Zorgpremie is bekend: weer een hap uit het budget

Gisteren kreeg ik bericht van Anderzorg: de zorgpremie is bekend. In 2012 gaan wij, met maximaal eigen risico en geen aanvullende verzekeringen, €71,25 per maand betalen. Dat is dus €5 aan extra maandelijkse kosten én over het hele jaar €70 meer aan eigen risico.

Overstappen heeft niet zoveel zin; het is alsnog de voordeligste optie. Mensen lid maken en beide €20 verdienen zal ook zo hard niet meer gaan; met de vorige actie heb ik mijn halve familie al lid gemaakt. (Mocht je over willen stappen maar niemand kennen die al lid is, mail me dan even. Dan kan ik je een link sturen waarmee je je aan kunt melden en alsnog die €20 kunt krijgen. Als je dan nog meer gezins-/familieleden hebt die lid willen worden, kun je hen weer jouw link geven en nog eens een keer €20 verdienen.)

Ik ga nog even kijken hoe ik deze extra kostenpost in het budget ga verwerken. Een hele grote ramp zal het niet worden, want ik bespaar nu maandelijks €37,50 aan het terugbetalen van de zorgverzekering en het niet doorgaan van Zumba, maar had natuurlijk liever gehad dat ik ook zou merken dat ik die besparingen gerealiseerd heb.

Nou ja, er langer over zeuren heeft weinig zin, dus nog maar even twee maanden ‘genieten’ van het ‘lage’ tarief.

Hoe zit het met jullie zorgverzekering?

P.S. Vorig jaar ging de premie ook al omhoog. Toen heb ik stappen ondernomen om het verschil in premie terug te verdienen. Dit jaar ga ik ook weer broeden op een soortgelijk plan, daarover later meer.

P.P.S. Ik lees net dat Univé Zekur met een premie van €69,50 komt (max. eigen risico). Ik moet de voorwaarden nog even vergelijken, maar als dat idd zo wordt, dan stap ik waarschijnlijk over. Scheelt per jaar toch weer €21.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik heb de tarieven voor 2012 nog niet van CZ. Maar ik heb wel rondgekeken inmiddels. Kijken wat ik vergoed wil, waar het goedkoopste is. Komend jaar zitten er 'gepland' redelijk wat dingen aan te komen. Dus ik probeer daar zoveel mogelijk vergoed van te krijgen.

 2. in België is onze hospitalisatie verzekering dit jaar ook weer opgeslagen hoor… Maar wel niet zoveel per maand, ik denk iets over 1 euro. Maar samen met nog andere diensten die zijn opgeslagen…

 3. Ik heb ook AZ, kreeg geen bericht nog, maar heb de premie zelf van internet geplukt. Voor 4 ps betekent dit 20 euro p. m meer betalen, dus 240 per jaar. Daar komt in mei nog de 5e persoon bij, die wordt dan 18.
  Van dat hogere eigen risico merken we niet veel, slechts 2 van de 5 personen hebben dit jaar zorgkosten gemaakt die onder het basispakket vallen, en geen huisarts betreffen.
  Tandarts betalen we zelf en bij de sportver. is een huisfysio die 'voor een prikje' sportblessures behandelt (alleen de leden uiteraard).
  Zelf twijfel ik of ik dit komend jaar mijn maximale eigen risico (720 euro) zal verlagen. Daarvoor ga ik volgende week even overleggen met de behandelend arts.
  Ik heb afgelopen jaar ook van de 'werf een ander voor de AZ verzekering' gebruik gemaakt. Groet, Hsm.

 4. Ik zit al mijn hele leven bij de Friesland (hoe kan het ook anders)
  Daar heb ik een basis + tand verzekering en mijn man met de kinderen optimale verzekering.
  DAt ga ik nu op zeggen en alleen basisi nemen. Het geld wat ik overhoud zet ik op een aparte spaarrekening. Dat doe jij toch ook?Volgens mij heb ik het van jou namelijk

 5. @Mirjam: Ik wilde vorig jaar mijn premie voor het hele jaar betalen en dan de betalingskorting krijgen + elke maand de premie op mijn spaarrekening zetten. Door de vakantie en verbouwing kon ik toen echter dat bedrag niet in een keer missen, dus is er niets van gekomen. Ik ga wel proberen of het dit jaar dan toch lukt, dat scheelt namelijk 2,14 in de maand, toch weer ruim 25 euro op jaarbasis.

