Hypotheek: weer een aflossing, maar waarop?

Het is alweer december, dus mijn ‘deadline’ voor mijn eindejaarsspurt komt steeds dichterbij. Eén van de belangrijkste punten voor dit moment is toch wel de hypotheek onder de €350.000 krijgen. Eerder spaarde ik al wat potjes vol en werd de buffer aangevuld. Naast de vakantiepot (waarin genoeg staat om de eerst volgende geplande betaling te doen), staat nu voor die spurt alleen nog de hypotheekaflossing open.

Ik maakte gisteren weer €500 over en volgens mijn grove berekening moet ik dan nog ongeveer €1000 overmaken. Ik dacht dat het iets minder zou zijn, maar heb volgens mij de hypotheekbetalingen (en dus aflossingen) over december ook meegeteld, terwijl die natuurlijk officieel pas op 1 januari worden afgeschreven. Die mag ik er dus niet bij tellen! Gelukkig had ik nog wat marge en heeft het geld wat ik hier nu extra aan kwijt ben alleen tot gevolg dat ik iets minder hard van start ga met mijn doelen van 2016. Maar goed, alles wat ik daar nu al voor die is eigenlijk toch al meegenomen!

Maar waar los ik nu steeds op af? Niet op mijn grootste, maar wel op mijn duurste hypotheekdeel, namelijk een aflossingsvrij deel van (nu, na de laatste aflossing) €84.500. Daarover betaal ik 5,8 procent rente (dik €400 in de maand), die nog vaststaat tot half 2019. Elke 100 euro die ik hierop aflos, levert me een (bruto) maandelijkse lastenvermindering op van ongeveer €0,50. Omdat hij aflossingsvrij is, los ik er via de maandelijkse betalingen niets op af.

Voor mij is het het meest gunstig om hierop af te lossen, omdat ik hier de hoogste rente op betaal én de rente hiervan nog het langst vast staat. Oversluiten is in mijn geval (o.a. met verkoopplannen) niet gunstig, dus ik zal het hier eerst mee moeten doen. Wat overigens wel fijn is, is dat het aflossen hierop wel duidelijk effect heeft. Op 1 januari 2014 was dit hypotheekdeel nog ruim €7000 hoger en betaalde ik elke maand dik €30 meer aan rente. Bovendien is het heel anders om een bedrag onder de ton naar beneden te zien lopen, dan wanneer je steeds uitgaat van de volledige hypotheeksom. Dit stimuleert dan toch iets meer. Wat dat betreft ben ik dus wel blij met de losse delen. Minder blij met de (naar mijn idee nog veel te lang lopende) hoge rente, maar daar doe ik op het moment ook niets aan.

Heb jij verschillende hypotheekdelen? En is het voor jou gunstiger om op een specifiek deel af te lossen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Heel verstandig om te aflossen op het duurste deel. Dat doen wij ook. In 2019 loopt ook onze rente af 5.1%.
  De rente zal nog heel veel jaren laag blijven dus verlengen geeft een veel lagere rente dus minder hypotheekschuld, minder rente betalen. Dat zijn 2 vliegen in 1 klap

 2. Wij hebben verschillende hypotheekdelen en lossen op de duurste af. Van een ander hypotheekdeel loopt de rentevaste periode af per 1 januari. Waren we aanvankelijk van plan om dat deel weer voor 10 jaar vast te zetten tegen 3,1%, gisteren hebben we besloten om het toch nog maar even op kwartaal variabel te laten staan tegen 2,6%. Dat scheelt toch weer €30 extra per maand en betalen we op dat hypotheekdeel na 1 januari €99 per maand minder! Het deel waar we nu op aflossen hebben we afgelopen zomer al gemiddeld en leverde dik €50 rentebesparing op. Alle voordeel lossen we extra af.

 3. wij doen nu ook alleen op ALV en die van ons heeft ook rentelooptijd tot halverwege 2019 met 5,9%. Voor ons nu ook extra gestimuleerd om alles op alles te zetten tot 2019 om extra af te lossen. Daarna misschien even het gas er af om vervolgens weer door te stomen. Nu na een half jaar met door het doen en alle blogs zoals deze te zijn gaan aflossen zijn we gemotiveerder dan ooit en blijven we nog steeds besparingsmogelijkheden zien om extra geld te maken om zo veel mogelijk te kunnen aflossen. Suc6 om je einddoel te halen! Moet lukken want je focus is er op.

