Afrekening energie: bijbetalen of niet?

Ik geloof dat ik nooit helemaal ga begrijpen hoe die verbruiksmanagers werken, maar ben inmiddels wel héél erg benieuwd naar of ik wel of niet moet bijbetalen aan het einde van het jaar. Als ik de verbruiksmanager invul, dan komt eruit dat ik een dikke €200 op moet hoesten. Als ik echter kijk naar het verbruik tot nu toe (in geld, dat rekenen ze voor) en mijn jaarpremie, dan heb ik nog een ruimte van ongeveer €30 (mijn voorschot is €70 per maand en de kosten zitten natuurlijk vooral in gas, maar dat verbruik ik weinig dankzij de pelletkachel). Natuurlijk is de kans best aanwezig dat ik dat wel verbruik aan stroom, maar €230 in één maand erbij lijkt me wel weer héél veel.

Aangezien het gewoon behoorlijk onduidelijk is en ik in geval van nood altijd een dipje kan doen in mijn Emergency Fund (heb dat potje toch niet voor niets!), laat ik het mooi zoals het is. Ik krijg bovendien ook nog een premie van €130 aan het einde van het jaar, dus zelfs als er bijbetaald moet worden, dan kan dat nog deels op die manier gedekt worden. Natuurlijk heb ik dat liever niet, want ik zou met mijn overstap weer goedkoper uit moeten zijn, maar ben tot nu toe alleen maar duurder uit. Ik kan niet wachten tot ik weet hoe dit uitpakt, ik die €130 binnen heb en weer kan overstappen naar iets waar ik net wat meer vertrouwen in heb.

En natuurlijk ga ik tot die tijd wel even mijn best doen om mijn verbruik nog wat in te perken, voor zover mogelijk!

Heb jij al gecheckt hoe het ervoor staat met je energieverbruik? Krijg je geld terug of moet je betalen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik verwacht een dikke 1000 euro terug te krijgen. Hebben vooral het afgelopen half jaar erg goed opgelet met het verbruik en daarnaast de houtkachel vaak gestookt. Ben net overgestapt naar nieuwe leverancier en ga nu dus een lager voorschot betalen. Heb ook jaren flink bij moeten betalen.

 2. Wij zijn heel zuinig met gas en dit jaar hopen we op 500m3 verbruik uit te komen. Vervolgens heb ik net gisteren al mijn voorschot van 100 naar 90 bijgesteld. Dat was sowieso de insteek voor volgend jaar. Eind deze maand zal ik de jaarnota opvragen. Iets eerder maar zo kan ik jaarlijks vanaf het begin van het jaar nu volgen. Wij zitten bij Greenchoice en bevalt prima. Energie verbruik heb ik niet zo bijgehouden. Voor met gas maken we de winst. Zijn inmiddels gewend aan nog lagere temperaturen in huis (16-17 graden) met fleece en korter stoken. Nu is het dit jaar wel een erg zachte winter.
  Ik heb ook altijd het voorschot hoog gehouden, maar nu wil ik hem wel bijstellen naar minder verbruik. Dat heeft meteen effect op de vaste lasten. Elke 10 euro is toch weer lager.

 3. Ik hou mijn premie bewust hoog. Rond de 130 per maand. En dat wat ik terug krijg stop ik er in iets energie besparend. 2 jaar terug was dat de ketel. Dit jaar hebben we een nieuwe zuinige wasmachine gekocht. Volgend jaar heb ik de ventilatie op de planning staan.

 4. Ik hou mijn premie bewust hoog. Rond de 130 per maand. En dat wat ik terug krijg stop ik er in iets energie besparend. 2 jaar terug was dat de ketel. Dit jaar hebben we een nieuwe zuinige wasmachine gekocht. Volgend jaar heb ik de ventilatie op de planning staan.

 5. Wij kregen 400€ terug, ondanks dat we een heel jaar met z'n vijven hier wonen ipv vier. Dus dat viel absoluut niet tegen! Ons voorschot was al slechts 117€ pm dus ik ben zeer tevreden.
  Om nog iets meer te besparen heb ik sinds een maand de thermostaat op 18,5 staan ipv 19 graden (overdag). De meeste dagen gaat dat prima natuurlijk!

  1. Kleine stapjes met temperatuur, zo hebben wij dat ook gedaan. 2 jaar geleden vonden we 19 graden heel wat. nu zitten we al tussen 16,5 -17 en in de avond met fleece. Geleidelijk wen je er aan, zeker als je iedere keer halve graden verlaagt!

