Mijn doelen voor 2016

Volgens mij was ik er vorig jaar niet zo vroeg mee, maar ik ben voor mijn doen wel lekker bezig en dat stimuleerde me om ook eens na te denken over mijn doelen voor 2016. In 2015 had ik mijn doelen verdeeld over een aantal categorieën, namelijk Vakantie, Werk, Hypotheek, Gezondheid en Sparen. Dat lijkt heel
concreet, maar was het uiteindelijk niet echt. Tenminste, ik merk dat
het voor mij toch makkelijker werkt om gewoon écht een doelenlijst te
hebben. Niet te groot, want dan wordt het ook een beetje doen om het
doen, maar wél eentje waar goed over nagedacht is, die me verder brengt
en die me scherp houdt. Kortom, het moet wel een beetje een uitdaging
zijn. Daarom kijk ik dit keer even alleen naar de financiële kant (de
rest doe ik even goed wel) én kijk ik niet naar doelen die ik kan halen,
maar die ik WIL halen.

Huis, hypotheek en schulden:

Volgend jaar wil ik het huis
gewoon verkopen. Basta. Los daarvan moet de hypotheek aan het einde van
het jaar onder de €340.000 zitten. Dat lukt gemakkelijk bij een verkoop
en anders betekent het dat ik ongeveer €10.000 moet aflossen. Ongeveer
€4500 daarvan gaat al ‘automatisch’, via de annuïteitenhypotheken.
Daarnaast wil ik van mijn autolening
af. Daarvoor moet ik ook ongeveer €10.000 bij elkaar sparen. Mogelijk
wordt dat iets minder, als de rente aangepast wordt (dat bedrag is nu
over de hele looptijd berekend). Ik weet echter niet zeker of dat
gebeurt.

Sparen:

Voor komend jaar heb ik twee vakanties in de
planning staan. Eentje alleen en eentje met vriend. Daar wilde ik het,
met uitzondering van b.v. eens een weekendje weg, ook mooi bij laten. Ik
ga dus wel sparen voor mijn vakantiepotje, maar vind het meer dan prima
als ik twee keer op vakantie ben geweest en er aan het einde van het
jaar dan nog €500 in het potje zit.

Via maandbetalingen
spaar ik voor de jaarbetaling van de zorgpremie. Daarnaast wil ik
volgend jaar een extra buffertje van €885 opbouwen om het eigen risico
op te kunnen vangen als dat nodig is.

Wat er verder te
sparen is, gaat rechtstreeks naar de buffer. Mijn uiteindelijke doel
daarvoor is (nu tenminste) €25.000. Eigenlijk durf ik dat niet eens als
doel te noteren voor 2016, omdat het dan allemaal wel héél veel wordt,
maar waarom ook niet? Als ik het niet probeer, dan wordt het sowieso
niets. Bovendien kan ik nog meevallers hebben qua hypotheek (een deel
van die €10.000 om af te lossen gaat natuurlijk al via annuïteiten) en
autolening, waardoor het ineens een stuk behapbaarder wordt. En ik zou
toch doelen stellen die ik wilde halen, in plaats van wat ‘sowieso wel lukt’?

Dus:

Hypotheek: < €340.000
Autolening: helemaal weg
Vakantiepot: jaar afsluiten met €500
Buffer: > €25.000
Zorgpot: premie voor 2017 + €885

Concreet, meetbaar en de rest.

Hoe?

De hamvraag: hoe ga ik dit doen? Volgens de methode
die me de laatste spaarspurts erg geholpen heeft: ik maak in Excel een
overzicht van inkomsten die ik verwacht en verdeel die direct na
binnenkomst over mijn potjes. Aangezien ik eerder besloot om 15% van
mijn inkomsten te sparen als investering in mijn huis,
wordt het dus 85% die direct in de potjes gekiept wordt. Door vooraf al
te bekijken hoeveel ik nog verwacht en te zien welk resultaat dat heeft
op mijn spaarsaldo, motiveer ik mezelf om dat geld ook daadwerkelijk te
sparen.

Overigens kan het best zijn dat ik de boel in de loop van het jaar nog wat scherper stel. Ik heb eigenlijk niet echt een goed idee van wat er nu daadwerkelijk binnenkomt, maar heb wel het idee dat ik soms toch nog wel wat te royaal leef van de extra dingen en dat het nooit kwaad kan om daar iets meer zicht op te houden en eventueel wat aan te pakken. Ik bedoel; hoe lekker zou het zijn als ik ook dit jaar weer een paar tientjes van mijn maandlasten kan halen door af te lossen op de hypotheek? Maar goed, dat is voer voor later, eerst maar eens alles instellen op deze doelen.