 6. Ik heb de premie ook weer binnen. De 'gewone' aanvullende kan ik beter wel aanhouden, maar de tandartsverzekering gaat er uit dit jaar. Ik betaal meer dan ik terug krijg…

 7. Wij gaan ook voor maximaal eigen risico. Zelf heb ik wel aanvullende verzekeringen samen met dochter (en straks baby). Manlief niet. Wel hebben we een aanvullende tandartsverzekering afgesloten.. weet voor aankomend jaar nog niet zo goed of ik deze wel weer afsluit.. Echt veel hebben we niet aan de tanden, toch ben ik een beetje huiverig om hem op te zeggen..

 8. Ik heb nog geen brief ontvangen van mijn verzekeraar maar ik moet echt eens gaan uitzoeken waar ik goed terecht kan voor een aanvullende verzekering. Ik heb een keer per week een rekening van de fysio (was 2 en dus 60 euro per week) en mijn dochtertje eens per twee weken en ik vrees, dat we allebei nog wel even mogen… (maar chronisch zijn we geloof ik ook weer niet).
  Ik moet ook de kinderopvang maar gaan opzeggen als ik die niet meer nodig heb vanaf februari. De opvang is weer duurder geworden en ze zaten al boven het maximum dat de belastingdienst vergoed en dan heb je nog het uren-gedoe en wel of geen werk gedoe. Ik ben er nog niet aan gaan durven rekenen hoeveel we komend jaar allemaal meer gaan betalen, verhoogd eigen risico, eigen bijdragen, hogere premie, rekeningen van het ziekenhuis omdat de huisarts niet meer meer wil doen dan een pleister plakken, kosten kinderopvang, energie, water, brandstof, etc en dan nog wat eraan komt aan bezuinigingen. We gaan zo de volgende crisis in, door de afgenomen koopkracht en zenuwachtig (spaar)gedrag!

 9. Voor de basisverzekering ga ik 3 euro per maand meer betalen. Mijn aanvullende verzekering wordt 40 cent duurder. Totaal ga ik dus 3,40 meer betalen per maand. Ik was vorig jaar overgestapt, maar nu blijf ik bij deze verzekering, ik ben erg tevreden.

 10. daar ben ik toch nog eventjes, ondanks dat je vanmiddag hebt gelezen dat ik niet online zou komen 😉

  ik ga 3,30 meer betalen. Dat valt dus best mee , gelukkig 🙂

 11. Ja, het is elk jaar weer een tegenvaller, maar ja, wat doe je er aan…
  Ik wens je succes met vinden van een manier om dit terug te verdienen…
  En een heel fijne avond natuurlijk,
  Groetjes,
  Mirjam

 12. Soms denk ik als ik berichten uit andere land lees over zulke zaken.Hoe is het mogelijk dat alles moet kosten.Hier met zo weinig mensen(dusk ook minder inkomen voor de staat) is de Zorg vrij zoals zo veel andere voorzieningen.Mijn ouders bijvoorbeeld hebben gouden pas, waarmee ze overal gratis op openbaar vervoer(trein,bus en boat)kunnen.En hier dat is in Nieuw Zeeland.Nou denk maar niet dat wij in overdreven luxe leven ,maar er is alles wat we nodig hebben.

 13. Ook wij zijn bij az verzekerd.
  ik zit er aan te twijfelen om het maximale aan eigen risico te nemen.afgelopen jaar heb ik nog geen 40 euro aan eigen risico moeten betalen en manlief helemaal niets.
  Ik ga dit keer de premie per half jaar betalen denk ik.

 14. hoihoi,
  ik wil misschien per 1 januari overstappen naar anderzorg, zit nu bij cz en betaal 131 euries per maand.
  net even een berekening op de site gedaan van anderzorg daar kan ik veel goedkoper uit zijn.
  wil het een beetje zoals jij doen gewoon de basisverzekering en dan max eigen risico.
  wel even een vraagje:als je overstapt naar een ander heeft dat dan ook invloed op je zorgtoeslag van de belasting, anders maakt het weer qua inkomsten niet zoveel uit waar ik zit.
  groetjes claudia

 15. Hoi Claudia,

  Het maakt voor je zorgtoeslag niets uit, daarvoor is alleen je inkomen van belang. Als je over wilt stappen en 20 euro terug wilt krijgen, dan kan ik je daar dus een link voor sturen, dan moet je even je adres mailen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.