Statusupdate Recyclix

RecyclixOngeveer twee maanden geleden begon ik een klein experiment met Recyclix. Althans; het leek een mooie manier om te investeren en daar rendement op te krijgen. Toen ik eenmaal mijn eerste storting gedaan had, kwam ik ook best wel wat negatieve verhalen tegen, waardoor ik eigenlijk nog steeds niet echt weet of het nu ‘werkt’ of een scam is.

(Update mei 2017: er spelen inmiddels hele vreemde dingen bij Recyclix, dus als het al mogelijk is om je aan te melden, zou ik dat vooral niet doen!)

Hoe dan ook; ik had me al aangemeld, dus dacht: hier ga ik ook gewoon het beste van maken. Dat klinkt of je er heel veel voor moet doen, maar dat is niet zo; de korrels die je koopt worden verwerkt en op gegeven moment heb je aan bonussen een bedrag van €20 binnen, wat je kunt uit laten betalen (dat is de uitbetalingsgrens).

Bij aanmelding krijg je €20 ‘cadeau’, zelf had ik nog €150 gestort, zodat ik bij elke volledige cyclus van 5 weken een bonus van €23,80 bijgeschreven zou krijgen. Dat zou dus betekenen dat ik weliswaar in één keer €150 ‘kwijt’ was, maar wel elke 5 weken een deel van mijn geld er weer uit zou kunnen halen. Je kunt je ook volledig ‘uitkopen’, maar dat is alleen gunstig tegen het einde van de cyclus (dan zijn je korrels het meeste waard) en je krijgt er dan ‘maar’ 25% voor. Ter indicatie: op dit moment, precies drie weken ‘in’ de cyclus, zijn mijn goederen €340 waard. Als ik nu de bonus uit laat betalen, gebeurt er niets. Als ik mijn goederen verkoop, dan krijg ik daar €85 voor terug en stopt het ook meteen, want dan heb je immers geen goederen meer om te verwerken.

Inmiddels ben ik in ieder geval toe aan uitbetaling nummer 2, wat betekent dat ik straks €40 van mijn ingelegde €150 terug heb. Over twee weken heb ik genoeg voor een volgende uitbetaling van €20, waardoor er in totaal €60 terug is. Als ik zo een beetje doorreken, dan duurt het nog wel een week of 30 voor ik toe ben aan ‘pure’ winst. Op dit moment haal ik steeds de bonus eruit, maar je kunt die ook weer steeds opnieuw investeren. Het kan zijn dat ik dat straks doe, maar dat weet ik nu nog niet. Voorlopig kijk ik het even aan, tot nu toe valt het me in ieder geval niets tegen, maar ik begrijp de sceptici ook zeker (en ben dat zelf ook nog wel een beetje).

Ik ga overigens wel de uitbetaalde bonus denk ik doorstorten naar mijn beleggingsrekening bij DeGiro, zodat ik daar vast heeeeeel rustig kan beginnen met het opbouwen van een portfolio. Je moet toch ergens beginnen 🙂 Oh, en ook eens kijken naar crowdfundingprojecten.

Kunnen jullie op dat gebied toevallig nog wat adviseren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Mijn advies zou zijn om te gaan beginnen met index fondsen (ASN, Meesman, Robeco, etc. etc.). Paar tips, zorg voor brede spreiding, lage vastkosten (i.e. management kosten) en doe het automatisch met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Pas als je meer geld over hebt, of een ethische drang naar goed doen voor andere, zou ik verder gaan met crowdfunding. Zo maar wat gedachte, succes in ieder geval!

 2. Ik vind het zo bijzonder dat de meeste mensen die erover bloggen alleen moeite lijken te hebben met het mogelijk financiële risico van de mogelijk scam (en het dus een gokje vinden). En niet met het moreel verwerpelijk waar je heel waarschijnlijk naast slachtoffer ook deelnemer van zult zijn.

  Die ieder voor zich mentaliteit is feitelijk wat een ponzi mogelijk maakt. Mijn geweten zit mij dwars om überhaupt hiermee te starten. Maar je kunt er zeker geld mee omzetten.

  1. Is het een oogje dicht doen of wellicht een vorm van naïeviteit? Om nou gelijk van het slechtste van mensen uit te gaan vind ik ook weer wat ver gaan.
   Ik denk eerder dat het in die hoek zit…

  2. @Karin: ik kan me voorstellen dat het zo overkomt en om eerlijk te zijn weet ik gewoon niet zo heel goed hoe ik erin sta. Ik heb ernaar gekeken, het leek me een soort beleggingsoptie en dat leek me mooi. Vervolgens aangemeld en daarna kwam ik ook negatieve verhalen tegen. Zonder die verhalen had ik zelf niet eens nagedacht over een ponzi-scheme. En nu weet ik het eigenlijk nog steeds niet. De 'klachten' die mensen hebben lijken deels weer door het bedrijf ontkracht te worden, hoewel het kritische stemmetje in mij dan ook weer denkt: 'Ja, hèhè, dat zou ik ook doen als ik erachter zit'. Dus wat ik hier vooral doe is mijn ervaring delen, inclusief mijn twijfels. Want ik WEET het niet. Net zo goed als ik niet weet of investeren in crowdfundingsproject A een goed idee is (maar waar niemand over valt, ondanks dat er genoeg projecten zijn waar nooit een cent wordt terugbetaald). Er op die manier mee omgaan vind ik persoonlijk niet moreel verwerpelijk. Maar goed, daar heeft denk ik iedereen z'n eigen visie op.

   @Rentenier: ik ben niet zo snel van het roepen, maar het komt wel een beetje 'bijzonder' over als je zo'n blog schrijft en daarin vervolgens wel aangeeft dat je vooral maar allemaal accounts (voor dat gratis geld) aan moet gaan maken op de naam van je opa, oma, etc. Dát vind ik zelf dan weer oneerlijk gedrag en een mentaliteit van 'ikke ikke ikke'. Hoe zie je dat zelf?

  3. Blijkbaar is de ironie van het artikel niet aangekomen;-)
   Mijn strekking is: wiskundig is Recyclix zo idioot dat het bijna lachwekkend is:
   -het rendement is na verloop van tijd 290%. Dat is pakweg 50 keer zo hoog als op de beurs.
   -alle extra knoppen die er zitten zien er leuk uit, maar zin alleen maar nadeling voor je winst.
   -het is slimmer om heel vaak een beetje te investeren dan eenmalig heel veel (vandaar dat je dus beter een account via je oma kan openen). Ken jij andere investeringen waarbij het maken van meerdere accounts rendabel is? Ik heb het hier niet over het spreiden van risico: je investeert namelijk meerdere malen in exact dezelfde club.

  1. Je koopt afval, dat omgezet wordt in een grondstof (via recycling). Die grondstof is meer waard dan het afval en verdien je, op den duur, geld. Dat is een beetje de korte versie, want er zitten ook allerlei bonusdingen in, waardoor je sneller wat krijgt (maar ook gestimuleerd wordt om er meer eigen geld in te steken).

 3. Als mijn hypotheek is afgelost (eind 2017) hoop ik ook met een klein deel van mijn inkomen te gaan beleggen. Ik heb me er al een beetje in verdiept en ga nog het boek beleggen voor Dummies lezen. Maar ik denk dat het 80% indexbeleggen wordt vooral wereldwijde aandelen en de andere gedeelte ga ik gewonen aandelen en of obligaties of grondstoffen kopen. Mijn overtuiging is dat je bij indexbelgeen als particulier het beste af ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.