Jezelf in de vingers snijden

Goedkoop auto rijdenLaatst sprak ik binnen relatief korte periode twee mensen die allebei een auto hebben, maar toch met het OV naar het werk gaan. Voor mij was dat wat vreemd, want: het OV is bést heel duur en (in kleine dorpen zoals het onze) niet altijd heel erg gemakkelijk. Toen ik daarnaar vroeg, was de reactie heel simpel: het is gratis. Werkgevers vergoeden in veel gevallen namelijk wel OV-kosten, maar niet altijd ‘gewone’ reiskosten. En als je dan anders elke dag bij elkaar een of twee uur moet reizen, dan scheelt het je zo 100-200 euro aan brandstof per maand, gok ik zo.

Ik vroeg me toen ook af wat ik zelf zou doen en bedacht me dat dit waarschijnlijk één van die dingen was waarbij ik – om gemak – mezelf in de vingers zou snijden. Ik ben namelijk dól op mijn auto. Ik vind het fijn om voor het werk nog even in mijn eigen ruimte te zitten, ik vind het fijn dat hij me van deur naar deur brengt en ik houd ervan dat ik nooit hoef te wachten, maar direct lekker warm en droog kan zitten. En ik heb een relatief zuinige auto, waarvan ik de kosten zakelijk betaal. Dat voel ik dus niet direct van mijn salaris gaan en de kosten zijn dus relatief laag, ook als ze niet zakelijk waren. Ik zou dus waarschijnlijk, ondanks zo’n regeling, alsnog met de auto gaan en mezelf financieel gezien wat dat betreft in de vingers snijden. En misschien wel niet alleen financieel; reizen met het OV kan ook sociaal zijn en – in tegenstelling tot met auto rijden – geeft je bovendien de mogelijkheid om bijvoorbeeld lekker een boekje te lezen, nog wat te werken of andere nuttige dingen te doen.

En toch zou ik het alleen gebruiken als het echt moest, denk ik. Gewoon omdat bepaalde dingen me het geld dan wél waard zijn. Daarvoor bezuinig ik dan op andere dingen, denk ik dan maar.

Wat zijn dingen waarbij jij jezelf financieel gezien misschien wel in de vingers snijdt, maar die je het geld wel waard vindt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ja, ik heb een schoonmaakster, die ik wel grotendeels vergoed krijg van de gemeente omdat ik autist ben en moeite heb met het huishouden goed bijhouden.
  En als zij niet kan laat ik iemand anders komen of die ander komt een keertje extra helpen, dus dan ben ik wat extra geld kwijt.
  Maar het levert mij zoveel rust op!
  Kan ik mij op andere belangrijke dingen concentreren en ook nog af en toe iets leuks doen in plaats van altijd maar te stressen wat er nog moet gebeuren, want dat doe ik al genoeg…

 2. Ik ben ook zo'n auto-verslaafde. Mijn werkgever vergoed de wettelijk vrijgestelde kilometervergoeding voor elk vervoersmiddel behalve het OV. Dat wordt geheel vergoed. Toch zou ik liever met de fiets gaan dan met het OV. Ondanks dat ik in de randstad woon, met OV op loopafstand zou ik toch nog ruim een uur onderweg zijn met het OV, terwijl ik met de auto een half uur erover doe en op de fietst 50 minuten…
  In de zomermaanden ga ik dan ook wel eens op de fiets

 3. Ik hou helemaal niet van autorijden, dus ik ga lekker met het OV. Over het algemeen is dat wat mij betreft een heel stuk relaxter, maar ja, achter het stuur zit ik dus altijd te stressen. Voor mij is het OV relatief goedkoop, omdat ik een kortingskaart heb van de NS. Ik krijg van mijn baas altijd meer reiskostenvergoeding uitbetaald (à zoveel cent per gereisde kilometer) dan dat het me echt kost. Ik ga ook wel eens met de fiets, dan kost het me niets 🙂

  Mijn luxe: bij ons staat de verwarming in de winter "gewoon" op 21 graden en niet op 18 of zo. En ik heb net voor boven in de slaapkamer een elektrisch kacheltje besteld, want daar wordt het op de koudste dagen erg koud, dat gaan we bijverwarmen met het kacheltje. Net zoals dat we op topdagen in de zomer de boel met een ventilatortje wat afkoelen.

 4. Om de files te verminderen op de A15 kregen automobilisten die niet met de auto in de spits gingen 5 euro. Massaal werd van dit aanbod gebruik gemaakt.

  Het verbaasde mij, want met het OV gaan duurt veel langer, ondanks de files en het is fijner om in je eigen ruimte te zitten met je eigen keuze op de radio of cd.

