Hypotheek: elke 100 euro…

Er is eigenlijk maar één moment waarop het fijn is om een hoge rente op je hypotheek te betalen en dat is als je aflost. Dan scheelt het namelijk. Op mijn duurste hypotheekdeel betaal ik maar liefst 5,8% rente. Die rente staat nog tot halverwege 2019 vast, dus als ik voor die tijd het huis niet verkoop, zit ik tot die tijd vast aan dat hoge percentage.

Maar als ik aflos, dan merk ik het wel meteen in de maandlasten. Terwijl ik dus écht op het moment niet met duizenden euro’s tegelijk aflos. Dus ik heb eens even gekeken en berekend wat het me scheelt als ik €100 aflos. Dat is dan toch een dikke 48 cent. Ja, je leest het goed: 48 hele centen.

Nu lijkt dat niet veel, maar als je bedenkt dat mijn hypotheek nog ongeveer 24 jaar loopt, dan is dat over de hele looptijd toch bijna €140. Ook dat klinkt niet als heel veel, maar wel als je bedenkt dat dat dus per 100 afgeloste euro’s is. Oftewel: ik los €100 af en ik krijg €140 in besparingen terug. Plus dat ik natuurlijk die €100 aan het einde van de rit niet meer af hoef te lossen. Kijk, dan ziet het er ineens toch alweer wat beter uit, of niet?

Alle extra aflossingen die ik vanaf 2014 heb gedaan, zijn allemaal op dit hypotheekdeel met de hoogste rente gedaan. Intussen is dat bedrag opgelopen tot een dikke €6600 én het is de planning om dat voor het einde van dit jaar op te vijzelen tot €8000. Daarmee bespaar ik in de loop der jaren dus ruim €11.000 aan rente én dat bedrag hoef ik niet meer af te lossen. Met mijn Wiskunde A-brein denk ik: dat is een rendement van 40%! In de maandlasten merk ik dat ook al, want ik betaal nu al ongeveer €30 minder rente (per maand) dan ik deed in begin 2014. En dat is alleen nog maar op dat ene hypotheekdeel.

Met dat in gedachten lijkt het me toch een goed idee om volgend jaar óók wat meer aandacht te schenken aan het aflossen van de hypotheek, ondanks de verkoopplannen en met het risico dat ik dat geld dan ook kwijt ben. Niet ten koste van mijn buffer bijvoorbeeld, maar wel in de zin van makkelijker kiezen voor een hypotheekaflossing dan voor een nieuw jurkje of een nieuw paar schoenen. Want nu zit het er wel goed in: elke 100 euro telt.

Houd jij in de gaten hoeveel rente een aflossing van bijvoorbeeld €100 je bespaart? En motiveert dat voor jou wel, of juist helemaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Hou je er wel rekening mee dat je eventuele overwaarde weer in een nieuwe woning moet stoppen. Dus dat is het "nadeel" van aflossen.
  Je mag het totale bedrag wel lenen, maar de overwaarde van je vorige woning mag je niet meer aftrekken.

  1. Ik wil sowieso hierna een goedkoper huis en zal waarschijnlijk de eerste paar jaar niets nieuws komen. Ik meende dat dat geld dan weer vrij kwam. Als dat niet zo is, is het ook niet erg, want het is inderdaad mijn bedoeling om dat spaarpotje dan weer aan te wenden voor een nieuw huis.

  2. Het geld komt inderdaad weer vrij, maar de belasting komt ook langs. Dan is wat je hebt afgelost en na de verkoop overhoudt ineens: inkomen anders dan uit werk.
   Niet een reden om niet af te lossen maar wel iets om in de gaten te houden zodat je niet voor een verrassing komt te staan.

  3. Martine, daar snap ik ook helemaal niks van. Dus als ik mijn huis verkoop voor 200.000 en ik heb nog een hypotheek van 50.000, dan betaal ik over 150.000 euro inkomstenbelasting? Want inkomen? Nog nooit van gehoord. ik betwijfel het ook een beetje 🙂

  4. Als het nu écht overwaarde als in winst is, dan vind ik het nog twijfelachtig, maar oké. Maar stel: ik koop een huis voor 400.000, ik verbouw voor 100.000 en ik los 50.000 af. Dan heb ik in theorie een huiswaarde van 500.000 met een hypotheek van 350.000. Dan zet ik het voor 410.000 te koop en verkoop ik het voor 380.000. Waarom zou ik dan in hemelsnaam nog geld moeten betalen over die 30.000, die ik er alleen maar uithaal omdat ik die er in de eerste instantie in heb gestopt?

