Hoe minder nieuws je vrolijker en productiever maakt

minder nieuws en informatie

Ik las laatst een boek van iemand, ik kan even niet meer op een titel of auteur komen, die waarschuwde voor de hoeveelheid informatie waar we vandaag de dag – vaak ook onbewust – mee te maken krijgen. Die persoon ging bijvoorbeeld ’s morgens eerst aan het werk en keek pas rond de middag eens even kort naar de kranten en nieuwsberichten. Het resultaat van minder informatie en nieuws was tweeledig; een veel productievere ochtend en een veel beter humeur.

Minder informatie en nieuws = best fijn

Dat vervelende nieuwsberichten op je humeur drukken, kan ik beamen. Toen ik nog 36 uur buiten de deur werkte en dus praktisch elke dag in de auto zat, luisterde ik een tijd naar BNR. Het leek me wel handig om zo nog wat mee te krijgen van de wereld, want ik ben geen krantenlezer of journaalkijker. Dat is overigens ook een beetje vanwege het slechte nieuws, maar dat terzijde.

Dat was zo rond het najaar van 2009. En ik denk dat we allemaal wel weten wat er toen gebeurde. De beurzen stonden op hun kop en terwijl ik die berichten aanhoorde – in de auto, waar je ook niets kunt doen – verdween ongeveer 8000 euro van mijn spaargeld in de ondergang van Icesave.

Nu was dat voor mij echt een beetje het toppunt. In de tijd daarnaar toe, merkte ik al dat ik wat gespannen werd van die negatieve berichtgeving steeds. Ik snap dat het niet altijd goed kan gaan, maar het lijkt wel of slecht nieuws vaker nieuws is dan goed nieuws. Goed nieuws trekt dan blijkbaar toch niet zoveel luisteraars.

Maar mijn inname van slecht nieuws beperk ik het liefst toch ook wel. En na die periode – die natuurlijk uit meer bestaat dan dat ene Icesave-bericht, het was meer een opstapeling van slecht nieuws waarvan je je pas later realiseert dat het impact heeft op je gemoedsrust – besloot ik mijn nieuwsinname wat te beperken, ook op de radio. Dus BNR ging eraf en er kwam een muziekje op.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Podcasts en video’s

En nu luister ik weer naar pratende mensen, maar dan positief. Ik zoek een mooie YouTube-video op van ongeveer de duur van mijn reistijd en speel die via BlueTooth af. Zo schalt bijvoorbeeld de enthousiasmerende stem van Tony Robbins regelmatig door mijn speaker. En als ik daar geen zin in heb, is het gewoon weer een muziekje, wel net zo lekker.

Nieuws online bekijken doe ik ’s morgens ook niet meer. Mail nog wel, misschien zou ik daar toch ook eens een betere gewoonte voor in de plaats moeten hebben. Ik weet immers vaak direct al wat ik die dag moet doen, dus op dat moment al extra dingen erbij krijgen levert alleen maar meer stress op. Maar dat blijft een beetje een leerproces; aan de ene kant wil je overal bij zijn en alles weten, aan de andere kant merk je (ik dan tenminste) ook wel dat je daar niet gelukkiger van wordt.

Leef ik dan niet onder een steen? Misschien wel. Aan de andere kant; de wereld wordt er niet speciaal beter van als ik direct op het moment dat het gebeurt weet dat er een aardbeving is geweest in de Stille Zuidzee. En de wereld wordt er ook niet slechter van als ik daar eens een keertje helemaal niet achter kom.

Sterker nog; als ik op gegeven moment bijna elke dag wakker wordt met een bericht van een kleine of grotere ramp, dan kan ik daar ook wel een klein beetje immuun voor worden. Dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Dus heb ik voor mezelf besloten dat ik niet alles hoef te weten. En als ik dan een keer ergens niet over mee kan praten, so be it. Dat zijn de voordelen die het heeft me wel waard.

Let jij op welke informatie je tot je neemt? En volg jij bijvoorbeeld het nieuws?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Nieuws is pas nieuws als het in de media is geweest. Als er een grote gebeurtenis heeft plaats gevonden, verdwijnt het kleinere nieuws gewoon.
  Wat nieuws is wordt niet alleen door de media bepaald. Zo las ik op FB dat mijn kleinste nichtje, samen met haar grotere zus, naar de peuterspeelzaal ging. Je zag de blijdschap op haar gezicht. Ik tel ook mee, dacht ze vast.

  Jouw blog is ook een nieuwsvermelding. Net zoals mijn blog. Dus, wat is nieuws.

  Bij het leren schrijven leerde ik dat dingen die niet goed gaan, veel spannender zijn dan dingen die wel goed gaan.

 2. Ik geef je helemaal gelijk, ik doe precies hetzelfde. Ik had pas 4 weken gratis de krant, nou ik kan je vertellen ik werd er helemaal naar van. Wat heeft het voor zin om dat allemaal tot je te nemen, als je er toch niets aan kunt veranderen? En het drukt allemaal mijn stemming inderdaad. De belangrijke dingen hoor je toch wel via het radionieuws en soms van de mensen om je heen. Voor mij is dat voldoende, ik hoef die ellende niet allemaal te weten. Sommige mensen vinden dat raar, nou dat maakt me niets uit. 😉

 3. Na een vakantie, waarneer we bijna helemaal geen nieuws/media elende mee krijgen, voelt de wereld altijd een stukje mooier. Alle drama in de media helpen er niet bij om van deze mooie planeet en de mensen die er op zitten te genieten. Een tijdje media stilte is vaak een goed idee, scheelt een hoop elende in je leven (beetje struisvogel gedrag, maar het werkt wel!)

