven doen en geen zin, sla je gewoon een keer over.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.