  5. Of misschien doelt Martine wel op de vermogenrendementsheffing, dus als je al dat geld op je spaarrekening zet, dat je dan die 1,2% nog mag afdragen. Dat is natuurlijk wel zo, als het net op de verkeerde data op je rekening staat. Ik zie dat alleen los van de verkoop van zo'n huis.

  6. als je je huis verkoopt voor 200.000 en je hebt nog een hypotheek van 50.000 dan heb je 150.000 als vermogen en daar mag je dan na aftrek van je vrijsteling (21.000 of als echtpaar 42.000) vermogensrendements heffing over gaan betalen ja. Want dan gaat dat vermogen ineens van box 1 naar box 3.

 2. Gezien de aflosnijd verwacht ik niet dat LLMM iets anders van plan is met haar overwaarde :P.

  Heb je momenteel eigenlijk alweer een overwaarde in je huis zitten?
  Omdat je het er laatst over had dat je misschien wel bereid was minder te vragen voor het huis om het sneller te kunnen verkopen.

  1. Ja, er zit wel een verschil tussen sowieso natuurlijk de vraagprijs en de hypotheekhoogte, maar ook tussen wat de makelaars zeiden dat ik er ongeveer voor kon krijgen en de hypotheekhoogte. Overwaarde is het wat mij betreft pas op het moment dat er ook daadwerkelijk iets verkocht wordt voor meer dan wat ik nog af moet rekenen, maar in theorie zou ik na de verkoop geld op mijn bankrekening bij moeten kunnen schrijven. Wel alleen dankzij aflossingen, want alle investeringen zijn wel weggevaagd door de crisis.

 3. Ik vind het in je nieuwe huis stoppen van de overwaarde helemaal geen nadeel. Het zorgt dat je volgende hypotheek minder hoog is, dat is toch alleen een voordeel? Wat is dat toch met focussen op maximale aftrekbaarheid? Een hypotheek is een schuld en die moet gewoon afgelost worden hoe je het ook wendt of keert.

 4. vanaf volgend jaar hopen we ook een hypotheek te hebben (wat klinkt dat toch raar.. hopen dat we volgend jaar een megaschuld hebben van 230.000 euro :p) er zal nog heel veel aan het huis moeten gebeuren, we willen zo veel mogelijk doen van spaargeld, maaruiteraard moeten we een deel kosten koper zelf betalen. we kijken dus even hoever we komen. we konden wel 5.000 extra krijgen als bouwdepot, erg fijn, zo komt een nieuwe keuken (ikea oid hoor 😉 ) eerder in zicht of bijv een dakkapel op zolder! (wel handig om gelijk te doen ivm rommel ;)) maar de belangrijkste dingen eerst.. opvangruimte, opvangslaapkamer, woonkamer, en budget goed in de gaten houden wat er gelijk nog meer mogelijk is.. wel willen we nog wat spaargeld overhouden 😉 en dan evt snel verder sparen voor andere klussen. de tuin moet ook helemaal gedaan worden (wel goedkoop, heoft voor ons niet gelijk een droomtuin te worden, wel een plek waar de kids kunnen spelen en wij kunnen zitten) dus nog even geen idee wanneer we evt kunnen sparen voor extra aflossingen, maar vanaf dan ga ik het ook zeker bijhouden idd!!!

  1. Ik ben heel benieuwd! En ondanks dat het ms een beetje vreemd lijkt om op een schuld te hopen, snap ik het in jullie geval helemaal hoor! En kijk maar zo: als je die schuld eenmaal hebt, kun je hem weer wegwerken en weer verder gaan opbouwen. Het hele leven in jullie huis dan, niet die schuld natuurlijk!