Wat zijn jouw doelen voor volgend jaar? En kijk jij naar wat je logischerwijs kunt halen, of kijk je liever naar wat je wilt halen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Dat zijn hele bedragen die je wil gaan sparen. De doelen samen minimaal 2500 euro per maand toch. Wij sparen minder maar heb wel doelen die we willen halen. Zoals 5000 euro voor aflossen hypotheek, en verder hebben we best veel potjes die wel aangevuld worden maar ook weer opgaan, zoals vakantie/auto en leuke dingen doen. De buffer is niet zo hoog, maar hoog genoeg voor vervangen van apparaten en daar doen we 50-100 per maand in. Meer geld is er ook niet, dus. Wat ik doe – wij hebben ook wisselende is een overzicht in excel maken en dat gaat als volgt. Bovenaan in excel Saldo bank van de rekening waar geld binnenkomt, alle inkomsten die ik weet zet ik eronder, alle uitgaven zet ik er ook vast in. Dus het wordt saldo op bv 1 jan 207 euro bij inkomsten januari 2000 euro, af boodschappen bv 300 euro, af overige maanduitgaven 200 euro, vaste lasten (gespecificeerd per soort) af en dan sparen naar aflos hypotheek naar potje leuke dingen etc. Zo weet ik maanden van tevoren hoeveel het saldo op bepaald moment zal zijn, en wat ik sparen wil/kan. Krijg ik een extraatje binnen dan pas ik bv het spaarbedrag aan, als er eens wat meer dingen zijn betaald zijn of betaald moeten worden van de lopende rekening zie ik dat ook van te voren. Het is voor mij de manier om inzicht te houden. Ik ben niet heel streng in besparen dus ik kijk meer naar wat ik wil halen.

    1. Volgens mij is het minder hoor, dan die 2500 per maand. Ik heb natuurlijk eerder ook al aan de buffer gespaard, dus het is niet zo dat dat nu allemaal ineens komend jaar erbij moet komen. En ik moet het denk ook weer hebben (hopelijk) van een belastingteruggave. Misschien haal ik het wel niet, maar het leek me voor mezelf beter om eens te kijken naar wat ik wil, in plaats van naar wat ik kan, want dat laatste schat ik altijd te slecht in. Jullie systeem klinkt ook goed, en als je niet streng hoeft te zijn, is dat toch ook fijn!

  2. Wij hebben al vele nieuwe doelen gesteld voor 2016 die ik ook nog wel zal bloggen. En net als jij benader ik sinds kort niet meer op de zekerheid te weten te halen maar durf te willen ongeacht mijn werkgarantie in 2016 onduidelijk is. Altijd fijn om op realiteit je doelen te stellen, maar ik heb nu ook het idee dat als je wilt dan kan het gaan gebeuren ver boven je verwachtingen en dus doe ik net als jij de focus op WILLEN BEHALEN met in het achterhoofd, als het niet kan dan de doelen bijstellen. Dat blijft eng maar andersom, zuinig en voorzichtig doelen stellen met de gedachte dat lukt toch niet zou zo maar eens niet het meeste uit het onmogelijke halen.
    Wij hebben in afgelopen jaren en metname in het laatste half jaar dat wij zijn begonnen met extra aflossen zoveel slagen weten te maken wat we echt nooit hadden kunnen bedenken. En nog zijn we flexibel en zo ook voor de doelen van 2016. Succes met je doelen en ik denk dat je er meer uit haalt dat je durft te dromen, simpel weg om dat je het wilt. En de verkoop gaat er ook van komen!

    1. Precies, blijkbaar schat ik wat mogelijk is toch te laag in, waardoor ik alsnog een hoop laat liggen. Iets dat gewoon zonde is, want ik kan het juist nu allemaal goed gebruiken. Jullie ook veel succes, ik ben benieuwd naar jouw blog over jullie doelen voor 2016.

  3. onze doelen voor volgend jaar zijn vooral heel veel uitgeven 😉 de hypotheek rondkrijgen en dus een huis kopen voor 225 dit aan onze wens aanpassen (alles witten of sauzen in andere kleur, laminaat leggen (170 m2) , kelder ombouwen tot opvangruimte, tuin kindvriendelijk maken ipv schildpadvriendelijk ;), nieuwe meubels (tafel/dressoir, eettafel, een mooie set in 1 geheel maar wel betaalbaar 😉 ) slaapkamers naar onsze wens maken dmv sauzen en inrichten, opvangslaapkamer maken, en als er nog geld over is: pelletkachel, nieuwe keuken, dakkapel op de slaapkamer op zolder, onze slaapkamer op zolder uberhaupt dichtmaken met een muurtje en deur 😉 en de kozijnen en buitendeuren wit ipv bruin maken…. wensen en doelen genoeg… 😉 maar aflossen of sparen zit er niet echt bij komend jaar :p

  4. onze doelen voor volgend jaar zijn vooral heel veel uitgeven 😉 de hypotheek rondkrijgen en dus een huis kopen voor 225 dit aan onze wens aanpassen (alles witten of sauzen in andere kleur, laminaat leggen (170 m2) , kelder ombouwen tot opvangruimte, tuin kindvriendelijk maken ipv schildpadvriendelijk ;), nieuwe meubels (tafel/dressoir, eettafel, een mooie set in 1 geheel maar wel betaalbaar 😉 ) slaapkamers naar onsze wens maken dmv sauzen en inrichten, opvangslaapkamer maken, en als er nog geld over is: pelletkachel, nieuwe keuken, dakkapel op de slaapkamer op zolder, onze slaapkamer op zolder uberhaupt dichtmaken met een muurtje en deur 😉 en de kozijnen en buitendeuren wit ipv bruin maken…. wensen en doelen genoeg… 😉 maar aflossen of sparen zit er niet echt bij komend jaar :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.