 4. Ja, wij hebben ook verschillende delen. Eentje nog 13.340, een spaaroptimaalhyp van 77.000 en een aflosvrije van 158.400 waarvan 123.000 wordt afgelost met een spaardepot over 15 jaar. Maar ik mag daar zoveel als mogelijk van aflossen. De rest vind ik dan als spaargeld. Eerst gaan voor de 48.000 die wel nog moeten.

 5. Ja zo doe ik het ook. Alleen soms moet je wel op een ander deel aflossen ivm boete. Op t leningedeel met de hoogste rente mogen we maximaal 8000 aflossen. De laatste aflossing van dit jaar deden we op een ander leningedeel om zo aan ons doel van 10000 te komen.
  Hoe gaat t eigenlijk met de verkoop. Heb je regelmatig kijkers?

  1. Dat gaat erg rustig, ik verwacht er eigenlijk niets meer van tot het voorjaar weer. Ik begreep trouwens dat je mag aflossen voor zoveel procent van de volledige hypotheeksom. Sowieso kom ik daar niet aan, dus wat dat betreft zit ik aan de goede kant qua aflossen.

 6. Ja we hebben twee delen, maar daarvan is 1 aflossingsvrij en de ander een spaarhypotheek. Ze hebben beiden dezelfde rente. Een staat voor een deel op naam van familie en daar willen we/ vooral ik vanaf, al maakt het de familie niet uit of we dit wel of niet doen.De voornaamste reden op dit moment om af te lossen is omdat we net op 95% zitten van de marktwaarde en wanneer we 5000-10000 zouden aflossen dan zitten we onder de 90% en dat scheelt dan weer 60 euro per maand aan rente omdat we dan minder opslag hoeven te betalen. Helaas verdienen we op het moment zeer weinig en daardoor kunnen we niet aflossen. Ik mis dat best wel en kijk uit naar het moment dat we weer lekker kunnen aflossen. Over een aantal jaar zal dit zo zijn. Nu hebben we alle centen nodig om onze buffer in stand te houden.

 7. Wij hebben een aflossingsvrij deel en een spaardeel waar een levensverzekering aan gekoppeld is. We lossen extra af op het aflossingsvrije deel. We proberen om voordat de rentevaste periode afloopt zoveel afgelost te hebben dat we in principe overal kunnen oversluiten op alleen het inkomen van mijn man (dat van mij zal niet of nauwelijks meegeteld worden.).

 8. wij krijgen als alles goedgekeurd wordt en rond komt 1 hypohteek. een annuiteire hypotheek van 237 oid, huis kost 225, 5 bouwdepot en dan nog 3% kk mee financieren (de rest zelf betalen dus.. ) ben al blij dat t geen aflossingsvrije hypotheek is.. heb dat nooit begrepen :p mn vader heeft t ook en lost niets af.. hij is 61 en hoopt volgens mij dat hij de hypotheek kan aflossen door verkoop van t huis.. tja.. bemoei me er maar niet mee; )

  1. Aflossingsvrij is helemaal prima, wat mij betreft, maar je moet wel in de gaten houden dat het aflossingsvrij is. En dat je bv dus het geld dat je bespaart doordat je geen aflossing per maand doet, zélf aflost. En als je vader al heel lang in dat huis woont (lees: lage koopprijs/hypotheek), dan kan dat misschien ook wel. Maar je moet dan dus wel verkopen, niet iedereen staat daarbij stil. Ik heb zelf dus ook ongeveer 2 ton aflossingsvrij en dat vind ik op zich heerlijk. Ik kan er 20% op aflossen per jaar (wat ik niet red) en ik kan mijn maandlasten zo eenvoudig verlagen. Dat lukt een stuk minder makkelijk met bijvoorbeeld mijn annuïteitendelen, die bij aflossing waarschijnlijk eerder stoppen dan dat de maandelijkse bedragen lager worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.