 4. ik doe hetzelfde als jij.. kijk en luister weinig nieuws! de nare dingen gebeuren toch wel, ook als ik er neits van mee krijg.. en die mensen die het overkomt, voelen zich echt niet beter als ik me er verdrietig en onmachtig door voel.. me rot voel dat ik mn kinderen op deze wereld heb gezet vol nare dingen 🙁 werd er echt een beetje depri van… dus idd mee gestopt.. ook omdat ik niet wil dat de kinderen het zo jong al mee kijken dus kijk het al bewust niet met kinderen erbij.. langzamerhand zal dat wel "moeten".. oudste is 7.. dus wil jeugdjournaal kijken bijv.. wel handig als je zelf dan ook mee kijkt en er over praat 😉 maar ook zij snapt veel niet van de wereld.. waarom mensen een raket in een vliegtuig boren…. waarom er armoede is etc… 🙁

 5. Ik moet mezelf beperken, anders raak ik overvoerd. De grote lijnen vind ik ook vaak boeiender.
  Vaak is nieuws ook nog eens niet 'nieuw'; het is alleen steeds hetzelfde nieuwsfeit (aardbeving, verkiezing, vliegtuigcrash) verteld op verschillende manieren en op verschillende plekken.
  Het zijn allemaal vormen van afleiding. We zoeken afleiding en om het te vinden hoeven we helemaal niet veel te doen. Het kost zelfdiscipline om die implus te bedwingen. Het valt mij ook niet altijd mee.

 6. Ik luister ook amper naar het nieuws. Ja, je mist dingen. Maar het is ook zo selectief. Plus inderdaad die overload aan info. Ik trek dat niet. Er zijn een aantal onderwerpen waar ik me dan wat meer mee bezig houd en daar kan ik ook zelf actief naar op zoek via het www bijv.

  1. Dat doe ik idd ook, als ik echt het idee heb dat ik iets mis (als in: er gebeurt wat belangrijks op wereldniveau en kan daar niet een gewoon gesprek over voeren omdat ik te weinig weet), dan zoek ik het wel op. Maar elk detail volgen is gewoon te veel.

 7. Op zich kan ik er wel tegen, ik kan het wel relativeren meestal.
  Geen nieuws is goed nieuws luidt het gezegde, maar ik denk dat andersom ook vaak geldt. Goed nieuws is geen nieuws.
  Ik kan me nog een documentaire van Michael Moore herinneren over een grote schietpartij in Amerika. Toen hij de VS met Canada vergeleek merkte hij op dat het nieuws in Canada veel positiever is dan in de VS. Het wapenbezig was ongeveer gelijk in beide landen, maar in Canada gebeurden veel minder schietpartijen dan in de VS.

  Ik denk dus wel dat veel slecht nieuws invloed heeft, alleen op de één heeft het meer invloed dan op de ander..

  1. Dat denk ik ook. Je kunt het nieuws gebruiken om ideeën op te doen, het kan je humeur beïnvloeden, je kunt denken 'zo wil ik dus absoluut NIET!' en je kunt het ook gewoon als informatie zien, zonder dat dat je beïnvloedt. Dat laatste kan ik dus niet. Gelukkig doe ik er ook geen ideeën op, zoals sommige Amerikanen idd wel lijken te doen.

 8. Ik lees het liefst achtergrondinformatie, en dan kom je al snel op de weekendbijlagen van de kwaliteitskranten uit. Radio luister ik zelden, kranten lees ik vluchtig, TV kijk ik niet. Ik heb wel een Blendl account maar ook daar vind ik de stukjes regelmatig wat dunnetjes.
  Nieuws is morgen weer oud. Interessante informatie blijft langer interessant en kan dus ook wel even wachten.

 9. Ik kon er niet meer tegen aan het begin van de zomer, al die negatieve nieuwsberichten, werd er echt niet goed van, ik heb dus alle apps van van mij Iphone afgehaald, totdat ik het weer op FB te zien kreeg!
  Ook eraf, en ik vind het heerlijk, ik lees af en toe heus nog wel wat, maar wat minder kon ook wel.

 10. Ik heb geen social media meer, op whatsapp na. Ik ben wel echt een nieuwsjunkie, maar lees dan vooral graag de achtergrond verhalen. En ik lees alleen maar kwaliteitsnieuws, vooral het Financieel Dagblad lees ik graag. En ik lees graag blogs, zoals deze 🙂

 11. Ik kijk en lees überhaupt geen nieuws meer. De belangrijke dingen hoor ik wel via FB en dergelijke.
  Ik ben gewoon iets te empathisch en het helpt niemand als ik ergens door naar beneden word gehaald.

 12. Ik denk dan altijd maar dat je beter een positieve invloed kunt zijn voor mensen die je kent en tegenkomt, dan dat je overal van op dr hoogte bent maar er niks aan kunt doen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.