  Mijn zwakte is boot. Man, man wat lekte er veel geld weg het afgelopen jaar, de tweede zwakte is het verlangen om ruim te wonen. Dit gaat me opbreken, ik voel het.
  Nu dicht bij OV, voor het geval ik ziek ben of ouder wordt, het was handig met de gebroken ruggewervel, staand vervoerd worden. En de geopereerde voet. Makkelijk OV.

  Maar het kriebelt enorm. Het zou me niet verbazen als ik toch domme dingen ga doen, in de zoektocht naar meer ruimte. Ik bedoel geen vrijstaand huis in een woonwijk met weinig grond. Maar dan mis ik de genoegens van bioscoop, goede bibliotheek.
  Het vrijstaande huis moet natuurlijk bij vaarwater liggen en hypotheekvrij. Kortom, of dat ooit gaat lukken?

 5. ja ik heb geen rijbewijs, ik vind het OV heerlijk en kan me niet voorstellen dat ik anders zou gaan reizen.
  Het is mijn bedoeling om ooit mijn rijbewijs te gaan halen maar ik vind het nu ook wel fijn ik begroot 20 euro per maand voor het ov en dat zijn mijn uitgaven voor mijn vervoer. Man heeft een leaseauto en die hoeven we prive ook niet te tanken dus kosten voor vervoer nihil en ik vind het heerlijk in de bus of trein. ik heb wel mensen gemotiveerd om de tweede auto weg te doen en met de fiets of het OV te gaan. Als je niet voor werk gebonden bent kan dat echt uit ten opzichte van een tweede auto.

 6. Ik doe zoveel mogelijk op de fiets, ondanks dat wij wel een auto hebben. Simpelweg omdat we in een stad wonen, en iedereen altijd op hetzelfde moment als ik besluit weg te gaan… Als ik ergens op tijd moet zijn, is de kans met de fiets zoveel groter!
  En dan ben je tenminste nog even buiten geweest.
  Wij hebben wel een schoonmaker ook, en dat is me elke cent waard, ook al kunnen we het best zelf. En we laten ook wel eens boodschappen klaarzetten (bezorgen doen ze hier nog niet, bij de door ons gewenste supermarkt). Dat kost ook geld, maar scheelt zoveel tijd.

 7. Ik heb echt respect voor hem dat hij dat volhoudt. Mijn man moet eens per maand naar Rijssen vanuit Alkmaar, en dat is echt een marathondag. Maar jouw man doet dat dus elke dag zo ongeveer!

 8. Ik krijg geen reiskosten. Hoe ik ook ga met de auto,fiets of ov. Het is 22 km. Mijn auto rijd 1 op 22 dus per dag maximaal €3 per dag kwijt voor werk. Tijd van deur tot deur 25 minuten. Ov is duurder en tijd 60 minuten en minder flexibel. 1 bus per uur. Als ov gratis was zou ik denk ik een combi maken. 2 dagen ov en 3 dagen auto bijvoorbeeld. Mascha.

 9. Ik heb ook een auto en toch reis ik altijd met de fiets en de trein naar het werk. En dat betaal ik wel degelijk zelf, ik krijg geen vergoeding of tegemoetkoming daarvoor. Ik heb gewoon geen zin om elke dag in de file te staan en daarna nog een parkeerplaats te moeten zoeken midden in de stad. Dan lees ik liever een boek of luister ik wat muziek tijdens de rit. Zo draag ik niet bij aan de enorme files op de wegen, verpest ik het milieu niet nóg meer, krijg ik nog wat extra lichaamsbeweging en heb ik minder stress. Alleen jammer dat de treinen niet altijd betrouwbaar zijn. Ellen

 10. Klussen! En dan bedoel ik geen klussen als een muurtje sausen of een laminaatvloer leggen, maar bijvoorbeeld het verleggen van leidingen, het straten van de tuin en dat soort dingen. Op zich kunnen we dat ook zelf maar ons humeur gaat er niet bepaald op vooruit wanneer we aan het klussen zijn. Daar komt bij dat het veel tijd kost als we het zelf doen. In zulke gevallen betaal ik graag iemand uit in ruil voor de klus!

 11. Mijn dure luxe is de wasdroger, weliswaar met dank aan de zonnenpanelen maar toch. Ik hou niet van de vocht in huis door drogende was, wel in de zomer als de lucht te droog is maar niet in de winter dus dan gaat de droger zonder pardon aan. Ook ben ik dan sneller klaar en is het huis rustig en opgeruimd.
  Zou ik die niet gebruiken dan speelde ik misschien wel quit met de opbrengst van de zonnenpanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.