  2. t blijft maf.. we sparen nu ongeveer 8000 per jaar… door alle blogs over hypotheek aflossen en omdat we nu genoeg verdienen om uberhaupt een hypotheek te kunnen krijgen, willen we heel graag kopen.. soms vraag ik me af of t niet beter is om nog 10 jr te sparen en dan pas te kopen haha maar maandag naar de makelaar het voorlopig koopcontract tekenen 😉 we gaan ervoor hoor! investeren in de toekomst 😀

  3. Ik vind het echt fijn voor jullie dat het straks eindelijk zo ver is! En ja, je kunt nog 10 jaar sparen, maar voor hetzelfde geld trekt de markt weer zo hard aan, dat je dan wel het dubbele bij elkaar gespaard mag hebben. Zal wel niet, maar 10 jaar huren is ook niet gratis.

 5. Wij hebben een aflosvrije hypotheek en hebben sinds juli dit jaar echt strakke aflosplannen. Manlief, 60er zag zijn pensioendatum opschuiven met twee jaar naar achter. Nu staat ons huis niet onder water, maar we willen toch de hypotheekschuld omlaag zien te krijgen. Vanmorgen toen ik net wakker was, dacht ik aan de overstap van de zorgverzekering die we gaan maken. Normaal betalen we de premie per jaar voor een premiekorting van 2 of 3%, maar ik bedacht me dat het lonender is om de nu gespaarde premie af te lossen in de hypotheek. Dat levert veel meer op. Per 1 januari is de hypotheekschuld ca 3000 euro lager en betalen we dik 10 euro rente minder per maand. De ziektekostenpremie gaat dan weer maandelijks!

  1. Daar zeg je wat… Ik kan het natuurlijk ook gewoon weer per maand gaan betalen en idd de gespaarde dikke €800 hiervoor aflossen. Financieel gezien is dat zinvoller, hoewel het dan ook voelt alsof ik een korting laat lopen…

  2. In ons geval betekent 2900 extra aflossen dit jaar dik 1230 euro minder rente te betalen over een periode van 9 jaar. De korting die ik bij D.S.W. zou gaan krijgen (2%) zou 57 euro op jaarbasis zijn (2 personen). Dan ben ik echt een dief van mijn eigen portemonnee als ik niet zou inlossen.

 6. Ik heb een lage rente en een lage hypotheek. Dus merk ik er minder van bij aflossen. Dat was eerder wel anders! Maar dit houdt ons niet tegen toch te blijven aflossen, hoor. Alle beetjes helpen en niet alleen financieel, maar vooral ook de gemoedsrust telt hard mee met de aflossingen.

  1. Klopt! Ik heb nu nog een aantal delen (het grootste deel van de hypotheek) tegen een hoog rentetarief van 5,8 en 5,3 en 4. Daar los ik eerst op af, ook in die volgorde. Wat er daarna overblijft, is dan wel weinig en tegen een lage rente, maar ik denk dat ik dan zo op dreef ben, dat ik dat ook wel aan wil pakken. Je kunt er maar beter vanaf zijn!

  1. Zelf kijk ik puur naar bruto, omdat ik dat moet betalen. De teruggave gaat via zakelijk en komt vaak (als daar sprake van is) pas ongeveer 2 jaar later. Als je echter maandelijks de teruggave krijgt, zou ik hier idd wel rekening mee houden. Hoewel je dan natuurlijk je teruggave ook weer in de aflossing kunt stoppen. Dat verandert in principe je rendement niet, maar zorgt wel voor een sneeuwbaleffect.

 7. Martine, dat klopt niet, is geen winst uit overige werkzaamheden. Wel box 3 natuurlijk als je meer hebt dan het vrijgestelde vermogen.

 8. Mijn hypotheekrente is ondertussen een stuk lager dan oorspronkelijk vastgelegd, maar ik ben ondertussen zo verslaafd aan aflossen dat ik daarom niet minder, integendeel! Lijkt me wel handig om per 100 € te kunnen aflossen, mijn bank staat maar 1 extra aflossing per jaar toe. Daarom doe ik ongeveer hetzelfde als Opnieuw Beginnen: het verschil tussen de oorspronkelijke aflossing en wat ik nu betaal, gaat automatisch naar een spaarrekening en één keer per jaar gaat dat bedrag samen met wat andere extra's naar de hypotheek.Ik heb gisteren weer een extra aflossing gedaan en het voelt echt wel bevrijdend (zie ook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.