 6. Wij gaan ook heel bewust om met energie en ik heb liefst te lage afrekeningen voor water, gas en elektriciteit. Zijn de tussentijdse afrekeningen te hoog, dan krijg je geld terug bij de afrekening maar eigenlijk is dat gewoon geld dat je teveel betaalde aan de energiemaatschappij. Door te hoge voorschotten te betalen, geef je de energiemaatschappij als het ware een gratis lening….
  Ik betaal bij de afrekening liever bij wat gedurende het jaar 'tekort' betaald werd. Het geld dat ik niet uitgeef door mijn lage voorschotten, zet ik gewoon op een spaarrekening en daar brengt het nog een ietsiepietsie intrest op. Betaal je te hoge voorschotten, dan ontvang je bij de afrekening weliswaar geld terug maar dat is eigenlijk gewoon geld dat je vooraf teveel betaald hebt.

  Ik snap niet waarom de meesten liefst een hogere tussentijdse rekening hebben om dan later bij de afrekening geld terug te krijgen want het is per slot van rekening geld dat ze zelf vooraf teveel betaald hebben en dat zou kunnen intrest opgebracht hebben op een spaarrekening….

  Ik houd bewust de voorschotten laag en hou er rekening mee dat ik bij de jaarlijkse afrekening zal moeten opleggen.

  Bij onze laatste jaarlijkse afrekening van gas was het verbruik 355 m3 gas. Wij gaan heel bewust om met energie en de thermostaat staat hier overdag meestal op 16 of 17°. Voor ons is dat meer dan genoeg : mijn man loopt bij die temperatuur nog rond in een t shirt met korte mouwen. Ik draag in huis een fleece trui en 's avonds leg ik een fleece dekentje over me als ik tv kijk of lees.

  Je went vlug aan lagere temperaturen want als ik ergens op bezoek ga waar het meer dan 20° is, voel ik me al ongemakkelijk omdat ik het te warm heb. Ga ik ergens op bezoek dan zorg ik altijd dat ik laagjes kleding aanheb zodat ik , als ik het te warm krijg, een laagje kan uitdoen.

  liesbet

 7. bij essent vertellen ze je het hele jaar dat je bij moet betalen dat je je voorschot beter kunt verhogen, naar mate de afrekening dichterbij komt blijkt dan dat het bedrag dat je volgens hen moet bijbetalen veel lager of zelfs nihil is. ik heb een superlaag voorschot ,maar zet wel elke maand een bedrag op een spaarrekening voor het geval ik echt bij moet betalen, vind het altijd een beetje vreemd dat mensen het fijn vinden om een hoog bedrag terug te krijgen,net wat liesbet zegt met jouw veel te hoge voorschotbedrag spek je de kas van energiebedrijven, ik weet het op een spaarrekening krijg je niet veel rente , maar over je teveel betaalde voorschotten krijg jij helemaal niets, maar met al die veel te hoge voorschotbedragen maakt een energiebedrijf wel veel winst.

 8. Ik betaal weinig, 94 Euro per maand. de energie manager zegt telkens dat ik moet verhogen. Echter weiger ik structureel… Tot nu toe krijg ik elk jaar geld terug.

  1. Dat is toch belachelijk dan! Dat je steeds zou moeten bijbetalen, terwijl je terugkrijgt? Ik kijk het eerst ook wel even aan. Ik geloof best dat ik vrij veel stroom verbruik, maar gas is veel duurder en daarvoor schatten ze me structureel te hoog in.

 9. wij kregen zoveel terug dat het systeem t niet snapte.. terwijl t niet eens zo belachelijk veel was.. we betaalden 140 per maand terwijl ze zegmaar 124 verbruikten.. :p nu staat t op 124 en een beetje, geen idee dus of we terug krijgen of niet.. de koude dagen moeten nog komen.. de eindafrekening komt april.. we zien wel 🙂 af en toe vul ik het in.. maar t blijft afwachten

 10. Hmmmmm ik ben dus niet de enige die er geen hol van snapt die verbruiksmanager dan hé. We krijgen een andere netbeheerder en volgens vandebron gaat me dat 20 euro per maand meer aan kosten kosten.. (snap je:_) Volgens Liander die de boel gaat overnemen ga ik er helemaal niet meer voor betalen. We laten alles zoals het is. ogen open houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.